Τι σημαίνει Last Christmas I gave you my heart;

Τι σημαίνει Last Christmas I gave you my heart; Facebook Twitter
- Τι σημαίνει «Last Christmas I gave you my heart»;- «Πέρσι τα Χριστούγεννα σου 'δωσα την καρδιά μου».- Ε, φέτος θα πάρεις τα αρχίδια μου.
26

 

Όταν κυκλοφόρησε το Last Christmas των WHAM είχαμε 1984 κι εγώ ήμουν ακριβώς 10 ετών. Ούτε με σφαίρες δηλαδή δεν θα θυμόμουν το βίντεο-κλιπ, αν δεν ερχόταν λίγα χρόνια μετά η δορυφορική TV στην Ελλάδα με το MTV. Θα μου πεις, εδώ θυμάσαι την Ομάδα G και τη Μάγια τη Μέλισσα, γιατί να μη θυμάσαι κι ένα ωραίο αισθαντικότατο βιντεάκι, στην Ελβετία μάλιστα γυρισμένο;

 

Όταν είσαι παιδί σε μαγεύει η εικόνα -είναι γεγονός- και τα όρια μεταξύ πραγματικού κόσμου και φαντασίας συγχέονται. Θυμάμαι, ας πούμε, πόσο με είχε συνεπάρει η φάση με τα αγόρια και τα κορίτσια στο βίντεο-κλιπ, όταν το πρωτοείδα, όπως και το χιονισμένο τοπίο. Έλεγα Κοίτα, ρε γαμώτο, που πάνε αυτοί διακοπές κι εγώ έχω βιδωθεί στην Τσαγκαράδα του Πηλίου κάθε καλοκαίρι, Χριστούγεννα και Πάσχα. Σήμερα, βέβαια, που έχουν πεθάνει οι θείοι κι έχω να πατήσω στο Πήλιο καμιά δεκαπενταριά χρόνια, δε θα άλλαζα την χειμωνιάτικη Τσαγκαράδα ούτε με σαλέ στις Άλπεις.

Ήταν η ίδια περίοδος που έβλεπα φανατικά το σήριαλ Μητέρα ξανά με τη Βίρνα Λίζι που τραβούσε τα πάνδεινα από τη Ματίλντα Μέι, την πρεζού κόρη της, και μια μέρα πήγα στη μάνα μου και της είπα: Γιατί είσαι χοντρή και δε μοιάζεις στη Βίρνα Λίζι; Γυρνάει η γυναίκα και μου απαντάει: Αχ, αγόρι μου, η Βίρνα Λίζι ούτε τρεις καισαρικές έχει κάνει, ούτε έχει δουλέψει σε φάμπρικα της Γερμανίας...

Πάντως, το Last Christmas τα είχε όλα: Κατ' αρχάς, μια πανέμορφη dreamy pop μελωδία κι ένα ρεφρέν που σου έμενε. Για την ακρίβεια, όλοι έχουμε σιγοτραγουδήσει αυτό το επαναλαμβανόμενο ρεφρέν ως εκεί που έφταναν τα αγγλικά μας βέβαια. Καθόλου τυχαίο που το τραγούδι έκανε διεθνώς τρελό πάταγο, ενώ μέχρι σήμερα, τριάντα χρόνια μετά, θεωρείται το No 1 christmas hit.

Στο δε βίντεο-κλιπ, ο φρεσκοξυρισμένος George Michael και ο χαιτάς Andrew Ridgeley, το ντουέτο των WHAM δηλαδή, πάνε να περάσουν τα Χριστούγεννα σε ειδυλλιακό ελβετικό σαλέ με την παρέα τους. Καταλαβαίνουμε πως ο George όχι απλά γουστάρει τη γκόμενα του φίλου του, αλλά τα είχαν στο παρελθόν, από μία καρφίτσα που της είχε κάνει δώρο. Κι όταν λέμε «παρελθόν», εννοούμε τα προηγούμενα Χριστούγεννα, εξ ου και ο τίτλος Last Christmas. Κάτι γίνεται μετά εκεί, εν είδει flash back μάλλον, αναπολούν πόσο ωραία τα είχαν περάσει, μα στο τέλος ο George μένει μπουκάλα, είναι και καλό παιδί, δε θέλει να κάνει χαλάστρα στο φίλο του, επομένως γυρνάνε όλοι με το τελεφερίκ κι ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Αυτό που συνεχίζει να μένει στη μνήμη είναι το ρεφρέν, φτιαγμένο λες με τη μαεστρία δέκα σουξεδοποιών τύπου Καρβέλα! Ενδεικτικό της σαρωτικής επιτυχίας του single Last Christmas ήταν το ότι πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα και από το ΄84 δεν έχει πάψει να επανεμφανίζεται στα ευρωπαϊκά charts, παρακάμπτοντας άλλα σύγχρονα τραγούδια.

Ενδεικτικό ήταν επίσης και ένα ανέκδοτο - λογοπαίγνιο που κυκλοφόρησε ευρέως τα τελευταία χρόνια, ομολογουμένως αρκετά επιτυχημένο:

- Τι σημαίνει «Last Christmas I gave you my heart»;

- «Πέρσι τα Χριστούγεννα σου 'δωσα την καρδιά μου».

- Ε, φέτος θα πάρεις τα αρχίδια μου.

Κατά υποκειμενική εκτίμηση, ωστόσο, το Last Christmas ήταν και είναι περισσότερο love song και λιγότερο christmas song. Τα Χριστούγεννα θέλουν τον Sinatra τους, τον Pavarotti τους -πώς θα ζήσουν κι οι εφημερίδες κάθε τέτοιες μέρες;- και όχι ρυθμικές χορευτικές μπαλάντες. Τέλος πάντων, είτε Χριστούγεννα είναι, είτε Λαμπρή, είτε της Μεταμορφώσεως, άμα μπλέξεις με τα μικροαστικά άντε να καθαρίσεις μετά...

Καλά Χριστούγεννα & Χρόνια Πολλά σε όλο τον κόσμο!

26

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

30 χρόνια μετά τον θάνατό του Κερτ Κόμπειν, δημοσιεύονται για πρώτη φορά ανέκδοτες οικογενειακές φωτογραφίες του

Μουσική / 30 χρόνια μετά: Ο Κερτ, η Κόρτνεϊ και η κόρη τους σε ανέκδοτες οικογενειακές φωτογραφίες

Πριν από τριάντα χρόνια ξεκίνησε η μεταθανάτια ζωή του αυτόχειρα ροκ σταρ, κατά την οποία η φήμη, η επιρροή και το νόημα των τραγουδιών του αποκτούν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.
THE LIFO TEAM
Μαουρίτσιο Πολίνι (1942-2024): Οι μεγάλες ηχογραφήσεις ενός θρυλικού πιανίστα της εποχής μας

Απώλειες / Μαουρίτσιο Πολίνι (1942-2024): Οι μεγάλες ηχογραφήσεις ενός θρυλικού πιανίστα της εποχής μας

Ο Ιταλός πιανίστας που καθόρισε τον μοντερνισμό, με σειρά ηχογραφήσεων έργων των Μπετόβεν και Σοπέν που σήμερα θεωρούνται κλασικές, πέθανε στα 82 του χρόνια.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το Μυστήριο 100 –Τα Ιερά Τραγούδια: Μια μουσική παράσταση για την Εαρινή Ισημερία

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / Μυστήριο 100 – Τα Ιερά Τραγούδια: Μια μουσική παράσταση για την Εαρινή Ισημερία

Το «Μυστήριο 100 – Τα Ιερά Τραγούδια» εστιάζει στα παραδοσιακά δρώμενα και τις τελετουργίες στην ελληνική μουσική και χορευτική παράδοση. Την επιστημονική και καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής Εθνομουσικολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
THE LIFO TEAM
Μια βραδιά με τα τραγούδια της Σωτηρίας Μπέλλου

Μουσική / Τα τραγούδια της Σωτηρίας συγκινούν ένα νέο κοινό

Μικρές ιστορίες που κυλάνε σαν νερό, μια φωνή που πατάει στη Μπέλλου χωρίς να τη μιμείται, κόσμος που δακρύζει ή κρατάει τον ρυθμό με το πόδι του. Ένας θρύλος είναι ζωντανός μπροστά μας χάρη στη Χριστίνα Μαξούρη, στη σκηνή του ΠΛΥΦΑ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Cutthroat

Μουσική / Το νοσταλγικό ραπ των Θεσσαλονικιών Cutthroat

Μια κολεκτίβα νέων καλλιτεχνών που πιστεύει πως η προώθηση της μουσικής ήταν πιο αποτελεσματική μέσω του Myspace και όταν τα CD μοιράζονταν χέρι με χέρι μόλις κυκλοφόρησε το «Perfect Blue», ένα ραπ άλμπουμ εμπνευσμένο από τα καρτούν και τα παιχνίδια των '90s και των '00s.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
CHECK 10 χρόνια σκοτεινών και χορευτικών ηλεκτρονικών ήχων από την Bedouin Records

Μουσική / 10 χρόνια σκοτεινών και χορευτικών ηλεκτρονικών ήχων από την Bedouin Records

Μια κουβέντα με τον Salem Rashid Skourlis, τον ιδρυτή της ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρείας ακραίου και ambient ηλεκτρονικού ήχου, έναν Έλληνα που ζει μεταξύ Τόκιο και Μπανγκόκ και διαπρέπει στο εξωτερικό.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Κ.atou: «Kάποιοι χαλάνε λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Οι Αθηναίοι / Κ.atou: «Kάποιοι ξοδεύουν λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Η DJ που έχει δει στο Ντιτρόιτ να ακούνε το set της δυο κουνέλια έμαθε πρόσφατα τι πάει να πει «τέκνο με κ», ενώ η πόλη που πιστεύει ότι έχει την καλύτερη ηλεκτρονική σκηνή τώρα δεν είναι το Βερολίνο. Έχοντας ταξιδέψει σε τόσα μέρη, είναι χαρούμενη που ζει στην Αθήνα, αλλά δεν μπορεί να μείνει στο κέντρο της.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

12 σχόλια
Εγώ όποτε βλέπω το βίντεο θυμάμαι τι έχει τραβήξει ο George να κρύψει την ομοφυλοφιλία του, πάντα γελούςα εκεί που κοιτάει τη γκόμενα και λιώνει ....μάλλον όμως δεν είναι για γελια....τί τραβάνε οι γκέι καλλιτέχνες γενικά, και όλοι οι μη διάσημοι γκέι ,σε μη διάσημες δουλειές...
Εγώ πάντως όποτε το ακούω μου έρχεται να κόψω όλα τα έλατα του Πηλίου,να σπάσω όλες τις χριστουγεννιάτικες μπάλες,να βραχυκυκλώσω όλα τα λαμπάκια του σύμπαντος,να ταπώσω όλες τις καμινάδες να μην έχει από που να μπει ο santa και να λιώσω όλα τα χιόνια και στα 3 και στα 5 πηγάδια.
Το 1984 ήμουν 13. Ό,τι είχα αρχίσει να ακολουθώ τη μουσική (ποπ τότε) και πολύ γρήγορα έγινα χεβιμεταλάς (Thank God). Εντελώς υποκειμενικά λοιπόν, το Last... είναι το πλέον τραγικό τραγούδι ever.
+ λίγο Trivia:- Το κομμάτι ουσιαστικά μιλάει για μιαν αποτυχημένη σχέση. Μόνο οι φράση «Last Christmas» αναφέρεται στην γιορτή.- Τα έσοδα απ' τις πωλήσεις δόθηκαν για φιλανθρωπικό σκοπό στην αντιμετώπιση του λιμού στην Αιθιοπία.- Όταν πρωτοβγήκε ήταν η B-Side του «Everything She Wants».- Ενώ ήταν #1 σε πολλές χώρες το 1984, στην Αγγλία δεν έφτασε ποτέ στο #1. Αρχικά το εμπόδισε το Power Of Love των Frankie Goes To Hollywood και στην συνέχεια το Do They Know It's Christmas? των Band Aid (στο οποίο συμμετείχαν οι Wham!).- Ενώ οι Wham! είχαν ήδη καταφέρει να κατακτήσουν τα US Billboard, το συγκεκριμένο single δεν κυκλοφόρησε ποτέ στην αγορά της Αμερικής, παρά μόνον ως Promotional 7" (45άρι).- Στο video clip εμφανίζονται και οι Pepsi & Shirlie (οι οποίες τότε ήταν οι background singers των Wham!), όπως και ο Martin Kemp (συνθέτης και μπασίστας των Spandau Ballet, αλλά και σύζυγος της Shirlie).- Οι συνθέτες της επιτυχίας του Barry Manilow «Can't Smile Without You», μήνυσαν τον George Michael υποστηρίζοντας πως έκλεψε την μελωδία του κομματιού τους. Η υπόθεση διευθετήθηκε εξωδικαστικά υποχρεώνοντας τον George Michael να δώσει τα δικαιώματα του κομματιού την πρώτη χρονιά στους Band Aid.
Καλύτερο αυτό από το άθλιο καταθλιπτικό "Fairytale Of New York" των Pogues που φιγουράρει συνήθως στην κορυφή των καταλόγων με τα καλύτερα χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Κάθε φορά που πετυχαίνω το βίντεοκλίπ θέλω να σβήσω τα τσιγάρα όλης της μπάντας στα μούτρα του ξεδοντιάρη τραγουδιστή.
Το τραγουδησασαν πιτσιρικας ,αλλα με τα χρονια το μισησα απο τις τοσες φορες που το ακουσα...Τα τελευταια χρονια ομως το απολυτο ερωτικο χριστουγεννιατικο τραγουδι για μενα ειναι του Joe Tex I'll make every day Christmas (for my woman) http://youtu.be/5R91yDGHewI
Μόνο στην Ελλάδα υπάρχει αυτή η εμμονή των ραδιοσταθμών με το συγκεκριμένο τραγούδι (και η εμμονή με τον Τζορτζ Μάικλ γενικότερα, ίσως λόγω της κυπριακής του καταγωγής). Όποτε έκανα Χριστούγεννα στο εξωτερικό, ποτέ δεν το άκουσα κάπου.Στο holiday chart του Billboard δεν βρίσκεται καν στα πρώτα δέκα...http://www.billboard.com/charts/hot-holiday-songs
Δεν είναι αλήθεια αυτό πού λές. Στην Κ. Ευρώπη (Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία κλπ) είναι πάντα στην εικοσάδα τών τοπ 20 τραγουδιών τα Χριστούγεννα. Κι αυτό συμβαίνει εδώ και χρόνια. Πού το ξέρω? Η δουλειά μου είναι. Και ζώ στην Κ. Ευρώπη.
Και οι φίλτατοι Βελγάρες με τους οποίους συγκατοικώ τα τελευταία χρόνια έχουν κολλήσει το δάχτυλο στο ριπλέι... ύμνος των χριστουγεννιάτικων αγορών πια...