Στα «άδυτα» του Αστέρα Εξαρχείων

Στα «άδυτα» του Αστέρα Εξαρχείων Facebook Twitter
1
Στα «άδυτα» του Αστέρα Εξαρχείων Facebook Twitter
Είμαστε η μοναδική ομάδα που όταν πέσαμε κατηγορία κάναμε πάρτι καθόδου μαζί με τους φιλάθλους. Όλοι έρχονται στο γήπεδο για να περάσουν καλά και να δουν ωραίο ποδόσφαιρο. Μπορεί να είναι αναρχικοί και αντιφρονούντες και ενάντια σε όλα, αλλά ο Αστέρας είναι ο Αστέρας και όλοι τον στηρίζουν. Το μόνο που δεν αρέσει στους φιλάθλους είναι όταν δουν μπροστά τους την αστυνομία.

Ο Αστέρας Εξαρχείων είναι μια ομάδα θρυλική. Θα μου πεις ότι η κάθε ομάδα για τους οπαδούς της είναι θρυλική, αλλά ο Αστέρας είναι ακόμα πιο θρυλική. Για πολλούς λόγους. Ο βασικός είναι ότι έχει έδρα τα Εξάρχεια, στην οδό Τσαμαδού, μια έτσι κι αλλιώς παρεξηγημένη περιοχή, και η μυθολογία που τον περιβάλλει τον κάνει κάπως απρόσιτο για τους «απ’ έξω».

Πριν τους γνωρίσουμε είχαμε ακούσει διάφορα: ότι δεν συμπαθούν τους δημοσιογράφους, ότι δεν μιλούν, ότι είναι δύσκολο να τους πείσεις να φωτογραφηθούν και η πρώτη συνάντηση μαζί τους ήταν κάπως αμήχανη. Η πραγματικότητα όμως απέχει πολύ από τις φήμες. Όπως συνήθως.

Στα «άδυτα» του Αστέρα Εξαρχείων Facebook Twitter

Το βράδυ που πήγαμε στο ραντεβού σε ένα από τα στέκια της ομάδας, στο Ψήστο, ένα μεζεδοπωλείο στην Ανδρέα Μεταξά στα Εξάρχεια, είχαν μαζευτεί παίχτες και φίλαθλοι για να δουν τον αγώνα ΑΕΚ-Ολυμπιακός και σε ένα ιδιαίτερα φιλικό κλίμα είχαν πολλά να μας πουν.

Ο Αστέρας ιδρύθηκε το 1928. Η πρώτη ονομασία του ήταν Υπεροχή και για χρόνια είχε αυτό το όνομα. Μέχρι το 1967 στο πρωτάθλημα υπήρχαν τρεις ομάδες από τα Εξάρχεια, ο «Λευκός Αστέρας», η «ΑΣΕΝ» και «ΑΟ Νεαπόλεως», αλλά η χούντα αποφάσισε να τις περιορίσει με το σκεπτικό ότι ήταν πολλές. Έτσι οι τρεις ομάδες των Εξαρχείων συγχωνεύτηκαν και δημιουργήθηκε ο Αστέρας Εξαρχείων. Το σωματείο του Αστέρα είχε ξεκινήσει με ομάδες ποδοσφαίρου και βόλεϊ, στην πορεία απέκτησε και ομάδα μπάσκετ και τα τρία αυτά αθλήματα διατηρούνται μέχρι και σήμερα.

Στα «άδυτα» του Αστέρα Εξαρχείων Facebook Twitter

Ο Αστέρας Εξαρχείων έχει δημιουργήσει έναν θρύλο γύρω από το όνομά του και θεωρείται μία από τις πιο ιδιαίτερες ομάδες του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, τόσο για το κοινωνικό της έργο όσο για τον δημοκρατικό τρόπο που λειτουργεί. Δεν υπάρχει άλλη ομάδα στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα που να έχει τόσο κόσμο στο γήπεδο και να το γλεντάει με αυτόν τον τρόπο.

«Ο Αστέρας έχει αριθμό μητρώου 156, που σημαίνει ότι είναι το 156ο σωματείο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα, είναι από τα πιο ιστορικά σωματεία. Τώρα υπάρχουν γύρω στα 5500 χιλιάδες», μας ενημερώνει ο Ευγένιος Χριστοδούλου που είναι ο υπεύθυνος της ομάδας και είναι στην κυριολεξία υπεύθυνος για όλα.

Διάβασε ολόκληρo το ρεπορτάζ στο site του ΓΚΡΕΚΑ.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Αφήστε το λιβάνισμα για ομάδες και ειδίκα για τις ''και καλά'' ξεχωριστές. Η μαγκιά είναι ο αθλητισμός ανεξαρτήτως φανέλας. Θαυμάστε αηδία: https://www.youtube.com/watch?v=OpoUtZUDFuM