Θύμα ή θύτης;

Θύμα ή θύτης; Facebook Twitter
3
Θύμα ή θύτης; Facebook Twitter
Λίγο πριν την ημέρα κατά του bullying βγήκαμε στον δρόμο και ζητήσαμε από νέα παιδιά να θυμηθούν περιστατικά σχολικού εκφοβισμού.

Βασίλης, 26
Έχεις υπάρξει ποτέ θύτης ή θύμα bullying;
Δεν έχω υπάρξει ούτε θύτης ούτε θύμα. Στο γυμνάσιο όμως είχα δει ένα περιστατικό όπου ένα παιδί υπήρξε θύμα από άλλα παιδιά. Υπήρξε λεκτική βία. Εγώ δεν μπορούσα να κάνω κάτι δυστυχώς. Ζητήσαμε όμως βοήθεια από τους καθηγητές.

Θύμα ή θύτης; Facebook Twitter

Κυριάκος, 23
Έχεις υπάρξει ποτέ θύτης ή θύμα bullying;
Μπορεί να έχω υπάρξει αλλά δεν θυμάμαι. Τώρα τελευταία είμαι θύμα. Με κοροϊδεύουν επειδή έχω πάρει κάποια κιλά αλλά το αποδέχομαι, κάνω και αυτοκριτική.

Γιώργος, 32
Με ποιον τρόπο πιστεύεις ότι θα εξαλειφθεί το bullying;
Το bullying εξαρτάται μάλλον από την κουλτούρα της οικογένειας. Πολλές φορές γίνεσαι θύμα αλλά είτε δεν το βλέπεις είτε δεν σε ενδιαφέρει. Αν είσαι εντάξει με τον εαυτό σου, δεν σε νοιάζει. Πάντως αν είχαμε βρει την λύση εμείς, θα την είχαν βρει κι άλλοι. Μάλλον η λύση βρίσκεται στην παιδεία και την εμπιστοσύνη στον εαυτό σου.

Θύμα ή θύτης; Facebook Twitter

Χάρης, 21
Έχεις υπάρξει ποτέ θύτης ή θύμα bullying;
Δεν έχω υπάρξει ούτε θύμα ούτε θύτης από όσο θυμάμαι. Θυμάμαι όμως περιστατικά. Έχω δει σκηνικά σε πλατείες. Συνήθως ο κόσμος παρεμβαίνει και χωρίζει το θύμα από τον θύτη. Έχω βρεθεί και εγώ σε αυτή την θέση και έχω βοηθήσει.

Αλεξάνδρα, 18
Έχεις υπάρξει ποτέ θύτης ή θύμα bullying;
Έχω υπάρξει θύμα. Έχω δεχτεί περισσότερο λεκτική βία, κυρίως στο σχολείο. Δεν ήταν και η πιο ευχάριστη κατάσταση, ήταν πολύ δύσκολο. Συγκεκριμένα, θυμάμαι πως το γυμνάσιο ήταν η χειρότερη περίοδος. Υπήρχαν παιδάκια -γιατί για παιδάκια μιλάμε- που με κορόιδευαν. Κάναμε ένα project στην πληροφορική. Συμμετείχα και εγώ και φεύγοντας, είχα ξεχάσει τον κωδικό ενός φόρουμ του οποίου ήμουν μέλος. Κάποια παιδιά βρήκαν τον κωδικό. Γενικά δεν τα πήγαινα καλά με κανένα παιδί στο σχολείο. Αυτά τα παιδιά έγραψαν στο φόρουμ πολύ βαρύγδουπα πράγματα τα οποία οδήγησαν την καθηγήτριά μου στο να ειδοποιήσει την δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος. Τότε ήρθε σπίτι μου η αστυνομία. Νόμιζαν ότι εγώ τα είχα γράψει και με έτρεχαν σε ψυχολόγους γιατί αυτά τα παιδιά είχαν γράψει ότι θα αυτοκτονούσα. Το περιστατικό συγκλόνισε και τους γονείς μου. Ήμουν στην δευτέρα γυμνασίου και δεν ήξερα καν για τι πράγμα πρόκειται. Ήταν πολύ δύσκολο.

>> Δες όλο το ρεπορτάζ στο site του ΓΚΡΕΚΑ.

 

 

3

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
εχω πεσει θυμα bullying στο γυμνασιο και απλα μου εκανε τη ζωη μαρτυριο.Μετα απο αυτη την εμπειρια,εχω να πω το εξης, σε οποιον βρισκεται σε αντιστοιχη θεση: ΜΙΛΗΣΤΕ!!! ΜΗ ΤΟΥΣ/ΤΗΝ/ΤΟΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΚΟΛΑΣΗ!!! ειναι συχνο φαινομενο πολλα παιδια να μη μιλανε στους γονεις τους η στους καθηγητες τους γιατι φοβουνται μη τυχον και χαρακτηριστουν μαμοθρεφτα και πιστευουν οτι θα λυθει το θεμα απο μονο του. Καποιες φορες γινεται,πολλες φορες ομως δε πιανει. Το να ζητησεις βοηθεια δεν ειναι ουτε κακο,ουτε ντροπη, το να σε ξεφτιλιζει ομως ο καθε @@@ χωρις λογο και αφορμη ειναι κακιστο.
Αγαπητέ Γιώργο 32, λίγο δύσκολο το βρίσκω να πέσεις θύμα bullying και να μην το καταλάβεις και ακόμα πιο δύσκολο να το καταλάβεις αλλά να μην σε νοιάξει γιατί «τα έχεις βρει με τον εαυτό σου» . Εκτός αν είσαι μοναχός στο Θιβέτ.
Ως bullying νοείται αυτό που ενοχλεί το θύμα. Αν δεν το κατάλαβε ο Γιώργος 32 σημαίνει ότι δεν ενοχλήθηκε, άρα και ο επίδοξος θύτης πιθανότατα αποθαρρύνθηκε στην πορεία (πήγε γι' άλλα).