Μια μέρα στο Αττικό Πάρκο

Μια μέρα στο Αττικό Πάρκο Facebook Twitter
5
Μια μέρα στο Αττικό Πάρκο Facebook Twitter
Οι χιμπαντζήδες τρώνε τρεις φορές την μέρα, πολλά λαχανικά. Είναι οι πιο κοντινοί συγγενείς μας και μοιραζόμαστε 98,2 % DNA μαζί τους. Γι’ αυτό μας μοιάζουν πάρα πολύ. Έχουν εξήντα έξι εκφράσεις προσώπου. Επειδή μας μοιάζουν, δεν πρέπει να τους δίνεις πολλά γλυκά φρούτα γιατί μπορεί να πάθουν ζάχαρο.

Το σίγουρο είναι ότι όταν πας στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, φεύγεις ζηλεύοντας την δουλειά των φροντιστών. Ζουν καθημερινά κοντά σε χιμπαντζήδες, λιοντάρια, δελφίνια, καμηλοπαρδάλεις και ένα σωρό ζώα και έχουν αναπτύξει μια οικογενειακή σχέση μαζί τους. Τα ζώα τους αναγνωρίζουν και μερικά τους αγαπούν –όσα γίνεται, γιατί το γεράκι δεν μπορεί να σε αγαπήσει. Ένα πολύ παγερό πρωινό επισκεφτήκαμε το πάρκο, είδαμε από κοντά τα ζώα και τους ανθρώπους που τα φροντίζουν, τα ταΐσαμε μαζί τους και φύγαμε με τη σκέψη ότι τα άγρια ζώα δεν είναι πιο άγρια από τους άγριους ανθρώπους. Οι δεύτεροι, μάλιστα, είναι πολύ πιο επικίνδυνοι.

Μια μέρα στο Αττικό Πάρκο Facebook Twitter

Η Άντρεα και την Αλίσα φροντίζουν τους χιμπατζήδες. «Τώρα θα μπούμε στο έδαφός τους και θέλει προσοχή», λένε. «Οι χιμπατζήδες είναι πολύ απρόβλεπτοι στις αντιδράσεις τους και μπορούν να σου σκίσουν το πρόσωπο, να σε σκοτώσουν. Δεν έχουμε καμία επαφή μαζί τους». Μπαίνουμε μέσα. Το περιβάλλον τους θυμίζει παιδική χαρά. «Είναι ήσυχοι επειδή εμπιστεύονται εμένα και την Αλίσα» λέει η Άντρεα. «Αλλά αν ήσασταν μόνες σας εδώ ή με έναν φροντιστή που δεν συμπαθούν και δεν ξέρουν, θα έκαναν πολλή φασαρία. Θα τους άκουγες τσαντισμένους».

Μια μέρα στο Αττικό Πάρκο Facebook Twitter

Διάβασε ολόκληρο το ρεπορτάζ στο site του ΓΚΡΕΚΑ.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

4 σχόλια
Αντί για αρθρα για το Αττικό Πάρκο γιατί δεν γράφετε ένα άρθρο για την πραγματική άγρια ζωή που δεν βρίσκεται φυλακισμένη σε κλουβιά, μήπως και σταδιακά καταλάβει και ο κόσμος ότι αν έχει παρατηρητικότητα και "ανοιχτά" τα μάτια του μπορεί ακόμη και μέσα στο αστικό περιβάλλον να δει άγρια ορνιθοπανίδα ? Πάρκα (στο πάρκο Τρίτση χρόνια τώρα η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία τρέχει εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους για τα πουλιά του πάρκου αλλά και της Ελλάδας), ακτογραμμή, ακόμη και σε ψηλά κτίρια για να μην παω στα γύρω βουνά, μπορεί κανείς να δει άγρια ζωή μέσα στην Αθήνα ! Γεράκια (Βραχοκιρκίνεζα και Πετρίτες), Γερακίνες , Κουκουβάγιες, Ψαρόνια, διάφορα είδη μικρόπουλα και πολλά ακόμη μπορεί να δει κανείς μέσα στην Αθήνα. Μπορεί να μην δει κανείς Λιοντάρια ή Μαιμούδες μέσα στην πόλη αλλά και στα κλουβιά που τα βλέπει ουσιαστικά είναι μια στρεβλή επαφή με την άγρια ζωη ή οποία δεν είναι γεννημένη για να ζει εκεί μέσα. Και βέβαια λίγο πιό έξω από την πόλη στα γύρω βουνά αλλά και σε κοντινούς υγροτόπους (Σχινιάς, Βραυρώνα κ.λπ) το ενδιαφέρον κορυφώνεται. Είναι γύρω μας και είναι ένας θαυμαστός κόσμος που χρειάζεται προστασία και αξίζει να τον αναδείξετε.
Είναι σημαντικό να φροντίζουμε τα ζώα της φύσης, μα πιο σημαντικό να μην προκαλεί ο άνθρωπος - με τις απάνθρωπες παρεμβάσεις του - την ανάγκη να φροντιστούν (φυλακισμένα και αφύσικα) τα ζώα. Το ίδιο συμβαίνει βέβαια και με τον άνθρωπο. Πρώτα αυτοδηλητηριαζόμαστε, κι έπειτα "εξελισσόμαστε" ώστε να αυτοσωθούμε από την πολιτισμική, τεχνολογική, επιστημονική "εξέλιξή" μας. Να αντιμετωπίσουμε δηλαδή, με σύγχρονες ανακαλύψεις και μπαλώματα, τα προβλήματα που δημιουργήσαμε από αυτή την "εξέλιξη", διατηρώντας τον τρόπο σκέψης και δράσης του αυτοδηλητηριασμού μας. Με τον ίδιο τρόπο λοιπόν αυτοφυλακιζόμαστε κι εμείς. Τι οξύμωρο.
Δεν καταλαβαίνω την άγνοια των επισκεπτών, παγκοσμίως, ή την αδιαφορία για την αιχμαλωσία αυτών των δυστυχισμένων ζώων. Το να βλέπει κανείς λιοντάρια ή οποιοδήποτε ζώο, μακρυά από το φυσικό του περιβάλλον, να κάθεται σα ναρκωμένο όλη την ώρα απλά περιμένοντας το θάνατό του, πόσο ωραίο και διασκεδαστικό μπορεί να είναι; Δε λέω να αρχίζουμε να κατεβαίνουμε στους δρόμους για την απελευθέρωσή τους, αλλά τουλάχιστον μην πηγαίνουμε.
Ποτε θα κλεισει το Αττικο?…Ξερουμε ολοι πλεον,οτι βαση νομου απαγορευονται οι οποιες εκθεσεις ζωων στο κοινο για ψυχαγωγικους κ εκπαιδευτικους λογους,καθως κ για οικονομικο οφελος…Δεν υπαρχει κατι το εκπαιδευτικο σε αυτο το παρκο,τπτ παραπανω απο αυτα που μπορεις να μαθεις διαβαζωντας για ολα αυτα ζωα,επισης ακομη κ οι πληροφοριες που μπορει να παρει κανεις για αυτα επισκεπτωντας τα,θα ειναι λανθασμενες γιατι ειναι σε εγκλειστο περιβαλλον κ οχι στο φυσικο τους,αρα κ οι συμπεριφορες τους,αλλα κ οι συνηθειες τουν απεχουν κατα πολυ απο τις πραγματικες…
Και εγώ το ίδιο αναρωτιέμαι..Ποτε????? Το χειρότερο είναι ότι κάνουμε και ρεπορτάζ μην τυχών και ξεχάσουμε ότι υπάρχει..Πάμε και τα παιδιά μας να δουν τα ζώα και να χαρούν βλέποντας τα στα κλουβιά. Τα σχολεία ακόμα πάνε εκδρομές εκεί.