Ο Παύλος είναι και πάλι ελεύθερος

Ο Παύλος είναι και πάλι ελεύθερος Facebook Twitter
1
Ο Παύλος είναι και πάλι ελεύθερος Facebook Twitter
Μ’ αρέσει που δουλεύω με το σορτσάκι και έχω μια καταπληκτική θέα στην θάλασσα. Αλλά μέρες, όπως η σημερινή, που κάνουμε μια απελευθέρωση, βλέπω ότι όλα αυτά που κάνουμε άξιζαν τελικά. Αυτό είναι που μου μένει. Αυτό και οι φίλοι που έχω κάνει μέσα στο πρόγραμμα, από όλο τον κόσμο.

Ο Παύλος είναι μια θαλάσσια χελώνα που βρέθηκε το 2011 στον Αμβρακικό με ένα καρφί στο κεφάλι του. Περίπου 50 άνθρωποι έχουν βρεθεί στην ζωή του σε όλη αυτή την διαδρομή, από την μεταφορά, στο χειρουργείο, στην ανάρρωση και σήμερα την απελευθέρωσή του στην θάλασσα. «Ήταν ένας από τους τυχερούς», μας λένε οι άνθρωποι του κέντρου διάσωσης.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε το έργο του το 1983 από τον κύριο και την κυρία Μαργαριτούλη. Από τότε έχει βοηθήσει στην διάσωση, περίθαλψη και διατήρηση του πληθυσμού του σπάνιου είδους της καρέτα-καρέτα. Μιλήσαμε με τους εθελοντές του κέντρου διάσωσης στην Γλυφάδα, αλλά και με τον υπεύθυνο, τον κύριο Παύλο Τσάρο (ο οποίος έδωσε το όνομά του στη χελώνα που απελευθερώσαμε).

Ο Παύλος είναι και πάλι ελεύθερος Facebook Twitter

Πώς άρχισες να εργάζεσαι με τις χελώνες;
Τουριστικά έχω σπουδάσει. Ήρθα σε επαφή μαζί τους σε κάποιες διακοπές μου στην Κρήτη. Εκεί είδα για πρώτη φορά παραλίες ωοτοκίας. Δεν είχα ιδέα, άλλα κάπως με άγγιξε ότι μέσα στο κάθε αυγό υπήρχε μια μικρή ζωή. Έκτοτε ασχολήθηκα πολύ με αυτές, έζησα σαν εθελοντής και ταξίδεψα τον κόσμο σώζοντας τις χελώνες.

Ο Παύλος είναι και πάλι ελεύθερος Facebook Twitter

Γιατί είναι είδος υπό εξαφάνιση, έχει συμβάλλει ο άνθρωπος σε αυτό;
Σαφώς. Μεγάλο πρόβλημα είναι το χτίσιμο κατοικιών και ξενοδοχείων πολύ κοντά στην ακτή. Αυτό καταστρέφει και το φυσικό περιβάλλον, αλλά και τις φωλιές των χελωνών στην άμμο. Τώρα είναι εποχή να βάλουμε αυστηρά μέτρα προστασίας για να παραμείνει η φύση όπως έχει. Το μέλλον της θάλασσας είναι δική μας ευθύνη. Αν καταστρέψουμε τον βυθό, δεν θα έχουμε τίποτα να δούμε, ούτε να φάμε. Οι χελώνες είναι μέρος μιας τροφικής αλυσίδας που πρέπει να ισορροπεί, δεν γίνεται να εκλείψουν. Την καταστροφή κάποια στιγμή θα την πληρώσουμε.

Ολόκληρη η συνέντευξη στο site του ΓΚΡΕΚΑ.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια