Ελλάδα: η απασχόληση αυξήθηκε τον Απρίλιο

Facebook Twitter
1

cover_photo

 

 

Στην παρούσα ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα έχουμε έναν παραπάνω λόγο να τονίζουμε τα όποια καλά νέα.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Απρίλιο η απασχόληση αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά  το 1ο μισό του 2009. Εάν κάποιος θέλει να είναι ακριβής βέβαια μια ιδιαίτερα μικρή και αναιμική αύξηση σημειώθηκε και τον Δεκέμβριο του 2012.

 

 

απασχοληση

πηγή: ΕΛΣΤΑΤ

Όπως είναι απολύτως αναμενόμενο σε μια περίοδο όπως αυτή που διανύει η Ελλάδα παροντικά, μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να είναι συγκυριακή και όχι η απαρχή μιας τάσης που θα οδηγήσει στην σταδιακή αύξηση της απασχόλησης και την μείωση της ανεργίας.

Το επόμενο διάγραμμα βέβαια επιτρέπει την δημιουργία κάποιων αχνών και συγκρατημένων προσδοκιών για ανακοπή της ανεξέλεγκτης διολίσθησης της απασχόλησης.  

 

 

ρυθμος μεταβολης απασχολησης + ανεργιας

πηγή: ΕΛΣΤΑΤ

Ο αριστερός άξονας μετρά τον ετήσιο ρυθμό (year over year) μεταβολής της απασχόλησης, ενώ ο δεξιός άξονας τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής της ανεργίας. Βλέπουμε ότι ο ρυθμός μεταβολής της απασχόλησης φαίνεται (τονίζω, φαίνεται) πως έχει καταγράψει το χαμηλό του και κινείται σε λιγότερο αρνητικό έδαφος. Το αντίστροφο φαίνεται και για τον ρυθμό μεταβολής της ανεργίας, ο οποίος φαίνεται πως έχει καταγράψει το υψηλό του.

Εάν κάποιος παρατήρησε ότι η ανεργία αυξήθηκε τον Απρίλιο παρά την αύξηση της απασχόλησης και ψάχνει μια εξήγηση για αυτό το, φαινομενικά, περίεργο γεγονός τότε δεν χρειάζεται να κουράζεται άλλο. Ο λόγος είναι ότι το εργατικό δυναμικό αυξήθηκε τον Απρίλιο.

 

 

εργατικο δυναμικο

πηγή: ΕΛΣΤΑΤ

Δεν θέλω να διατυπώσω προβλέψεις για την πορεία της ανεργίας και της απασχόλησης. Σε ένα περιβάλλον έντονης μεταβλητότητας που χαρακτηρίζεται από παντελή απουσία γραμμικότητας, όπως αυτό στο οποίο ζούμε, αυτές εξάλλου δεν έχουν ιδιαίτερη αξία κατά την ταπεινή άποψη του γράφοντος.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια