Ένα πορτρέτο ζωγραφισμένο εννέα διαφορετικές φορές, υπό την επήρεια LSD

Ένα πορτρέτο ζωγραφισμένο εννέα διαφορετικές φορές, υπό την επήρεια LSD Facebook Twitter
10

[ Από την Άλκηστη Γεωργίου ]

 

 

Δεν πρόκειται για κάποιο δημιουργικό ή καλλιτεχνικό project, αλλά για ένα κυβερνητικό πείραμα που έλαβε χώρα κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1950, την περίοδο δηλαδή της εμμονής της Αμερικάνικης κυβέρνησης με τις έρευνες γύρω από τα ψυχοτρόπα ναρκωτικά και τις επιπτώσεις τους στον άνθρωπο.

 

Εκείνη την περίοδο ο Αμερικάνικος Στρατός μελετούσε την επίδραση του LSD  στην ανθρώπινη ψυχολογία, ως ένα ναρκωτικό ικανό να αλλάξει την διαδικασία σκέψης κάποιου όπως και την αίσθηση του χρόνου, προκαλώντας συγχρόνως ατελείωτες ψευδαισθήσεις σε αυτόν που θα το είχε πάρει.

 

Στο παρακάτω πείραμα δόθηκε σε έναν «ασθενή»  ένα κουτί με μολύβια και ξυλομπογιές και κάρβουνα ζωγραφικής, καθώς και μικρές δόσεις LSD.

 

Τα αποτελέσματα της ζωγραφικής του κατέγραφαν τα διάφορα στάδια του τριπ του LSD.

 

Όσο περνούσε η ώρα, και το ναρκωτικό επιδρούσε ολοένα και περισσότερο παρατηρήθηκε έκρηξη δημιουργικότητας με μία μορφή αφηρημένης, περισσότερο, τέχνης.

 

Πρόκειται για μία εντυπωσιακή, όσο και ανησυχητική, εικόνα της τεράστιας δύναμης που μπορεί να έχει ένα χημικό κατασκεύασμα πάνω στο ανθρώπινο μυαλό.

 

Κι ενώ η επίδραση του LSD στις ζωγραφικές ικανότητες κάποιου που είναι υπό την επήρεια του είναι σίγουρα εμφανέστατη στις παρακάτω εικόνες, λίγα πράγματα αποκαλύφθηκαν σχετικά με τα μακροχρόνια αποτελέσματα που είχαν αυτά τα πειράματα στους στρατιώτες «ασθενείς» που είχαν λάβει μέρος σε αυτά..

 

 

Πρώτο Πορτρέτο - 20 λεπτά μετά την πρώτη δόση

Ένα πορτρέτο ζωγραφισμένο εννέα διαφορετικές φορές, υπό την επήρεια LSD Facebook Twitter

 

Δεύτερο Πορτρέτο - 85 λεπτά μετά την πρώτη δόση

Ένα πορτρέτο ζωγραφισμένο εννέα διαφορετικές φορές, υπό την επήρεια LSD Facebook Twitter
To πρώτο πορτρέτο ζωγραφίζεται 20 λεπτά μετά την πρώτη δόση (0,05 μιλιγκραμ)Ένας επιβλέπων γιατρός παρατηρεί την διαδικασία. Ο ασθενής επιλέγει να αρχίσει να ζωγραφίζει με κάρβουνο. Το υποκείμενο του πειράματος αναφέρει: «Φυσιολογική κατάσταση – Καμία επίδραση από το φάρμακο».

 

Τρίτο Πορτρέτο - Δυόμιση ώρες μετά..

Ένα πορτρέτο ζωγραφισμένο εννέα διαφορετικές φορές, υπό την επήρεια LSD Facebook Twitter
Δεύτερο πορτρέτο:85 λεπτά μετά την πρώτη δόση, και 20 λεπτά μετά από μία δεύτερη δόση των 0,05 μιλιγκράμ επίσης.Ο ασθενής φαίνεται να βρίσκεται σε κατάσταση ευφορίας. «Μπορώ να σε δω καθαρά. Τόσο καθαρά.. Αυτό εδώ το πράγμα.. Εννοώ εσύ.. Δυσκολεύομαι λιγάκι να κοντρολάρω το μολύβι. Φαίνεται σαν να συνεχίζει αν σχεδιάζει μόνο του.»

 

Τέταρτο Πορτρέτο - Δύο ώρες και 32 λεπτά μετά

Ένα πορτρέτο ζωγραφισμένο εννέα διαφορετικές φορές, υπό την επήρεια LSD Facebook Twitter
Δύο ώρες και 30 λεπτά μετά την πρώτη δόση.Ο ασθενής φαίνεται πολύ προσηλωμένος στην ζωγραφική του. «Τα περιγράμματα φαίνονται φυσιολογικά, αλλά πολύ έντονα και ζωντανά – όλα αλλάζουν χρώμα. Το χέρι μου πρέπει να ακολουθεί το έντονο περίγραμμα των γραμμών.Νιώθω τη συνείδησή μου να βρίσκεται στο μέρος του σώματός μου που είναι τώρα ενεργό - στο χέρι μου, στον αγκώνα μου ...στη γλώσσα μου ».

 

Πέμπτο Πορτρέτο - Δύο ώρες και 35 λεπτά μετά

Ένα πορτρέτο ζωγραφισμένο εννέα διαφορετικές φορές, υπό την επήρεια LSD Facebook Twitter
Δύο ώρες και 32 λεπτά μετά την πρώτη δόσηΟ ασθενής φαίνεται κυριευμένος από το μπλοκ ζωγραφικής του. «Προσπαθώ ένα άλλο σχέδιο. Οι γραμμές και τα περιγράμματα του μοντέλου που ποζάρει είναι φυσιολογικά, αλλά εκείνες του σχεδίου μου δεν είναι. Το περίγραμμα του χεριού μου πηγαίνει τόσο περίεργα πάνω στο χαρτί. Δεν είναι και πολύ ωραία ζωγραφιά αυτή, έτσι; Τα παρατάω. Θα το ξαναπροσπαθήσω .»

 

Έκτο Πορτρέτο - Δύο ώρες και 45 λεπτά μετά

Ένα πορτρέτο ζωγραφισμένο εννέα διαφορετικές φορές, υπό την επήρεια LSD Facebook Twitter
Δύο ώρες και 35 λεπτάΟ ασθενής επανέρχεται γρήγορα με κάποιο καινούριο σχέδιο.«Θα κάνω τώρα ένα σχέδιο μονοκοντυλιά. Χωρίς διακοπή. Μια γραμμή χωρίς να σταματήσω καθόλου!»Μόλις τελειώνει το σχέδιο του ξεσπά σε γέλια, ενώ αμέσως μετά φαίνεται να τρόμαξε με κάτι που είδε στο πάτωμα..

 

Έβδομο Πορτρέτο - Τέσσερις ώρες και 25 λεπτά μετά την πρώτη δόση

Ένα πορτρέτο ζωγραφισμένο εννέα διαφορετικές φορές, υπό την επήρεια LSD Facebook Twitter
Δύο ώρες και 45 λεπτά μετά την πρώτη δόση Ο ασθενής προσπαθεί να σκαρφαλώσει σε ένα παρακείμενο ‘πλαίσιο δραστηριότητας’, και μοιάζει γενικά ανήσυχος – ανταποκρίνεται αργά στην πρόταση που του γίνεται να ξαναζωγραφίσει.Είναι πια εντελώς σιωπηλός.« Εγώ.. Όλα έχουν αλλάξει.. Φωνάζουν… Το πρόσωπο σας … Συνυφασμένο» μουρμουρίζει ο ασθενής σε μία μελωδία γνωστού τραγουδιού.

 

Όγδοο Πορτρέτο- Πέντε ώρες και 45 λεπτά μετά

Ένα πορτρέτο ζωγραφισμένο εννέα διαφορετικές φορές, υπό την επήρεια LSD Facebook Twitter
Τέσσερις ώρες 25 λεπτά μετά την πρώτη δόση.Ο ασθενής γύρισε πίσω στην κουκέτα του ξοδεύοντας τις τελευταίες δύο ώρες ξαπλώνοντας, κουνώντας τα χέρια του στον αέρα.Η επιστροφή του στο πλαίσιο δραστηριότητας είναι ξαφνική, ενώ φαίνεται να έχει έναν συγκεκριμένο σκοπό.Αλλάζει το εργαλείο ζωγραφικής από κάρβουνο σε στυλό και υδρόχρωμα.«Αυτή θα είναι η καλύτερη ζωγραφιά. Θα είναι σαν την πρώτη, και καλύτερη! Αν δεν παραμείνω προσεκτικός θα χάσω τον έλεγχο των κινήσεων μου, αλλά δεν πρόκειται να συμβεί αυτό γιατί τώρα ξέρω…», επαναλαμβάνει συνέχεια.Σχεδιάζει τις τελευταίες του πινελιές τρέχοντας συγχρόνως πάνω κάτω στο δωμάτιο..

 

 

Ένατο και τελευταίο Πορτρέτο - Οκτώ ώρες μετά την πρώτη δόση

Ένα πορτρέτο ζωγραφισμένο εννέα διαφορετικές φορές, υπό την επήρεια LSD Facebook Twitter
Πέντε ώρες και 45 λεπτά μετά την πρώτη δόσηΟ ασθενής συνεχίζει να κινείται γύρω από το δωμάτιο, τέμνοντας τον χώρο του σε πολύπλοκες παραλλαγές.Έχει περάσει μιάμιση ώρα από την τελευταία του ζωγραφιά. Φαίνεται να συνέρχεται σιγά σιγά από την επίδραση του φαρμάκου.«Νιώθω τα γόνατα μου ξανά. Νομίζω ότι έχει αρχίζει να υποχωρεί η επίδραση. Αυτή η καινούρια ζωγραφιά είναι πολύ καλή – είναι πανδύσκολο να συγκρατώ αυτό το μολύβι» (στην πραγματικότητα κρατά ένα κάρβουνο ζωγραφικής)

 

[ via ]

10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

8 σχόλια
"Παίζει" κάμποσα χρόνια αυτό το βίντεο στο youtube. Και από πολλούς θεωρείται απάτη - όντως για απάτη και διαφήμιση του LSD μοιάζει. Ποια είναι η πηγή του; Πάντως τα ασπρόμαυρα βίντεο της CIA και του στρατού δείχνουν μόνο χαζοχαρούμενους "χαμένους" στρατιώτες-πειραματόζωα που μετά τη λήψη LSD δεν μπορούν να πάρουν τα πόδια τους ή κάνουν σαχλαμάρες - no fuzzy EQ, περιορισμένη δημιουργικότητα, αυτισμός... Δυστυχώς...
Πολύ ενδιαφέρον. Βέβαια άλλοι ανακάλυψαν την διπλή έλικα του DNA υπό την επήρεια... άλλοι γράψανε μουσικάρες και άλλοι ξεκινήσανε νέα ρεύματα στην τέχνη. Good times!
τί κάθομαι και παιδευομαι 2 μηνες με εναν πινακα που ποτε δεν καταληγει να μου αρεσει....θέλω 2 δοσουλες ΜΟΝΟ......μονο 2......where do you buy the stuff????
Bicycle Day: Το πρώτο τριπ με LSD.[April 19, 1943, Hofmann performed a self-experiment to determine the true effects of LSD, intentionally ingesting 0.25 milligrams (250 micrograms) of the substance, an amount he predicted to be a threshold dose (an actual threshold dose is 20 micrograms).[7] Less than an hour later, Hofmann experienced sudden and intense changes in perception. He asked his laboratory assistant to escort him home and, as use of motor vehicles was prohibited because of wartime restrictions, they had to make the journey on a bicycle. On the way, Hofmann’s condition rapidly deteriorated as he struggled with feelings of anxiety, alternating in his beliefs that the next-door neighbor was a malevolent witch, that he was going insane, and that the LSD had poisoned him. When the house doctor arrived, however, he could detect no physical abnormalities, save for a pair of incredibly dilated pupils...The events of the first LSD trip, now known as “Bicycle Day”, after the bicycle ride home, proved to Hofmann that he had indeed made a significant discovery: a psychoactive substance with extraordinary potency, capable of causing significant shifts of consciousness in incredibly low doses... Bicycle day is increasingly observed in psychedelic communities as a day to celebrate the discovery of LSD.]
Το δεύτερο συνθετικό της λέξης psychedelic προέρχεται από το αρχαίο δηλόω-δηλώ που σημαίνει δηλώνω, υποδηλώνω, φανερώνω, αποκαλύπτω, ερμηνεύω, εξηγώ (απ' όπου μάλλον προέρχεται και η Δήλος--αυτό το τελευταίο το αφιερώνω στους new age/δωδεκαθεϊστές φίλους μας). Το πρώτο συνθετικό, είναι βέβαια η λέξη ψυχή (psyche). Άρα η σωστή απόδοση της λέξης στα νέα ελληνικά θα ήταν "ψυχοδηλωτικός". Τι κρίμα να έχει αποδοθεί τόσο άσχημα ένας τόσο ωραίος νεολογισμός/αντιδάνειο από τα αρχαία (που θά'λεγε κι ο Μπάμπι)...Seeking a name for the experience induced by LSD, Osmond contacted Aldous Huxley, a personal acquaintance and advocate for the therapeutic use of the substance. Huxley coined the term "phanerothyme," from the Greek terms for "manifest" (φανερός) and "spirit" (θυμός). In a letter to Osmond, he wrote:To make this mundane world sublime,Take half a gram of phanerothymeTo which Osmond responded:To fathom Hell or soar angelic,Just take a pinch of psychedelic[3]It was on this term that Osmond eventually settled, because it was "clear, euphonious and uncontaminated by other associations."The term "psychedelic" is derived from the Ancient Greek words psuchē (ψυχή - psyche, "mind") and dēlōsē (δήλωση - "manifest"), translating to "mind-manifesting"