Σβήσε το Path τώρα!

Facebook Twitter
0

Η σημερινή κίνηση του Path να ανεβάσει και να αποθηκεύσει στους server του ολόκληρα τα address book των χρηστών του χωρίς την παραμικρή δικαιολογία ή ενημέρωση, έχει προκαλέσει μια θύελλα αντιδράσεων. Δεν το λες παράλογο.

Έως τώρα οι άνθρωποι του Path προσπαθούσαν να το πλασάρουν σαν έναν από τους καλούς – μια αθώα εναλλακτική στο Facebook, χωρίς όλες αυτές τις παραβιάσεις τις ιδιωτικής ζωής του χρήστη και των προσωπικών του δεδομένων. Ένα μικρό social network όπου θα μοιραζόσουν ότι επιθυμούσες το πολύ με 50 άτομα. Τους πιο κοντινούς σου ανθρώπου - ναι στην εποχή των social networks το κοντινοί ορίζεται όπως φαίνεται από το νούμερο 50, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση για μια άλλη ώρα. Μέσα σε ένα χρόνο και για να εκμεταλλευτεί περισσότερο την επιτυχία του, οι 50 τριπλασιάστηκαν σε 150. Και τώρα ήρθαν τα χειρότερα…

Είναι πάντα ιδιαίτερα ενοχλητικό να βλέπεις ένα social network να καυχιέται πως είναι “private” και να εξελίσσεται σιγά αλλά σταθερά  στον μεγαλύτερο ανταγωνιστή του, το Facebook. Να γίνεται ίδιο με αυτό που - έλεγε πως - σιχαίνεται καταπατώντας οποιοδήποτε δικαίωμα τον χρηστών του. Ακόμα και το Facebook, το social network που το Path δεν ήθελε να είναι, έχει την “ευγένεια” να σε ρωτήσει πριν πάρει τα στοιχεία σου.

Αυτό που έκανε το Path σήμερα χωρίς την παραμικρή ειδοποίηση ή ερώτηση για το αν ο χρήστης του δίνει το δικαίωμα να συνεχίσει,  είναι κάπου μεταξύ του πολύ επιθετικού marketing και της κλοπής πρόσωπων δεδομένων. Σε νομικά - και βολικά - θολά νερά.

Το Path έχει αυτή τη στιγμή περί τα 2 εκατομμύρια χρήστες. Αν πούμε πως κατά μέσο όρο αυτοί έχουν από 50 επαφές στο iPhone τους, αυτή τη στιγμή το Path έχει - κυριολεκτικά - κλέψει 100 εκατομμύρια επαφές τις οποίες έχει στη database του. Μια database που δεν ξέρουμε ούτε πως χρησιμοποιεί, αλλά ούτε τι είδους security έχει.

Οι μέχρι τώρα αντιδράσεις σε ολόκληρο τον κόσμο ζητούν ούτε λίγο ούτε πολύ την διαγραφή των στοιχείων από τη βάση δεδομένων του Path αλλιώς θα αρχίσουν οι μηνύσεις. Άλλοι υποστηρίζουν πως η ενέργεια του Path έρχεται σε ρήξη με τους κανόνες που θέτει η Apple για να είναι ένα app στο App Store και ζητούν να “εξορίσει” η Apple το Path διά παντός (έχουν δίκιο - αυτοί οι κανόνες είναι και ο μοναδικός λόγος που το Facebook ρωτάει πριν κάνει κάτι αντίστοιχο στην συγκεκριμένη πλατφόρμα).

Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον, όμως αυτό που μπορείς να κάνεις τώρα, είναι να κλείσεις τον λογαριασμό σου. Τίποτα δεν θα πείσει τους ανθρώπους πίσω από το Path (και το κάθε Path που θα έρθει μετά) να δείξουν περισσότερο σεβασμό την επόμενη φορά στους ανθρώπους που - ούτε λίγο ούτε πολύ - τους ταΐζουν. Τους χρήστες τους.




0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ