Τρία Μηδέν

Facebook Twitter
0

Τρία Μηδέν

 Αφίσα / Παυλόπουλος

Η νοσταλγία δεν είναι πια αυτό που ήταν αλλά και τότε, το χίλια εννιακόσια ενενήντα δύο, ενενήντα τρία, ενενήντα τέσσερα, δεν ήταν πια αυτό που ήταν άλλοτε, δεν ήταν πια αυτό που ήταν στα τέλη της δεκαετίας του εβδομήντα, φερ’ ειπείν, ή στα μέσα της δεκαετίας του ογδόντα. Και πώς να είναι; Νοσταλγείς όταν σου κόβεται η φόρα, όταν αδειάζει το δωμάτιο που ήταν γεμάτο κατάμεστο τίγκα μπαρόκ. Νοσταλγείς όταν χάνεις κάτι περισσότερο από τον χρόνο που είναι μονίμως για χάσιμο. Αυτό είναι: νοσταλγείς όταν παύεις πια να έχεις χρόνο για χάσιμο, και νοσταλγείς ακριβώς τα χρόνια που είχες χρόνο για χάσιμο, νοσταλγείς τον ίδιο τον Χρόνο-για-Χάσιμο, και τα χιόνια, ναι, τα Χιόνια του Αλλοτινού Καιρού.

 

«Θαν την τσακίσω εγώ τη νοσταλγία σου», είχε γράψει ο Εγγονόπουλος, κι εσύ, Οδυσσέα Γεωργίου, είχες αντιγράψει το χίλια εννιακόσια εβδομήντα έξι, στην Πέμπτη Γυμνασίου, ή Δευτέρα Λυκείου όπως έγινε απότομα, σ’ ένα κόκκινο σπιράλ τετράδιο όπου αντέγραφες ό,τι διάβαζες και το κοσμούσες με φωτογραφίες κομμένες από περιοδικά και εφημερίδες κείνου του αλλοτινού καιρού. Και κάτι μήνες μετά, μειράκιο αλλά και ήδη γέρων, Οδυσσέα μου, έμελλε να αντιγράψεις από μνήμης κι όχι από το βιβλίο τον αφορισμό του Χριστιανόπουλου για τον καημένο Μακρυγιάννη, για το τζάκισμα του χεριού του και για το σέικ που χορεύουν τα κωλόπαιδα, κι έμαθες και για τον ποιητή Λευτέρη Πούλιο που είχε κι αυτός τζακίσει το χέρι του μ’ ένα λιθάρι στην Ακρόπολη συντετριμμένος, λένε, από το άχθος της Ποιήσεως.

 

Διότι, όπως γράφει στον Αιμίλιο ο Jean-Jacques Rousseau: «Δεν είναι τόσο σημαντικό αυτό που βλέπει, όσο η δική του επάνοδος σε ό,τι είδε, που προσδιορίζει την κρίση του γι’ αυτό».

 

Πιο ευφυές όνομα από το όνομα Ένοικος δεν θα μπορούσε να βρεθεί. Στα μπαρ είμαστε ένοικοι όλοι μας, αλλά και το ίδιο το μπαρ είναι ένοικος στο οίκημα του Χρόνου.

 

Με τέτοιες μαλαγανιές, με τον Δόλο του Λόγου, την Πανουργία της Λογικής, την List der Vernunft, με τέτοια αλερετούρ στον χρόνο, με τέτοιες καταβυθίσεις στο παρελθόν και αναδύσεις στο παρόν, με τέτοιους τροπισμούς του βλέμματος, και όχι, χίλιες φορές όχι, με τη νοσταλγία, γράφονται σήμερα τα Μυθιστορήματα, δηλαδή τα ξεκαθαρίσματα των λογαριασμών με τη Φθορά και την Απώλεια.

 

Πολλά διαδραματίζονταν στο Μπαρ Ένοικος, άλλα θορυβώδη και άλλα ψιθυριστά, άλλα με στόματα ορθάνοιχτα ωρυόμενα κι άλλα με μάτια ψιχαλιστά, άλλα με καρδιά από φλόγα κι άλλα με μυαλό από πάγο, κι εσύ ήσουν εκεί, στην μπάρα με τον Λάμπρο Λιάγκο, και πιο κει, στη γωνία, καθόταν πάντα ο ζωγράφος του ντανταϊστικού ρεμπέτικου, ο ζωγράφος της διακόμισης του Francis Picabia στο σύμπαν του Σπαθάρη, ο ζωγράφος της ημιεκούσιας/ημιακούσιας consecration των Φτηνοφαγάδων του Thomas Bernhard, ο Τάσος Παυλόπουλος, σιωπηλός επί οκτάωρο και εννιάωρο κάθε βράδυ επί χρόνια, σιωπηλός αν εξαιρέσουμε τις σπάνιες στιγμές που σήκωνε το βλέμμα από το ποτήρι με τη βότκα, το έστρεφε στον Λάμπρο Λιάγκο και στο κενό και στον αλλοτινό του φίλο Πάνο Χαραλάμπους, και έλεγε με στοχασμένο ηδονισμό, «Τρία Μηδέν, κουφαλίτσες. Τρία Μηδέν».

 

Συνεχίζεται. Αύριο: Προ του ΚΟΡΕΚΤ, κορέκτ!

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ