Overlooking_Athena*

Overlooking_Athena* Facebook Twitter
6

 

 

 

Τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια δηλαδή που ο παφλασμός της κρίσης έσκασε με δύναμη στα μούτρα μας, κανοντάς μας να συνειδητοποιήσουμε από τη μια αλλά και να φανατιστούμε από την άλλη (ο καθένας ανάλογα με την συγκροτησή του βέβαια) έχω παρατηρήσει μια σταθερή άνοδο αυτού που θα χαρακτήριζα δραματουργία της κρίσης.

 

Είτε στο δημοσιογραφικό-ειδησεογραφικό, είτε στο αισθητικό-καλλιτεχνικό κομμάτι. Σαν να επιδιώκουμε τα σημάδια, οι ενδείξεις, τα ίχνη της πραγματικότητας να επενδυθούν με νόημα το οποίο θα αναπαράγει τον φετιχιστικό αναδιπλασιασμό των ήδη γνωστών και παραδεδεγμένων.

 

Σαν να αρνιόμαστε δηλαδή την αποστασιοποίηση και την χειρουργική μελέτη παραδίδοντας τα κλειδιά στο θυμικό και σπαταλώντας ενέργεια στις συγκοπές και τα εμφύλια χάσματα.

 

Την ίδια στιγμή που αυτά πράττουμε εμείς έχω δει πως οι εξωτερικοί παρατηρητές (οι του εξωτερικού δηλαδή) καταφέρνουν λόγω της απουσίας προαπαιτούμενων και παραμορφώσεων από την συναισθηματική εμπλοκή να περιγράψουν κάπως πιο ψύχραιμα ότι συμβαίνει.

 

Το σκέφτηκα έντονα αυτό καθώς κοιτούσα χθες την φωτογραφική εργασία του φωτογράφου Andrew Emond με τίτλο Overlooking Athena την οποία έχει ανεβάσει στο σαιτ του. Βλέποντάς την κάποιος για πρώτη φορά ίσως ενοχληθεί από την απουσία δραματουργικών εντάσεων στην απεικόνιση της αθηναϊκής πραγματικότητας των μετά τη κρίση ετών που απεικόνισε ο Emond.

 

Η δικιά μου γνώμη είναι πως πίσω από τα φωτογραφικά του ημιτόνια ακούγεται ξεκάθαρα ο βόμβος της πτώσης και της παρακμής μας. Χωρίς εξάρσεις και παραμορφωτικές εικονογραφήσεις. Είναι ξεκάθαρο το "Θεέ μου, πόσο χαμηλά έπεσα" ως τέμπο αλλά και είναι επίσης ξεκάθαρη και η αχνή ελπίδα μιας ανόρθωσης. 

 

Δείτε τις και εσείς και θυμηθείτε. Πως μπορεί ο διάβολος της παρεξήγησης να παραμονεύει στα ίχνη μιας φωτογραφίας αλλά εξίσου παραμονεύει και ο άγγελος του πραγματικού:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

4 σχόλια
Βεβαια, ρεαλιστική φωτογραφία αυτό τον καιρό στην Αθήνα και να μη δείξει μιζέρια, θα ήταν ανέντιμο. Απλά νομίζω μπορεί να δείχνει κ'αλλες διαστάσεις μαζί, όχι μονο το εύκολο όπως λες