Με μια σφαίρα στο σώμα

Με μια σφαίρα στο σώμα Facebook Twitter
0

ΑΠΟ ΤΟΝ DAN MURRAY

Με μια σφαίρα στο σώμα Facebook Twitter
Ο Αλί και οι φίλοι του κοιτούν την ακτινογραφία του στο δωμάτιο που μένουν στο πρώην ξενοδοχείο Captain Elias στην Κω. Τον πυροβόλησαν πέντε φορές στη Συρία και έκτοτε μια σφαίρα έχει μείνει στην κοιλιά του. Φωτο: UNHCR/Socrates Baltagiannis

Ανάμεσα στο πλήθος των ανθρώπων που περιμένουν έξω από το αστυνομικό τμήμα στην Κω, ένας άνδρας στέκεται κρατώντας σφιχτά στα χέρια του μια ακτινογραφία και μερικές σελίδες από ιατρικές γνωματεύσεις. Ονομάζεται Αλί, είναι Σύριος 28 ετών και κρατάει τα χαρτιά αυτά σαν φυλαχτό, ένα κλειδί ίσως για μια καλύτερη ζωή που θα βάλει τέλος στο μαρτύριό του.

Μόλις τον πλησιάζουμε, είναι πρόθυμος να μας δείξει την ακτινογραφία του. Η σφαίρα που έχει σφηνωθεί δίπλα στο κόκκαλο της λεκάνης του είναι εμφανής. Η ζωή του βρίσκεται σε συνεχή κίνδυνο αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να τολμήσει ένα σύντομο αλλά επικίνδυνο ταξίδι μέσα σε μια μικρή φουσκωτή βάρκα από την Αλικαρνασσό προς το νησί της Κω, όπου χιλιάδες πρόσφυγες έχουν καταφτάσει τις τελευταίες εβδομάδες.

«Είμαι τόσο ευτυχισμένος που ο Θεός με βοήθησε και που οι Έλληνες με έσωσαν από τη θάλασσα.»

«Ο διακινητής μάς έπεισε ότι το ταξίδι ήταν εύκολο και ότι δεν θα είχαμε καθόλου προβλήματα», αναφέρει ο Αλί. «Ήταν 12 τα μεσάνυχτα όταν φύγαμε από την Αλικαρνασσό. Στη 1:30 βρισκόμασταν ανάμεσα στα κύματα. Έπαιζαν μαζί μας σαν να ήμασταν παιχνίδι. Μετά ήρθε η ελληνική ακτοφυλακή και μας έσωσε.»

Ο Αλί μιλάει χαμηλόφωνα, ήρεμα, σχεδόν σαν η ιστορία αυτή να συνέβη σε κάποιον άλλο. Αλλά είναι η δική του περιπέτεια και το δικό του σώμα που φέρει τις πληγές. Όλα ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια. Ο Αλί σπούδαζε στο πανεπιστήμιο και συμμετείχε σε μια διαδήλωση. Και τότε άρχισαν οι πυροβολισμοί.

Με μια σφαίρα στο σώμα Facebook Twitter
Ο Αλί με έναν φίλο του έξω από το αστυνομικό τμήμα στην Κω. Περιμένουν να πάρουν το χαρτί από τις αρχές ώστε να μπορέσουν να ταξιδέψουν στην Αθήνα. Φωτο: UNHCR/Socrates Baltagiannis

«Ένας άνδρας που στεκόταν δίπλα μου σκοτώθηκε. Πυροβολήθηκε στο κεφάλι και εγώ δέχθηκα πέντε σφαίρες» στην κοιλιά, θυμάται. «Νόμιζα ότι ήρθε το τέλος μου. Ο πόνος ήταν απερίγραπτος.»

«Όταν ξύπνησα, ήρθε ο αδερφός μου ο Αχμέντ. Μου εξήγησε ότι μου αφαίρεσαν ένα κομμάτι από το κόλον. Τότε ήρθε ο γιατρός και μου έδειξε τις σφαίρες που μου έβγαλαν. Μου έδειξε τέσσερις σφαίρες. Μία ήταν ακόμα μέσα στο σώμα μου.»

Ο γιατρός είπε επίσης στον Αλί ότι δεν μπορούσε να αφαιρέσει και την τελευταία σφαίρα, η οποία είχε σφηνωθεί επικίνδυνα στη βουβωνική χώρα, και δεν διέθετε την ανάλογη εμπειρία για να την αφαιρέσει. Η καλύτερη ευκαιρία που θα είχε ο Αλί για ολοκληρωμένη αποκατάσταση θα ήταν να πάει σε εξειδικευμένο νοσοκομείο στο Βερολίνο. Θα χρειαζόταν επίσης εγχείρηση για να αποκαταστήσει το διαλυμένο του ισχίο. Το έντερο συγκρατείται στη θέση του με εσωτερική περίδεση.

Με μια σφαίρα στο σώμα Facebook Twitter
«Ήρθε ο γιατρός και μου έδειξε τις σφαίρες που μου έβγαλαν. Μου έδειξε τέσσερις σφαίρες. Μία ήταν ακόμα μέσα στο σώμα μου.» Η ακτινογραφία που έβγαλε ο Αλί στην Τουρκία δείχνει που βρίσκεται η πέμπτη σφαίρα. Φωτο: UNHCR/Socrates Baltagiannis

Και έτσι άρχισε ο Αλί να σχεδιάζει το επικίνδυνο ταξίδι του. Αρχικά έπρεπε να ανακτήσει τις δυνάμεις του και έπειτα να βρει τα χρήματα που χρειαζόταν – πάνω από 1.000 δολάρια – για να πληρώσει διακινητές προκειμένου να εισέλθει στην Ευρώπη. Το σύντομο αυτό θαλάσσιο ταξίδι σχεδόν να του κοστίσει τη ζωή για μια ακόμη φορά.

Σε διάστημα τριών ημερών συναντάμε τον Αλί αρκετές φορές. Το χαμόγελό του είναι και πιο πλατύ κάθε φορά. Έχει ταλέντο στο να κάνει φιλίες. Στο πρώην ξενοδοχείο Captain Elias, μοιράζεται ένα δωμάτιο με αρκετούς καινούριους φίλους, νεαρούς άνδρες που γνώρισε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του.

«Οι φίλοι μου μού υποσχέθηκαν ότι θα με βοηθήσουν στη διάρκεια του ταξιδιού, εάν νιώσω ότι κουράζομαι ή αν πέσω», μας λέει. «Είναι πολύ μακρύς ο δρόμος και πολύ δύσκολος».

Με μια σφαίρα στο σώμα Facebook Twitter
Τα τραύματα στο σώμα του Αλί από τις σφαίρες που δέχτηκε πριν δύο χρόνια στη Συρία. Φωτο: UNHCR/Socrates Baltagiannis

Το ταξίδι για το οποίο μιλάει αφορά τη διαδρομή κατά μήκος των Βαλκανίων, από την Αθήνα έως την Αυστρία και τη Γερμανία – με τα πόδια, οδηγούμενοι από διακινητές επ' αμοιβή. Ο Αλί λέει ότι είναι αποφασισμένος να το δοκιμάσει, παρά τον οξύτατο πόνο στις αρθρώσεις του, που τον εξουθενώνει μετά από δυο ώρες όρθιος.

Φοβάται ότι θα χωριστεί από τους φίλους του κατά τη διαδικασία που θα τους οδηγήσει στην επίσημη καταγραφή τους στην Αθήνα. Ελπίζει ότι θα μπορέσει να ανακτήσει την υγεία του, να τελειώσει τις σπουδές του στα οικονομικά και να επιστρέψει στη Συρία μόλις υπάρξει ειρήνη.

Ο Αλί ακτινοβολεί μια ήρεμη αισιοδοξία παρά την ταλαιπωρία του. Ονομάζει τη σελίδα του στο Facebook "Space of Hope" (Χώρο Ελπίδας).

Την τελευταία φορά που τον βλέπω, βάζει τα χέρια του γύρω από τους ώμους μου και μου λέει, «Είσαι ο πατέρας μου».

Θα έλεγα καλύτερα ότι είμαι μάρτυρας ενός άνδρα με μεγάλη δύναμη ψυχής, που αρνείται τον οίκτο και αντ' αυτού μιλάει για ευτυχία.

«Είμαι τόσο ευτυχισμένος που ο Θεός με βοήθησε και που οι Έλληνες με έσωσαν από τη θάλασσα», αναφέρει.

Με μια σφαίρα στο σώμα Facebook Twitter
Ο Αλί μέσα στο στο πρώην ξενοδοχείο Captain Elias στην Κω, όπου εκατοντάδες πρόσφυγες έχουν βρεί προσωρινό καταφύγιο. Φωτο: UNHCR/Socrates Baltagiannis

                           

*Στην ιστοσελίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ παρουσιάζονται ιστορίες προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα και στην Κύπρο από το πρόσφατο ή πιο μακρινό παρελθόν. Στόχος της να αναδείξει την ανθρώπινη ιστορία πίσω από τα στατιστικά, την ιστορία που παραμένει ίδια μέσα στο χρόνο, όπου υπάρχουν πρόσφυγες . Πρόκειται για άνδρες, γυναίκες και παιδιά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, εξαιτίας διώξεων ή πολέμου αναζητώντας ασφάλεια και προστασία. Οι ιστορίες τους μιλούν για τη δύναμη, το κουράγιο και τον αγώνα των προσφύγωννα επιβιώσουν και να συνεχίσουν να ζουν με αξιοπρέπεια.
Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ