17 χρόνια μετά την Άκρη της Πόλης, ο Στάθης Παπαδόπουλος μιλά για τη νέα του ζωή

17 χρόνια μετά την Άκρη της Πόλης, ο Στάθης Παπαδόπουλος μιλά για τη νέα του ζωή Facebook Twitter
9

 

17 χρόνια μετά την Άκρη της Πόλης, ο Στάθης Παπαδόπουλος μιλά για τη νέα του ζωή Facebook Twitter

 

Μια από τις αγαπημένες μου ταινίες των '90ς και σίγουρα μια από τις σημαντικότερες του Ελληνικού κινηματογράφου είναι η ταινία «Από τη άκρη της πόλης» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη ο οποίος ως νεοφερμένος και πολλά υποσχόμενος σκηνοθέτης που ζούσε στο Λονδίνο καταφέρνει μ αυτήν και όλες τις επόμενες ταινίες του να αποτυπώσει και να περιγράψει την σύγχρονη  ελληνική πραγματικότητα ανοίγοντας τον δρόμο γι αυτό που σήμερα ονομάζουμε «νέος ελληνικός κινηματογράφος».

Στην «Άκρη της πόλης» ο Γιάνναρης  μας συστήνει έναν ερασιτέχνη τότε ηθοποιό, τον Στάθη Παπαδόπουλο, ο οποίος έμελλε να παίξει σε όλες τις επόμενες ταινίες του.

17 χρόνια μετά την Άκρη της Πόλης, ο Στάθης Παπαδόπουλος μιλά για τη νέα του ζωή Facebook Twitter
Ως Ελιόν, στο φιλμ Όμηρος του Κ. Γιάνναρη

Πριν από μερικούς μήνες  έβλεπα  μια από αυτές τις ταινίες και αναρωτήθηκα που να βρίσκεται και τι να κάνει αυτός ο αγαπημένος μου ηθοποιός των '90ς. Δοκίμασα να πατήσω το όνομα του στο facebook και τον βρήκα. Ο Στάθης ζει πλέον μόνιμα στο Βερολίνο είναι παντρεμένος και έχει έναν γιο. Είναι  ένα παιδί με πάρα πολύ χιούμορ που του αρέσει να περνάει καλά και να απολαμβάνει την ζωή. Ακόμα και τα  μικρά βίντεο που κάνει για το fb  δείχνουν ότι είναι γεννημένος ηθοποιός και αιώνιος έφηβος. Χωρίς δεύτερη σκέψη του ζήτησα να μου μιλήσει και να κάνουμε μια συνέντευξη.

Τον αφήνω να κάνει την εισαγωγή:

Γεννήθηκα  το 1980 στο Καζακστάν από Πόντιους γονείς. Τα παιδικά μου χρόνια ήταν ανέμελα, ζωηρά με πολλή ελευθερία και επικίνδυνα παιχνίδια έξω στη φύση. Όταν ήμουν 10 χρόνων μετακομίσαμε όλη η οικογένεια στην Ελλάδα και εγκατασταθήκαμε πρώτα στα Άνω Λιοσια και μετά στο Μενιδι. Όταν ήρθαμε Ελλάδα είχα δυσκολίες προσαρμογής λόγο γλώσσας, οι γονείς μου κάνανε από δυο δουλειές ο καθένας και η αδερφή μου και εγώ ήμασταν πολλές ώρες μόνοι μας. Οι αποδόσεις μου έπεσαν πολύ στο σχολείο ενώ στη Ρωσία τα πήγαινα καλά. Άρχισα να κάνω κοπάνες, παρέες και πολλές βόλτες Μενίδι-Ομόνοια με πατίνια... Στα 15 παράτησα το σχολείο και στα 16 έγινα χορευτής go-go-boy στο κλαμπ Factory όπου είχα δει τυχαία ότι έψαχναν χορευτές...

 

Πώς σε επέλεξε ο Γιάνναρης για την πρώτη του ταινία την Άκρη της πόλης πως γνωριστήκατε;

Ο Κωνσταντίνος με είδε στο Factory που χόρευα. Τότε έψαχνε χορευτές για μια ταινία που ήθελε να κάνει (η οποία δεν έγινε τελικά) και έτσι γνωριστήκαμε.

Εσένα σου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό να γίνεις ηθοποιός; Το ήθελες; Με τι σκεφτόσουν να ασχοληθείς;

Εμένα μου άρεσε ο χορός. Ήδη στη Ρωσία με είχε γράψει η τοπική εφημερίδα όταν ήμουν 6 χρόνων και βγήκα πρώτος σε διαγωνισμό χορού στην κατασκήνωση. Αυτό μου άρεσε να κάνω, να χορεύω στα κλαμπ και γενικά δε σκεφτόμουν το μέλλον τότε στα 16 που με ανακάλυψε ο Γιάνναρης.

 

Έπαιξες στην Άκρη της πόλης, στον Δεκαπενταύγουστο, στον Όμηρο και στο Μan at sea: 4 σπουδαίες ταινίες που αποτυπώσανε με μοναδικό τρόπο τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Τι θυμάσαι και τι έχεις πάρει από αυτές τις ταινίες;

Η Άκρη της Πόλης με σημάδεψε αλλά την εποχή που γυρίστηκε δεν είχα ιδέα τι σήμαιναν όλα αυτά -το κατάλαβα πρώτη φορά στο χειροκρότημα μετά από τη πρώτη προβολή στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Αυτή ήταν και η στιγμή που ένιωσα ότι ναι, αυτό θέλω να κάνω. Ο Όμηρος ήταν η πιο έντονη εμπειρία από όλες σε σημείο να έχω μπει τόσο βαθιά στο ρόλο σε κάποιες σκηνές που με τρόμαζε. Προς το τέλος δεν ήμουν καθόλου καλά και μου πήρε κάποιους μήνες μετά για να συνέλθω...

 

17 χρόνια μετά την Άκρη της Πόλης, ο Στάθης Παπαδόπουλος μιλά για τη νέα του ζωή Facebook Twitter
Από την Άκρη της Πόλης (ο Σ.Π. κάτω αριστερά, στη θέση του συνοδηγού)

 

Όταν τις κάνατε περίμενες ποτέ ότι θα γίνουν κλασικές και θα είναι τόσο σημαντικές;

Η Άκρη της Πόλης είναι όντως κλασσική και χαίρομαι που ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο. Είμαι πολύ περήφανος που συμμετείχα σε όλες αυτές τις ταινίες.

Οι άλλοι της παρέας από την ταινία Από την Άκρη της Πόλης ξέρεις τι απέγιναν; Έχετε επαφές καθόλου; Με τον Γιάνναρη κρατήσατε καθόλου επαφή;

Με τον Κωνσταντίνο Γιάνναρη κάναμε πολλή παρέα όλα τα χρόνια, έγινε και κουμπάρος μου. Τώρα λόγω απόστασης δε βλεπόμαστε συχνά. Ένα παιδί, ο Ανέστης ο οποίος στην ταινία πεθαίνει από υπερβολική δόση δυστυχώς είχε ακριβώς αυτό το τέλος μερικά χρόνια μετά από την ταινία. Τραγική ειρωνεία αν φανταστεί κάνεις ότι την εποχή που γυρίστηκε δεν είχε δοκιμάσει καν ναρκωτικά...

Ένα άλλο παιδί είναι στη φυλακή...

Άλλος έκανε οικογένεια και δουλεύει οδηγός λεωφορείου στο Μενίδι. Άλλος αναγκάστηκε να αλλάξει περιοχή αμέσως μετά την ταινία γιατί είχε απειλές από άλλους Πόντιος για την ομοφυλοφιλική σκηνή που είχε στην ταινία. Ο Κοτζιάν (Κώστας Κοτσιανιδης) έκανε και δεύτερη ταινία με το Γιάνναρη - έπαιξε στο Δεκαπενταύγουστο. Μετά δεν ασχολήθηκε άλλο με την υποκριτική. Σήμερα είναι παντρεμένος και πρόσφατα έγινε και μπαμπάς. Τον βλέπω μια φορά το χρόνο όταν είμαι Ελλάδα. Ένα άλλο παιδί που έπαιζε στην Άκρη της πόλης -έκανε το Φίλιππο- ήταν ήδη ηθοποιός είχε τελειώσει δραματική σχολή ο Νίκος Καμοντος ο οποίος ασχολείται επαγγελματικά και με το χορό έτυχε να τον συναντήσω μετά από πολλά χρόνια στο Βερολίνο.

 

Μετά από αυτά έκανες κάτι άλλο και τι ήταν αυτό;

Ναι, έπαιξα και σε μια μικρού μήκους ταινία της Έλενας Δημητρακοπούλου "Τα μυστικά της πόλης", μερικά διαφημιστικά σποτ, μια πειραματική μικρού μήκους στο Βερολίνο και πριν από μερικούς μήνες έπαιξα στην καινούργια ταινία του Αστερη Κούτουλα «dance fight love die -on the road with Mikis Theodorakis» η οποία θα βγει σε μερικούς μήνες.

17 χρόνια μετά την Άκρη της Πόλης, ο Στάθης Παπαδόπουλος μιλά για τη νέα του ζωή Facebook Twitter

  

Πώς μετά από όλα αυτά που έκανες εδώ στην Ελλάδα βρέθηκες στην Γερμανία;

Στη Γερμανία ήρθα πρώτη φορά το 2005 για επίσκεψη στην κοπέλα μου που σπούδαζε Βερολίνο τότε. Μετά από μισό χρόνο αποφάσισα να ξαναπάω για περισσότερο και έκατσα 3 χρόνια. Έπειτα επιστρέψαμε μαζί για δυο χρόνια στην Ελλάδα και λόγω της κρίσης πήραμε την απόφαση να φύγουμε πάλι για Βερολίνο αρχές του 2011.

Μάγειρας πώς και έγινες; Σου άρεσε από πάντα;

Όταν ανέβηκα Βερολίνο την πρώτη φορά που είχα αποφασίσει να μείνω έπρεπε κάπου να δουλέψω... Επειδή δε μιλούσα γερμανικά ξεκίνησα σε ελληνικό εστιατόριο από λαντζα. Ύστερα από μερικούς μήνες πήγα σε άλλο εστιατόριο έξω από την πόλη στο οποία είχαν το χρόνο και μου έμαθαν καλά τη δουλειά. Μετά συνέχισα σαν "δότης" στο Βερολίνο (έτσι μεταφράζεται αυτός που λέμε εδώ στη Γερμανία ότι βγάζει τα φαγητά). Από εκεί και πέρα μάγειρας. Ανέβηκα σιγά σιγά δηλαδή. Τώρα κάνω το catering μαζί με ένα φίλο μου σεφ για ένα μεγάλο σόου και περιοδεύουμε σε όλη τη Γερμανία και εκτός.

17 χρόνια μετά την Άκρη της Πόλης, ο Στάθης Παπαδόπουλος μιλά για τη νέα του ζωή Facebook Twitter
Γενικά αυτό που θέλω να κάνω είναι να είμαι ηθοποιός. Απλώς επειδή πρέπει να υπάρχει πάντα ένα στάνταρ εισόδημα στο σπίτι αυτό δε γίνεται να είναι το κύριο επάγγελμα μου.
17 χρόνια μετά την Άκρη της Πόλης, ο Στάθης Παπαδόπουλος μιλά για τη νέα του ζωή Facebook Twitter

Έκανες κάτι σαν ηθοποιός στην Γερμανία; Θα ήθελες γενικά να συνεχίσεις να ασχολείσαι με αυτό;

Γενικά αυτό είναι που θέλω να κάνω. Απλώς επειδή πρέπει να υπάρχει πάντα ένα στάνταρ εισόδημα στο σπίτι αυτό δε γίνεται να είναι το κύριο επάγγελμα μου. Είμαι πολύ χαρούμενος που συνεργάστηκα με τον Αστερη Κούτουλα εδώ στο Βερολίνο στην ταινία που προανέφερα και ανυπομονώ να τη δω στη μεγάλη οθόνη.

Παντρεύτηκες και έχεις έναν γιο. Πώς είναι να έχεις οικογένεια; 

Η γυναίκα μου ήταν η μεγαλύτερη μου fan (και γενικά πολύ fan του Γιάνναρη) και ήταν εκείνη που προσπάθησε να με γνωρίσει. Έτυχε μέσω ενός κοινού φίλου που γνωρίζαμε από τα κλαμπ και γνωριστήκαμε πριν από δέκα χρόνια ακριβώς. Παντρευτήκαμε το 2008 και ένα χρόνο μετά γεννήθηκε ο γιος μας. Η οικογένεια μου είναι πλέον η βάση και η ισορροπία μου. Ο γιος μου είναι ο λόγος μου να ζω, να σηκώνομαι το πρωί και να πηγαίνω για δουλειά. Μόνο για αυτόν όλα.

17 χρόνια μετά την Άκρη της Πόλης, ο Στάθης Παπαδόπουλος μιλά για τη νέα του ζωή Facebook Twitter
Μακάρι να μπορέσουμε όμως να επιστρέψουμε στην Αθήνα σε μερικά χρόνια. Θέλω να ζήσει και στην Ελλάδα ο γιος μου...

Πώς είναι η Γερμανία; Πώς περνάει εκεί ο καιρός και οι μέρες; Θα ήθελες να γυρίσεις στην Ελλάδα;

Η Γερμανία είναι καλή για δουλειά. Η Ελλάδα είναι για ζωή αλλά έτσι όπως μας τα κάνανε δεν μπορείς να επιβιώσεις εκεί, γι' αυτό και αναγκαστήκαμε να φύγουμε. Ειδικά όταν έχεις παιδί κοιτάς να του προσφέρεις κάτι. Στη Γερμανία είναι καλά για τα παιδικά χρόνια. Μακάρι να μπορέσουμε όμως να επιστρέψουμε στην Αθήνα σε μερικά χρόνια. Θέλω να ζήσει και στην Ελλάδα ο γιος μου. Και εγώ κάνω υπομονή εδω μέχρι να φτιάξει η κατάσταση. Δουλεύω και ξεχνιέμαι.

17 χρόνια μετά την Άκρη της Πόλης, ο Στάθης Παπαδόπουλος μιλά για τη νέα του ζωή Facebook Twitter

Πάντως στο facebook τα βίντεο σου και οι φωτογραφίες έχουν και πολλή πλάκα και είναι πολύ εκφραστικές. Είσαι πραγματικά ένας performer εκεί - είναι σαν να δίνεις τις δικές σου μοναδικές παραστάσεις.

Ναι, μου αρέσει το Facebook και  έτσι κρατώ επαφή με την Ελλάδα και τους φίλους. Μη με παρεξηγείτε όμως για την ορθογραφία μου σε αυτά που ανεβάζω -είμαι δυσλεκτικός (ήθελα να το ξεκαθαρίσω αυτό μια φορά γιατί μου τη λένε συχνά γι'αυτο).

Νομίζεις ότι οι ταινίες του Γιάνναρη θα σε ακολουθούν για πάντα;

Ναι σίγουρα. Αλλά ελπίζω να κάνω και άλλες εξίσου σημαντικές  δουλειές και να με θυμούνται και για αυτές.

Πώς είναι ο Στάθης του τώρα σε σχέση με τον Στάθη τότε στην Ελλάδα;

Σε σχέση με το Στάθη την εποχή της Άκρης της Πόλης; Η μέρα με τη νύχτα. Ωρίμασα αρκετά αν και η γυναίκα μου λέει ακόμα ότι έχει ένα μικρό παιδί και έναν έφηβο -εμένα- στο σπίτι. (Γέλια)

17 χρόνια μετά την Άκρη της Πόλης, ο Στάθης Παπαδόπουλος μιλά για τη νέα του ζωή Facebook Twitter
17 χρόνια μετά την Άκρη της Πόλης, ο Στάθης Παπαδόπουλος μιλά για τη νέα του ζωή Facebook Twitter
Ο γιος μου είναι ο λόγος μου να ζω, να σηκώνομαι το πρωί και να πηγαίνω για δουλειά. Μόνο για αυτόν όλα.
Ελλάδα
9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

8 σχόλια
Πωπω κάηκα μετά από αυτό το άρθρο. Είδα το «Από την Άκρη της Πόλης» και το «Όμηρος». Το δεύτερο μου άρεσε περισσότερο. Φοβερή η ματιά του Γιάνναρη και για τον Στάθη Παπαδόπουλο όμως έχω να πω τα καλύτερα. Του ταίριαζαν γάντι αυτοί οι ρόλοι και πιστεύω πως αν συνεχίσει να εργάζεται σκληρά, θα εξελιχθεί ως ηθοποιός.Φυσικά κανείς δεν χάνεται και χαίρομαι που έχει μια ευτυχισμένη ζωή. Το λέω αυτό γιατί πολλοί καταπέφτουν όταν πάρουν μια γεύση από αυτόν τον χώρο και δεν τους έρθουν βολικά τα πράγματα.
Την ανακάλυψα σχετικά αργά την "Άκρη της πόλης", ωστόσο με συνεπήρε. Εξαιρετικός ο Στάθης ως πρωτοεμφανιζόμενος και ουσιαστικά ερασιτέχνης, όπως και οι συμπρωταγωνιστές του (κυρίως ο Κοτζιάν). Αντίθετα δεν μου άρεσε στον "Δεκαπενταύγουστο", κυρίως λόγω της επιλογής του σκηνοθέτη να ντουμπλάρει τη φωνή του, τη στιγμή που είναι δυνατό του χαρακτηριστικό η προφορά του και η χροιά της φωνής του.
Eχω την εντυπωση οτι στο Δεκαπενταυγουστο οντως εγινε ντουμπλαζ, αλλα σε ολον τον ηχο, οχι μονο στον Παπαδοπουλο. Οι ιδιοι ηθοποιοι ομως εκφωνησαν απο πανω τα λογια τους, δεν τους ντουμπλαραν αλλοι.
Θυμαμαι ειχα παρει τον κολλητο μου να παμε να δουμε το Απο την Ακρη της Πολης. Τις κυνηγαγαμε αυτες τις ευκαιριες, πού αλλωστε να εβλεπες ταινια που να ειχε εστω μια σοβαρη γκει υποθεματικη εκεινα τα χρονια!, ηταν και το Beautiful Thing 2 χρονια πριν, σε τελειως αλλη φαση, αλλα ο Γιανναρης μιλουσε τη γλωσσα μας, ασχοληθηκε με θεματα που μονο ως παρατηρητες γνωριζαμε, εστω και μεσα απο τη ματια των μεταναστων.Ειχαμε ενθουσιαστει με αυτο που βλεπαμε, και, ακομα κι αν ο Σταθης Παπαδοπουλος εμοιαζε λιγο ξυλινος σε καποιες σκηνες, το παιξιμο του ειχε κατι το ωμο, το παζολινικο, που προσωπικα μου αρεσει παρα πολυ. Ειχαμε παει λοιπον με το φιλο μου σε καποιο σινεμα στην πλατεια Αμερικης και στο διαλειμμα καταλαβαμε οτι αναμεσα στους λιγοστους θεατες βρισκοταν κι αυτος, ο πρωταγωνιστης, φορουσε ενα μακρυ παλτο, ηταν μονος του - δε βρηκαμε το θαρρος να του μιλησουμε, ψαρωμενα πιτσιρικια τοτε, να του πουμε ενα μπραβο για την ερμηνεια του, σε μια ταινια ιστορικη για τον Ελληνικο Κινηματογραφο. Να ειναι καλα και να του ερθουν ολα οπως θελει!
«Από την Άκρη της Πόλης», καταπληκτική ταινία. Όταν την είχα πρωτοδεί (σε κινηματογραφική αίθουσα), με είχε συνεπάρει. Όσο αφορά τον Στάθη Παπαδόπουλο, μου αρέσει η σκληρή-αρρενωπή αλητόφατσα που έχει (με την θετική έννοια), κάτι που ίσως τον δεσμεύει, κατά κάποιο τρόπο, να υποδύεται σχετικούς χαρακτήρες. Θαυμάζω το γεγονός ότι πατάει στα πόδια του και είναι ρεαλιστής (κάτι που οι περισσότεροι ηθοποιοί δεν έχουν, αεροβατώντας μονίμως στους σουρεαλιστικούς, ενίοτε προβληματικούς, μικρόκοσμους των μυαλών τους και των ψυχών τους [η… πετριά που οι περισσότεροι έχουν φάει κατακούτελα…]). «Γενικά αυτό που θέλω να κάνω είναι να είμαι ηθοποιός. Απλώς επειδή πρέπει να υπάρχει πάντα ένα στάνταρ εισόδημα στο σπίτι αυτό δε γίνεται να είναι το κύριο επάγγελμα μου».Του εύχομαι από καρδιάς να είναι πάντα καλά, να χαίρεται την οικογένεια του και κάποια στιγμή, εφόσον ο ίδιος τόσο το επιθυμεί, να επιστρέψει στην Αθήνα στην… άκρη της πόλης…!