Το πρώτο στίγμα του HIV

Το πρώτο στίγμα του HIV Facebook Twitter
Ο HIV είναι σαφές ότι δεν αφορά αποκλειστικά τους γκέι και τις σεξουαλικές τους πρακτικές, αλλά ούτε μόνο τους χρήστες ενδοφλέβιας παροχής ναρκωτικών ουσιών.
0

Το μακρινό πια 1984 απαντά η πρώτη επίσημη καταγραφή θυμάτων από τον ιό HIV (ο οποίος προκαλεί AIDS), τότε που δεν υπήρχε ακόμα όνομα για την καινούργια αρρώστια και για την ίδια τη λοίμωξη γραφόντουσαν άκρως ανακριβή, ρατσιστικά έως και φαιδρά σχόλια. Αυτά, εν πολλοίς, έχουν ευτυχώς μειωθεί ή εξαφανιστεί, αλλά οι αριθμοί των στατιστικών δείχνουν ότι οι συνάνθρωποί μας που μολύνονται, παρ' όλη την πληροφόρηση και τη συνεχή ενημέρωση, εξακολουθούν να είναι πολλοί, τουλάχιστον σε ένα μέρος του πληθυσμού και σίγουρα στις λεγόμενες ομάδες «υψηλού κινδύνου». Στην πραγματικότητα, βέβαια, δεν υπάρχουν τέτοιες ομάδες, αφού όλοι είμαστε δυνάμει έκθετοι στον HIV, είτε μέσω σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλάξεις (ομοφυλόφιλης ή ετεροφυλόφιλης), είτε μέσω μολυσμένης σύριγγας (σε περίπτωση χρήσης ναρκωτικών ουσιών), είτε από μολυσμένο αίμα σε περίπτωση μετάγγισης, χρήσης μη αποστειρωμένων οδοντιατρικών εργαλείων, είτε, στην περίπτωση ενός εμβρύου, από μία μητέρα φορέα του ιού (οροθετική), και, γενικά από αρκετούς ανεξέλεγκτους λόγους. Πάντως, η μετάδοση δεν γίνεται μέσω μιας απλής κοινωνικής επαφής – απλά φιλιά και τρυφερές αγκαλιές μεταξύ φίλων, ακόμα και εραστών.

Οι επίσημοι αριθμοί, λοιπόν, στην Ελλάδα, από τις 31 Οκτωβρίου 1984 μέχρι την ίδια ημερομηνία φέτος, το 2014, μιλούν για 14.288 μολυσμένους από τον ιό HIV, με το 82,3% να είναι άντρες, εκ των οποίων οι 3.638 νόσησαν από AIDS και οι 2.471 απεβίωσαν


Η Ελλάδα, χώρα τουριστική που επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση των επισκεπτών, δεν κατέχει απαραίτητα ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά διάδοσης – οι λόγοι μπορεί να είναι κοινωνικοί ή άλλοι. Πάντως, η πολιτεία, παρόλο που καθυστέρησε να αντιδράσει όσον αφορά την επίσημη και οργανωμένη πληροφόρηση, όταν ξεκίνησε την καμπάνια, το έκανε με ψυχραιμία και αρκετή σοβαρότητα. Ενίοτε, βέβαια, τόσο μέρος του Τύπου όσο και μεμονωμένα δημόσια πρόσωπα πιάστηκαν επικίνδυνα ανενημέρωτα και ανοήτως προσβλητικά προς διάφορες κατευθύνσεις, συντηρώντας και αναπαράγοντας έναν ρατσισμό που χωρίς να το καταλαβαίνουν καλά-καλά θα μπορούσε να φτάσει μέχρι την πόρτα τους. Ο HIV είναι σαφές ότι δεν αφορά αποκλειστικά τους γκέι και τις σεξουαλικές τους πρακτικές –καθώς από τον δικό τους χώρο υποτίθεται ότι ξεκίνησε η διάδοσή του στις ΗΠΑ, αρχές της δεκαετίας του '80-, αλλά ούτε μόνο τους χρήστες ενδοφλέβιας παροχής ναρκωτικών ουσιών. Αφορά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όλους και κυρίως όποιον και όποια δεν λαμβάνει μερικές απλές και αναγκαίες προφυλάξεις προς αποφυγή της μόλυνσης.


Οι επίσημοι αριθμοί, λοιπόν, στην Ελλάδα, από τις 31 Οκτωβρίου 1984 μέχρι την ίδια ημερομηνία φέτος, το 2014, μιλούν για 14.288 μολυσμένους από τον ιό HIV, με το 82,3% να είναι άντρες, εκ των οποίων οι 3.638 νόσησαν από AIDS και οι 2.471 απεβίωσαν. Σήμερα, 6.850 βρίσκονται σε αντιρετροϊκή θεραπεία, που τους επιτρέπει να τον αντιμετωπίζουν ως χρόνιο νόσημα, με την ελπίδα, εφόσον λαμβάνουν τα φάρμακά τους κανονικά, να συνεχίσουν να ζουν μέχρι τα γεράματά τους.
Θύματα της κρίσης, πάντως, που μολύνθηκαν από HIV την τελευταία τριετία 2011-2014 ήταν οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών, καθώς έπαψε η χορήγηση δωρεάν καθαρών συριγγών. Έτσι, το 2012 παρατηρήθηκε αποκαρδιωτική αύξηση των ποσοστών μόλυνσης, η οποία διατηρήθηκε και το επόμενο έτος, το 2013 – ευτυχώς, το πρώτο δεκάμηνο του 2014 δείχνει αξιοσημείωτη κάμψη. Συγκεκριμένα, οι καταγεγραμμένες λοιμώξεις για φέτος είναι 654, εκ των οποίων οι 563 άντρες (86,1%) και μόλις 91 γυναίκες (13,9%). Οι 84 άντρες, στην πλειονότητά τους μεταξύ 25 και 44 χρονών, ήταν χρήστες ουσιών, ενώ οι περισσότεροι από τους 281 άντρες δήλωσαν ότι σαφώς μολύνθηκαν από σεξουαλική επαφή με άλλους άντρες. Οι υπόλοιποι 114 δήλωσαν ότι είχαν ετεροφυλικές σεξουαλικές επαφές, ενώ οι 175 εξέφρασαν άγνοια ως προς την πηγή της μόλυνσής τους.


Οι τρόποι προφύλαξης παραμένουν οι ίδιοι όλα αυτά τα τριάντα χρόνια και, δυστυχώς, παρ' όλες τις αισιόδοξες εξελίξεις στην αντιμετώπιση του ιού, εμβόλιο δεν έχει παρασκευαστεί για την ασφαλή προστασία μας από τον HIV. Ο βασικότερος, λοιπόν, τρόπος είναι η σωστή χρήση προφυλακτικού κατά την ερωτική πράξη και για τους χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών οι καθαρές σύριγγες.

Ελλάδα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ