Πήγαμε σε μία συνέλευση από αυτές που θέλει να καταργήσει ο Φορτσάκης

Πήγαμε σε μία συνέλευση από αυτές που θέλει να καταργήσει ο Φορτσάκης Facebook Twitter
18
Πήγαμε σε μία συνέλευση από αυτές που θέλει να καταργήσει ο Φορτσάκης Facebook Twitter
Η φασαρία είναι μεγάλη και η κάπνα και η ζέστη εντείνουν το αίσθημα δυσφορίας... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που κι εγώ, ως φοιτητής του Πολυτεχνείου της Πάτρας αρχικά, και της Βιολογίας έπειτα, έκοβα βόλτες συχνά πυκνά στις φοιτητικές συνελεύσεις. Τα έχω πρόσφατα στο μυαλό μου, αλλά μου φαίνεται πολύ μακρινή η απόφασή μου, όταν εισήλθα στο ελληνικό πανεπιστήμιο το 2005, να εγγραφώ στους καταλόγους της ΔΑΠ. Με είχαν προσεγγίσει οι ΔΑΠίτες, ενέδωσα, δεν ασχολήθηκα ποτέ επί της ουσίας με την παράταξη, κι απλά πήγαινα στα πάρτι και έπαιρνα σημειώσεις όποτε τις χρειαζόμουν, όπως κάνουν χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές σε εκατοντάδες σχολές της Ελλάδας. Πέρα από αυτό, δεν με εξέφραζε η τακτική των καταλήψεων που υιοθετούσαν οι περισσότερες από τις υπόλοιπες παρατάξεις, το να χάνονται μαθήματα και εξάμηνα, γι' αυτό και συνήθως ψήφιζα τα πλαίσια της ΔΑΠ τα πρώτα χρόνια. Σταδιακά δεν ξαναπάτησα σε συνέλευση ή εκλογές. Μια Πέμπτη του προηγούμενου μήνα ξαναβρέθηκα σε γενική συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου, αυτή τη φορά στη Νομική της Αθήνας.

Παλεύουμε αυτή τη στιγμή για να παραιτηθεί εδώ και τώρα ο Φορτσάκης, που θέλει να διαλύσει τους φοιτητικούς συλλόγους και να τους αντικαταστήσει με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Μόνο η Χούντα έχει επέμβει στα εσωτερικά του φοιτητικού κινήματος τα τελευταία 40 χρόνια.

Η Νομική βράζει το τελευταίο διάστημα. Από τη μία το περιβόητο lockout, το "προληπτικό" λουκέτο που μπήκε στον χώρο του ιδρύματος λίγες μέρες πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου και προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Έπειτα, η πρόταση του Θεόδωρου Φορτσάκη -Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και προσώπου αρκετά αμφιλεγόμενου που πολλοί φοιτητές θεωρούν ιδιαίτερα απρόσιτο- που έχει "σκάσει" τα τελευταία εικοσιτετράωρα για κατάργησή των ψηφοφοριών στις γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων και αντικατάστασή τους με ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα. Στην πρώτη μου επίσκεψη στη Νομική δεν είχαν ανακύψει ακόμα αυτά τα ζητήματα και η προγραμματισμένη συνέλευση εκείνης της μέρας γινόταν με αιτήματα σχετικά με τη (μη) διανομή συγγραμμάτων, τη διαγραφή των αιώνιων φοιτητών και το θέμα διαχείρισης της καθαριότητας του κτιρίου. Θέματα λίγο-πολύ δυσεπίλυτα εδώ και χρόνια, που (δικαίως) απασχολούν πάντα το φοιτητικό σώμα. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Πήγαμε σε μία συνέλευση από αυτές που θέλει να καταργήσει ο Φορτσάκης Facebook Twitter
Η πρόταση του Θεόδωρου Φορτσάκη, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και προσώπου αρκετά αμφιλεγόμενου που πολλοί φοιτητές θεωρούν ιδιαίτερα απρόσιτο, έχει ξεσηκώσει τους φοιτητές... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO
Πήγαμε σε μία συνέλευση από αυτές που θέλει να καταργήσει ο Φορτσάκης Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO
Πήγαμε σε μία συνέλευση από αυτές που θέλει να καταργήσει ο Φορτσάκης Facebook Twitter
"Η ΔΑΠ απέχει, ΠΑΣΠ δεν υπάρχει, και επί της ουσίας οι συνελεύσεις λειτουργούν για να πλακώνονται οι αριστεροί"... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO

Το "πρωτόκολλο" μιας τέτοιας επίσκεψης λίγο έως πολύ παραμένει αναλλοίωτο. Καθώς εισέρχεσαι στον πανεπιστημιακό χώρο, σου κλείνουν την είσοδο τα παιδιά που μοιράζουν φυλλάδια. Για φροντιστήρια τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, για αναθέσεις πραγμάτωσης εργασιών, για κέντρα ξένων γλωσσών, για πωλητήρια επίπλων και συσκευών φοιτητικού εξοπλισμού, ή για να αγοράσεις τον νέο Ριζοσπάστη. Στην υποδοχή του κεντρικού κτιρίου, βρίσκονται τα τραπεζάκια όλων των φοιτητικών παρατάξεων με τις αφίσες τους κολλημένες από πάνω. Συνήθως αυτά τα τραπεζάκια σφύζουν από κινητικότητα, αφού αποτελούν τον πόλο συσπείρωσης όσων ασχολούνται με τον συνδικαλισμό και των οπαδών τους. Εκείνη την Πέμπτη του Οκτωβρίου όμως ήταν άδεια, αφού η συνέλευση είχε ήδη ξεκινήσει και μόνο το τραπεζάκι της ΔΑΠ είχε κόσμο. Τους πλησιάζω και τους ρωτώ γιατί δεν βρίσκονται μέσα στη συνέλευση. Μου εξηγούν ότι το τελευταίο διάστημα έχουν σχεδόν παγιώσει την τακτική να μη συμμετέχουν σε αυτές γιατί γενικά δεν συμφωνούν με τον τρόπο που διεξάγονται, και στην προκειμένη περίπτωση θεωρούν ότι τα αιτήματα των υπόλοιπων παρατάξεων δεν υφίστανται καν ώστε να απαιτούν συζήτηση και λήψη αποφάσεων. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι ο Φορτσάκης δεν έχει διάθεση να διαγράψει όσους αιώνιους φοιτητές δηλώνουν ενεργοί, ότι για το θέμα του (μη) καθαρισμού της Νομικής δεν ευθύνεται η υποχρηματοδότηση, όπως θέλουν να παρουσιάζουν οι υπόλοιπες παρατάξεις, αλλά ότι η ανάθεση έχει γίνει με αξιοκρατική διαδικασία διαγωνισμού και απλά κολλάει σε μια ένσταση που θα λυθεί σύντομα. Αναρωτιέμαι βέβαια πώς και αν η αποχή από κάτι, οδηγεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα, αν δηλαδή αποτελεί τελικά θέση το "δεν συμμετέχω στη συνέλευση", κάπως σαν το "άκυρο" μιας ψηφοφορίας (μια και το λευκό αποτελεί θέση και μάλιστα ισχυρή). Εν τω μεταξύ, σε ένα άλλο τραπεζάκι κάθονται δύο παιδιά. Τους ρωτώ ποιοι είναι και μου λένε ότι δεν ανήκουν σε κάποια παράταξη αλλά σε "πόλο συσπείρωσης". Όταν τους εξηγώ τι θέλω και για ποιο Μέσο γράφω, αρνούνται κατηγορηματικά να μου μιλήσουν αποκαλώντας τη LiFO "φυλλάδα".

Πήγαμε σε μία συνέλευση από αυτές που θέλει να καταργήσει ο Φορτσάκης Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO
Πήγαμε σε μία συνέλευση από αυτές που θέλει να καταργήσει ο Φορτσάκης Facebook Twitter
"Από πέρσι που έχει λήξει η εργολαβία για τον καθαρισμό του πανεπιστημίου, δεν έχει φροντίσει το ίδρυμα να βρεθεί νέα εργολαβία για να καθαρίζει το κτίριο"... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO

Πριν μπω στην αίθουσα, πετυχαίνω μια παρέα τριτοετών κοριτσιών που κάθονται στον προαύλιο χώρο και τους ζητώ να μου περιγράψουν τι γίνεται μέσα στις συνελεύσεις της σχολής τους. "Πραγματοποιούνται σχεδόν κάθε εβδομάδα. Το κλίμα είναι συνήθως τεταμένο. Βρισίδια, απειλές, σεξουαλικά υπονοούμενα, και στο τέλος δεν γίνεται τίποτα. Λέει ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του, κι έτσι μπορεί να κρατήσουν πάνω από 4 και 5 ώρες" μου λέει η Ελένη. Είναι σαφές λοιπόν γιατί αυτές οι φοιτήτριες δεν βρίσκονται μέσα στη συνέλευση αλλά ρεμβάζουν έξω. "Οι αποφάσεις λαμβάνονται με ανάταση χεριών. Εύκολα μαγειρεύεται το αποτέλεσμα κάθε φορά. Το αστείο είναι ότι ούτε οι αριστεροί δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους. Η ΔΑΠ απέχει, ΠΑΣΠ δεν υπάρχει, και επί της ουσίας οι συνελεύσεις λειτουργούν για να πλακώνονται οι αριστεροί. Οι περισσότεροι πηγαίνουν για το τζέρτζελο, για να γνωριστούν με κόσμο ή για να αράξουν με τους φίλους τους. Κάποιοι που συμμετέχουν ως ανεξάρτητοι και παρουσιάζουν κάποια αιτήματα κατά καιρούς, ίσως να βοηθάνε λίγο, αλλά κατηγορούνται συνήθως ότι είναι υποκινούμενοι, αφού όλοι έχουν κάποια ιδεολογία, άσε που οι περισσότεροι όταν πάνε να μπλεχτούν με αυτό τον τρόπο το μετανιώνουν" συμπληρώνει η Αναστασία. Μου λένε ότι μπήκαν για λίγο αλλά δεν άντεξαν από την κάπνα και την αποπνικτική ατμόσφαιρα. "Τα φυλλάδια που μοιράζουν οι αριστερές παρατάξεις και αναφέρουν τις περισσότερες θέσεις τους συγκεντρωμένες, έχουν πραγματικά πολλά κοινά μεταξύ τους. Αν συνασπίζονταν για τη διεκδίκηση αυτών των αιτημάτων αντί να πλακώνονται, θα πετύχαιναν σίγουρα πολύ περισσότερα". Και με το ακροδεξιό μόρφωμα τι γίνεται; Έχει εκπροσώπους στα πανεπιστήμια; Μου απαντούν ότι δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα να έχει συσπειρωθεί κάποιος φοιτητικός πυρήνας υποκινούμενος από τη Χρυσή Αυγή, αλλά σίγουρα μέσα στις ήδη υπάρχουσες παρατάξεις συμμετέχουν τέτοια στοιχεία. Ρωτώ αν πιστεύουν ότι έχουν λόγο ύπαρξης οι παρατάξεις στα πανεπιστήμια κι αν βοηθούν τελικά τους φοιτητές ή απλά ενισχύουν την κομματική παρουσία. Η Γεωργία απαντά: "Πολιτικοποιημένοι πρέπει να είμαστε όλοι. Αλλά δεν δέχομαι από 20χρονα παιδιά τέτοιο φανατισμό ώστε να μην είναι σε θέση να ακούσουν τίποτε άλλο. Βλέπεις ότι μεγαλύτερες ηλικίες από άλλους χώρους, μπορούν να συζητήσουν. Εμείς δεν μπορούμε. Πας να πεις κάτι και αμέσως σε κατηγοριοποιούν προς κάποια κατεύθυνση. Δηλαδή αποκλείεται να μην είμαι χρωματισμένη και απλά να έχω μια άποψη;".

Πήγαμε σε μία συνέλευση από αυτές που θέλει να καταργήσει ο Φορτσάκης Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO

Μπαίνω να ρίξω μια ματιά στο καφέ του ισογείου, που όπως με ενημερώνουν είναι αυτοδιαχειριζόμενο από φοιτητές. Έχει αρκετό κόσμο, άλλοι παίζουν τάβλι, άλλοι χαρτιά. Κάποιοι έχουν καταφύγει εκεί για ένα "διάλειμμα" από την αρκετά εξαντλητική, όπως θα επιβεβαιώσω σε λίγο, διαδικασία της συνέλευσης. Η διαδικασία αυτή είναι λίγο πολύ γνωστή σε όποιον έχει υπάρξει φοιτητής ή σπουδαστής. Η κάθε παράταξη, με προκαθορισμένη σειρά παίρνει τον λόγο και τοποθετείται ως προς την επικαιρότητα και τα ζητήματα που έχουν ανακύψει. Στο τέλος ο ομιλητής δέχεται ερωτήσεις – εκεί είναι συνήθως που ξεκινά η χάβρα. Όταν οι παρατάξεις ολοκληρώσουν τις τοποθετήσεις τους, διαβάζονται τα πλαίσια των ψηφισμάτων τους και εν τέλει οι παρόντες φοιτητές ψηφίζουν με ανάταση χεριού. Όλη η διαδικασία συντονίζεται από εκπροσώπους των παρατάξεων και εθελοντές που δεν είναι απαραίτητα "χρωματισμένοι". Η αίθουσα της Νομικής όπου διεξάγονται τα παραπάνω είναι μεγάλη και αμφιθεατρική. Μπαίνοντας από την πίσω πόρτα, δεν μπορώ να ακούσω με τίποτα όσα λέει ο φοιτητής που έχει τον λόγο εκείνη τη στιγμή. Η φασαρία είναι μεγάλη και η κάπνα και η ζέστη εντείνουν το αίσθημα δυσφορίας. Πλησιάζω προς τα πρώτα έδρανα, αλλά και πάλι απαιτείται μεγάλη συγκέντρωση για να παρακολουθήσεις – αν έχεις εύκολη τη διάσπαση προσοχής, είναι σχεδόν αδύνατο. Η διαδικασία ωστόσο κυλάει σχετικά ομαλά, από ότι αντιλαμβάνομαι, ίσως επειδή η αίθουσα δεν είναι γεμάτη - παρευρίσκονται γύρω στα 200 άτομα.

Πήγαμε σε μία συνέλευση από αυτές που θέλει να καταργήσει ο Φορτσάκης Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO
Πήγαμε σε μία συνέλευση από αυτές που θέλει να καταργήσει ο Φορτσάκης Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO
Πήγαμε σε μία συνέλευση από αυτές που θέλει να καταργήσει ο Φορτσάκης Facebook Twitter
"Για το θέμα του (μη) καθαρισμού της Νομικής δεν ευθύνεται η υποχρηματοδότηση, η ανάθεση έχει γίνει με αξιοκρατική διαδικασία διαγωνισμού και απλά κολλάει σε μια ένσταση που θα λυθεί σύντομα"... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO

Βγαίνοντας έξω μετά από κανένα μισάωρο, έχοντας πάρει απόφαση ότι δεν πρόκειται να καταφέρω να ακούσω τα αιτήματα και την έκφραση των ομιλητών, πετυχαίνω άλλη μια παρέα τεταρτοετών αγοριών που ήταν πριν μέσα κι από ότι καταλαβαίνω βγήκαν έξω για διάλειμμα. Τους ρωτώ αν γνωρίζουν τα αιτήματα της σημερινής συνέλευσης. "Καθαριότητα, επικείμενες διαγραφές των αιώνιων φοιτητών και έλλειψη συγγραμμάτων εδώ και χρόνια. Διαβάζουμε από βιβλία που περνούν από χέρι σε χέρι, φωτοτυπίες - γενικά φεύγουν πολλά λεφτά". Μου λένε ότι έχουν σχετικά συχνή παρουσία στις συνελεύσεις, μία στις τρεις ή τέσσερις τουλάχιστον. Στη συνέχεια κάνουν λόγο για κάποια αυτόνομα τμήματα της ΕΑΑΚ που όμως στις ετήσιες φοιτητικές εκλογές κατεβαίνουν από κοινού, όπως κοινά είναι συνήθως και τα πλαίσια τους στις συνελεύσεις. "Η ΔΑΠ είθισται να απέχει από τις συνελεύσεις, τις ψιλοσνομπάρει, θεωρεί ότι τα βασικά φοιτητικά ζητήματα είναι τα βιβλία, οι σημειώσεις και τα σχετικά. Η ΔΑΠ Νομικής πάντως έχει ψιλοκόψει εκείνα τα πάρτι και τις βραδιές στα μπουζούκια που συνδέονταν επί δεκαετίες με αυτή" αναφέρει ο Γιάννης. "Για μένα καταντούν μονότονες οι συνελεύσεις, αυτό το φάγωμα μεταξύ των αριστερών. Χώρια που δεν υπάρχει δημοκρατική συνείδηση εκεί μέσα, αυτή πάνω στην οποία θέλουν να βασίζουν την παρουσία τους. Όταν έχει τον λόγο κάποιος, όλοι οι δικοί του κάνουν ησυχία και οι υπόλοιποι μιλούν και δεν τον ακούνε καν. Συνήθως έχουν και μικρόφωνα να φανταστείς, και πάλι δυσκολεύεσαι. Αν έχεις οποιοδήποτε θέμα υγείας, αναπνευστικό ή άλλο, δεν μπορείς να σταθείς εκεί μέσα" λέει ο Κωνσταντίνος.

Εμείς βλέπουμε ότι οι περισσότεροι έχουν αγκαλιάσει την ανακοίνωση Φορτσάκη, είναι υπέρ στο να μπαίνει ο καθένας με τα στοιχεία του σε μια πλατφόρμα και να ψηφίζει αν θέλει τη σχολή του ανοιχτή.

Έναν μήνα μετά, αποφασίζω να κάνω μια επαναληπτική επίσκεψη στη Νομική, με στόχο αυτή τη φορά να μιλήσω με εκπροσώπους όλων των παρατάξεων για τις νέες εξελίξεις. Την προηγούμενη Τετάρτη, λίγες ώρες πριν τελέσει υπό κατάληψη η Νομική, υπήρχε και πάλι προγραμματισμένη συνέλευση, αυτή τη φορά επικεντρωμένη στη νέα πρόταση Φορτσάκη για τα ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα. Όταν φτάνω, τα τραπεζάκια είναι γεμάτα γιατί η διαδικασία δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Πλησιάζω την ΕΑΑΚ και ρίχνω μια ματιά στο φυλλάδιο τους. Αναλαμβάνει να μου μιλήσει η τεταρτοετής Άντα που είναι μέλος της παράταξης. "Ο φοιτητικός σύλλογος Νομικής έχει πάρει απόφαση εδώ και έξι εβδομάδες ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαλύει το δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο. Παλεύουμε αυτή τη στιγμή για να παραιτηθεί εδώ και τώρα ο Φορτσάκης, που θέλει να διαλύσει τους φοιτητικούς συλλόγους και να τους αντικαταστήσει με ηλεκτρονική ψηφοφορία, να αποπολιτικοποιήσει δηλαδή οποιαδήποτε συζήτηση γίνεται μες στους συλλόγους. Μόνο η Χούντα έχει επέμβει στα εσωτερικά του φοιτητικού κινήματος τα τελευταία 40 χρόνια. Οι φοιτητές πρέπει να καθορίζουν τι θα γίνεται στους συλλόγους". Ρωτώ την Άντα, βασιζόμενος την προηγούμενή μου επίσκεψη, αν κρίνουν ότι η διαδικασία των συνελεύσεων πρέπει να βελτιωθεί. "Πιστεύουμε ότι όλες οι διαδικασίες του κινήματος πρέπει να λειτουργούν με βάση την εργατική δημοκρατία. Δηλαδή, να ακούγονται όλες οι διαφορετικές απόψεις και να αποφασίζουμε πλειοψηφικά με δημοκρατικό τρόπο. Έχουμε μια σειρά από προτάσεις για το πώς μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα μια γενική συνέλευση και θα τις βάλουμε σε σειρά το επόμενο διάστημα. Στόχος μας είναι κάθε φοιτητής να αισθάνεται τον φοιτητικό σύλλογο σαν το σπίτι του. Η ΔΑΠ δεν λαμβάνει μέρος στις συνελεύσεις γιατί συνεννοείται με τον Φορτσάκη και την κυβέρνηση για το τι θα γίνει στα πανεπιστήμια, παίρνει γραμμή από αυτούς και δεν θέλει να γίνονται συλλογικές διαδικασίες". Η Άντα αν μη τι άλλο είναι ετοιμόλογη, όπως όλοι οι εκπρόσωποι των παρατάξεων εξάλλου, πόσο μάλλον οι αυριανοί δικηγόροι, και μιλάει γρήγορα και με σαφήνεια – είναι προφανές ότι έχει προετοιμαστεί και μελετήσει ιδιαίτερα για τις θέσεις της παράταξής της. Συγκεκριμένη απάντηση όμως για το πώς θα βελτιωθούν οι συνελεύσεις, αφού δεν θέλουν να καταργηθούν, δεν μου δίνει. Στο τέλος μου ζητάει, με λίγη δυσπιστία -κλασική αντιμετώπιση προς τους ανθρώπους των μίντια- να μην παραποιήσω τα λόγια της και της εξηγώ ότι κάτι τέτοιο δεν θα είχε για μένα κανένα νόημα. Κάποια από τα υπόλοιπα παιδιά της ΕΑΑΚ που βρίσκονται παρόντα στη συζήτηση συμπληρώνουν για το ζήτημα των σκουπιδιών, που απ΄ ότι διαπιστώνω εξακολουθεί και είναι έντονο στον χώρο του πανεπιστημίου: "Το ΕΚΠΑ τα τελευταία χρόνια υποχρηματοδοτείται. Από πέρσι που έχει λήξει η εργολαβία για τον καθαρισμό του πανεπιστημίου, δεν έχει φροντίσει το ίδρυμα -για λόγους γραφειοκρατίας αλλά και ενδεχομένως για λόγους "αξιοποίησης" της εικόνας βρομιάς του κτιρίου ώστε να δυσφημίσουν οι ίδιες οι πρυτανικές αρχές το πανεπιστήμιο και να δημιουργούν μια εικόνα χάους για να περάσουν τα μέτρα που θέλουν- να βρεθεί νέα εργολαβία για να καθαρίζει το κτίριο. Έκτοτε, μια στο τόσο, με δικά του έξοδα έχει φέρει ο Πρύτανης συνεργεία να καθαρίσουν, αλλά δεν είναι λύση αυτή, δεν είναι κάτι σταθερό". Μου εξηγούν επίσης ότι καλούν τον Φορτσάκη, "αντί να κάνει πόλεμο από το δικηγορικό του γραφείο, όπου και παλιότερα, τότε που διετέλεσε Πρόεδρος της Νομικής, δεν τον βρίσκαμε ποτέ μια και είναι πάγια η τακτική του αυτή, αντί να τον βλέπουμε μόνο στο MEGA, να τοποθετηθεί ο ίδιος μπροστά στους φοιτητές, να τον ακούσουμε, να μας πει εν πάση περιπτώσει τι είναι αυτό που θέλει".

Πήγαμε σε μία συνέλευση από αυτές που θέλει να καταργήσει ο Φορτσάκης Facebook Twitter
Η Άντα στο τραπεζάκι της ΕΑΑΚ... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO
Πήγαμε σε μία συνέλευση από αυτές που θέλει να καταργήσει ο Φορτσάκης Facebook Twitter
"Στόχος μας είναι κάθε φοιτητής να αισθάνεται τον φοιτητικό σύλλογο σαν το σπίτι του"... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO

Προχωρώ προς το τραπεζάκι του ΜΑΣ, της φοιτητικής παράταξης της ΚΝΕ και μιλώ με την τριτοετή Δέσποινα. "Η συνέλευσή μας σήμερα είναι προγραμματισμένη από την προηγούμενη εβδομάδα. Θέλουμε να συζητηθεί η τρομοκρατία και η καταστολή που συναντήσαμε τις προηγούμενες εβδομάδες από την Πρυτανεία σε συνεργασία με τις Αρχές. Να δούμε πώς θα οργανώσουμε την πάλη μας οι φοιτητές απέναντι σε αυτές τις πρακτικές, μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες του συλλόγου μας. Να θέσουμε ζητήματα για τη σίτιση, τη στέγαση, οξυμένα προβλήματα που αυτή τη στιγμή ακουμπάνε τους φοιτητές». Η Δέσποινα είναι επίσης "πολυβόλο" καθώς μιλά και της ζητώ να τα πάρουμε ένα-ένα ξεκινώντας από αυτό στο οποίο αναφέρθηκε ως "τρομοκρατία". "Ήρθαμε την προηγούμενη εβδομάδα στις σχολές μας και τις βρήκαμε κλειστές με lockout από τον Πρύτανη σε συνεργασία με τις Αρχές. Αυτό έγινε υποτίθεται προληπτικά, αλλά επρόκειτο σαφώς για ένα πρόσχημα. Μας θέλουν τρομοκρατημένους, με σκυμμένο το κεφάλι, θέλουν οι φοιτητές να μην μπορούν να βγάλουν άχνα ούτε να οργανώνουν την πάλη και τις κινητοποιήσεις τους. Αναφορικά με τα ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα του Φορτσάκη, καταγγέλλουμε αυτή την πρόταση, λέμε ότι σκοπός του είναι να βάλει εμπόδιο στις συλλογικές διαδικασίες, θέλει να μην μπορούν οι φοιτητές να βγάζουν αποφάσεις μέσα από τις συνελεύσεις τους. Να μην μπορούμε να κάνουμε το απλούστατο ως φοιτητικός σύλλογος: να συζητήσουμε πάνω στα προβλήματά μας. Δεν λέμε ότι οι συνελεύσεις λειτουργούν τέλεια και εννοείται ότι μπορούμε να τις βελτιώσουμε αλλά δεν πρέπει να καλλιεργείται κλίμα στους φοιτητές να μη συμμετέχουν σε αυτές. Εμείς ως Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, παρακινούμε τους φοιτητές, ανεξάρτητα από τις πεποιθήσεις τους, να συμμετέχουν μαζικά στις συνελεύσεις γιατί η αποχή δεν είναι λύση, με όρους σωστούς, να μπορούν να πάρουν όλοι τον λόγο, να γίνονται ερωτήσεις-απαντήσεις, να καταλήγουμε σε κινητοποιήσεις και αγώνες, όλο αυτό να μπαίνει σε μία σειρά». Όταν τη ρωτώ αν έχουν συγκεκριμένα μέτρα να προτείνουν για να βελτιωθούν οι συνελεύσεις, η Δέσποινα μου απαντά και πάλι ότι για τη στάση της Πρυτανείας οργανώνουν κινητοποιήσεις στις κοσμητείες των σχολών και ότι καλούν τους φοιτητές να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις που θα κάνουν στη Σύγκλητο. "Δεν διαχωρίζουμε τους φοιτητές. Δεχόμαστε αντιλαϊκή πολιτική και πάνω σε αυτή πρέπει να απαντήσουμε".

Πήγαμε σε μία συνέλευση από αυτές που θέλει να καταργήσει ο Φορτσάκης Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO
Πήγαμε σε μία συνέλευση από αυτές που θέλει να καταργήσει ο Φορτσάκης Facebook Twitter
Το τραπεζάκι του ΜΑΣ... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO

Το τραπεζάκι της Αριστερής Ενότητας δεν έχει πολύ κόσμο, ωστόσο η Βίκυ που βρίσκεται στο πέμπτο έτος των σπουδών της είναι πρόθυμη να μου μιλήσει. "Το ένα ζήτημα που θα θίξουμε στη συνέλευση είναι η ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής που έχει ξεκινήσει ο Πρύτανης με τα lockout και το ξύλο που τρώνε οι φοιτητές έξω από τις σχολές τους, απλά επειδή θέλουν να μπουν μέσα - γιατί τα περί κατάληψης στους περισσότερους συλλόγους την προηγούμενη εβδομάδα είναι ψέματα, η ΑΣΟΕΕ ας πούμε δεν είχε κάνει καν γενική συνέλευση και παρόλα αυτά βρέθηκε με lockout και διμοιρίες απ' έξω. Εμείς ζητάμε λοιπόν την άμεση παραίτηση του Πρύτανη. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Μετά την τελευταία του ανακοίνωση περί ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων, μιλάμε για την πλήρη νομιμοποίηση της θεωρίας της απάθειας. Κάποιος που δεν ενδιαφέρεται για τίποτα συλλογικό να έχει δικαίωμα να ορίζει τις τύχες όλων των ανθρώπων που με τον δικό τους τρόπο συμμετέχουν στα κοινά. Δεν μπορεί να ψηφίζει κάποιος που δεν έχει παρακολουθήσει μια στοιχειώδη πολιτική διαδικασία. Κανονικά οι συνελεύσεις της Νομικής θα έπρεπε να έχουν 2000 άτομα". Επισημαίνω όμως ότι και στον "έξω κόσμο" δικαίωμα ψήφου έχει ο κάθε ενήλικος πολίτης και η Βίκυ συνεχίζει: "Ναι, αλλά υπάρχει πρόσβαση στον δημόσιο διάλογο. Ο καθένας μπορεί να τον παρακολουθήσει, διαστρεβλωμένα μεν, αλλά μπορεί. Ο άλλος από τον καναπέ του δεν έχει ιδέα τι λέω εγώ, ή ο συνάδελφος από την ΚΝΕ. Αν είναι έτσι, να καταργήσουμε και τη Βουλή". Επαναλαμβάνω το ερώτημα μου με καίει περισσότερο, με βάση την ανυπόφορη προηγούμενή μου εμπειρία στη συνέλευσή τους: Πώς θα τις βελτιώσουν; Η Αρ.Εν. φαίνεται να έχει πιο σαφείς προτάσεις επ' αυτού. "Συγκεκριμένη διάρκεια τοποθετήσεων: ένα τέταρτο η εισήγηση, τρία λεπτά η ερώτηση, τρία λεπτά η απάντηση. Συγκεκριμένος χρόνος στον οποίο κλείνουν οι πόρτες ώστε να ξέρουν οι φοιτητές ότι πρέπει να βρίσκονται μέσα τουλάχιστον πριν την τελευταία τοποθέτηση, προκειμένου να είναι όλοι παρόντες έστω στην ανάγνωση των πλαισίων. Να μην έρχονται άσχετοι "φερτοί" τελευταία στιγμή για να ψηφίσουν. Το προεδρείο να αποτελείται από έναν από κάθε πολιτική δύναμη και όποιους άλλους ανένταχτους θέλουν να τηρήσουν τη δημοκρατική διαδικασία. Κατάλογος ομιλητών στον πίνακα, με συγκεκριμένη σειρά στην οποία να μπορεί να προστεθεί όποιος θέλει να μιλήσει. Ψηφίσματα επί της διαδικασίας, ώστε όλα όσα αποφασίζονται να μην είναι μόνο πολιτική πλατφόρμα αλλά και άμεσα αιτήματα κωδικοποιημένα σε πέντε γραμμές που να μπορεί ο άλλος να τα αντιληφθεί πιο εύκολα. Είναι μια σαφής προσπάθεια βελτίωσης αυτή που επιχειρούμε".

Πήγαμε σε μία συνέλευση από αυτές που θέλει να καταργήσει ο Φορτσάκης Facebook Twitter
Η Βίκυ στο τραπεζάκι της Αρ.Εν... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO
Πήγαμε σε μία συνέλευση από αυτές που θέλει να καταργήσει ο Φορτσάκης Facebook Twitter
"Μετά την τελευταία ανακοίνωση Φορτσάκη περί ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων, μιλάμε για την πλήρη νομιμοποίηση της θεωρίας της απάθειας"... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO

Καταλήγω στο γαλάζιο τραπεζάκι και την τεταρτοετή Ειρήνη που είναι υπεύθυνη της ΔΑΠ Νομικής. "Όσον αφορά τις γενικές συνελεύσεις, η ισχύουσα διαδικασία με την ανάταση χεριών είναι σίγουρα πιο άμεση και το αποτέλεσμα είναι πιο απτό. Ωστόσο, συχνά έρχονται και συμμετέχουν φοιτητές που δεν ανήκουν στη Νομική. Δεν υπάρχει καταστατικό που να υποχρεώνει την επίδειξη πάσο κι έτσι αλλοιώνεται το αποτέλεσμα. Εμείς βλέπουμε ότι οι περισσότεροι έχουν αγκαλιάσει την ανακοίνωση Φορτσάκη, είναι υπέρ στο να μπαίνει ο καθένας με τα στοιχεία του σε μια πλατφόρμα και να ψηφίζει αν θέλει τη σχολή του ανοιχτή. Από εκεί κι έπειτα, μέχρι να γίνει αυτό πράξη απέχουμε πολύ. Εμείς δεν μπαίνουμε σήμερα στη συνέλευση και χθες φαντάζομαι θα μάθατε τι έγινε. Την περασμένη εβδομάδα μας κατηγόρησαν ότι εμείς ήμασταν υπεύθυνοι για το lockout, ότι εμείς φέραμε τα ΜΑΤ, που είναι φυσικά μεγάλο ψέμα. Δεν είμαστε Πρυτάνεις για να φέρουμε τα ΜΑΤ. Καταδικάσαμε τη βία, που χτύπησαν έναν συμφοιτητή μας από το Οικονομικό. Από εκεί και πέρα όμως τονίζουμε ότι την πραγματική ευθύνη την έχει ο φοιτητικός σύλλογος. Αν τόσα χρόνια γιορτάζαμε το Πολυτεχνείο ήσυχα, με δημοκρατικό τρόπο, χωρίς να γίνονται οι σχολές άσυλα ανομίας, δεν θα έρχονταν τα ΜΑΤ. Χθες, στις 5 το απόγευμα, ήμασταν λίγα άτομα εδώ στα τραπεζάκια. Ήρθαν τα παιδιά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ από απέναντι να μας κολλήσουν μια καταγγελία ότι εμείς φέραμε τα ΜΑΤ. Την κατέβασα, μου όρμηξαν και μας πέταξαν έξω».

Πήγαμε σε μία συνέλευση από αυτές που θέλει να καταργήσει ο Φορτσάκης Facebook Twitter
Η Ειρήνη, υπεύθυνη της ΔΑΠ Νομικής... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO
Πήγαμε σε μία συνέλευση από αυτές που θέλει να καταργήσει ο Φορτσάκης Facebook Twitter
"Αν τόσα χρόνια γιορτάζαμε το Πολυτεχνείο ήσυχα, με δημοκρατικό τρόπο, χωρίς να γίνονται οι σχολές άσυλα ανομίας, δεν θα έρχονταν τα ΜΑΤ"... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO

Το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο για το ελληνικό πανεπιστήμιο και οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και καθημερινές. Από τις δύο μέρες που πέρασα στη Νομική Αθηνών, θεωρώ ότι ο τρόπος διεξαγωγής των φοιτητικών συνελεύσεων είναι προβληματικός και απαιτεί βελτιώσεις – σε αυτό νομίζω ότι συμφωνούν οι περισσότεροι. Οι "ριζοσπαστικές" αλλαγές που έχει προτείνει ο Πρύτανης έχουν ξεσηκώσει έντονες αντιδράσεις. Όλοι παλεύουν με τις δικές τους μεθόδους γι' αυτό που οι ίδιοι (ή οι ανώτεροί τους) θεωρούν καλύτερο και το αποτέλεσμα κρίνεται πάντα από την ιστορία.

Πήγαμε σε μία συνέλευση από αυτές που θέλει να καταργήσει ο Φορτσάκης Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO
Ελλάδα
18

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

Ελλάδα / Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

«Δεν φταις εσύ», ανέφερε ο μετεωρολόγος για τον Άδωνι Γεωργιάδη και αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο για την καθυστερημένη εισαγωγή του πατέρα του στη ΜΕΘ
NEWSROOM

σχόλια

11 σχόλια
Επειδη προφανως με χωριζει απο τους περισσοτερους εκ των σχολιαστων μια σημαντικη διαφορα ηλικιας (ημουν φοιτητης τελη 80 αρχες 90), δεν ξερω ποσο σας παρηγορει το γεγονος οτι τα ιδια χαλια υπηρχαν και τοτε.Κατ-αρχας, ο τιτλος του αρθρου ειναι προπαγανδιστικος. Δεν λεει ο πρυτανης (που, σημειοωτεον, ειναι εκλεγμενος και οχι διορισμενος, και μαλιστα πρσφατα, οποτε δεν καταλαβαινω γιατι πρεπει να παραιτηθει), να καταργηθουν οι συνελευσεις αλλα αντιθετως, να αυξηθει το ποσοστο αυτων που ψηφιζουν με ηλεκτρονικη ψηφοφορια. Ως ποτε οι συνελευσεις θα λειτουργουν ως κομματικος τεκες εγκαθετων και φανατικων?Συμφωνω οτι αυτη η περιφημη πλειοψηφια δεν πρεπει να βολευεται με την αποχη αλλα πρεπει να συμμετεχει, απο την αλλη μερια ομως, οταν εγω προσπαθουσα να το κανω, αντιμετωπιζα αυτα ακριβως που περιγραφονται στο αρθρο. Φανατισμος, φωνασκιες, τσιγαρα, και πνευματικη κωφωση.Κατα τα αλλα, ειναι λυπηρο να διαβαζω οτι οι νεοι φοιτητες ακομη εκφραζονται με τσιτατα και ξυλινη γλωσσα. Επισης, για εκεινους που διαμαρτυρονται για το οτι οι φοιτητικοι συλλογοι βαινουν προς εξαφανισιν οπως οι δεινοσαυροι, ας αναρωτηθουν γιατι η ΕΦΕΕ ειναι ανενεργη εδω και δεκαετιες η γιατι οι φοιτητικοι συλλογοι δεν μπορουν καν να ανακοινωσουν κοινα αποτελεσματα των εκλογων τους καθε χρονο. Αν δεν ειναι ικανοι ουτε και για αυτο, τοτε ας μην κατηγορουν αλλους για την παρακμη τους.
Όλα αυτά ακούγονται τόσο αστεία. Επικεντρώνουμε μόνο στα ιδρύματα στης Αθήνας (άντε και της Θεσσαλονίκης) και αποφασίζουμε τι θα συμβεί σε όλη την χώρα. Εγώ που φοίτησα στο πανεπιστήμιο Κρήτης, μόνο θετικά είδα από την λειτουργία του οργάνου των φοιτητών. Υπήρχαν και εκεί τραπεζάκια με κόμματα (μόνο στον χώρο του κυλικείου) που δεν ψήφιζε κανένας, μιας και έβγαιναν πάντα ανεξάρτητες παρατάξεις, και στις συνελεύσεις ασχολούμασταν με σημαντικά θέματα που απασχολούσαν την σχολή. Σε όποιον έχει μια στοιχειώδη αντίληψη, είναι προφανές ότι όλη αυτή η φασαρία στα ιδρύματα που ασχολείται η τηλεόραση είναι πολιτικά υποκινούμενη και ανεκτή, με σκοπό την απαξίωση του θεσμού του δημόσιου πανεπιστημίου. Επίσης όσοι φοιτητές παραπονιούνται, ας αναλογιστούν λιγάκι ποια παράταξη ψήφισαν στις εκλογές, και γιατί δεν υποστηρίζουν κάποια ανεξάρτητη κίνηση, που θα μπορούσαν να φτιάξουν ακόμα και οι ίδιοι με την παρέα τους. Αν περιμένουν βελτίωση από τον κάθε κομματικά φυτεμένο πρύτανη, το μόνο που θα πάρουν είναι απαξίωση. Για αυτό μπήκε εκεί άλλωστε...
Σώπα.Επιτέλους κάποιος μίλησε.Να πω κι εγώ το δικό μου;Στην δικη μου την σχολή οι μοναδικοί που κάνουν δουλειά πρόσκεινται σε παράταξη.Οπότε μήπως να το πιάσουμε αλλιώς;Και όχι κατά περίπτωση;Έτσι για αρχή.
Φίλε μου μπορεί εκεί στην Κρήτη να είστε πολύ πιο πολιτισμένοι και μπράβο σας. Στη σχολή μου πάντως στην Αθήνα, σε συνέλευση τμήματος (σε αυτή δηλαδή που συμμετέχουν καθηγητές + εκπρόσωποι των φοιτητών), έχει πέσει μέχρι και μαχαίρωμα. Θα περιμένω εγώ δηλαδή να μάθουν ανάγνωση και οι αμοιβάδες, για να μην πάρω κάποια μέτρα όπως πχ αυτό που αναφέρει το άρθρο; Αυτό που λες για τις φοιτητικές εκλογές και τις ανεξάρτητες κινήσεις είναι πολύ καλό θεωρητικά και πραγματικά δεν διαφωνώ μαζί σου, αλλά για να γίνει πράξη εξαρτάται από το πόσο ευνοούν και οι συνθήκες. Όταν πρέπει να αντέξεις πόλεμο κανονικό από παρατάξεις + φοιτητές που τις υποστηρίζουν (οι οποίοι στην αρχή τουλάχιστον θα είναι αρκετά περισσότεροι από αυτούς που θα υποστηρίξουν εσένα ως ανεξάρτητο), νομίζεις ότι είναι εύκολο; Δεν υπάρχει καμία θεσμοθετημένη και προστατευμένη διαδικασία για να σε διευκολύνει να πράξεις μια τέτοια κίνηση. Και αυτά τα άτομα που θα αναλάβουν να σχηματίσουν ένα ανεξάρτητο πλαίσιο είναι άτομα που ουδεμία τέτοια βλέψη είχαν όταν μπήκαν στο πανεπιστήμιο, σε σχέση με όλους τους άλλους "επαγγελματίες" συνδικαλιστές που αφιερώνουν όλη τους την ενέργεια και χρόνο σε αυτό. Ο καθένας έχει το ρόλο του και το κράτος ή το πανεπιστήμιο πρέπει να φροντίζει στην ομαλή επιτέλεση των ρόλων αυτών. Μήπως άμα κάποια στιγμή το πανεπιστήμιο πει ότι δεν έχει φύλακες, θα πρέπει να πάω εγώ με τους φίλους μου και να φτιάξουμε ομάδες φύλαξης; Το αστείο είναι ότι είμαστε η μόνη χώρα του δυτικού κόσμου που έχει κομματικές παρατάξεις να κάνουν κουμάντο στα πανεπιστήμια. Αλλά στην Ελλαδάρα, έχουμε αυτό που μας αξίζει, ακόμα και εκεί...
οι σχολες ειναι ο μικροκοσμος της σαπιας κοινωνιας που ζουμε. φανατιλα, ο καθενας να πει και να κανει το δικο του αγνοωντας πληρως τον αλλο ακομη και αν λεει το ιδιο και φυσικα το συμφερον, το μεσο, το βολευα...πραγματικα τα πραγματα παραμενουν ιδια απο το 2008 που μπηκα ως φοιτητρια στο αισθητα πιο ηρεμο τει αθηνων εως και σημερα ανεργη πτυχιουχος εδω και 2 χρονια...απλα ο τοπος και η σχολη αλλαζει κατα τα αλλα διαβαζω τις ιδιες θεσεις την ιδια ξυλινη φωνη την ιδια επιχειρηματολογια που εβλεπα κι εγω! την αυριανη γενια εκπροσωπων μας οπου ολοι ειναι βολεμενοι με τους μεν να τσιριζουν κιολας για την αδικια της κοινωνιας και τους αλλους να προσαρμοζονται απο τωρα στο στυλακι παυλοπουλου--->περααα βρεχει ο μισθος να πεφτει.ολοι εχουμε αναριθμητα παραδειγματα και σκηνικα για ολους τους που λιγο πολυ περαγραφονται και στο αρθρο. απλα τα προσωπα, ο τοπος και ο χρονος αλλαζουνθυμαμαι χαρακτηριστικα μια συνελευση οπου ειχαν κλεισει τη σχολη λογω της τοτε αρχικης προωθησης νομου καταργησης των παραταξεων. παρεβρεθησαν ολοι, και αφου κλασικα βριστηκαν ολοι μεταξυ τους, ειπαν ακριβως τα ιδια πραγματα, ξαναβριστηκαν και μετα ολοι προτειναν το κλεισιμο της σχολης, το χασιμο της εξεταστικης ή αν μας εκαναν τη χαρη να ανοιξουμε για εξεταστικη και ολοι τους ομοφωνα να χαθει το εξαμηνο. εκει ολοι οι ανεξαρτητοι φοιτητες ξεσηκωθηκαμε, τους βρισαμε και προς απογοητευση ολων ανοιξαμε τη σχολη και σωσαμε το εξαμηνο...
Είμαι νυν φοιτήτρια στην Νομική Αθηνών και δεν θα ξεχάσω ποτέ την περσινή συνέλευση, όταν βρισκόμασταν μια ανάσα πριν χάσουμε το χειμερινό εξάμηνο. Η αίθουσα της πρώτης φωτογραφίας, γνωστή σε όλους τους φοιτητές ως Αίθουσα 1, ήταν κυριολεκτικά θολή από τον καπνό των τσιγάρων, γεμάτη φοιτητές που συζητούσαν αδιάφορα και κάποιον φοιτητή-αντιπρόσωπο παράταξης να προσπαθεί να ακουστεί η άποψή του ουρλιάζοντας... Οι εικόνες είναι κάτι παραπάνω από ρεαλιστικές και απεικονίζουν πλήρως την κατάσταση που επικρατεί μέσα στην Σχολή.Κρίμα, σε μια σχολή που διδάσκει το δίκαιο και το ορθό, να κυριαρχεί τόση ανοργανωσιά και ασυνεννοησία...
Εξαιρετικό ρεπορτάζ, αλλα και απογοητευση για την κατασταση.Αν ολοι αυτοι οι φοιτητοπατερες εβαζαν τοση ενεργεια στο αντικειμενο των σπουδων τους, παρα στην προετοιμασια τους για να ανελθουν τα κομματικα οργανα, θα ειχαμε 50 Νομπελιστες σε λιγα χρονια.Εξω επιτελους οι παραταξεις απο τα πανεπιστημια τωρα! Οπως αλλωστε ισχυει σε καθε φυσιολογικη, προοδευτικη χωρα!!
Ο κ.Φορτσάκης δεν θέλει να καταργήσει τις συνελεύσεις.Όπως και η ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν καταργεί τις συνελεύσεις. Απλά βοηθάει να ψηφίσουν και κάποιοι που δυσκολεύονται ή <<σταδιακά δεν ξαναπάτησαν στις συνελεύσεις και τις εκλογές>>. Οπότε βοηθά τις δημοκρατικές διαδικασίες διότι η απόφαση για κατάληψη λαμβάνεται από περισσότερα άτομα και όχι από τους λίγους, όσους δηλ έχουν αφιερωθεί στο συνδικαλισμό.
Δυστυχώς οι Έλληνες φοιτητές είναι ακόμα εκτός τόπου και χρόνου... Ας επισκεφθούν κανένα ευρωπαικό πανεπιστήμιο να δούνε τι πάει να πει ανώτατη εκπαίδευση!
Οπως ελπιζω να καταλαβαν οσοι διαβασαν αυτο το αρθρο, οι φοιτητικες συνελευσεις αποτελουντε ως επι το πλειστον απο ατομα με μηδαμινο αισθημα συνεργασιας για τα κοινα προβληματα. Με την προοπτικη του, ή το δικο μου θα περασει, ή τιποτα, και με το μονιμο σκεπτικο, οτι οι αλλοι ειναι 'αντιπαλοι΄μας, και συνεργαζοντε με τον 'εχθρο', το μονο που εχει να κρατησει κανεις απο τις συνελευσεις ειναι η ανελεητη χαβρα, πιθηκισμοι, και τσιγαρα.Θυμαμαι να λεω ξανα και ξανα οταν ημουν φοιτητης στα ΕΚΠ..'εαν οι φοιτητες, που ειναι νεοι, λειτουργουν με τον ιδιο ακριβως τροπο που λειτουργουν οι πολιτικοι, που υποτιθεται οτι ειναι δυσλειτουργικοι και λαθος και και και, τι μπορουμε ακριβως να περιμενουμε οταν θα φτασουν εκεινοι τα 30-40-50?? Ποσο μαλλον οταν οι περισσοτεροι παραταξιακοι, ειναι στην ουσια στις νεολαιες του εκαστοτε κομματος, οποτε στο μελλον ειναι πολυ πιθανον να ανηκουν στο κομμα'Το βλεπουμε το παραδειγμα με τη κοπελα (μοντελο-αρχαιολογος-προβοκατορας) για την οποια ειχε αρθρο η Λιφο, που προπαγανδιζει υπερ της ΝΔ..Απο τα πρωτα βηματα για καλητερα ελληνικα πανεπιστημεια ειναι το σουταρισμα των παραταξεων απο τους ακαδημαικους χωρους..Μια λυση θα μπορουσε να ειναι ενα φοιτητηικο συμβουλιο χ ατομων. Το δυστηχες ομως και σε αυτη τη περιπτωση ειναι, οτι τα ατομα που θα εμπεναν στο συμβουλιο, θα ηταν κατα πασα πιθανοτητα τα πιο ενεργα, ενος χ πολιτικου υποβαθρου απο την οικογενεια τους, οποτε παλι τα ιδια@@..Εαν καποιος εχει καλητερη ιδεα κατα νου, θα ηθελα να την παραθεσει...Ευχαριστω..
Οι κομματικές παρατάξεις πρέπει να καταργηθούν και να πάρουν πόδι απ'τα πανεπιστήμια. Κατάργηση κομματικών παρατάξεων και ίδρυση φοιτητικού συλλόγου ανά σχολή, που δε θα είναι κομματικά χρωματισμένος. Η ΔΑΠ είναι ουσιαστικά μια καγκουροπαρέα, που μοιράζει σημειωσούλες και διεκπεραιώνει γραφειοκρατικές εργασίες που κανονικά πρέπει να τις κάνει ο κάθε φοιτητής από μόνος του. Έκτος αυτού, διοργανώνει πάρτυ και εκδρομές, στις οποίες θα συναντήσεις κυρίως ανθρώπους που έχουν υποστεί λοβοτομή, καλύτερα να κάτσεις να σε λούσουν με καυτό λάδι πάρα να παρευρεθείς σε μια από τις εκδηλώσεις της ΔΑΠ. Ουσιαστικές δράσεις για τα δικαιώματα/συμφέροντα των φοιτητών δεν υπάρχουν - εκτός αν θεωρείς ουσιαστικά δράση το "τραπέζι με μπουκάλι στην Ειρήνη Μερκούρη". Α, ας μην ξεχάσουμε το γλύψιμο σε καθηγητές, κυβέρνηση (μόνο αν είναι ΝΔ), γλύψιμο, γλύψιμο, γλύψιμο.Από την ΠΑΣΠ δε θυμάμαι και πολλά όσο σπούδαζα στο Καποδιστριακό, μόνο κάτι εκδηλώσεις στο Χατζηγιάννη. Και φυσικά το γεγονός ότι γέμιζαν/μόλυναν τον τόπο με αφίσες και τέτοιες αηδίες, πράγμα που έκανε φυσικά κάθε κομματική παράταξη που σεβόταν τον εαυτό της (λέω κομματική, γιατί αυτές οι παρατάξεις δεν αφορούν/ αντιπροσωπεύουν οτιδήποτε φοιτητικό). Θα έλεγα ότι είναι το ίδιο με τη ΔΑΠ, αλλά για κάποιο λόγο δεν είχαν ποτέ την ίδια δυναμική, ποιος ξέρει, ίσως δεν ήταν τόσο καλοί στο γλύψιμο ή δεν είχαν καλές σημειώσεις (;)Αυτό με τις σημειώσεις παρεμπιπτόντως, είναι το πιο γελοίο πράγμα που έχω να θυμάμαι από το ελληνικό πανεπιστήμιο. Δεν ήμουν φοιτήτρια του 10, αλλά πραγματικά δε θα ανεχόμουν ποτέ να πάρω σημειώσεις για να διαβάσω και να περάσω σε ένα μάθημα. Πόσο υποτιμητικό για έναν φοιτητή, να θεωρεί τον εαυτό του ανίκανο να διαβάσει ένα σύγγραμμα, ένα βιβλίο ή τις σημειώσεις του καθηγητή κι αντ'αυτου να χρειάζεται τις σημειώσεις του ΔΑΠιτη. Ή να περιμένει να τον πάρουν απ'το χεράκι για να γραφτεί στη σχολή, να δηλώσει μαθήματα, να βγάλει πάσο. Τέτοιοι φοιτητές κατά τη γνώμη μου δε θα έπρεπε να παίρνουν πτυχίο, όσο απόλυτο κι αν ακούγεται αυτό.Πάμε τώρα στις κάθε λογής αριστερές παρατάξεις. Καταρχήν ποτέ δεν κατάλαβα γιατί υπάρχουν τόσες πολλές. Ξέρω, θα μου πείτε ότι η κάθε μια αντιπροσωπεύει ένα διαφορετικό αριστερό κόμμα. Τι σχέση έχει όμως η διάσπαση του ΚΚΕ με την αντιπροσώπευση των φοιτητών; Μπορεί και να'χει, αλλά είναι ανάγκη να πλακώνονται μες στα πανεπιστήμια κάθε τρεις και λίγο; Παρ'ολο που είμαι αριστερών πεποιθήσεων, ποτέ δεν άντεξα αυτά τα κοριτσάκια με τις τσιριχτές φωνές, ποτέ δεν πλησίασα κανένα τραπεζάκι και ποτέ δεν με έλκυε καμιά αριστερή παράταξη, κυρίως γιατί διακατέχονταν από την ίδια μούχλα και την ίδια σαπίλα με τις υπόλοιπες κομματικές παρατάξεις που δηλητηριάζουν τα πανεπιστήμια. Για να μη μιλήσω για τους 38ρηδες κομματάρχες που ακόμα σπουδάζουν. Κι επειδή έγραψα πολλά, η ουσία είναι μια: Όπως και η κοπέλα, δεν ανέχομαι τέτοια σαπίλα από νέα παιδιά, δεν ανέχομαι τέτοια αλαζονεία και κομματίλα, κι αν αυτοί θέλουν να γίνουν οι πολιτικοί του μέλλοντος εφαρμόζοντας και ακολουθώντας τις ίδιες πρακτικές με τους σημερινούς, εγώ δεν θα τους βοηθήσω να το πράξουν. Εσείς που είστε ακόμα φοιτητές και που ζείτε τα ελληνικά πανεπιστήμια στην αθλιότερη κατάστασή τους, μην τους στηρίζετε, προσπαθήστε να καταργήσετε επιτέλους αυτό το ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ και θεσπίστε φοιτητικούς συλλόγους χωρίς βρωμιά και αφίσες. Συλλόγους που θα αντιπροσωπεύουν ΟΛΟΥΣ τους φοιτητές και θα προασπίζονται τα συμφέροντα των ελληνικών πανεπιστημίων.Να σημειώσω κλείνοντας ότι εγώ προσωπικά δεν είμαι κατά των συνελεύσεων, καταλήψεων και φοιτητικών δράσεων, εφόσον αυτές έχουν κριθεί απαραίτητες από την (πραγματική) πλειοψηφία των φοιτητών.
Ναι να εξαφανιστούν οι κομματικές παρατάξεις! Ο φορτσάκης γιατί δεν το λέει ξεκάθαρα? Γιατί δε διώχνει τη δαπ άμεσα απο το εκπα?, η οποία είναι πλήρως σύμφωνη με τις αποψείς του και προσκείμενη στην Ν.Δ. στην οποία ανήκει. Εάν ήθελε πραγμάτικα να απαλάξει το πανεπιστήμιο απο τις παρατάξεις θα το είχε κάνει! Και μου πείτε οτι η δαπ δεν πειράζει κανέναν και είναι ήσυχοι και καλοί φοιτητές που κάνουν και κανά παρτάκι. Τα πεντάρια που πέρνου στα τει αθηνας και πειραια χωρίς καν να δώσουν μάθημα δεν είναι παρακμή? είναι αξικρατικό πανεπιστήμιο?. Μην πούμε και για την πασπ στην ασοε που γίνονται όργια, απο τις βαθμολογίες ως τη γραματεία με ονομάτα προτωετών φοιτητών κ.α.!
Δεν έχω κολλήματα, ξεκαθάρα σου λεώ και γω να φύγουν όλες απλά βλέπω μια μεροληψία απο μέρος του φορτσάκη. Τώρα αν εσύ θες να το πας σε πολιτική κόντρα μπράβο σου! εγω δεν μλπέκω σε αυτά! Έπισης πανέξυπνο επειχήρημα αυτό με τα τραπεζάκια? Με τέτοιες ικανότητες δικηγόρος θα σαι! (πάρε και τη μαντεψία απο μενα)
Ο κ. Φορτσάκης προσπαθεί να επιβάλλει το αυτονόητο...δηλαδή να μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι φοιτητές στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που τους αφορούν. Δυστυχώς, αν και έχουν περάσει κάποια χρόνια από τότε που αποφοίτησα βλέπω ότι δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα...Διάλογος μεταξύ κωφών, αφού ο καθέ εκπρόσωπος παράταξης λέει το ποίημα του και φεύγει χωρίς να τον έχει ακούσει κανένας, μεταφερόμενοι φοιτητές και"φοιτητές" (αφού προς ενίσχυση των θέσεων ορισμένων παρατάξεων εισέρχονται και εξωπανεπιστημιακοί στις συνελεύσεις για να ενισχύσουν τις αποφάσεις), συνελεύσεις χωρίς κανόνες, χωρίς πρόγραμμα, με απόλυτο φανατισμό που αποτρέπουν κάθε λογικό φοιτητή να συμμετέχει σε αυτές....και στο τέλος αποφάσεις οι οποίες ουσιαστικά λαμβάνονται από μια ισχνή μειοψηφία σε σχέση με το σύνολο των ενεργών φοιτητών κάθε πανεπιστημίου..Εν έτει 2014 οι θέσεις κάθε ομάδας ή φοιτητικής παράταξης θα μπορούσαν να αναρτώνται τεκμηριωμένα στο διαδίκτυο, να τίθονται υπό δημόσια διαβούλευση και με βάση ορισμένες δικλείδες ασφαλείας, κάθε φοιτητής να λάμβανε μέρος στην ψηφοφορία. Αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι θα καταργηθούν οι παρατάξεις, ούτε οι φοιτητικοί σύλλογοι, συνήθως όμως, ορισμένοι αντιλαμβάνονται τη δημοκρατία και τον διάλογο μόνο αν όλοι οι υπόλοιπο συμφωνούν μαζί τους, αλλιώς είναι "εγκάθετοι, θέλουν κατάργηση των δημοκρατικών διαδικασιών" και λοιπές ανοησίες....