Δύο Θεσσαλονικιές κατασκευάζουν και πουλούν τα επιτραπέζιά τους σε όλο τον κόσμο

Δύο Θεσσαλονικιές κατασκευάζουν και πουλούν τα επιτραπέζιά τους σε όλο τον κόσμο Facebook Twitter
Για εμάς δεν υπάρχει επιτυχημένος, αλλά χαρούμενος παίκτης. Αυτός που θα διασκεδάσει παίζοντας κάποιο επιτραπέζιο και θα περάσει καλά, ανεξάρτητα αν κέρδισε ή όχι!.. Φωτο: Γιώργος Πλανάκης / LIFO
3

Η Εύη προτιμούσε πάντα το κόκκινο χρώμα στα παιχνίδια, η Μαρία – Όλγα το μπλε. Ο συνδυασμός των δύο χρωμάτων γέννησε το όνομα της εταιρείας «Purple Games». Μία πρωτότυπη προσπάθεια με επιτραπέζια παιχνίδια που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και δέχεται παραγγελίες από όλο τον κόσμο.

«Από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, θυμάμαι επιτραπέζια παιχνίδια, αλλά και puzzle στη ζωή μου. Κάθε χρόνο οι γονείς μου – ε, συγγνώμη, ο Άγιος Βασίλης εννοούσα – μου έφερναν για τα Χριστούγεννα δώρο κάποιο επιτραπέζιο. Στο Δημοτικό έπαιζα με συμμαθητές μου, αμέσως μετά το σχολείο, επιτραπέζια όπως «Hotel», «Μυστήρια στο Πεκίνο» και φυσικά «Jenga»!», αναφέρει η Εύη Τσιρογιαννίδου, η οποία είναι ψυχολόγος, με ειδίκευση στην οικογενειακή θεραπεία.

Η κρίση έχει και τα θετικά της! Το κυριότερο είναι ότι σε αναγκάζει να βγεις από το αίσθημα ασφάλειας και σου δίνει τη δυνατότητα να ρισκάρεις, αφού πλέον δεν έχεις και πολλά να χάσεις.

«Από πολύ μικρή ηλικία ξεκίνησα να παίζω επιτραπέζια παιχνίδια. Σε αυτό συνέβαλαν οι γονείς μου και φυσικά, ο μεγαλύτερος αδερφός μου, με τον οποίο έχουμε περάσει - και ακόμα περνάμε! - ατελείωτες ώρες ασχολίας με το χόμπι. Χαρακτηριστικά θυμάμαι τον αδερφό μου όταν ήταν στο δημοτικό να παίζει με τον ξάδερφό μας "Μυστήρια στο Πεκίνο" και εμένα συνέχεια να τους γυροφέρνω παρακαλώντας τους να παίξουν και εμένα. Καθότι όμως εγώ δεν πήγαινα ακόμα σχολείο και δεν ήξερα να διαβάζω, ήταν αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς να "χαλάσει" το παιχνίδι. Η επιμονή μου αυτή τελικά με οδήγησε στο να μάθω να διαβάζω πριν καν ξεκινήσω το σχολείο, απλά και μόνο για να μπορώ να παίξω και εγώ μαζί τους!», προσθέτει η Μαρία – Όλγα Ραϊμόντο, η μηχανικός του διδύμου, η οποία ολοκληρώνει τώρα το μεταπτυχιακό της στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και έχει να επιδείξει μαζί με την Εύη το ρεκόρ των οκτώ ωρών συνεχόμενου παιχνιδιού!


Δύο Θεσσαλονικιές κατασκευάζουν και πουλούν τα επιτραπέζιά τους σε όλο τον κόσμο Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Πλανάκης / LIFO

Δύο Θεσσαλονικιές κατασκευάζουν και πουλούν τα επιτραπέζιά τους σε όλο τον κόσμο Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Πλανάκης / LIFO


«Η εταιρία αυτή είναι κάτι που σκεφτόμασταν πολλά χρόνια πριν να ξεκινήσουμε. Ξεκίνησε σαν ένα αστείο, ένα άπιαστο όνειρο. Με τα χρόνια όμως και με τη διαρκή ενασχόλησή μας με το χόμπι, τελικά αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε να κάνουμε το όνειρό μας πραγματικότητα!

Σαφώς και λάβαμε υπόψη μας τις δυσκολίες της εποχής. Η κρίση όμως έχει και τα θετικά της! Το κυριότερο είναι ότι σε αναγκάζει να βγεις από το αίσθημα ασφάλειας και σου δίνει τη δυνατότητα να ρισκάρεις, αφού πλέον δεν έχεις και πολλά να χάσεις. Παρά την κρίση, συνεχίζουν να υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Το όλο θέμα είναι να καταφέρεις να τις εντοπίσεις και να έχεις την τόλμη να τις ακολουθήσεις!

Τα στάδια για τη δημιουργία ενός επιτραπέζιου είναι πολλά και μπορεί η όλη διαδικασία να διαρκέσει πάνω από 6 μήνες. Καταρχήν βλέπουμε πρωτότυπες ιδέες για παιχνίδια από δημιουργούς. Σε πρώτη φάση δε μας ενδιαφέρει η καλλιτεχνική όψη του παιχνιδιού, αλλά οι μηχανισμοί του, δηλαδή πόσο καλά «δένουν» μεταξύ τους τα στοιχεία της τύχης, της στρατηγικής και της αλληλεπίδρασης ανάμεσα στους παίκτες. Με δυο λόγια, ο δημιουργός μας παραδίδει τους κανόνες του παιχνιδιού του.


Δύο Θεσσαλονικιές κατασκευάζουν και πουλούν τα επιτραπέζιά τους σε όλο τον κόσμο Facebook Twitter
Ψάχνουμε, όπως πάντα, για την επόμενη καλή ιδέα προκειμένου μέσα στο 2015 να κυκλοφορήσουμε το τρίτο μας επιτραπέζιο... Φωτο: Γιώργος Πλανάκης / LIFO

Στη συνέχεια, εμείς αναλαμβάνουμε να το δοκιμάσουμε, παίζοντας το ξανά και ξανά, με διαφορετικές παρέες. Σε αυτή τη φάση μπορεί να προτείνουμε αλλαγές ή τροποποιήσεις των κανόνων στο δημιουργό, μπορεί να καταλήξουμε στο θέμα που θα υπάρχει γύρω από το παιχνίδι (πχ. αν θα διαδραματίζεται στο παρελθόν, στο παρόν ή στο μέλλον, αν θα συμβαίνει σε ένα τρένο, σε ένα σπίτι ή στο δάσος). Το επόμενο βήμα είναι η υλοποίηση της ιδέας. Αυτό σημαίνει ότι ερχόμαστε σε επαφή με ζωγράφους και γραφίστες προκειμένου η ιδέα του παιχνιδιού να γίνει ένα όμορφο παιχνίδι. Τέλος, είναι το εργοστάσιο κατασκευής που θα μετατρέψει τα ηλεκτρονικά αρχεία σε κουτί με κάρτες, πιόνια και ταμπλό. Για παράδειγμα, για το Intrigue City, το πρώτο μας επιτραπέζιο, επιλέξαμε να συνεργαστούμε με τη Μονάδα Γραφικών Τεχνών «Σχήμα & Χρώμα» του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.ΘΕ.Α.) προκειμένου να στηρίξουμε και το δικό τους έργο», τονίζει η Εύη.

Μέχρι στιγμής κυκλοφορούν στη αγορά δύο τίτλοι μας, το Intrigue City και το 27th Passenger: A Hunt on Rails. Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους επιτραπέζια.

Το «Intrigue City» (2-5 παίκτες, διάρκεια 60-90 λεπτά) είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής-τακτικής με έντονη αλληλεπίδραση ανάμεσα στους παίκτες. Στο παιχνίδι αυτό σκοπός των παικτών είναι να γίνουν οι Υψηλοί Σύμβουλοι μιας φανταστικής πόλης, ελέγχοντας υπογείως τις συντεχνίες της.

Το «27th Passenger: A Hunt on Rails» είναι ένα παιχνίδι μυστηρίου (3-6 παίκτες, διάρκεια 45 λεπτά). Εδώ οι παίκτες, ως οι πιο επιδέξιοι δολοφόνοι του κόσμου, συγκεντρώνονται πάνω σε ένα τρένο στη Νέα Υόρκη του 1920. Κάθε παίκτης έχει έναν και μοναδικό σκοπό: να είναι ο τελευταίος από τους δολοφόνους που θα μείνει όρθιος, χωρίς όμως να πειράξει κάποιον αθώο επιβάτη.


Δύο Θεσσαλονικιές κατασκευάζουν και πουλούν τα επιτραπέζιά τους σε όλο τον κόσμο Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Πλανάκης / LIFO

 

Δύο Θεσσαλονικιές κατασκευάζουν και πουλούν τα επιτραπέζιά τους σε όλο τον κόσμο Facebook Twitter
Το «Intrigue City» είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής-τακτικής με έντονη αλληλεπίδραση ανάμεσα στους παίκτες... Φωτο: Γιώργος Πλανάκης / LIFO


Η απήχηση των παιχνιδιών μας μέχρι στιγμής είναι ικανοποιητική τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων. Στην Ελλάδα το επιτραπέζιο έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να κερδίζει έδαφος και το ενδιαφέρον όλο και αυξάνεται. Για να στηρίξουμε τους τίτλους μας και το χόμπι μας γενικότερα, έχουμε αποφασίσει τα έξοδα αποστολής των παιχνιδιών μας για όποιον παραγγείλει από το site μας να είναι δωρεάν, όπου κι αν κατοικεί εντός Ελλάδας.

Στο εξωτερικό έχουμε κοινό που ολοένα μεγαλώνει. Τα μεταφορικά ωστόσο, συχνά αποτελούν εμπόδιο για κάποιους ενδιαφερόμενους σε κάποιες μακρινές περιοχές του κόσμου. Χτες είχαμε μία παραγγελία από Σιγκαπούρη! Οι περισσότερες όμως παραγγελίες μας έρχονται από Αμερική και Κεντρική Ευρώπη, και κυρίως από Γερμανία και Βέλγιο. Βέβαια, πάντα χαιρόμαστε να βλέπουμε παραγγελίες από Ιαπωνία, Αυστραλία και Μεξικό!

Αυτό που κάθε φορά μας εντυπωσιάζει όταν ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους από όλο τον κόσμο είναι ότι θεωρούν το επιτραπέζιο παιχνίδι μέρος της καθημερινότητάς τους. Πολλοί επισκέπτες που μας προσεγγίζουν στις εκθέσεις είναι τόσο εξοικειωμένοι με τους μηχανισμούς των παιχνιδιών που δε χρειάζονται πάνω από 5 λεπτά εξήγηση κανόνων για να στρωθούν στο παιχνίδι!


Δύο Θεσσαλονικιές κατασκευάζουν και πουλούν τα επιτραπέζιά τους σε όλο τον κόσμο Facebook Twitter
Η Εύη προτιμούσε πάντα το κόκκινο χρώμα στα παιχνίδια, η Μαρία – Όλγα το μπλε. Ο συνδυασμός των δύο χρωμάτων γέννησε το όνομα της εταιρείας «Purple Games»... Φωτο: Γιώργος Πλανάκης / LIFO


Για εμάς δεν υπάρχει επιτυχημένος, αλλά χαρούμενος παίκτης. Αυτός που θα διασκεδάσει παίζοντας κάποιο επιτραπέζιο και θα περάσει καλά, ανεξάρτητα αν κέρδισε ή όχι! Πάνω σε αυτό έχουμε χτίσει τη φιλοσοφία μας και κυριότερο μέλημα μας αυτή τη στιγμή είναι να προωθήσουμε όσο πιο πολύ μπορούμε τα δύο μας επιτραπέζια. Ταυτόχρονα ψάχνουμε, όπως πάντα, για την επόμενη καλή ιδέα προκειμένου μέσα στο 2015 να κυκλοφορήσουμε το τρίτο μας επιτραπέζιο», καταλήγει η Μαρία – Όλγα. Η επόμενη παρτίδα στο σκοτεινό τρένο της Νέας Υόρκης έχει μόλις ξεκινήσει!

Βρείτε τις Purple Games στο Facebook.


*Ευχαριστούμε το Excelsior hotel για τη φιλοξενία.

Ελλάδα
3

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια