ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

65 άνθρωποι από όλο τον πλανήτη στην Αρχαία Ολυμπία

65 άνθρωποι από όλο τον πλανήτη στην Αρχαία Ολυμπία Facebook Twitter
1

Του Βαγγέλη Κραββαρίτη 

65 άνθρωποι από όλο τον πλανήτη στην Αρχαία Ολυμπία Facebook Twitter

Πριν από λίγες ημέρες, 65 νέοι από 28 χώρες συγκεντρώθηκαν στην Αρχαία Ολυμπία, προκειμένου να πάρουν μέρος στο «1ο Imagine Peace Youth Camp».

Ο στόχος του προγράμματος ήταν τόσο απλός όσο και δύσκολος: Να μπορέσουν αυτά τα άτομα, ηλικίας 17 έως 25 ετών, που προέρχονταν από τόσο διαφορετικές χώρες και κουλτούρες, να συνεργαστούν αρμονικά για μία εβδομάδα και να γνωρίσουν το πνεύμα του ολυμπισμού.

Οι συμμετέχοντες προέρχονταν σχεδόν από ολόκληρο τον κόσμο. Από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι τη Ζιμπάμπουε, την Ιορδανία και τη Νέα Ζηλανδία. Μαζί μας βρίσκονταν άτομα από το Ιράκ και από τη Παλαιστίνη, περιοχές που μαστίζονται από διαμάχες και συγκρούσεις, ακόμα και νέοι από τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, οι οποίοι συνυπήρξαν χωρίς να τους απασχολούν οι πολιτικές διαφορές των κρατών τους.

65 άνθρωποι από όλο τον πλανήτη στην Αρχαία Ολυμπία Facebook Twitter

Τα πρωινά όλοι λάμβαναν μέρος σε projects που σκοπό είχαν να ενισχύσουν την επικοινωνία, την ομαδικότητα, την αλληλοκατανόηση και τον σεβασμό. Το απόγευμα συμμετείχαν σε ειδικά σχεδιασμένα παιχνίδια ώστε μέσα από τη κάθε δραστηριότητα να συνειδητοποιήσουν στη πράξη τις αρχές που βρίσκονται στη καρδιά της Ολυμπιακής ιδέας και πόσο χρήσιμες είναι όχι μόνο για έναν αθλητή αλλά κυρίως μέσα στη καθημερινότητα. Ακόμα, είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά ορισμένα αθλήματα με τη βοήθεια ελλήνων ολυμπιονικών.

65 άνθρωποι από όλο τον πλανήτη στην Αρχαία Ολυμπία Facebook Twitter

Αυτό που καταφέραμε, και αυτό είναι η κληρονομιά μας για τις επόμενες προσπάθειές μας, είναι ότι εξήντα πέντε εντελώς διαφορετικά άτομα κατόρθωσαν για μια εβδομάδα να δώσουν έμφαση σε αυτό που τους ενώνει και όχι σε αυτό που τους χωρίζει. Δεν έδωσαν σημασία στο διαφορετικό θρήσκευμα, στο χρώμα του δέρματος ή στο που έχουν γεννηθεί. Αντιθέτως έδωσαν αξία στο πόσο όμορφο είναι να δείχνεις σεβασμό και να τον εισπράττεις πίσω, πόσο σε γεμίζει να προσπαθείς για κάτι ως ομάδα και να το καταφέρνεις και πόσο ευτυχισμένο μπορεί να σε κάνει το να μοιράζεσαι βιώματα με άτομα που βλέπεις για πρώτη φορά στη ζωή σου.

65 άνθρωποι από όλο τον πλανήτη στην Αρχαία Ολυμπία Facebook Twitter

Εν τέλει, αυτά που μας χώριζαν ήταν τίποτα μπροστά σε αυτά που επιλέξαμε να μας ενώσουν. Και έστω και για μια εβδομάδα φανταστήκαμε, όχι λάθος, συγνώμη, ζήσαμε την ειρήνη...

Το 1ο Imagine Peace Youth Camp διοργανώθηκε από το International Olympic Truce Center υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και με την εκπαιδευτική επιμέλεια και φροντίδα του British Council. Το Camp είχε την στήριξη του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Αθλητισμό, την Ανάπτυξη και την Ειρήνη, της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και του Ινστιτούτου Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.

*Ο Βαγγέλης Κραββαρίτης είναι project co-ordinator στο Βρετανικό Συμβούλιο και ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων.

Ελλάδα
1

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σάλος στην Τουρκία από την ελληνική σημαία πάνω στη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» στον Βοσπορο

Ελλάδα / Τούρκοι ενοχλήθηκαν από την υψωμένη ελληνική σημαία στη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» που είχε δέσει στον Βόσπορο

Η φρεγάτα «Θεμιστοκλής» κατέπλευσε στο τουρκικό λιμάνι του ακρωτηρίου Σαράιμπουρνου, μαζί με την τουρκική φρεγάτα «Yavuz» και το γαλλικό πετρελαιοφόρο «Somme»
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια