Ένα Λύκειο της Αθήνας ταξιδεύει για το CΕRN!

Ένα Λύκειο της Αθήνας ταξιδεύει για το CΕRN! Facebook Twitter
2

Από την Ανδρονίκη Κολοβού

Ένα Λύκειο της Αθήνας ταξιδεύει για το CΕRN! Facebook Twitter
Οι μαθητές του Λυκείου της Βαρβακείου Σχολής και ο ιδιαίτερα δραστήριος καθηγητής τους Ανδρέας Βαλαδάκης...Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO

Ξεκίνησε ως άπιαστο όνειρο. Ως μια προσπάθεια να αγγίξουν το αδύνατο.

Οι 11 μαθητές του Λυκείου της Βαρβακείου Σχολής, ακόμη προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν την πρωτιά τους στον διεθνή διαγωνισμό του Cern. Το ίδιο και ο ιδιαίτερα δραστήριος καθηγητής τους Ανδρέας Βαλαδάκης.

Το Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο της Βαρβακείου Σχολής είναι το ένα από τα δύο σχολεία (το δεύτερο είναι το ολλανδικό Κολλέγιο Ντομίνικους) που κέρδισε στον διεθνή σχολικό διαγωνισμό «A beamline for School» ανάμεσα σε περίπου 300 ομάδες μαθητών λυκείου. Σύντομα οι μαθητές του Βαρβακείου, θα βρεθούν στο CERN, όπου θα εκτελέσουν το πείραμά τους στον βοηθητικό επιταχυντή SPS (Super Proton Synchrotron), μήκους επτά χιλιομέτρων.


 

Κύριε Βαλαδάκη πώς αποφασίσατε να λάβετε μέρος στο διαγωνισμό;

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς με μια ομάδα μαθητών της Α' και Β' τάξης του Σχολείου μας, του Πρότυπου Πειραματικού Γενικού Λυκείου της Βαρβακείου Σχολής, είχαμε δημιουργήσει έναν όμιλο Φυσικής. Συναντιόμασταν δύο φορές την εβδομάδα και με απλά λόγια, κατάλληλα παραδείγματα, απλά πειράματα και προσομοιώσεις διαπραγματευόμασταν θέματα σύγχρονης Φυσικής. Κυρίως όμως μοιραζόμασταν τον ενθουσιασμό μας για όσα θέματα Φυσικής μας γοήτευαν. Τότε μάθαμε ότι το CERN, στο πλαίσιο του εορτασμού των 60ών γενεθλίων του, προκύρηξε διεθνή διαγωνισμό ζητώντας από μαθητές Λυκείων όλου του Κόσμου να υποβάλλουν μια πρόταση για την εκτέλεση πειράματος στις εγκαταστάσεις του.

"Η ιδέα του ταξιδιού μάς ξεσήκωσε. Όχι τόσο το ταξίδι μετάβασής μας στο CERN, όσο το ταξίδι της φαντασίας και του μυαλού, στην προσπάθειά μας να προτείνουμε ένα πείραμα. Γι' αυτό αποφασίσαμε να πάρουμε μέρος με το όνομα "Σύντροφοι του Οδυσσέα" με την καβαφική σημασία, όπου το ταξίδι έχει μεγαλύτερη σημασία από τον προορισμό."

 
 

Οι μαθητές έπρεπε να δημιουργήσουν ένα σύντομο ψυχαγωγικό βίντεο με τα βασικά σημεία της πρότασής τους.

Το εγχείρημα ήταν δύσκολο. Ο συναγωνισμός τεράστιος. Αποφασίσαμε λοιπόν να μελετήσουμε την ιστορία του CERN και ανακαλύψαμε ότι όλα τα μεγάλα πειράματα που έχουν εκτελεσθεί εκεί, όπως και το πρόσφατο πείραμα της ανακάλυψης του σωματιδίου Higgs, είχαν σκοπό τη μελέτη μιας θεμελιώδους δύναμης της φύσης, της ασθενούς πυρηνικής δύναμης. Αυτή η δύναμη ήταν παρούσα στις πρώτες στιγμές της δημιουργίας του Σύμπαντος και είναι υπεύθυνη για την παραγωγή της ενέργειας στον Ήλιο. Καταλήξαμε λοιπόν να προτείνουμε ένα πείραμα με το οποίο θα μελετούσαμε το γεγονός ότι όταν δρα η ασθενής πυρηνική δύναμη παράγονται σωματίδια που καθώς κινούνται περιστρέφονται μόνο σαν αριστερόστροφες βίδες! Στη διατύπωση της τελικής πρότασής μας πολύτιμη ήταν η βοήθεια του ερευνητή του CERN Κωνσταντίνου Θεοφιλάτου.

Πώς νιώθετε για την επιτυχία του Σχολείου σας;

Το Σχολείο μας κουβαλά ένα βαρύ όνομα λόγω της ιστορίας του. Μ' αυτή την επιτυχία μας λοιπόν νιώθουμε ότι συμβάλλουμε στη συνέχιση αυτής της ιστορίας. Επιπλέον αδημονούμε να βρεθούμε στις εγκαταστάσεις του μεγαλύτερου ερευνητικού κέντρου του Κόσμου, να δούμε το πείραμά μας να εκτελείται και η ιδέα μας να ενσαρκώνεται.

Τα παιδιά έχουν αντιληφθεί το μέγεθος της επιτυχίας;

Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας της πρότασής μας τα παιδιά συχνά ονειρεύονταν ότι θα κέρδιζαν το διαγωνισμό. Όταν λοιπόν έμαθαν ότι όντως ήταν οι νικητές, δε μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν, αν ακόμα ονειρεύονταν ή πλέον ήταν πραγματικότητα!

Ένα Λύκειο της Αθήνας ταξιδεύει για το CΕRN! Facebook Twitter
Οι 11 «Σύντροφοι του Οδυσσέα» όπως ονόμασαν οι μαθητές την ομάδα τους, είναι κατενθουσιασμένοι με την ιδέα του ταξιδιού. Περιμένουν με αγωνία να βρεθούν στο ερευνητικό κέντρο και ίσως μόνο τότε αντιληφθούν το μέγεθος της επιτυχίας τους.... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO

Έλλη Χρόνη Η νίκη αυτή είναι πολύ σημαντική για διάφορους λόγους. Αρχικά δικαιώνεται η σκληρή δουλειά μας πάνω σε ένα δύσκολο θέμα. Επιπλέον θα είναι μεγάλη ευκαιρία να βρεθούμε σε ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα του κόσμου. Δεν το περιμέναμε γιατί ο ανταγωνισμός ήταν τεράστιος και συμμετείχαν πολλές χώρες από όλον τον κόσμο.

Άρτεμις Ποταμιάνου Είμαι απερίγραπτα ενθουσιασμένη που μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία. Σημαίνει πολλά αφού είναι μια ομαδική αλλά και μια προσωπική νίκη του καθενός μας. Με τόση ενέργεια που διοχετεύσαμε όλοι μας σε αυτή την προσπάθεια πιστεύω πως ήταν η ανταμοιβή που χρειαζόμασταν αλλά πότε δεν φαντάστηκα ότι θα κατακτούσαμε την πρωτιά.

Χρήστος Κουτσούλας Σίγουρα είναι μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσει κανείς μας. Παρολ' αυτά, πιστεύω πως οι περισσότεροι απο μας δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα. Είναι ένα εξωπραγματικό συναίσθημα.

Ένα Λύκειο της Αθήνας ταξιδεύει για το CΕRN! Facebook Twitter
Αποφασίσαμε να μελετήσουμε την ιστορία του CERN και ανακαλύψαμε ότι όλα τα μεγάλα πειράματα που έχουν εκτελεσθεί εκεί είχαν σκοπό τη μελέτη μιας θεμελιώδους δύναμης της φύσης, της ασθενούς πυρηνικής δύναμης...Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO

Χρήστος Λιάπης Όταν πήραμε μέρος στον διαγωνισμό, το κάναμε κυρίως για την εμπειρία και την απόκτηση νέων γνώσεων και λιγότερο επειδή περιμέναμε να κερδισουμε.

Γιώργος Μπάντης Είναι τιμή η συμμετοχή σε τέτοια έρευνα και αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα που θα προκύψουν. Επίσης, δίνει το ερέθισμα και το κίνητρο για ενασχόληση γενικότερα με την έρευνα και στο μέλλον.

Αντωνία Σωτηροπούλου Όλη η οικογένεια είναι ενθουσιασμένη με τη νίκη που πετύχαμε παγκοσμίως. Οι φίλοι μου από την πλευρά τους θα ήθελαν να είχαν λάβει κι αυτοί μέρος για να ζήσουν με τέτοια ξεχωριστή εμπειρία.

Κωνσταντίνος Παπαθανασίου Όπως και εγώ έτσι και οι φίλοι με την οικογένειά μου, έμειναν άναυδοι όταν έμαθαν για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού και χαρήκανε πάρα πολύ όλοι τους. Περιμένουν από εμένα να φέρω θετικά αποτελέσματα από το πείραμα.

Ένα Λύκειο της Αθήνας ταξιδεύει για το CΕRN! Facebook Twitter
Σύντομα οι μαθητές του Βαρβακείου, θα βρεθούν στο CERN, όπου θα εκτελέσουν το πείραμά τους ...Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO

Σαβίνα Τσίχλη Δεν περιμενα να νικησουμε σε αυτον τον διαγωνισμο καθως ηξερα οτι συμμετειχαν μεγαλυτερες χωρες οπως Γερμανια, Αμερικη, Αγγλια και Κινα και εμεις αποτελουσαμε μονο μια απο τις 300 περιπου συμμετοχες παγκοσμιως.

Κωνσταντίνα Ξυπολιά Δουλέψαμε ιδιαίτερα πάνω σε λεπτομέρειες όσον αφορά το κείμενο που έπρεπε να στείλουμε και στην κατανόηση του πειράματος. Τελικός μας στόχος βέβαια, δεν ήταν τόσο η νίκη όσο το ταξίδι με τις γνώσεις που αποκτήσαμε. Από εκεί εμπνευστήκαμε και το όνομα της ομάδας.

Αθανασία Συρράκου Θα είναι μια ξεχωριστή εμπειρία, που θα μείνει αξέχαστη για όλη μας τη ζωή. Θα δούμε  πως εκτελούνται τα πειράματα από τους επιστήμονες. Η οικογένειά μου και οι φίλοι μου χαίρονται για την επιτυχία μας και μας εύχονται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Όμως δεν μπορούμε να πιστέψουμε ακόμη και εμείς οι ίδιοι ότι τα καταφέραμε!

Νικόλαος Πλασκοβίτης Νιώθω τουλάχιστον περήφανος που θα εκπροσωπώ όχι μόνο τα σχολείο μου αλλά και ολόκληρη τη χώρα μου. Είμαι ενθουσιασμένος καθώς πρόκειται να δουλέψω δίπλα δίπλα με κάποιους από τους πιο διακεκριμένους επιστήμονες στον τομέα αυτό και μονό η σπουδαιότητα του πειράματος με εκστασιάζει.

Ελλάδα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

Ελλάδα / Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

«Δεν φταις εσύ», ανέφερε ο μετεωρολόγος για τον Άδωνι Γεωργιάδη και αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο για την καθυστερημένη εισαγωγή του πατέρα του στη ΜΕΘ
NEWSROOM
Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

«Καμία δημόσια ή δημοτική αρχή δεν μπορεί να γνωρίζει πως συμπεριφέρεται μετά την αποχώρηση από την εργασία ή υπηρεσία του οποιοσδήποτε εργαζόμενος»
NEWSROOM
Αφρικανική σκόνη

Ελλάδα / Αφρικανική σκόνη: 15 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα την Τρίτη

Λιγότεροι από τους μισούς πολίτες που μεταφέρονται καθημερινά στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα χρειάστηκαν ασθενοφόρο για να φτάσουν στα νοσοκομεία της Αττικής
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια