Τούμπα, Ριζούπολη, ΟΑΚΑ

Τούμπα, Ριζούπολη, ΟΑΚΑ Facebook Twitter
10

[ Από τον Δημήτρη Κυριαζή]

Τούμπα, Ριζούπολη, ΟΑΚΑ Facebook Twitter

Αφού έχει κατασταλάξει αρκετά ο -όχι και τόσο έντονος- ορυμαγδός από το χθεσινό παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό, ας τονίσουμε ένα σημείο που δεν έχει ειπωθεί από πολλούς. Καταρχάς, για μεγάλη μερίδα του οπαδικού κοινού στην Ελλάδα τα χθεσινά έκτροπα ήταν ένα payback για τη βραδιά που «όλοι καλύπταμε τον Κατσουράνη» το 2011, αλλά κυρίως για την «Ριζούπολη».

Δεν έχει τόσο σημασία που οι οπαδοί του ΠΑΟ είχαν προλάβει να τα σπάσουν όλα στο ΟΑΚΑ διακόπτοντας το επόμενο ματς που συναντήθηκαν οι δύο ομάδες.

Δεν έχει τόσο σημασία που η «Ριζούπολη» έγινε πριν από 11 χρόνια και δεν χρειάζεται να αναλύσουμε σημείο προς σημείο για να δείξουμε ότι τα χθεσινά επεισόδια ήταν –τουλάχιστον- μία πίστα παραπάνω.

Δεν ήταν όμως αυτό, τα έκτροπα δηλαδή των οπαδών, το πιο σοκαριστικό σημείο της χθεσινής βραδιάς. Το πλέον πρωτόγνωρο ήταν η απόλυτη εναρμόνιση μεταξύ προέδρου-προπονητή-ποδοσφαιριστών-οπαδών μιας ομάδας.

Οι δηλώσεις Ιβάν Σαββίδη μετά το ματς κινήθηκαν στη λογική του "διδάξαμε ήθος". Κατανοητό, έτσι πρέπει να κινηθεί ένας «πολλά βαρύ» πρόεδρος. Ο προπονητής όμως; Το 2011 ο Βαλβέρδε είχε δηλώσει αηδιασμένος, το 2014 ο προπονητής του ΠΑΟΚ όχι μόνο δεν βρήκε μισή λέξη για να καταδικάσει ό,τι είδε να εξελίσσεται μπροστά του επί 3,5 ώρες, δηλώνοντας αναρμόδιος για να μιλήσει «για αυτά τα πράγματα» αρχικά και μετέπειτα στη συνέντευξη Τύπου προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω στη συλλογιστική του διερωτώμενος γιατί συμβαίνουν «αυτά τα πράγματα» μόνο με μία ομάδα.

Ας περάσουμε και στους ποδοσφαιριστές. Ό,τι και να έγινε στη Ριζούπολη, στο Καραϊσκάκης, στο ΟΑΚΑ τα τελευταία χρόνια, οι παίκτες είχαν καταφέρει να κρατήσουν ένα επίπεδο, τουλάχιστον οι Έλληνες μεταξύ τους. Στο τέλος του ματς ο Γλύκος, ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ, ενώ έχουν εισβάλει στο χώρο εκατοντάδες οπαδοί που βαράνε ό,τι κόκκινο βλέπουν μπροστά τους, ενώ οι «συνάδελφοι» του από τον Ολυμπιακό παίζουν μποξ για να καταφέρουν να μπουν στη φυσούνα μόλις λίγα μέτρα μακριά του, αυτός πανηγυρίζει εκστασιασμένος τη νίκη της ομάδας του με άλλους οπαδούς δίπλα στη φυσούνα. Λίγα μέτρα μακριά.

.

Είχε προηγηθεί ένας άλλος παίκτης που δυναμίτισε περαιτέρω το κλίμα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Ο Κατσουράνης, αρχηγός της εθνικής ομάδας, ενώ βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας, ενώ το ματς κινδυνεύει να μην τελειώσει ποτέ, τρέχει στο πλάγιο και παίρνει τη μπάλα μέσα από τα χέρια ενός συμπαίκτη του στην εθνική και προλαβαίνει να ρίξει και μια μικρή κουτουλιά. Ρίχνοντας και άλλο λάδι στη φωτιά...



Η Θύρα 7,13,21,4 κτλ είναι ομοσπονδίες συμμοριών με ανεξάρτητα τοπικά παραρτήματα που υποθάλπουν λογής-λογής εγκληματίες. Σαφώς και υπάρχουν εξαιρέσεις, αλλά οι περισσότεροι σύνδεσμοι λειτουργούν με αυτή τη λογική. Δεν μπορούμε να πούμε ότι οι κίτρινοι είναι χειρότεροι από τους πράσινους ή τους κόκκινους, μιλάμε απλά για συμμορίες.

Τα υγιή όμως τμήματα της κερκίδας είναι η πλειοψηφία στο γήπεδο. Οι περισσότεροι φίλαθλοι του Ολυμπιακού αποχώρησαν επιδεικτικά μετά τη λήξη του περυσινού τελικού Κυπέλλου ανάμεσα στην ομάδα τους και τον Αστέρα Τρίπολης, δίχως να παρακολουθήσουν την απονομή καθώς θεώρησαν ότι η αντίπαλη ομάδα αδικήθηκε κατάφωρα.

  

Πολλοί φίλαθλοι της ΑΕΚ δεν προτάσσουν τη σωτηρία της ομάδας τους και καταδικάζουν τις μεθόδους που έχει ξεκινήσει να εφαρμόζει ήδη ο Δημήτρης Μελισσανίδης.

Η «σιωπηρή πλειοψηφία» όμως δεν μπορεί να επιτύχει το παραμικρό απέναντι σε μια τέτοιου είδους εναρμόνιση μεταξύ όλων των υπόλοιπων τμημάτων μιας ομάδας.

Ελλάδα
10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια
Κλείσιμο συνδέσμων,απουσία/αποκλεισμός απο μεγάλες οργανώσεις, αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, είσοδος(και έξοδος,γιατί όχι;) με ταυτότητακαταχωρημένη στο σύστημα(να υπάρξει πρώτα σύστημα) και αστυνόμευση στις κερκίδες. Για 3 χρόνια.. μετά να δούμε..
Το πλέον πρωτόγνωρο ήταν η απόλυτη εναρμόνιση μεταξύ προέδρου-προπονητή-ποδοσφαιριστών-οπαδών μιας ομάδας. Πηγή: www.lifo.grΕγώ δεν θυμάμαι κανέναν από την ομάδα του Ολυμπιακού στην Ριζούπολη να λέει: ε, ίσως το παρατράβηξαν οι οπαδοί μας...Δεν έχει τόσο σημασία που η «Ριζούπολη» έγινε πριν από 11 χρόνια και δεν χρειάζεται να αναλύσουμε σημείο προς σημείο για να δείξουμε ότι τα χθεσινά επεισόδια ήταν –τουλάχιστον- μία πίστα παραπάνω. Πηγή: www.lifo.grΜάλλον τα 11 χρόνια δεν φέρθηκαν και πολύ καλά στην μνήμη σου. Η μία από τις δύο ομάδες δεν έκανε καν προθέρμανση επειδή δεν μπόρεσε να βγει στο γήπεδο (σε αφήνω να μαντέψεις...). Επίσης για να μπούνε και μόνο στο γήπεδο χρειάστηκε να παίρνουν αγκαλιά οι παίχτες τους Ολυμπιακού τους παίχτες του Παναθηναϊκού.Η Ριζούπολη, όπως και το χθεσινό ματς, θα είναι δύο ακόμα από τις μαύρες σελίδες του ποδοσφαίρου. Και όσο την επόμενη μέρα θα βγαίνουν άνθρωποι σαν και εσένα να λένε ότι αυτό που μας έκαναν ήταν χειρότερο από αυτό που τους είχαμε κάνει, δεν το βλέπω να σταματάει. Το άρθρο γενικά θυμίζει τελειωμένη αθλητική εφημερίδα που προσποιείται αντικειμενικότητα. Οι δηλώσεις Ιβάν Σαββίδη μετά το ματς κινήθηκαν στη λογική του "διδάξαμε ήθος". Κατανοητό, έτσι πρέπει να κινηθεί ένας «πολλά βαρύ» πρόεδρος. Ο προπονητής όμως; Το 2011 ο Βαλβέρδε είχε δηλώσει αηδιασμένος Πηγή: www.lifo.grΘα διαφωνήσω και στο κομμάτι του προέδρου. Αν ο Σαββίδης, που θα άλλαζε το πρόσωπο του ελληνικού ποδοσφαίρου και είναι νέος και άφθαρτος στο χώρο, έχει αυτή την συμπεριφορά κατά την διάρκεια και μετά το ματς δεν μπορώ να περιμένω και πολλά από όλους τους άλλους που τον περιβάλλουν. Αν και μάλλον δεν θες να κατηγορήσεις τον Σαββίδη γιατί μετά θα έπρεπε να εξηγήσεις τι διαφορετικό είχε ο Μαρινάκης που είχε βγει και έλεγε αυτές τις αηδίες μετά το ματς το 2011. Πάλι σου βγήκε ο οπαδισμός, Γενικά αν δεν συμφωνήσουν μεταξύ τους οι πρόεδροι ότι θα κάνουν κάτι και να αλλάξουν συμπεριφορά δεν βλέπω να σώνετε τίποτα. Πάντα θα βγαίνουν κάποιοι να πουν: αααααακλαψ τι μας έκαναν που εμείς δεν έχουμε πειράξει ούτε μύγα και πρώτη φορά τέτοια πράγματα... μέχρι το επόμενο ματς που θα βάζουν αυτοί φωτιά στο δικό τους γήπεδο για να κάψουν τους άλλους και όλοι μαζί να καίνε τα μυαλά τους. Βάλτε τους όλους μέσα σε ένα γήπεδο, κλειδώστε τις πόρτες και τους τελευταίους που θα μείνουν όρθιους φυλακίστε τους για δολοφονία...
"Επίσης για να μπούνε και μόνο στο γήπεδο χρειάστηκε να παίρνουν αγκαλιά οι παίχτες τους Ολυμπιακού τους παίχτες του Παναθηναϊκού". Νίκο αυτό εννοώ, ότι ακόμα και τότε τουλάχιστον σε ένα επίπεδο (αυτό των ποδοσφαιριστών) δεν εμφανίστηκε αυτή η "εναρμόνιση" που είδαμε στην Τούμπα.Και δεν είναι το θέμα ποιος ήταν χειρότερος, γιατί όπως λέω και παρακάτω δεν μπορείς να πεις ότι οι κίτρινοι είναι χειρότεροι από τους πράσινους κτλ.Το θέμα είναι να εκφραστεί επιτέλους η "σιωπηλή πλειοψηφία" της κερκίδας. Και σε συνθήκες όπως οι προχθεσινές με απόλυτη ταύτιση προέδρου-οργανωμένων-προπονητή-ποδοσφαιριστών δεν θα γίνει ποτέ.
Αν η ελληνική κοινωνία χρειάζεται κάθαρση μία φορά, το ελληνικό ποδόσφαιρο χρειάζεται δέκα. Θα έπρεπε να γίνουν πολλά πράγματα και πρώτα απ' όλα να καταργηθούν οι σύνδεσμοι. Το ελληνικό πρωτάθλημα έχει καταντήσει μια αφορμή για να δέρνονται μια χούφτα χουλιγκάνια, όσοι αγαπούσαν το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα έχουν εδώ και καιρό απομακρυνθεί απ' τα γήπεδα αηδιασμένοι απ' τη βία και την ανομία.Προσωπικά είμαι παναθηναϊκός αλλά θεωρώ το πιο καθαρό πρωτάθλημα (απ' τη δεκαετία του '80 κι έπειτα που παρακολουθούσα) αυτό που πήρε η Λάρισα το '86. Ποτέ δε θεώρησα "μάγκα" ένα πρόεδρο που έπαιρνε αποτελέσματα με πλάγιους τρόπους, αυτές οι τακτικές έχουν απαξιώσει τελείως το ελληνικό πρωτάθλημα που έχει χάσει τους υγιείς φιλάθλους δίνοντας τη θέση τους σε άρρωστους φανατισμένους οπαδούς, στρατιωτάκια στα χέρια οποιουδήποτε επιτήδειου "παράγοντα".Σήψη και παρακμή...
Ήμουν σίγουρος ότι κάποιος θα μου έγραφε για τα ...ούρα του Τσίγκοφ (όπως έγραφαν οι αθλητικές εφημερίδες της εποχής). Δε μπορώ να είμαι σίγουρος φίλε yannis_lem αν ήταν αλήθεια ή προβοκάτσια οι κατηγορίες, αλλά ξέρω σίγουρα ότι η Λάρισα έπαιζε τη καλύτερη μπαλα τότε και αυτό φαινόταν. Πολύ σπάνια θυμάμαι πρωταθλητή σε ελληνικό πρωτάθλημα να παίζει με διαφορά και το πιο θεαματικό ποδόσφαιρο απ' όλους και αυτό τότε το είχε πετύχει η ΑΕΛ.