Πάσχα στην Αμοργό!

Πάσχα στην Αμοργό! Facebook Twitter
1

Στείλτε sms και κερδίστε 4 μέρες διαμονή στο Ξενοδοχείο Minoa. Διαβάστε στο τέλος του κειμένου για οδηγίες

 

Πάσχα στην Αμοργό! Facebook Twitter
Κατάπολα

 

Ήταν το ντεκόρ για μερικές από τις πιο όμορφες σκηνές του Απέραντου Γαλάζιου, της θρυλικής ταινίας του Λικ Μπεσόν που μυθοποιήθηκε από μια ολόκληρη γενιά και συνεχίζει να συγκινεί ακόμα το κινηματογραφόφιλο κοινό. Με αυθεντικό κυκλαδίτικο χαρακτήρα που διατηρείται σχεδόν αναλλοίωτος ως σήμερα, με γραφικά χωριά και υπέροχη φύση, η Αμοργός είναι ένας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς. Δεν είναι τυχαίο πως όσοι την έχουν επισκεφθεί, μιλάνε γι’ αυτό το ανεξήγητο κάτι, για μια ιδιαίτερη ενέργεια που την αισθάνεσαι όσο βρίσκεσαι εκεί. 

Μία από τις ομορφότερες περιόδους για να βρεθεί κανείς στην Αμοργό είναι αυτή του Πάσχα. Από τη μια η φύση είναι αποθεωτική και από την άλλη τα έθιμα των ντόπιων συνθέτουν έναν καμβά κατάνυξης, μυρωδιών, γεύσεων και συναισθημάτων.     

Βρίσκεται ανάμεσα στη Νάξο και την Αστυπάλαια κι έχει περίπου 1.800 μόνιμους κατοίκους. Με μακρόστενο σχήμα και μήκος περίπου 32 χιλιόμετρα από τη μια άκρη ως την άλλη, είναι το μεγαλύτερο νησί των Μικρών Κυκλάδων. Την περίοδο αυτή στο νησί φτάνει κανείς ακτοπλοϊκά από τον Πειραιά (καθημερινές αναχωρήσεις) προσεγγίζοντας τα Κατάπολα, το καλύτερο φυσικό λιμάνι των Κυκλάδων, ή την Αιγιάλη στο βόρειο τμήμα. 

Πάσχα στην Αμοργό! Facebook Twitter
Πάσχα στην Αμοργό! Facebook Twitter

Τα Κατάπολα είναι ένα γραφικό παραθαλάσσιο χωριό που αποτελείται από τρεις παραδοσιακούς οικισμούς, τα κυρίως Κατάπολα, το Ραχίδι και το Ξυλοκερατίδι, προσφέροντας ποιοτικές επιλογές για τη διαμονή, το φαγητό και τον καφέ.  Στην πλατεία των Καταπόλων, πάνω στη θάλασσα, μπορεί κανείς να βρει και τα παραδοσιακά γλυκά του νησιού, τα ξεροτήγανα και το παστέλι, ενώ ο περίπατος κατά μήκος της παραλίας την ώρα του ηλιοβασιλέματος κλέβει την παράσταση με χρώματα και εικόνες μοναδικής ομορφιάς. Στα αξιοθέατα της περιοχής ξεχωρίζει η αρχαία Μινώα, μία από τις τρεις αρχαίες πόλεις της Αμοργού, και η Παναγία Καταπολιανή στο κέντρο των Καταπόλων. 

Η εμπειρία του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή στα Κατάπολα είναι συγκλονιστική. Κατά μήκος της παραλίας αλλά και μέσα στα στενά μικρές αυτοσχέδιες φωτιές δημιουργούν ένα μαγευτικό σκηνικό, ενώ ντόπια μυρωδικά, όπως η αλεσφακιά, η ρίγανη και το φασκόμηλο, στρώνονται στους δρόμους και την ώρα της περιφοράς, καθώς τα πατούν οι πιστοί, αναδίδουν μια μυρωδιά σχεδόν μυστηριακή.  Όποιος επιθυμεί μπορεί να επιβιβαστεί και σε κάποιο από τα καΐκια που συνοδεύουν την περιφορά από τη θάλασσα. 

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ενδείκνυται για μια βόλτα στη Χώρα, μία από τις ομορφότερες των Κυκλάδων. Είναι η πρωτεύουσα του νησιού και απέχει μόνο 5 χιλιόμετρα από τα Κατάπολα. Χτισμένη ψηλά, ώστε να προστατεύει σε παλαιότερους χρόνους τους κατοίκους από τις επιδρομές των πειρατών, είναι διάσπαρτη από μικρές εκκλησίες. Περπατώντας στα πλακόστρωτα δρομάκια, την εντύπωση κλέβουν οι εμπροστιάδες, τα υπόστεγα που καταλήγουν σε πέτρινα τόξα. Το χιλιοειπωμένο κλισέ «διατηρήθηκε αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου» στη Χώρα της Αμοργού λαμβάνει τις πραγματικές του διαστάσεις. Οι πέτρινοι ανεμόμυλοι, το επιβλητικό Κάστρο και ο Πύργος του Γαβρά είναι μερικά από τα αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθεί κανείς. Και μετά, φαγητό σε μία από τις μικρές ταβέρνες και τα ουζερί, για να ακολουθήσει καφές και γλυκό στη Λόζα, την κεντρική πλατεία ή, αργότερα, ποτό σε κάποιο από τα μπαράκια.

Η Κυριακή του Πάσχα είναι ιδανική για να επισκεφθεί κανείς το Μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας. Δείγμα ανώνυμης λαϊκής αρχιτεκτονικής, βρίσκεται κυριολεκτικά κρεμασμένο στους βράχους, 300 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Μοναδική η θέα στο απέραντο γαλάζιο και ζεστή η φιλοξενία του ηγούμενου Σπυρίδωνα που θα σας κεράσει ψημένη ρακή (το τοπικό ηδύποτο) και λουκούμι. Η μέρα αυτή είναι πολύ σημαντική για όλο το νησί και για έναν πρόσθετο λόγο. Λίγο πριν από το μεσημέρι η μεγάλη εικόνα της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας, μαζί με κάποιες ακόμα, μεταφέρονται στα χέρια από τους ντόπιους μέσα από τα μονοπάτια του νησιού, αρχικά στη Χώρα και μετά στα Κατάπολα και στην Αιγιάλη, για να επιστρέψουν μετά από μία εβδομάδα.  Το απόγευμα μπορεί κανείς να επισκεφθεί το βόρειο τμήμα του νησιού και ιδιαίτερα τα δύο γραφικά χωριά πάνω από την Αιγιάλη, τα Θολάρια και τη Λαγκάδα. Από νωρίς το απόγευμα έξω από τις εκκλησίες οι νέοι διοργανώνουν παιχνίδια, ενώ λίγο αργότερα καίνε τον Ιούδα. Το ίδιο βράδυ στη Χώρα δοκιμάζουμε τα βήματά μας στους νησιώτικους χορούς!

Και, φυσικά, όσοι αγαπούν το περπάτημα, θα ανακαλύψουν τοπία με θέα που κόβουν την ανάσα, αφού μπορούν να διασχίσουν το νησί από τη μία άκρη ως την άλλη μέσα από τα πανάρχαια ορεινά μονοπάτια που βρίσκονται σε αρκετά καλή κατάσταση και είναι πλέον σηματοδοτημένα. Οι πεζοπορικές διαδρομές είναι διάρκειας από 45 λεπτά μέχρι και 5 περίπου ώρες. Αυτήν την εποχή, άλλωστε, είναι ορατή και η πλούσια χλωριδική βιοποικιλότητα, με μεγάλο αριθμό ενδημικών ειδών. 

Πάσχα στην Αμοργό! Facebook Twitter

 

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

 

Το ξενοδοχείο Minoa που βρίσκεται στα Κατάπολα χαρίζει στους αναγνώστες της LifO μια 4ήμερη διαμονή για δύο άτομα στην Αμοργό τις μέρες του Πάσχα. Στείλτε LIFOC (κενό) και το ονοματεπώνυμο σας στο 19000 (χρέωση €1,23/sms, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη 16/4 και λάβετε μέρος στην κλήρωση για τη διαμονή στην Αμοργό. 

Η προσφορά περιλαμβάνει τα έξοδα διαμονής για τέσσερις διανυκτερεύσεις στο Ξενοδοχείο Μinoa, σε δωμάτιο με θέα τη θάλασσα και πρωινό. Η προσφορά θα πρέπει να εξαργυρωθεί μέχρι τις 26/4

 

 

Hotel Minoa

www.hotelminoa.gr

www.facebook.gr/minoahotel

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία και τα επεισόδια στον Ρέντη

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία του αστυνομικού από χούλιγκαν στον Ρέντη - Τι αποκαλύπτει

Οι σοκαριστικοί διάλογοι: «Πήγαν να σκοτώσουν» και «Θα σας βρούνε όλους κρύους» - Το modus operandi της εγκληματικής ομάδας - 67 συλληφθέντες απολογούνται τώρα - Πιστόλια, πολεμικά φυσίγγια, μαχαίρια, κοκαϊνη βρέθηκαν σε σπίτια συλληφθέντων - Έκαναν την επίθεση στο «Μελίνα Μερκούρη» επειδή δεν υπήρχαν κάμερες
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Η Αμοργός είναι από τα καλύτερα νησιά μας... Τόσο μακρυά όσο χρειάζεται για να μην ταλαιπωρηθείς, αλλά και να αποφύγεις την πολυκοσμία αυτών που ψάχνουν τα εύκολα.. Πεζοπορία, μουσική, άραγμα, μπάνιο σε υπέροχα νερά είναι λίγα από τα πολλά ωραία της....