Μια Ελληνίδα στη Βραζιλία

Μια Ελληνίδα στη Βραζιλία Facebook Twitter
32

Πολύ σύντομα η Βραζιλία θα βρεθεί κάτω από το εκτυφλωτικό φως των προβολέων, καθώς της έχει ανατεθεί η διοργάνωση τόσο του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2014, όσο και των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων το 2016. Τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν, τα στοιχήματα που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι πολλά και έχουν να κάνουν κυρίως με την «πάλη της χώρας με τον κακό εαυτό της». Θα τα καταφέρει; Έχει το έμψυχο δυναμικό πίσω από τα άψυχα πανό «Rio 2016»;

 

Μια Ελληνίδα στη Βραζιλία Facebook Twitter

 

Ποια είναι η ψυχή του λαού αυτού;

Στο παγκόσμιο ασυνείδητο η Βραζιλία αποτελεί ένα μύθο και ταυτόχρονα ένα γρίφο.

Κάθε μύθος συντηρείται από τις αλήθειες του.

Κάθε γρίφος έχει τη λύση του.

Ας πάρουμε λοιπόν τις αλήθειες αυτές με τη σειρά μήπως και φτάσουμε στη λύση.

 

Μια Ελληνίδα στη Βραζιλία Facebook Twitter

 

Μια Ελληνίδα στη Βραζιλία Facebook Twitter

 

ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΛΩΤΟΦΑΓΩΝ

 

Από γεωγραφικής άποψης, η Βραζιλία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα στον κόσμο και συνορεύει με όλες τις χώρες της Νοτίου Αμερικής, με εξαίρεση μονάχα τη Χιλή και το Εκουαδόρ. Ένα τεράστιο ψηφιδωτό τοπίων και ανθρώπων κάθε λογής: ζούγκλα και τροπική βλάστηση στον Αμαζόνιο (Μανάους, Σαλβαδόρ), ξηρό κλίμα στην περιοχή της Μπραζίλια (η τεχνητή πρωτεύουσα-δημιούργημα του μεγαλοφυούς Βραζιλιάνου αρχιτέκτονα Oscar Niemeyer και το διοικητικό κέντρο της χώρας), ημιτροπικό κλίμα με ζέστη, υγρασία και άφθονη βροχή στις πολιτείες του Ρίο ντε Ζανέιρο και του Σάο Πάολο, αρκετό κρύο το χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι στις νότιες πολιτείες της Σάντα Καταρίνα και του Ρίο Γκράντε ντο Σουλ. Ως χώρα του νοτίου ημισφαιρίου, οι εποχές είναι αναποδογυρισμένες, τα Χριστούγεννα γιορτάζονται μες στη ζέστη, με brazilian cut μπικίνι και άφθονη τοπική μπύρα. Διάσημος άλλωστε είναι ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς στις κατάλευκες αμμουδιές της θαυμαστής πόλης του «Ποταμού του Ιανουαρίου» (Rio de Janeiro).Όλες οι παραλίες του Ρίο, η Μποταφόγκο, η Κοπακαμπάνα, η Ιπανέμα, η Λεμπλόν, πλημμυρίζουν από κόσμο ντυμένο στα λευκά ή στα κίτρινα για να υποδεχτούν τη νέα χρονιά δίπλα στο κύμα. Σύμφωνα με τις τοπικές προλήψεις το λευκό χρώμα θεωρείται ότι φέρνει καλή τύχη και το κίτρινο ότι φέρνει χρήματα!

 

Πρώην πορτογαλική αποικία, η Βραζιλία είναι η μόνη χώρα της Λατινικής Αμερικής με επίσημη γλώσσα την πορτογαλική (Brazilian Portuguese). Η προφορά των Βραζιλιάνων, ωστόσο, διαφέρει από αυτή των Πορτογάλων: τα φωνήεντα είναι πιο τραβηγμένα, η εκφορά του λόγου είναι τραγουδιστή και ναζιάρικη. Η Βραζιλία ξεχωρίζει, όμως, όχι μόνο εξαιτίας της διαφορετικής γλώσσας αλλά, κυρίως, λόγω του πληθυσμού της (περί τα 200 εκατομμύρια), της γιγάντιας έκτασής της (gigante pela propria natureza, γιγάντια εκ φύσεως, όπως αναφέρει και ο εθνικός της ύμνος) και της ιδιοσυγκρασίας της. Χωνευτήρι των λαών και των πολιτισμών, η Βραζιλία αποτελεί πολύχρωμο συνονθύλευμα φυλών: της μαύρης-από τις καραβιές των σκλάβων της Δυτικής Αφρικής της αποικιοκρατικής εποχής, της λευκής-από τους Πορτογάλους αποίκους και τους Ευρωπαίους μετανάστες στη συνέχεια, και της ινδιάνικης-από τους αυτόχθονες πληθυσμούς Τουπί και Γκουαρανί. Σημειωτέον ότι καθ' όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα και ειδικά μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Βραζιλία αποτέλεσε χώρα υποδοχής ενός αξιοσημείωτου ποσοστού των ηττημένων Γερμανών, Γιαπωνέζων, Ιταλών αλλά και των κυνηγημένων Εβραίων (πολλών από τη Θεσσαλονίκη), Λιβανέζων, Αράβων και φυσικά των εξαθλιωμένων τότε Ελλήνων αλλά και των Ελλήνων εξ Αιγύπτου, που εκδιώχθηκαν τη δεκαετία του '50 επί καθεστώτος Νάσσερ.

 

Ο μύθος λέει ότι πολλοί Έλληνες μετανάστες αποβιβάστηκαν στα λιμάνια του Ρίο και του Σάντος (επίνειο του Σάο Πάολο) τις δεκαετίες του '50 και του '60, εξαιτίας μιας τρομερής παρανόησης: πολλοί μπήκαν στα πλοία που έφευγαν από τον Πειραιά και την Πάτρα με την εντύπωση ότι πήγαιναν Νέα Υόρκη, διότι ο ναυτικός πράκτορας τους είχε πουλήσει εισιτήρια «για την Αμερική», χωρίς όμως να διευκρινίσει ο πονηρός ποιο κομμάτι της Αμερικής εννοούσε, το βόρειο ή το νότιο! Όταν λοιπόν έφταναν με το καλό στη γωνιά αυτή του Νέου Κόσμου, τα θύματα της απάτης με άδειες τσέπες πια (αφού τα είχαν ξοδέψει όλα για τους ναύλους), δεν είχαν άλλη επιλογή από το να μείνουν στην άγνωστη γη με την παντελώς άγνωστη γλώσσα και να το παλέψουν όσο καλύτερα μπορούν.

 

Οι περισσότεροι Έλληνες τα κατάφεραν πολύ καλά πάντως, ειδικά στους τομείς της ένδυσης και της υπόδυσης με βιοτεχνίες που ανθούν ακόμη και σήμερα, παρά τον σκληρό ανταγωνισμό και το διαρκώς αυξανόμενο επιχειρηματικό κόστος.

 

Η τρίτη γενιά των μεταναστών δεν μιλάει πια σχεδόν καθόλου τα ελληνικά, καθώς η χώρα έχει μια μοναδική ικανότητα να αφομοιώνει πλήρως τους διαφορετικής προέλευσης κατοίκους της. Άλλωστε, κάθε παιδί που γεννιέται σε βραζιλιάνικο έδαφος αποκτά αυτόματα την βραζιλιάνικη υπηκοότητα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας των γονέων του (δίκαιο του εδάφους, jus soli). Οργανωμένες ελληνικές κοινότητες υπάρχουν, πάντως, σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Βραζιλίας. Προσπάθησα να εξηγήσω το φαινόμενο της «αμνησίας» αποδίδοντάς το στους μεικτούς γάμους (πολλοί Έλληνες παντρεύτηκαν Βραζιλιάνες και αντίστροφα), την κελαρυστή γλώσσα, τη φυλετική ανεκτικότητα, τη χαλαρή και φιλική νοοτροπία, τη μεθυστική γεύση της συναναστροφής με τον ευγενέστατο ντόπιο πληθυσμό. Να σας πω την αλήθεια και εγώ, μετά από τέσσερα χρόνια παραμονής, είχα αρχίσει να σκέφτομαι και να ονειρεύομαι στα πορτογαλικά. Χώρα των Λωτοφάγων, πράγματι!

 

Μια Ελληνίδα στη Βραζιλία Facebook Twitter

 

ORDEM E PROGRESSO

 

Από άποψη πολιτειακής οργάνωσης, η Βραζιλία είναι Ομοσπονδιακή Δημοκρατία αποτελούμενη από 26 Πολιτείες, ακολουθώντας το πολιτειακό σύστημα των ΗΠΑ. Το σύνθημα «ordem e progresso « (τάξη και πρόοδος, αναγράφεται και πάνω στη βραζιλιάνικη σημαία) συνοψίζει με δυο λέξεις την ακολουθούμενη πολιτική και ιδεολογική κατεύθυνση της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες: μέσω της τάξης επιτυγχάνεται η ποθούμενη ανάπτυξη. Γεγονός είναι, πάντως, ότι η χώρα πήρε το σκληρό μάθημά της από την «αταξία»: μετά από περιόδους έντονων πολιτικών και κοινωνικών αναταραχών που χαρακτηρίστηκαν από στρατιωτικά πραξικοπήματα και δικτατορίες στη δεκαετία του '60, παλινορθώσεις της δημοκρατίας στη συνέχεια, οδυνηρές χρεοκοπίες και την εισβολή του ΔΝΤ στις ζωές των Βραζιλιάνων, η χώρα τα τελευταία χρόνια ζει μια πολιτικά ήρεμη περίοδο.

 

Η βραζιλιάνικη οικονομία είναι αυτάρκης: ακόμη κι αν χανόταν ο υπόλοιπος πλανήτης, η ίδια θα μπορούσε να συνεχίζει να ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν με άφθονες πρώτες ύλες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βιοκαύσιμα, πετρέλαιο και αιθανόλη. Διαθέτει τον μεγαλύτερο φυσικό Πνεύμονα της Γης, ασχέτως εάν η υλοτομία στην περιοχή του Αμαζονίου έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις παρά τις διαμαρτυρίες των οικολογικών οργανώσεων. Τέλος, η Βραζιλία ανήκει στην ομάδα των G-20 και αποτελεί μία από τις ραγδαία αναπτυσσόμενες οικονομίες και το πρώτο γράμμα στην ομάδα των BRIC's (Βrazil, Russia, India, China).

 

Μια Ελληνίδα στη Βραζιλία Facebook Twitter

 

CAFÉ DO BRASIL

 

Οι απέραντες φυτείες του καφέ (fazendas) κρύβουν μέσα τους πολλές ιστορίες στυγνής εκμετάλλευσης. Οι ιδιοκτήτες των φυτειών (fazendeiros) απέκτησαν κάποτε τεράστια πλούτη πάνω στις πλάτες των εργαζομένων τους. Οι διαδικασίες παραγωγής έχουν βεβαίως πια μηχανοποιηθεί και εξορθολογιστεί, εδώ και δεκαετίες, εξαλείφοντας δυσάρεστα φαινόμενα οιονεί δουλείας. Ο καφές υπήρξε η «ατμομηχανή» της βραζιλιάνικης οικονομίας από τον 19ο μέχρι το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει χάσει κάτι από την αίγλη και τη φήμη του- απλώς επισκιάστηκε από τη στροφή του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος σε άλλες πηγές μεγαλύτερου, ακόμη, κέρδους. Με δύο επισημάνσεις: α) στην τοπική αγορά κυκλοφορεί ο καφές β΄ διαλογής, γιατί ο καλύτερος, όπως είναι φυσικό, εξάγεται! β) οι Βραζιλιάνοι δεν έχουν την «κουλτούρα του καφέ»: οι καφετέριες μοιάζουν στην πλειοψηφία τους με fast food καταστήματα (fast coffee, εν προκειμένω!), δίχως ιδιαίτερη έμπνευση, ο δε καφές που σερβίρεται περισσότερο είναι ένα εσπρεσσάκι (το αποκαλούν «καφεζίνιο»).

 

 

Μια Ελληνίδα στη Βραζιλία Facebook Twitter

 

CIDADES DE DEUS... E DE DIABO

 

«Πόλεις του Θεού... και του Διαβόλου»: λόγω της εργασίας μου, έζησα στη μητρόπολη της Νοτίου Αμερικής, το Σάο Πάολο, από τον Δεκέμβριο του 2006 έως τον Οκτώβριο του 2010. Στο διάστημα αυτό έμαθα τη γλώσσα, ταξίδεψα πολύ, έκανα καλούς φίλους. Το σπίτι μου ήταν ένα διαμέρισμα στον 23ο όροφο μιας 25όροφης πολυκατοικίας στην καταπράσινη περιοχή Jardim Paulista πολύ κοντά στην εμβληματική Avenida Paulista, κεντρική λεωφόρο της πόλης. Η θέα από τα μεγάλα παράθυρα, ειδικά τις ηλιόλουστες μέρες (και ήταν πολλές), με έκανε να νιώθω κάτι μεταξύ Πίτερ Παν και Τοσοδούλας. Από τη μία ήθελα να πετάξω και από την άλλη ένιωθα τόσο μικρή!

 

Η ζωή στις μεγάλες πόλεις της Βραζιλίας είναι ακριβή, τα ενοίκια στις «καλές περιοχές» υψηλά και η συγκατοίκηση φαντάζει καλή ιδέα από άποψη εξόδων αλλά και ασφάλειας. Τα προϊόντα κυμαίνονται στις ίδιες ή και μεγαλύτερες τιμές σε σύγκριση με τις ελληνικές, παρά την τοπική τους προέλευση. Το παράλογα υψηλό κόστος ζωής αποδίδεται στα καρτέλ των μονοπωλίων, στην εκτεταμένη διαφθορά σε όλες τις βαθμίδες της Διοίκησης, στην πολυνομία και γραφειοκρατία, στην υψηλή φορολογία, στις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, στην εγκληματικότητα (με άμεσο αντίκτυπο στο κόστος ασφαλείας), στους μεσάζοντες και τα μεταφορικά έξοδα. Μην ξεχνάμε ότι αναφερόμαστε σε μία αχανή σε μέγεθος χώρα. Σημειωτέον ότι το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι απαρχαιωμένο και πλήρως απαξιωμένο, κατόπιν μακρόχρονης και στοχευμένης πριμοδοτήσεως των οδικών μεταφορών από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

 

Αναλυτικότερα και πιο συγκεκριμένα, ο πληθυσμός του Σάο Πάολο ξεπερνά τα δέκα εκατομμύρια, χωρίς το συνυπολογισμό των περιφερειακών ζωνών (διαφορετικά, ο αριθμός διπλασιάζεται). Περνώντας από τη μία συνοικία στην άλλη, το κοινωνικό και οικονομικό χάσμα μεταξύ των τάξεων είναι οφθαλμοφανές. Φαβέλες ακόμη και μέσα στο κέντρο της πόλης, in your face δυστυχία κι απόγνωση δίπλα σε συνοικίες της απόλυτης χλιδής και του μεγαλοαστικού ονείρου. Πόσες φορές με σταμάτησαν έξω από σούπερ μάρκετ μάνες με μωρά στην αγκαλιά ζητιανεύοντας όχι χρήματα, αλλά βρεφικές πάνες (είδος πολυτελείας για τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα). Και πόσες φορές κοίταξα στον ουρανό της πόλης κάποιο ελικόπτερο που μετέφερε το «πολύτιμο φορτίο του», έναν μεγιστάνα του πλούτου, από την πολυτελή και περιφραγμένη βίλλα του στη Jardim Εuropa (μία από τις πιο κομψές περιοχές της πόλης) σε κάποιο ελικοδρόμιο στην οροφή ενός ουρανοξύστη στην πολυσύχναστη Avenida Paulista. Η μετακίνηση των filthy rich με αυτοκίνητο είναι όχι μόνο παρωχημένη, αλλά και επικίνδυνη, καθώς οι ληστείες και οι απαγωγές πλουσίων είναι σύνηθες φαινόμενο.

 

Φτηνά ναρκωτικά, όπως το κρακ, εξαθλιώνουν και χειραγωγούν το φτωχό πληθυσμό. Σε μία από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου, τη λεγόμενη Cracolândia (Χώρα του Κρακ), η διακίνηση γίνεται μπροστά στα μάτια των περαστικών. Κανείς δεν επεμβαίνει, κανείς δεν ενδιαφέρεται. Μία ψυχή λιγότερη, πεταμένη στο σωρό των ανακυκλώσιμων σκουπιδιών. Καλό είναι πάντως να κυκλοφορείς πάντα και παντού με παρέα και ποτέ μόνος σου, ειδικά τις νυχτερινές ώρες.

 

Αν αποφύγεις τις κακοτοπιές, η καθημερινότητα κυλάει συνήθως ήσυχα με pão de queijo (πεντανόστιμες μπαλίτσες τυρόψωμου), feijoada (εθνικό φαγητό, κατάλοιπο της εποχής των σκλάβων με βάση τα φασόλια και το χοιρινό), άφθονο ζουμερό κρέας, άψογα ψημένο στις churrascarias και φρεσκότατους χυμούς από κάθε είδους γνωστά και άγνωστα τροπικά φρούτα στα lanchonetes. Η νυχτερινή ζωή είναι πολύ έντονη, ο αισθησιασμός διάχυτος. Η ζωή στη Βραζιλία είναι τέλεια - αρκεί βέβαια να μένεις κοντά στη δουλειά (η κίνηση στους δρόμους είναι μαρτύριο!) και να έχεις λεφτά.

 

Τα πτυχία, οι μεταπτυχιακοί τίτλοι και οι ξένες γλώσσες εκτιμώνται και πληρώνονται δεόντως στην τοπική αγορά εργασίας. Το μεγάλο ποσοστό των λειτουργικά αναλφάβητων Βραζιλιάνων (σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις, αγγίζει ακόμη και το 20% του ενεργού πληθυσμού) και των ανειδίκευτων εργατών σε συνδυασμό με τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες της αναπτυσσόμενης οικονομίας, εκτοξεύουν τη ζήτηση σε εξειδικευμένους πτυχιούχους. Σ' αυτό το πλαίσιο, μου είχαν κάνει εντύπωση, θυμάμαι, οι μέσες αμοιβές των δικηγόρων, οι οποίες κυμαίνονται σε δυσθεώρητα ύψη για τα δικά μας δεδομένα. Το ίδιο, βεβαίως, ισχύει και για τις αμοιβές των γιατρών, πολιτικών μηχανικών, κλπ. Άλλωστε, όλα τα επαγγέλματα τα σχετικά με τις κατασκευές και τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις γνωρίζουν άνθηση στη χώρα εν όψει των προαναφερθεισών μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων. Εάν εξαιρέσει κανείς το υψηλό κόστος ζωής και την εγκληματικότητα, οι ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα για μία καλύτερη ζωή δεν είναι καθόλου αμελητέες. Εάν σας παρουσιαστεί, λοιπόν, η ευκαιρία να εργαστείτε στη Βραζιλία, μη βιαστείτε να την απορρίψετε... σκεφτείτε την προσεκτικά, το πιθανότερο είναι να μην μετανιώσετε για την επιλογή σας. Φυσικά, θα χρειαστεί να μάθετε απαραιτήτως τη γλώσσα, καθώς ελάχιστοι Βραζιλιάνοι, κατ' αναλογία πληθυσμού, μιλούν καλά αγγλικά. Σε κάθε περίπτωση, η περιπέτειά σας θα αποτελεί μια σπουδαία εμπειρία και μια πολύτιμη γνώση στο καλάθι της ζωής σας!

 

Μια Ελληνίδα στη Βραζιλία Facebook Twitter

 

Μια Ελληνίδα στη Βραζιλία Facebook Twitter

 

BELEZA BRASILEIRA

 

Χμ, η διάσημη βραζιλιάνικη ομορφιά, άλλος ένας «μύθος»:

Αυτό που συνάντησα, περπατώντας στους δρόμους του Σάο Πάολο, δεν είχε καμία σχέση με τη Ζιζέλ ή την Αλεσσάντρα Αμπρόζιο, ή την εκάστοτε Βασίλισσα του Καρναβαλιού. Ο μύθος της «ωραίας Βραζιλιάνας» συμπυκνώνεται στην εξής αποτύπωση του μέσου όρου: ανάστημα συνήθως κάτω του μετρίου, μελαμψή επιδερμίδα, πληθωρικές καμπύλες, μαλλί μακρύ και ίσιο με την brazilian keratine τεχνική, στενά ρούχα, ψηλό τακούνι. Όλες μοιάζουν ίδιες, με εξαίρεση κάποιες πιο ανοιχτόχρωμες και ψηλές λόγω, προφανώς, γερμανικής καταγωγής. Στερεοτυπικό συμπέρασμα αλλά πέρα για πέρα αληθινό: οι όμορφες Βραζιλιάνες ασχολούνται με το μόντελινγκ ή την τηλεόραση, οι υπόλοιπες προκαλούν αίσθηση με την έμφυτη γλυκύτητα και την τσαχπινιά τους.

 

Ένα είναι σίγουρο: οι πλαστικοί χειρουργοί και τα συναφή επαγγέλματα που θωπεύουν την ανθρώπινη ματαιοδοξία (δερματολόγοι, αισθητικοί, στυλίστες, κλπ) κάνουν θραύση και στα δύο φύλα, ανεξαρτήτως βιοτικού και μορφωτικού επιπέδου. Η κυρίαρχη θρησκεία τελικά δεν είναι η ρωμαιοκαθολική αλλά η παγανιστική Λατρεία του Ωραίου με οποιοδήποτε κόστος.

 

Όσο για τη σάμπα, το χορό και το καρναβάλι, δες πιο αναλυτικά εδώ.

 

Μια Ελληνίδα στη Βραζιλία Facebook Twitter

 

ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΤΡΥΦΕΡΟΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣΙΑΡΗΣ

 

Ναι, είναι αλήθεια, η όξινη γεύση του λαού αυτού περιορίζεται στην καϊπιρίνια (εθνικό κοκτέιλ με βάση την κασάσα και το λάιμ). Κατά τ' άλλα, αποτελεί πανδαισία γλυκών γεύσεων και φιλόξενης συμπεριφοράς. Είναι εντυπωσιακή, έως παροιμιώδης, η έμφυτη ροπή του λαού αυτού στις αγκαλιές και τα φιλιά. Δεν προλαβαίνεις να συστηθείς σε κάποιον και αμέσως αρχίζουν οι ενικοί και τα ματς-μουτς με την πρώτη ευκαιρία. Η έννοια του επωνύμου υφίσταται μόνο στα χαρτιά, όλοι ζουν και συνδιαλέγονται με τα μικρά τους ονόματα. Ακόμη και σε καθαρά επαγγελματικό επίπεδο, οι χαριεντισμοί και οι φιλοφρονήσεις είναι ο κανόνας. Δεν κάνω πλάκα, είναι γενικό το φαινόμενο, δεν συνέβη μόνο σε μένα! Δεν υπάρχει περίπτωση να συναντήσεις Βραζιλιάνο χωρίς να σου σκάσει χαμόγελο, ενώ παράλληλα οι όμορφες κοπέλες όχι μόνο δεν διαθέτουν «ύφος» αλλά ασκούν με μεγάλη μαεστρία τη γοητεία της απλότητας και του αυθορμητισμού. Πιο πολύ τραβάει το μέλι απ' ότι το ξίδι, ως γνωστόν! Και φυσικά όλοι και όλες τρελαίνονται για τα παιδιά, μεγάλα και μικρά. Πόσες και πόσες φορές, άγνωστες κυρίες αλλά και κύριοι, με είχαν σταματήσει στο δρόμο για να χαζέψουν στο καροτσάκι το νεογέννητο τότε γιο μου, βγάζοντας αυθόρμητα επιφωνήματα λατρείας... ειλικρινά αυτό δεν το έχω δει να γίνεται -σε τέτοια έκταση- σε καμία χώρα του κόσμου!

 

Ήταν Μάιος του 2010: είχαν μόλις προηγηθεί η αξέχαστη ανακοίνωση (με φόντο τα γαλάζια νερά και το «απάνεμο λιμάνι» του Καστελόριζου) της ένταξής μας στο ΔΝΤ, οι μεγάλες διαδηλώσεις, τα γεγονότα της Μαρφίν. Η μοίρα της Ελλάδας είχε γίνει το talk of the day ακόμη και μέσα στα ασανσέρ της πολυώροφης πολυκατοικίας μας. Όποιος γείτονας με έβλεπε, η πρώτη του κουβέντα ήταν: «e agora, o que mais vai acontecer na Grécia?»*

 

Grécia, Grécia, παντού. Στον τύπο, στην τηλεόραση, στο δρόμο.

Μέσα σ' αυτό το φορτισμένο κλίμα, ένα μαγιάτικο απόγευμα Σαββάτου, ο κοσμογυρισμένος Βραζιλιάνος γείτονας του 18ου ορόφου χτύπησε το κουδούνι του διαμερίσματός μας. Καθ΄έξιν globetrotter, o 50άρης πια Φερνάντο είχε επισκεφτεί στα νιάτα του τη χώρα μας και από τότε δήλωνε μαγεμένος και λάτρης. Σκόπευε, λοιπόν, να πάρει μαζί την οικογένειά του αυτή τη φορά και χρειαζόταν κάποιες επικαιροποιημένες συμβουλές και τουριστικές πληροφορίες. Θυμάμαι ότι είχα ανοίξει έναν γεωγραφικό χάρτη της Ελλάδας για να του δείξω τα διάφορα προτεινόμενα μέρη. Το μάτι μου έπεσε φευγαλέα επάνω στην κουκκίδα του Καστελόριζου και, ασυναίσθητα, ταράχτηκα. Αυτός το κατάλαβε, αλλά δεν το σχολίασε τη δεδομένη στιγμή.

 

Στο τέλος, όμως, αφού με ευχαρίστησε για τα φυλλάδια και τους χάρτες κι έχοντας φτάσει πια στην εξώπορτα, μου μίλησε με τη γλυκιά μελωδία της γλώσσας του. Τα λόγια του καλού αυτού Βραζιλιάνου χαράχτηκαν με ανεξίτηλο μελάνι στο βιβλίο της μνήμης μου και δεν θα ξεχάσω ποτέ την ειλικρινή συγκίνηση που τα συνόδευε:

 

«Το ξέρω ότι στεναχωριέσαι, αλλά δεν πρέπει. Μην ανησυχείς για την πατρίδα σου. Οι ωραίες χώρες είναι σαν τις ωραίες γυναίκες: όλοι τις θέλουν, κάποιοι ίσως πιστέψουν κάποια στιγμή ότι τις κατέκτησαν αλλά οι ίδιες τελικά δεν ανήκουν σε κανέναν, παρά μόνο στον εαυτό τους.

 

Και κάτι ακόμη: ζω σε μία πανέμορφη χώρα και έχω ταξιδέψει σε άπειρα μέρη, έχω εκστασιαστεί με τοπία και ανθρώπους, τα μάτια μου έχουν αντικρίσει όλη την έμπνευση που μπορεί να είχε ο Θεός ένα απόγευμα Σαββάτου.

 

Όμως τίποτα, τίποτα, ούτε ο Έρωτας ο ίδιος, δεν μπορεί να συγκριθεί με την Ελλάδα».

 

*Και τώρα, τι άλλο θα συμβεί στην Ελλάδα;

 

 

 

Μια Ελληνίδα στη Βραζιλία Facebook Twitter

 

 

 

Ελλάδα
32

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

Ελλάδα / Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

«Δεν φταις εσύ», ανέφερε ο μετεωρολόγος για τον Άδωνι Γεωργιάδη και αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο για την καθυστερημένη εισαγωγή του πατέρα του στη ΜΕΘ
NEWSROOM

σχόλια

20 σχόλια
Ρε Σανάνθη τι έγινε, από πότε γράφεις; Ρίξε ένα παρασύνθημα στης Α, μπας, γιατί δε μιλάς; Πόσα έχω χάσει; Καταπληκτικό άρθρο, σ'ευχαριστούμε που μας ταξίδεψες έστω για λίγο σε τόσο μακρινούς τόπους..!
Πολύ ωραία περιγραφή. Περίμενα όμως, αφού εχεις ζήσει στο Σαο Πάολο, έστω μια μικρή αναφορά στο Gay Pride της πόλης που είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, από άποψη συμμετοχής!!!Και ίσως μια αναφορά στη σχετική νομοθεσία για τους γκέι πολίτες, που τείνει να ξεπεράσει και την Ελλάδα.
Για δες, tktk, το ξέχασα αυτό, έχεις απόλυτο δίκιο! Και φυσικά έχω πάει στο Gay Pride που γίνεται κάθε χρόνο τέτοιον καιρό στην κεντρική λεωφόρο του Σάο Πάολο, τη διάσημη Avenida Paulista. Πράγματι, όπως αναφέρεις κι εσύ, η συμμετοχή του κόσμου είναι τεράστια και ενθουσιώδης, όλο κέφι, φαντασία και ζωντάνια...αχ, τί μου θύμισες τώρα. Έχω πολύ ωραίες και γλυκιές αναμνήσεις. Στο τέλος γυρνούσα πάντα σπίτι με ένα τεράστιο χαμόγελο. Επίσης, από συζητήσεις με γκέι που γνώρισα στο διάστημα της παραμονής μου εκεί, διαπίστωσα ότι πράγματι το Σάο Πάολο και η Βραζιλία γενικότερα είναι εξαιρετικά gay friendly. Και όχι μόνο με τους γκέι, αλλά τους ΛΟΑΤ γενικότερα. Υπάρχει ένα χαλαρό, αγαπησιάρικο κλίμα καλής διάθεσης, ελευθερίας και σεβασμού προς το διαφορετικό που εμένα προσωπικά με είχε σκλαβώσει όσο έμενα εκεί. Μπορεί να έφυγα, αλλά οι φιλίες παραμένουν δυνατές, η βραζιλιάνικη καρδιά δεν ξεχνά εύκολα...:) :)
Σανάνθη πολύ ωραίο το άρθρο σου...πολυ κατατοπιστικό και λεπτομερες. Εγώ μένω στο Ριο εδω και 3 χρονια και είναι και εδώ όπως ακριβώς τα λές...καλυπτεις όλα όσα όποιος ζεί στη Βραζιλία βλέπει και ζεί καθημερινά...Ας ελπισουμε ότι τώρα στο Μουντιάλ δε θα έχουμε όλες αυτές τις απεργίες και πορείες που όλοι λίγο πολύ περιμένουν.
πολύ ωραίο κείμενο. Όπως και τα αντίστοιχα για την Αφρική αλλά και για το Κατάρ.Έχω, όμως, μια απορία. Φυσικά αν θέλεις απαντάς. Έχεις ξενιτευτεί σε όλα αυτά τα μέρη για επαγγελματικούς λόγους (απ' ότι κατάλαβα απο τα γραφόμενα σου) αλλά ποτε δεν κατάλαβα τις δουλειά κάνεις. Ποια δουλειά είναι αυτή που σε έστειλε στη Νιγηρία, στο Κατάρ, στο Σαο Πάολο (και όπου αλλού έχεις πάει)?
Επειδή με ρώτησαν και άλλα παιδιά στα σχόλια, δεν θέλω επ'ουδενί να θεωρήσετε ότι αποφεύγω να απαντήσω. Ειλικρινά, υπό άλλες συνθήκες, δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να σας το πω. Προς το παρόν, όμως, ζω κι εργάζομαι στο Κατάρ όπου όλοι και όλα ελέγχονται αυστηρά (καταλαβαίνετε, ελπίζω). Κατά άλλα, έχω τη μεγάλη τιμή να είμαι το νεότερο μέλος των "Αόρατων Ρεπόρτερ" του Άρη Δημοκίδη! :) :)
Μένω στη Βραζιλία και πραγματικά λάτρεψα το κείμενό σου. Ούτε φανφάρες, ούτε εντυπωσιασμοί! Αυτό που πραγματικά είναι! Γνωστοί και φίλοι νομίζουν πως η Βραζιλία είναι μόνο σάμπα, καιπιρίνια, παραλία..Δεν είναι έτσι! Δεν έχω ξαναδιαβάσει καλύτερο άρθρο. Beijos e abraços do Brasil!
Σανάνθη πραγματικά υπέροχο το άρθρο σου!!!Εδω και κάποια χρόνια τυγχάνει να συναναστρέφομαι και εγώ πολύ με φίλους βραζιλιάνους, και ως άνθρωποι έχω ακριβώς την ίδια αίσθηση που περιγράφεις και συ. Πρέπει να είναι εμπειρία ζωής να ζήσεις και να εργαστείς σε αυτή τη χώρα,σκέφτομαι και εγώ να το επιχειρήσω αλλά με προβληματίζει αρκετά το θέμα της εγκληματικότητας. Είναι όντως τόσο επικίνδυνα??Περιμένουμε το επόμενο άρθρο σου ελπίζω σύντομα :-)
Εξαιρετικο αρθρο!!Παρελειψες ομως να αναφερεις την ψηλη εγκληματικοτητα..Ειδικα στο Σαο Παολο δεν μπορεις να κυκλοφορεις ευκολα στους δρομους..
> Παρελειψες ομως να αναφερεις την ψηλη εγκληματικοτητα.Μα γράφει και για την εγκληματικότητα! Ορίστε:> Εάν εξαιρέσει κανείς το υψηλό κόστος ζωής και την εγκληματικότητα, οι ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα για μία καλύτερη ζωή δεν είναι καθόλου αμελητέες.> Το παράλογα υψηλό κόστος ζωής αποδίδεται […] στην εγκληματικότητα (με άμεσο αντίκτυπο στο κόστος ασφαλείας), […]> CIDADES DE DEUS... E DE DIABO> «Πόλεις του Θεού... και του Διαβόλου»
Σ'ευχαριστώ, Λύκε της Στέπας :):) Ναι, η αλήθεια είναι ότι το Σάο Πάολο αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την εγκληματικότητα, οι ληστείες και οι απαγωγές (ειδικά πλούσιων "στόχων") είναι σύνηθες φαινόμενο, το αναφέρω άλλωστε και στο κείμενο. Οι κατοικίες και οι είσοδοι των πολυκατοικιών φυλάσσονται με διαδοχικές βάρδιες, διαθέτουν δε καλή περίφραξη. Σε πολλές πολυκατοικίες, οι είσοδοι γκαράζ έχουν διπλές μπάρες πολύ κοντά τη μία στην άλλη, ωστε να αποτρέπεται η είσοδος σε παραπάνω από ένα αυτοκίνητο τη φορά (δεδομένου ότι συνήθως οι ληστές παρακολουθούν με αυτοκίνητο τα υποψήφια θύματά τους και "παραμονεύουν"ειδικά τη στιγμή εισόδου τους στο γκαράζ). Τέλος, επειδή τρελαίνομαι για το περπάτημα και έχω διανύσει απίστευτες αποστάσεις στο Σάο Πάολο με τα πόδια, έχω να πω ότι ευτυχώς ποτέ δεν μου συνέβη τίποτα δυσάρεστο ίσως γιατί ακολουθούσα πάντα τις εξής προφυλάξεις-συμβουλές:1) ποτέ τσάντα,αλλά φθηνό σακίδιο, 2)απλά ρούχα, 3) ποτέ κοσμήματα ή ακριβά ρολόγια, ούτε κινητά σε εξωτερικές τσέπες ή σε εμφανές σημείο.
> Ο καφές υπήρξε η «ατμομηχανή» της βραζιλιάνικης οικονομίας από τον 19ο μέχρι το πρώτο μισό του 20ού αιώνα»Nach Eschwege hatte 1823 die achtzigjährige Gesamtausbeute der brasilischen Diamantgruben noch nicht den Preis des 1½jährigen Durchschnittsprodukts der brasilischen Zucker oder Kaffeepflanzungen erreicht, obgleich sie viel mehr Arbeit darstellte, also mehr Wert.««Σύμφωνα με τον Έσβεγκε η συνολική παραγωγή ογδόντα χρόνων των αδαμαντορυχείων της Βραζιλίας δεν είχε ακόμα φτάσει το 1823 ούτε την τιμή της μέσης παραγωγής των φυτειών ζάχαρης και καφέ της Βραζιλίας 1½ μόνο χρόνου, παρά το γεγονός ότι αντιπροσώπευε πολύ περισσότερη εργασία και επομένως περισσότερη αξία.»(Τσιτάτο του θείου Κάρολου)
Καταπληκτικό κι αυτό το άρθρο σου Σανάνθη. Μπράβο!!Αχ, τυχερή! Πριν Βραζιλία, τώρα Εμιράτα. Όποιες δυσκολίες προσαρμογής κι αν σκεφθώ ότι είχες και τι δεν θάδινα να ήμουν στη θέση σου...Νάστε καλά εσύ και η οικογένειά σου.
Σ'ευχαριστώ πολύ, ostria!Σίγουρα, πάντως, κανείς δεν ζήλεψε την τύχη μου τα δύο χρόνια που δούλεψα στη Νιγηρία πριν πατήσω το πόδι μου στις υπόλοιπες ηπείρους.Κι όμως...η μαύρη ήπειρος και ειδικά η υποσαχάρια Αφρική είναι κεφάλαιο από εντελώς διαφορετικό βιβλίο με τίτλο "welcome to the third world:a life-changing experience".
Πολύ ωραίο κείμενο. Μια λίγο εκτός θέματος παρατήρηση με ένα παράπονο. Ο σκοπός δερματολόγων και πλαστικών χειρουγών ΔΕΝ είναι να θωπεύουμε την ανθρώπινη ματαιοδοξία, τουλάχιστον όχι όλοι. Τουναντίον βρισκόμαστε πολλές φορές αντιμέτωποι με τις παθολογικότερες εκφράσεις της.
Σανάνθη, αληθινά μαγευτικά τα όσα έγραψες !Με ταξίδεψες σε μία από τις πιο αγαπημένες μου χώρες που όμως δεν έχω επισκεφτεί ποτέ, αν και κάποτε μάθαινα πορτογαλικά και ρούφαγα με μανία κάθε βραζιλιάνικη σαπουνόπερα για να ακούω την αγαπημένη βραζιλιάνικη προφορά.Σ'ευχαριστούμε από καρδιάς