Πως οι απεργίες πλήττουν τον τουρισμό. Του Δημήτρη Τζίνη

Πως οι απεργίες πλήττουν τον τουρισμό. Του Δημήτρη Τζίνη Facebook Twitter
10

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κόστος των απεργιών στην πραγματική οικονομία ακόμα και αν δεν μπορεί να προσδιοριστεί σε απόλυτους αριθμούς, είναι πάντως πολύ μεγάλο. Δεν είναι μόνο ότι διακόπτεται η παραγωγική διαδικασία, «το προϊόν που προσφέρεται είναι μειωμένο και κατ' επέκταση η "χώρα γίνεται φτωχότερη"» («Καθημερινή», 3.2.12). Είναι και ότι επιτείνεται το παραγωγικό κενό (output gap) δηλαδή η διαφορά του δυνητικού προϊόντος με αυτό που παράγεται, την ίδια ώρα που ζημιογόνες ΔΕΚΟ αυξάνουν τα ελλείμματα τους (π.χ. η περίπτωση των συγκοινωνιών κατά τη διάρκεια των απεργιών).

Στο παρόν κείμενο θα σταθώ στην επίδραση των απεργιακών κινητοποιήσεων σε ένα συγκεκριμένο αλλά πολύ σημαντικό (σύμφωνα με το ΙΟΒΕ αποτελεί το 15% του ΑΕΠ) κομμάτι της οικονομίας, τον τουρισμό.

Είναι προφανές ότι οι πάσης φύσεως απεργίες που κόβουν την πόλη (ή τη χώρα) στα δύο, πλήττουν εκτός από τον κοινωνικό ιστό και τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους επισκέπτες της πόλης. Αν, δε, λάβουμε υπόψη μας ότι το κυριότερο εργαλείο του τουριστικού μάρκετινγκ είναι τα κοινωνικά δίκτυα και οι ιστοσελίδες καταγραφής ταξιδιωτικών εμπειριών όπως το tripadvisor, αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος της ζημιάς που μπορεί να υποστεί το τουριστικό προϊόν μιας χώρας από την παρατεταμένη αναμπουμπούλα σε δρόμους και λιμάνια. Κι αυτό γιατί είναι αδύνατο να φιλτράρεις το «word of mouth marketing» και να περιορίσεις τις αρνητικές κριτικές. Ακόμα χειρότερα: σύμφωνα, με την επιστήμη της Διοίκησης, μία αρνητική κριτική επηρεάζει πολλαπλάσιους χρήστες απ' όσους επηρεάζει μια θετική κριτική.

Συχνά γίνεται λόγος περί μάρκετινγκ και εθνικής στρατηγικής στον τουρισμό και πολλοί αναφέρουν το επιτυχημένο μοντέλο που ακολουθεί η Τουρκία, αντιδιαστέλλοντας το με το ελληνικό πρότυπο του «βλέποντας και κάνοντας». Πράγματι, η επιτυχία της γείτονος χώρας οφείλεται εν πολλοίς στη δυναμική, σταθερή και άκρως επαγγελματική προσέγγιση που ακολουθεί σε θέματα μάρκετινγκ, η οποία φυσικά συνδυάζεται και με ένα πολύ μεγάλο μπάτζετ. Όμως αυτή είναι η μισή αλήθεια. Κι αυτό γιατί υπάρχει και το εξίσου σημαντικό κομμάτι της κουλτούρας και νοοτροπίας ενός λαού. Διότι όσο καλή στρατηγική και αν χαράξεις και όσο πιστά και αν την τηρήσεις, δε θα έχει κανένα αποτέλεσμα αν οι τουρίστες φεύγουν δυσαρεστημένοι επειδή π.χ. τη μια ημέρα δεν κυκλοφορούσε το μετρό και τα λεωφορεία, την άλλη μέρα που είχαν σχεδιάσει να επισκεφτούν κάποιο ελληνικό νησί έπεσαν πάνω στην απεργία της ΠΝΟ ή όταν επέστρεφαν στο αεροδρόμιο ο ταξιτζής τους «έκλεψε».

Να μην παρεξηγηθούμε: η απεργία προφανώς και είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη που θεωρεί ότι θίγονται τα εργασιακά του δικαιώματα. Αλλά αυτό ισχύει στο βαθμό που ο τρόπος διεκδίκησης των αιτημάτων δεν στρέφεται κατά της κοινωνίας (όπως δυστυχώς είθισται στη χώρα μας), επιβαρύνοντας την καθημερινότητα των υπολοίπων πολιτών. Ειδάλλως βρίσκεσαι στη δυσάρεστη θέση ως επαγγελματίας να δικαιολογείσαι για πράγματα για τα οποία δε φταις και δεν μπορείς καν να τα επηρεάσεις.

Για να κάνω πιο συγκεκριμένα τα παραπάνω θα κλείσω με μια προσωπική ιστορία. Όλοι όσοι έχουν κάποια σχέση με τον τουριστικό κλάδο θα έχουν να αναφέρουν κάποιο παρόμοιο περιστατικό σαν αυτό: Η κινέζα τουρίστρια που πλήρωσε για να έρθει στη χώρα μας με σκοπό να επισκεφτεί τα νησιά και τις τελευταίες μέρες «ζει το μύθο της» εγκλωβισμένη μεταξύ της Κορίνθου, του Πειραιά και του... Mall. Στην κυριολεξία τραβάει τα μαλλιά της κάθε πρωί που μαθαίνει ότι δεν υπάρχουν πλοία. Τρέμω και μόνο στη σκέψη του τι θα γράψει και τι θα πει για τη χώρα μας όταν γυρίσει πίσω στην πατρίδα της...

* Ο Δημήτρης Τζίνης είναι κάτοχος μεπατυχιακού (MSc) στο Μάνατζμεντ από το πανεπιστήμιο της Γλασκώβης

Ελλάδα
10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
Εσείς μάλλον τη βρίσκετε με το να θέλετε να εξαθλιώνεστε. Ζητάτε τη δική μας αλληλεγγύη αλλά δεν βλέπουμε ποτέ τη δική σας. Το ζητούμενο δεν είναι να δώσουμε καλή εικόνα στους ξένους για το θεαθήναι, είναι θέμα επιβίωσης. Κουράστηκα πια με τους ιεροκήρυκες της αριστεράς - αλήθεια εσείς πως τα βγάζετε πέρα?
@Ernestito, δεκτές όλες οι απόψεις και δεκτό το κάθε δικαίωμα αλλά δεν γίνεται ο ένας να λειτουργεί εις βάρος του άλλου. Δυστυχώς ή ευτυχώς κάποιοι ζούμε από τον τουρισμό και κανείς δεν θα μας δώσει το "ψωμάκι" μας, ούτε το κράτος, ούτε εσείς, ούτε κανείς, οπότε οφείλουμε, τουλάχισοτν εμείς, να σεβόμαστε το χέρι που μας ταϊζει. Εσείς που είστε τόσο υπεράνω και λαρτζ, δικαιούστε να κάνετε αυτό που νομίζετε καλύτερο.
Οταν ζω σ αυτο το κωλοκρατος που οταν ειμαι αρρωστος πρεπει να πληρωνων φαρμακα και γιατρους, οταν δεν εχω λεφτα ουτε για φαγητο, δεν προκειται να σκεφτω να δωσω μια καλη εικονα στους ξενους για να εχετε εσεις "ζεστο χρημα". Δεν με ενδιαφερει αν τα ξενοδοχεια θα ειναι γεματα αν η χωρα καταστρεφετε, στην τελικη τα λεφτα αυτα στους ξενοδοχιαρχες θα μεινουν και θα πληρωσουν μαλιστα τους υπαλληλους 1-2 μηνες μετα. Στην τελικη σταματηστε να σκεφτεστε μια ζωη την παρτη σας "παραπονεθειτε αλλα οχι οταν επηρεαζει την δουλεια μου". Δειξτε λιγη αλληλεγγυη γιατι θα ερθετε στην θεση μας και θα κλαιτε.
@Ernestito Πάλι καλα που ενώ δεν έχεις να φας, έχεις για ίντερνετ. Δεν ξέρω ποιος τελικά σκέφτεται την πάρτη του, εγώ που θέλω να δουλέψω και δεν με αφήνουν ή εσυ που λες: "αφού δεν έχω να φάω εγω, ας μην έχει και κανείς άλλος" Επισης λες οτι κοιτάμε την παρτη μας, λες και αναφέρεσαι σε 5-10 άτομα, μαλλον ξεχνάς ποσος κοσμος τρέφεται άμεσα απο τον τουρισμό και πόσος περισσότερος έμμεσα..
το θεμα ειναι οτι με τις απεργίες που κάνετε σκάβετε ακομα περισσότερο το λάκκο σας, απαξιώνετε το όποιο προϊον σας και δημιουργείτε ακομα πιο πρόσφορο εδαφος για να σας ξεζουμίσουν κι άλλο...
Εννοειται. Επιτελους αυτες οι απεργιες πρεπει να σταματησουν, ελεος δηλαδη. Στα @@ μας που δεν εχεις να φας και χανεις την δουλεια σου, "μην υποφερεις μπροστα μου μονο" και μην διωχνεις τους τουριστες που θα με πληρωσουν.
μαλλον ξεχνας οτι αν δεν ερθουν οι τουριστες, τους οποιους με τις απεργίες σου ταλαιπωρείς, δεν θα εχεις να φας εσύ και ενα σεβαστό κομμάτι της κοινωνίας και κατ' επεκταση θα συνδράμεις και στο να χάσουν τις δουλειές τους κι αλλοι που επηρεάζονται..