Νίκος Δήμου: ''Μέσα στο βόθρο και την λάσπη, τι συζήτηση να κάνεις;''

Facebook Twitter
17

ad hominem

Το τελευταίο μου άρθρο στην Lifo ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Οι σχολιαστές στην LiFO ήταν μοιρασμένοι (οι περισσότεροι θετικοί) αλλά σε άλλα μέσα (blogs, facebook, twitter) υπερίσχυσε η αρνητική στάση.
 
Μάταια έγραφα ήδη στο άρθρο ότι με απασχολούσε μόνο το μεταρρυθμιστικό έργο του Κεμάλ - κι ότι βεβαίως ήμουν εναντίον του μια και υπήρξε δικτάτορας και εχθρός μας.
 
Μάταια πρόσθεσα και ένα διευκρινιστικό σχόλιο για το θέμα. Πολλοί αναγνώστες στάθηκε αδύνατον να κάνουν τον διαχωρισμό και με κατέκριναν ως θαυμαστή και υπερασπιστή του Κεμάλ, φορτώνοντάς του και πολλά που ουδέποτε διέπραξε (π. χ. την γενοκτονία των Αρμενίων - έγινε πριν από αυτόν).

Οι αντιδράσεις αυτές αποδεικνύουν δύο πράγματα:

α) ότι μας είναι αδύνατον να παρατηρήσουμε ψύχραιμα και αντικειμενικά οτιδήποτε έχει σχέση με την ιστορία μας - πράγμα απαραίτητο για να την κατάλαβουμε σωστά.

β) ότι όταν διαφωνούμε με μία άποψη δεν μας αρκεί να διατυπώνουμε την διαφωνία μας - αλλά νιώθουμε την ανάγκη να επιτεθούμε στο άτομο που την διατύπωσε. Το πανάρχαιο argumentum ad hominem, που δεν συζητάει το περιεχόμενο μίας τοποθέτησης αλλά βρίζει αυτόν που την διατύπωσε, καταστρέφει κάθε διάλογο. Μέσα στο βόθρο και την λάσπη, τι συζήτηση να κάνεις;

Για όσους δεν το είδαν, το άρθρο είναι εδώ: http://www.lifo.gr/mag/columns/5195
 
 
 
Ελλάδα
17

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM

σχόλια

13 σχόλια
όταν αναφέρεστε σε βόθρο και λάσπη, αναφέρεστε σε αυτούς που διαφώνησαν μαζί σας;όταν είσαι αρθρογράφος και γράφεις κάτι δημοσίως,δεν καταλαβαίνετε ότι είσαστε εκτεθειμένος;αν ενοχλείστε μην το κάνετε!Εκτός και αν δεν αντέχετε τις διαφωνίες,με επιχειρήματα ή χωρίς!Πραγματικά σοκάρομαι που ένας άνθρωπος της ηλικίας σας,βγήκε να μας πει το παράπονο του και μάλιστα με τρόπο υποτιμητικό για τον κόσμο.Φαντάζομαι κύριε δήμου,είσαστε λαμπρή εξαίρεση σε αυτή την τόσο μισητή για εσάς χώρα...ποτέ δεν ευθύνεστε,φταίνε οι άλλοι για εσάς,έτσι δεν είναι;
Στις τελευταίες 2 προτάσεις της παραπάνω ανάρτησης, ο κ. Δημου λεει ξεκάθαρα ότι δεν αναφέρεται συλλήβδην σε οσους διαφώνησαν μαζί του, αλλά σε όσους χρησιμοποιούν "λάσπη", αντί για επιχειρήματα.
Με πειράζουν τόσα αρνητικά σχόλια από τόσο στενόμυαλους ανθρώπους για τον Δήμου. Κρίμα, μερικοί δεν έχουν καταλάβει ακόμη πως ο κ. Δήμου είναι ένας εξαιρετικά έξυπνος, μορφωμένος άνθρωπος, με ταλέντο στο γράψιμο, με συνοχή και εμπεριστατομένη άποψη στο λόγο του. Μου κάνει εντύπωση η όποια επίθεση και ανόητη επίθεση (π.χ. ανόητος γέρος ) στο πρόσωπό του και σε άλλους ομοίους του. Μακάρι εγώ τουλάχιστον να είχα τη μισή απο τη μόρφωσή του.
Κυριε Δημου, διαβαζω τα αρθρα σας συχνα. Στην προκειμενη περιπτωση μπορει να εχετε δικιο, ομως δεν πειραζει να παραδεχτειτε οτι το παραδειγμα του Κεμαλ ηταν ισως λιγο ατυχες οταν το κοινο σας ειναι Ελληνες. Ειναι σαν να εξυμνει κανεις τις στρατηγικες αρετες του στρατηγου Καστερ σε Ινδιανους η του στρατηγου Γκραντ σε Αμερικανους απο τον Νοτο. Δεν ειναι μονο το μυνημα, ειναι και η μεταφορα του μυνηματος. Και αυτο θα επρεπε να το ξερετε καλυτερα απο πολλους. Με τιμη,Β
Αγαπητέ Vardari δεν συμφωνώ μαζί σου. Μιά άποψη πρέπει να διαβάζεται νηφάλια και ψύχραιμα ειδικά όταν το περιεχόμενο άναφέρεται σε κάτι που είναι πια ιστορία. Είμαι εγγονή ανθρώπων που διώκτικαν από τη Μικρά Ασία το 1922. Δεν κάνουμε τίποτα αν δεν προσπαθούμε να είμαστε ψύχραιμοι. Κυριε Δήμου πάντα διαβάζω τις απόψεις σας με ενδιαφέρον. Συνεχίστε. Πιστεύω πως οι ενδιαφέρουσες γνώμες είναι αυτές που δημιουργούν αναστάτωση. Επικοδομητική αναστάτωση. Σας ευχαριστώ πολύ-πολύ.
Κύριε Δήμου χαίρομαι ιδιαιτέρως που δεν σιωπήσατε και επανέρχεστε! Και να συμπληρώσω αν μου επιτρέπεται ...οτι επειδή ακριβώς ο καθένας διαβάζει κ ακούει ο,τι δεν τον ξεβολεύει κ όχι απλά οτι τον βολεύει ισως ήταν εξαιρετικά φιλόδοξο από μέρους σας (κ αν υποθέσουμε οτι έγινε ολίσθημά από μεριάς σας ίσως να έιναι μονάχά αυτό) να πιστέυετε οτι ερεθίζοντας το αναγνωστικό κοινό θα καταφέρετε να διαβάσει κάνέις πέρα από τις γραμμές....ΚΑΛΥΝΗΧΤΑ ΚΕΜΑΛ ......ΑΥΤΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΠΟΤΕ......
Δεν νομίζετε ότι έτσι έχουμε εκπαιδευτεί να διαφωνούμε; Και φυσικά όχι στο σχολείο όπου χρόνος για διάλογο δεν υπάρχει λόγω βαθμοθηρίας και παπαγαλίας αλλά από τους πολιτικούς μας, από τα μέσα ενημέρωσης. Ό,τι παρουσιάζεται ως διάλογος προς το κοινό δεν είναι παρά κενές συζητήσεις και διαφωνίες με κύριο όπλο την επίθεση στο ήθος του αντιπάλου. Δεν μπορώ να θυμηθώ ποτέ συζήτηση στη Βουλή με επιχειρήματα, διαφωνίες και λύσεις. Δεν μπορώ να θυμηθώ debate, τηλεοπτικό panel που να μην κατέληξε σε καβγά. Ε όταν μόνο αυτά τα πρότυπα προβάλονται, αυτά δεν θα κάνουμε κι εμείς; Μπορεί το σκεπτικό μου να είναι απλοϊκό και να βρίσκει την αιτία σε κάτι περιστασιακό αλλά νομίζω ότι επηρεάζει πάρα πολύ. Ιδιαίτερα τη νέα γενιά που μέλος της είμαι κι εγώ. Μια πολύ εγωιστική γενιά.
Ψάχνω να βρω κάτι έξυπνο ή έστω χαριτωμένο, για να σας ενθαρύνω να συνεχίσετε στην ίδια συχνότητα, αλλά μάταια. Φοβάμαι πως είμαστε ένα χαλασμένο πια υλικό που δεν διορθώνεται ούτε αναπλάθεται.Ένας λαός με πολύ μικρά αυτιά και πολύ μεγάλο στόμα.
Ο Ελληνας δεν αγαπαει την ιστορια, οπως δεν αγαπαει το διαβασμα-τιποτα που να διαβαζεται(εκτος απο κουτσομολιστικα περιοδικα ισως). Ετσι πορευεται με τα στερεοτυπα που του εχουν διδαξει στα αθλια ελληνικα σχολεια, την οικογενεια και την εκκλησια. Οποιος τολμησει να του πειραξει τα στερεοτυπα σχεδον διωκεται μεχρι θανατου...Κακως μας κανει εντυπωση η καταληξη ενος τετοιου αρθρου, ηταν περισσοτερο απο σιγουρο οτι αυτη θα ηταν η τυχη του!
Μα γιατί κύριε Δήμου θέλετε με το ζόρι να μας ξυπνήσετε;;; Αφού ο Έλληνας δεν υπήρξε ΠΟΤΕ καλός αναγνώστης!Διαβάζουμε και αποδίδουμε αυτό που μας συμφέρει κι αυτό που μας επιτρέπει την γκρίνια... κι εδώ μιλάμε για πολλή γκρίνια! Είναι εθνικό μας κουσούρι να βλέπουμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος... το βουνό ή (αν χρειαστεί) και το σύμπαν ολόκληρο! Εσείς γιατί θέλετε να μας αλλάξετε; Αφήστε μας στην ησυχία μας!Καληνύχτα σας και Καληνύχτα μας!!!
αυτοί που του απάντησαν (και τους οποίους αναφέρει ως βόθρο-ευχαριστούμε που εκτιμήσατε το γεγονός ότι μπαίνουμε στον κόπο να σας διαβάσουμε ,κε.δήμου) προφανώς και διαβάζουν.Και δε διαβάζουν μόνο Lifo ,μην είστε τόσο αυτάρεσκος και εσείς!
Νίκο μην ξεχνάς ότι πολλοί απλά βρίσκουν την ευκαιρία να τραμπουκίσουν ακόμη ένα δημόσιο πρόσωπο καθώς, όντας δημόσιο πρόσωπο, είναι λαμόγιο, προδότης, κλέφτης, παραδόπιστος, ταλιμπάν, αμερικανόφιλος, κουμούνι, πούστης, άσχημος, κρεμάστε τον στου Γουδή, μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι, τούρκος καλός μόνο νεκρός, χέσε ψηλά κι αγνάντευε.Μη χολοσκάς, λοιπόν, και μην προσπαθείς να εξηγήσεις τριγωνομετρία σε μανιτάρια. Μούχλα είναι.
Μερικές παρατηρήσεις προς τον αρθρογράφο-η χρήση του ιστορικού προσώπου Κεμάλ Ατατούρκ, ως παραδείγματος σε σχέση με τη σημερινή Ελλάδα είναι εν μέρει ατυχής• αυτό διότι ναι μεν η τότε Οθωμ. Αυτοκρατορία, όπως και η σημερινή Ελλάδα, βρισκόταν σε παρακμή, εξαρτημένη εδαφικά, οικονομικά και στρατιωτικά από τις ξένες δυνάμεις που αλώνιζαν, αλλά από την άλλη πλευρά ο Κ. Ατατούρκ, που ήρθε για να εκφράσει τη δυναμική των μεταρρυθμιστών, που απαιτούσαν ένα κυρίαρχο κράτος, ηγήθηκε ενός «απελευθερωτικού» (κατά την τουρκική ιστοριογραφία) αγώνα. Επεδίωξε και πέτυχε την έξοδο των δυτικών, απάλλαξε το λαό από την ισλαμική ιεραρχία και βασιζόμενος στην οθωμανική κρατική δομή, εγκατέστησε ένα καθεστώς προστατευτικού οικονομικού παρεμβατισμού, με λίγα λόγια ήταν κατ’ αναλογία ο σύγχρονος αριστερός «ηγέτης» (βλ. Ν. Αμερική). Βέβαια, κατά κοινή πλέον παραδοχή, διέπραξε κατόπιν εντολών του και πολλά εγκλήματα.-μετά από τόσα χρόνια ενασχόλησης του αρθρογράφου με τα της ηλεκτρονικής πληροφορίας και δη διαδικτυακής, προκαλεί εντύπωση η έκπληξή του για το σχολιασμό ενός "ιστορικού περιεχομένου" άρθρου.-είναι γνωστή η ρήση ότι η Ελλάδα παράγει περισσότερη ιστορία απ' όση μπορεί να καταναλώσει.-οι απόψεις του καθενός ούτως ή άλλως προσωποποιούνται.
Σημερα το πρωϊ μεσω e-mail ελαβα το παρακατω ανεκδοτο... Μια ομάδα τουριστών ξεναγείται από τον Διάβολο. Περνάνε μπροστά από ένα καζάνι με σκέπασμα. "Τι έχει μέσα;" ρωτούν οι τουρίστες. "Γερμανούς", απαντάει ο διάβολος. ¨"Είναι τόσο πειθαρχημένοι που με το καπάκι κλειστό δέχονται τον κανόνα να παραμείνουν στο καζάνι." Πιο κάτω υπάρχει άλλο καζάνι με μια κοτρώνα πάνω στο καπάκι. "Εδώ", λέει ο Διάβολος "έχουμε τους Κινέζους. Είναι τόσο πονηροί που σκαρφαλώνει ο ένας στη ράχη του άλλου και κάνουν σκάλα για να δραπετεύσουν." Το τρίτο καζάνι ήταν ορθάνοιχτο... "Μα γιατί;" , απορούν οι επισκέπτες. "Α, εδώ έχουμε τους Έλληνες. Καπάκι δεν χρειάζεται! Μόλις κάνει κάποιος να βγει τον τραβάνε οι άλλοι από τα πόδια και τον ρίχνουν πάλι μέσα"!!!