Τρεις δεκαετίες χορευτικής μουσικής μέσα από 15 tracks

Τρεις δεκαετίες χορευτικής μουσικής μέσα από 15 tracks Facebook Twitter
2
Τρεις δεκαετίες χορευτικής μουσικής μέσα από 15 tracks Facebook Twitter
Φωτό: needfx / ΓΚΡΕΚΑ

Η Φώφη Τσεσμελή aka DJ Fo! είναι "ήρεμη δύναμη" στον αθηναϊκό χάρτη του clubbing. Χωμένη στο backstage του Sodade, βαράει μουσικές εδώ και 15 χρόνια, από τότε που το γκέι κλαμπ άνοιξε τις πόρτες του και συντέλεσε στη διαμόρφωση μιας άλλοτε υποβαθμισμένης περιοχής σε αυτό που σήμερα είναι το Γκάζι. 

Η (φιλόλογος) Φώφη έχει εργαστεί κατά καιρούς ως ραδιοφωνική παραγωγός, μουσικοκριτικός, δημοσιογράφος και πλέον ασχολείται με τα πνευματικά δικαιώματα ως Local A&R, πέρα από τα decks. Απόψε ετοιμάζει πάρτι στο Sodade, αφιερωμένο στην εξέλιξη της ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής από τα 80s μέχρι σήμερα, μια σκηνή που μελετά ενδελεχώς όλα αυτά τα χρόνια και την κατέχει σε μεγάλο βαθμό. Της ζητήσαμε, με αφορμή αυτό το event, να επιλέξει 5 tracks από κάθε δεκαετία που θεωρεί ότι αποτέλεσαν ορόσημο και να μας γράψει δυο κουβέντες για το καθένα. 

"Το να βάλεις σε κάποιον μουσικόφιλο / DJ / παλαβό με τη μουσική να σου φτιάξει μια λίστα με τα καλύτερά του είναι τεράστια χαρά, challenge και συγχρόνως κάτι που μπορεί να τον οδηγήσει στην τρέλα. Το να έχεις χαρτάκια με σημειώσεις all over στο σπίτι, στο μπουφάν, στο παλτό, μέσα στο βρακί και να ξυπνάς μέσα στη νύχτα σαν την τρελή, γιατί θυμήθηκες άλλο ένα, είναι μια κατάρα (που αγαπώ)! Αν μου έλεγες να αγοράσω διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη, ούσα στην Αθήνα, θα το έκανα πιο άμεσα και αβίαστα. Αυτή είναι η λίστα μου, πριν το μετανιώσω και τα αλλάξω, πάλι...".

Τρεις δεκαετίες χορευτικής μουσικής μέσα από 15 tracks Facebook Twitter
Φωτό: needfx / ΓΚΡΕΚΑ

80s

Jesse Saunders – On And On (1984)

Πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι το πρώτο Chicago house κομμάτι ever. Minimal φωνητικά, διεστραμμένα synths και sampled bassline από το Space Invaders των Player One.

Mr. Fingers – Can You Feel It? (1986)

Το κομμάτι που έβαλε το πρώτο λιθαράκι σε αυτό που ονομάστηκε deep house.

 

Rhythim Is Rhythim – Strings Of Life (1987)

Ο ένας από τους τρεις "μπαμπάδες" του Detroit techno ηχογραφεί το 1987 αυτό το αριστούργημα. Για πολλούς, ο δίσκος που επηρέασε όσο κανένας άλλος την techno μουσική σκηνή.

Inner City – Good Life (1988)

Ο πολυαγαπημένος Kevin Saunderson και η Paris Grey με το Good Life και το Big Fun βγάζουν αυτή τη μουσική από το underground και κάνουν την πρώτη εμπορική επιτυχία. Τα synths όταν ξεκινάει το τραγούδι μου προκαλούν την ίδια ανατριχίλα κάθε φορά που το ακούω!

Frankie Knuckles presents Satoshi Tomiie – Tears (1989)

O Frankie, 'Godfather of House Music' Knuckles, ένας πιτσιρικάς DJ και παραγωγός από την Ιαπωνία που έκανε τότε τα πρώτα του βήματα και η εμβληματική ερμηνεία του μοναδικού Robert Owens. Tears όνομα και πράμα.

90s

Age Of Love – The Age Of Love (1990)

Δύο Ιταλοί κρύβονται πίσω από το απόλυτο track των 90s. Δεν έκαναν κάτι άλλο τόσο αξιόλογο στην υπόλοιπη καριέρα τους, αλλά μάλλον δε χρειαζόταν... Το δισκάκι με την Pieta στο εξώφυλλο που δε λείπει από κανένα σπίτι DJ. (Προσοχή! Παίχτηκε πιο πολύ το remix των Jam & Spoon που κυκλοφόρησε το 1992).

The Future Sound Of London – Papua New Guinea (1991)

O Garry 'Gaz' Cobain και ο Brian Dougans εκτόξευσαν σε άλλη διάσταση την έννοια του πειραματισμού στην ηλεκτρονική μουσική και ήταν οι πρωτοπόροι σε μια ολόκληρη σκηνή που θα ξεκινούσε τότε. Δε θα υπάρξει ποτέ κανένα άλλο Papua New Guinea.

Jaydee – Plastic Dreams (1992)

O Ολλανδός Edgar Robin Albers με αυτή του την κυκλοφορία ανακάλυψε αυτό που ονομάζουμε σήμερα "big room record".

Alcatraz – Give Me Luv (1995)

Παίζεται ακόμη και σήμερα. Άνετα. Όπως είναι.

The Aztec Mystic A.K.A. DJ Rolando – Knights Of The Jaguar (1999)

Τι να πω, τώρα, γι' αυτό... Όταν το βάζω σε κάποιο set μου κι έχω μπροστά μου clubbers εκείνης της εποχής βλέπω πολλά βουρκωμένα μάτια.

00s

Kings Of Tomorrow feat. Julie McKnight – Finally (Danny Tenaglia Return To Paradise Mix) (2001)

Ποιότητα. Class. Το τραγουδούσαμε όλοι ΔΥΝΑΤΑ στα dancefloors, λες και ήμασταν σε συναυλία των Metallica.

John Creamer & Stephane K – I Wish You Were Here (2001)

To tech διαχωρίζει σιγά σιγά και οριστικά τα τσανάκια του με το progressive και τα δυο αυτά αγόρια μεσουρανούν στην dance για 4-5 χρόνια.

Felix Da Housecat – Silver Screen-Shower Scene (2001)

File under: "Όταν όλος ο κόσμος έμαθε τη Miss Kittin". To Kittenz And Glitz ήταν ένας από τους καλύτερους δίσκους της δεκαετίας, κατά τη γνώμη μου.

Metro Area – Miura (2001)

To Miura είναι ουσιαστικά ένα cover του Funky Town (Lipps Inc). Ένα κομμάτι που οι δημιουργοί του δηλώνουν ότι γράφτηκε κατά λάθος σε ένα home studio στο Manhattan κάτω από το στούντιο των Sonic Youth.

Dennis Ferrer & Jerome Sydenham – Sandcastles (2003)

To κομμάτι που γεφύρωσε το χάσμα μεταξύ της house και του techno με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

Info

Come On, Dance With Me!

DJ Fo! / 80s, 90s, 00s Dance Classics

30/1, μετά τα μεσάνυχτα

Sodade2 backstage (Τριπτολέμου 10, Γκάζι)

Είσοδος: 5 € με μπίρα ή κρασί

facebook event

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια