Η Colour Youth μοιράζει αγκαλιές στο Μοναστηράκι και δίνει φιλιά έξω απ' τη Βουλή

Η Colour Youth μοιράζει αγκαλιές στο Μοναστηράκι και δίνει φιλιά έξω απ' τη Βουλή Facebook Twitter
Στις 13:00, μέλη της ομάδας μοιράζουν αγκαλιές στo Μοναστηράκι στα πλαίσια του καλέσματος «Αγκάλιασέ με», ενώ στις 17:00 θα ανταλλάξουν φιλιά έξω από τη Βουλή
1

 

Η Colour Youth μοιράζει αγκαλιές στο Μοναστηράκι και δίνει φιλιά έξω απ' τη Βουλή Facebook Twitter
Πώς θα μπορούσε να θεωρηθεί προκλητική μια πράξη αγάπης και συντροφικότητας, όπως η αγκαλιά ή το φιλί;- φωτό: SOOC

 

Ως «ανυπόστατο φόβο για την διασάλευση της επιβεβλημένης, κανονιστικής ετεροφυλοφιλίας, της λεγόμενης ετεροκανονικότητας» ορίζει ο γλωσσοκοινωνιολόγος Κώστας Κανάκης την ομοφοβία. Οι μορφές που παίρνει είναι τόσες εκτός αλλά κι εντός lgbt κοινότητας ώστε «δύσκολα θα μιλούσε κανείς γι' αυτήν εκτός συμφραζομένων» – γι' αυτό ίσως πρόσφατα προστέθηκαν οι όροι «τρανσφοβία» και «αμφιφοβία», άσχετα αν περιγράφουν έναν κοινό, κατά βάση, τόπο. Και είναι αυτές ακριβώς οι –φοβίες που κάνουν κάποιους έρωτες λιγότερο ίσους από άλλους, εφόσον η δημόσια έκφρασή τους λογοκρίνεται, αυτολογοκρίνεται, λοιδωρείται, απαξιώνεται, υφίσταται λεκτική ή ακόμα και σωματική βία.

Ήταν μόλις 25 χρόνια πριν, στις 17/5/90 όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) εξέδωσε ψήφισμα αναγνωρίζοντας ότι η ομοφυλοφιλία δεν αποτελεί ψυχική νόσο, διαταραχή ή ανωμαλία όπως λογίζονταν μέχρι τότε. "Στοπ" στις διακρίσεις με αφορμή τη σημερινή "επέτειο", η οποία καθιερώθηκε το 2004 και τιμάται έκτοτε και στην Ελλάδα - μια χώρα που σε σχετικές έρευνες εμφανίζεται ως μια από τις πιο "ομοφοβικές" στην ΕΕ - ζήτησε και ο Συνήγορος του Πολίτη.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει θορυβηθεί από τις αναφορές για αυξημένες επιθέσεις ενάντια σε λεσβίες, γκέι, αμφί, queer και τρανς άτομα μέσα στο 2015 στην Ελλάδα

 

 "Η Διεθνής Αμνηστία έχει θορυβηθεί από τις αναφορές για αυξημένες επιθέσεις ενάντια σε λεσβίες, γκέι, αμφί, queer και τρανς άτομα μέσα στο 2015 στην Ελλάδα... Πιστεύουμε πως κάθε άτομο δικαιούται ασφάλεια κι αξιοπρέπεια, ανεξαρτήτως του ποια/ον ερωτεύεται ή του ποια/ος είναι ή πώς εκφράζει το φύλο της/του. Δικαιούται επίσης να απολαμβάνει το δημόσιο χώρο χωρίς φόβο ή απειλές για την ασφάλειά του. Το περσινό περιστατικό της πλατείας Βαρβάβα--η βίαιη επίθεση ενάντια στο δάσκαλο τέχνης Κώστα, και τον σύντροφό του Ζέμπι, αιτών άσυλο από το Κασμίρ--είναι μία ιστορία που θα έπρεπε να μας ανησυχεί όλους κι όλες. Κανένας ως τώρα δεν τιμωρήθηκε για την ενέργεια αυτή. Σήμερα είναι κι οι δύο μαζί μας ανταλλάζοντας φιλιά με ασφάλεια στο δημόσιο χώρο. Θα έπρεπε να είναι πάντα έτσι. Στα πλαίσια του συνεχιζόμενου αγώνα της Διεθνούς Αμνηστίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στεκόμαστε ενάντια στην Ομοφοβία, Αμφιφοβία και Τρανσφοβία. Μαχόμαστε ενάντια στα εγκλήματα μίσους με κίνητρο τον αληθινό ή θεωρούμενο σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα/έκφραση φύλου. Ζητάμε από το ελληνικό κράτος να αναγνωρίσει και να προστατέψει τα ομόφυλα ζευγάρια ως ισότιμα, και να νομοθετήσει άμεσα την αναγνώριση ταυτότητας φύλου χωρίς απαίτηση για χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά με σεβασμό στον αυτοπροσδιορισμό. Η Ελλάδα πρέπει να δείξει έμπρακτα τον σεβασμό της προς τη διαφορετικότητα", λέι σχετικά η Ελίζα Γκορόγια, υπεύθυνη της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΑ για Ελλάδα-Κύπρο. Η ΔΑ πραγματοποιεί σήμερα δράσεις από κοινού με την Colour Youth – Κοινότητα lgbt Νέων Αθήνας υπό το πρόταγμα «Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι η περηφάνια μου!».

 

 

 

μέρα αυτή αποτελεί αφορμή για την lgbtq κοινότητα να διεκδικήσει το δικαίωμα της στην ορατότητα στο δημόσιο χώρο και την πάταξη των διακρίσεων", συμπληρώνει ο Γιώργος Κουρόγιωργας, υπεύθυνος επικοινωνίας της Colour Youth που σήμερα  οργανώνει δύο δράσεις: Στις 13:00, μέλη της ομάδας μοιράζουν αγκαλιές στo Μοναστηράκι στα πλαίσια του καλέσματος «Αγκάλιασέ με», ενώ στις 17:00 θα ανταλλάξουν φιλιά έξω από τη Βουλή περνώντας το μήνυμα του σεβασμού στη διαφορετικότητα σε συνεργασία, φέτος, με το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας. «Η στήριξη των παραπάνω δράσεων είναι επιθυμητή αλλά κι αναγκαία, αν υπολογίσει κανείς τον αριθμό κρουσμάτων ομοφοβικής/τρανσφοβικής/αμφιφοβικής βίας στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά, μόνο για το 2015, στο πρόγραμμα "Πες το σ' εμάς" της Colour Youth, το οποίο στοχεύει στην καταγραφή αντίστοιχων περιστατικών και την παροχή υποστήριξης στα θύματα, έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα περίπου 60 σχετικά περιστατικά. Το ότι αυξήθηκαν εντυπωσιακά συγκριτικά με πέρσι αποδεικνύει ότι αφενός το πρόγραμμα γίνεται σταδιακά ευρύτερα γνωστό, ενθαρρύνοντας έτσι διαρκώς περισσότερα θύματα να μιλήσουν, αφετέρου ότι τα περιστατικά είναι, στην πραγματικότητα, πολύ περισσότερα». Αν θεωρούν ότι «προκαλούν»; «Σε καμία περίπτωση - εξάλλου πώς θα μπορούσε να θεωρηθεί προκλητική μια πράξη αγάπης και συντροφικότητας, όπως η αγκαλιά ή το φιλί; Επειδή μάλιστα δεν είναι απαραίτητο να είναι κάποιος μέλος μιας μειονότητας για να διεκδικήσει τα δικαιώματα της, καλέσαμε όποιον/α οραματίζεται μια δικαιότερη κοινωνία να έρθει σήμερα στο Σύνταγμα με τον/την σύντροφό του/της ή και μόνος/η, να αγκαλιαστεί, να φιληθεί και να γιορτάσει μαζί μας μια ημέρα αγάπης», καταλήγει.

Επόμενη ημερομηνία-ορόσημο για την ελληνική lgbt κοινότητα είναι το 10ο Athens Pride με επίκεντρο την πλατεία Κλαυθμώνος (13/6) και την προσδοκία να έχει επιτέλους θεσμοθετηθεί ή τουλάχιστον να έχει μπει στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης που εξήγγειλε το υπουργείο Δικαιοσύνης, επόμενη μέριμνα του οποίου θα είναι, καθώς ανακοινώθηκε, η αναγνώριση ταυτότητας φύλου.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το Μπανγκλαντές ως τη Μόρια και την Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Oliveya Myrah

Οι Αθηναίοι / Μπανγκλαντές / Μόρια / Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Ovileya Myrah

«Για πολύ καιρό ο κόσμος μόνο έπαιρνε από μένα. Τώρα προσπαθώ κι εγώ να κερδίσω πράγματα, να νιώσω ότι έχω μια θέση»: Η διερμηνέας και ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και σερβιτόρα στο Shamone είναι η Αθηναία της εβδομάδας. (Προσοχή: Το κείμενο περιλαμβάνει περιγραφές σεξουαλικής κακοποίησης και αυτοτραυματισμού.)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

Ελλάδα / Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

«Με την αναστολή των ενεργειών για τη λειτουργία του πρώτου Ξενώνα Φιλοξενίας ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από τη νέα δημοτική αρχή της Αθήνας, η κοινότητα μας παραμένει χωρίς κανένα δίκτυ στοιχειώδους προστασίας»
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια