Η διακριτική γοητεία του Dry Martini

Η διακριτική γοητεία του Dry Martini Facebook Twitter
H διακριτική γοητεία της μπουρζουαζίας
1

«Δεν υπάρχει άλλο κοκτέιλ με περισσότερο μυστήριο, θρύλους και ιστορίες όπως το Dry Martini», λέει το Handbook of Cocktails and Mixed Drinks του 1966. Και είναι αλήθεια – δεν υπάρχει άλλο ποτό με την ίδια αύρα κομψότητας και γοητείας που έχει φανατικούς προσωπικών προτιμήσεων και αυστηρών οδηγιών για το πώς θα έπρεπε να παρασκευάζεται και να καταναλώνεται.

Ο κινηματογράφος έχει συμβάλλει πολύ σ' αυτό το φαινόμενο, από τη Mae West στο Every Day's a Holiday (1937) μέχρι την επίμονη οδηγία του Τζέιμς Μποντ για «χτύπημα, όχι ανακάτεμα», κάτι που αποτελεί αιρετική κίνηση για πολλούς λάτρεις του κοκτέιλ, όπως και η προτίμησή του για βότκα αντί για τζιν.

Η διακριτική γοητεία του Dry Martini Facebook Twitter
Βότκα!

Με το πέρασμα των χρόνων, πολλοί σταρ του και κινηματογράφου έχουν μοιραστεί τις συνταγές τους για το τέλειο μαρτίνι. Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, λάτρης του τζιν, προτιμούσε το ποτό του πολύ ξηρό με «μια κλεφτή ματιά μόνο στο μπουκάλι του βερμούτ», αλλά ίσως ο πιο διάσημος ύμνος του διάσημου ποτού ήταν ευγενική παραχώρηση του σουρεαλιστή Λουίς Μπουνιουέλ.

Η διακριτική γοητεία του Dry Martini Facebook Twitter
Λουίς Μπουνιουέλ

Παρά το γεγονός ότι ο Μπουνιουέλ διακωμώδησε την τελετουργία του ποτού της επιτηδευμένης μεσαίας τάξης στην ταινία «Η διακριτική γοητεία της μπουρζουαζίας» του 1972, ο ίδιος ήταν μεγάλος λάτρης αυτού του κοκτέιλ. Στην αυτοβιογραφία του «Η Τελευταία Πνοή» περιέχονται λυρικοί ύμνοι για το Dry Martini, ομολογώντας ότι έπαιξε «αρχέγονο» ρόλο στη ζωή του.

Η διακριτική γοητεία του Dry Martini Facebook Twitter
Μωρίς, ο σωφέρ, αποτελειώνει ένα μαρτίνι

«Οι γνώστες που προτιμούν το μαρτίνι τους πολύ ξηρό επιτρέπουν σε μια ακτίνα ήλιου απλώς να λάμψει μέσα από ένα μπουκάλι Noilly Prat πριν φτάσει στο μπουκάλι με το τζιν. Μια συγκεκριμένη περίοδο στην Αμερική υποστηριζόταν ότι η δημιουργία του Dry Martini έπρεπε να μοιάζει με την Άμωμο Σύλληψη, γιατί, όπως είπε ο Άγιος Θωμάς Ακινάτης, η δύναμη της δημιουργίας του Αγίου Πνεύματος διαπέρασε τον υμένα της Παρθένου «όπως μια ακτίνα του ήλιου περνάει μέσα από το παράθυρο – αφήνοντάς το ανέπαφο».

Ο Μπουνιουέλ δίνει τις δικές του οδηγίες για την δικιά του εκδοχή μαρτίνι:

Η διακριτική γοητεία του Dry Martini Facebook Twitter

«Μια ακόμα σημαντική σύσταση είναι ότι ο πάγος πρέπει να είναι τόσο κρύος και σκληρός ώστε να μη λιώσει, γιατί τίποτα δεν είναι χειρότερο από το νερωμένο μαρτίνι. Για όσους με παρακολουθούν ακόμα, σας δίνω την προσωπική μου συνταγή, καρπού μακροχρόνιου πειραματισμού που εγγυάται τέλεια αποτελέσματα. Μια ημέρα πριν δεχτείτε τους καλεσμένους σας, βάλτε όλα τα συστατικά – ποτήρια, το τζιν, το σέικερ – στο ψυγείο. Με ένα θερμόμετρο σιγουρευτείτε ότι ο πάγος βρίσκεται στους -20 βαθμούς Κελσίου. Μην βγάλετε τίποτα από το ψυγείο μέχρι να καταφθάσουν οι φίλοι σας: τότε στάξτε μερικές σταγόνες Noilly Prat και μισό κουταλάκι Ανγκοστούρα bitters πάνω από τον πάγο. Ανακατέψτε, και στραγγίστε το ποτό, κρατώντας μόνο τον πάγο, ο οποίος κρατάει μια αμυδρή γεύση από τα δύο ποτά. Τότε ρίξτε τζιν απευθείας πάνω στον πάγο, ανακατέψτε ξανά, και σερβίρετε».

Αν ξεκινήσετε τους δικούς σας πειραματισμούς, να ξέρετε ότι δεν υπάρχει σωστό και λάθος: τα πρώτα μαρτίνι είχαν βερμούτ και τζιν σε ίσες ποσότητες και λεγόταν "Fitty-Fitty". Αν το φτιάξετε με Plymouth Gin σε αναλογία 2:1 και προσθέστε λίγο bitters πορτοκάλι, θα έχετε ένα Hoffman House. Με την έλευση της ποτοαπαγόρευσης τα μαρτίνι άρχισαν να γίνονται όλο και πιο ξηρά και η δημοφιλής αναλογία έγινε 3:1 υπέρ του τζιν. Στη δεκαετία του ΄50 η αναλογία έφτασε το 5:1 και μετά έφτασε το 7:1, αποκτώντας την ονομασία "Third Degree". Τη δεκαετία του ΄80 τα μαρτίνι είχαν ελάχιστη ποσότητα βερμούτ ή, ακόμα και καθόλου.

Αν μου επιτρέπεται και η δική μου άποψη, καθότι έχω περάσει πολλές ώρες πειραματισμού, η αναλογία εξαρτάται πολύ από το κάθε τζιν. Το νόημα του ποτού είναι ο τονισμός της γεύσης του τζιν και όχι ένα εντελώς ξεχωριστό ποτό, οπότε κάθε συνδυασμός τζιν-βερμούτ θέλει και διαφορετική αναλογία. Το Noilly Prat είναι πράγματι πολύ καλή επιλογή, αλλά ένας συνδυασμός που δύσκολα μπορεί να αποτύχει, είναι το Plymouth Gin με βερμούτ Cinzano, και η δική μου αναλογία είναι 3 σφηνάκια τζιν με 1 καπάκι από το μπουκάλι βερμούτ, τουλάχιστον 8 παγάκια στο σέικερ και άπειρο χτύπημα, μέχρι να ασπρίσει όλο το σέικερ. Δεν είναι κομψό, το ξέρω, αλλά κρατιέται κρύο για όσο χρειάζεται. Δεν έχω βρει τρόπο ώστε να διατηρείται κρύο το Dry Martini που απλώς ανακατεύεται και η θερμοκρασία είναι το τρίτο, πάρα πολύ σημαντικό συστατικό. Τέλος, ποτέ μην αγοράζετε τα τεράστια ποτήρια του τζιν, όσο ωραία και αν φαίνονται: έτσι θα μεθάτε με χλιαρό και αραιωμένο ποτό.

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

σχόλια

1 σχόλια
Σ'ευχαριστούμε πολύ για τα τόσα χρήσιμα τιπς πάνσοφη και παντογνώστρια Λενφου!!Υ.Γ. Άσχετο αλλά θα ήθελα ένα αφιέρωμα στη φάβα, μιας κ σήμερα ήταν η παρθενική μου φορά μαζί της..!