Η σαλάτα Waldorf της Kate Bush

Η σαλάτα Waldorf της Kate Bush Facebook Twitter
1

Είναι (ήταν;) χορτοφάγος, αν και έχει δηλώσει ότι που και που, τρώει ψάρι – οπότε δεν ξέρουμε τι ακριβώς γίνεται. Σίγουρα πάντως κάποια στιγμή προβληματίστηκε με το γεγονός ότι το κρέας προέρχεται από νεκρά ζώα και αποφάσισε να ξεκινήσει να τρώει λαχανικά, κάτι που μισούσε. Έδωσε την παρακάτω συνέντευξη το 1980 στο BBC για να παρουσιάσει εκτός από τις απόψεις της για τη φωτογραφία, τα φαγητά που θα μαγείρευε, και το μόνο που έχει σαφή διαδικασία είναι η σαλάτα Waldorf:

_______________

-Ας δούμε αυτό πρώτα. Είναι λαχανικά, τι είδους λαχανικά είναι εδώ μέσα;

-Λοιπόν, έχουμε καρότα, μανιτάρια, ντομάτες, κρεμμύδι και πιπεριές.

 

-Και κάπως είναι μαγειρεμένα μέσα στο δικό τους ζουμί.

-Ναι, τα έφτιαξε έτσι φυσικά (σ.τ.μ. η νύφη της). Όλα τα μαγείρεψε στο σπίτι της. Μάλιστα τα μαγείρεψε σε [;] – είναι ένα καλό υποκατάστατο σάλτσας κρέατος και η σάλτσα σόγιας είναι πολύ καλή. Όλα αυτά τα πράγματα.

-Κι αυτό σερβίρεται με;

-Μαύρο ρύζι.

-Και πώς μαγειρεύεις το μαύρο ρύζι;

-Είναι πραγματικά πολύ εύκολο, απλά το βράζεις σε νερό και αλάτι.

-Είναι πολύ τραγανό.

-Είναι υπέροχο, και είναι υγιεινό. Ξέρεις, είναι αληθινό πράγμα.

-Τώρα, αυτό εδώ, τι είναι αυτό το μίγμα που μοιάζει πραγματικά ενδιαφέρον;

-Αυτό είναι ψημένοι ηλιόσποροι και σουσάμι, μέσα σε σάλτσα σόγιας.

-Μάλιστα. Βλέπω ότι υπάρχει λίγη σάλτσα σόγιας που τους δίνει γεύση, είναι φανταστικό.

-Πάντως είναι ωραία και από μόνα τους. Σε κάνει να νιώθεις λίγο σαν παπαγάλος. Αλλά είναι πραγματικά νόστιμα.

-Κι αυτό εδώ;

-Γιαούρτι με αγγούρι, και σχοινόπρασο από πάνω, και έχει και σκόρδο.

-Και με τι θα το σέρβιρες αυτό;

-Με μια σαλάτα, από πάνω, ή στο πλάι. Είναι πολύ ωραίο με μέλι.

-Και αυτή η σαλάτα τι είναι;

-Λέγεται σαλάτα Waldorf…

______________________

Λοιπόν, δεν ξέρουμε πώς την φτιάχνει η νύφη της Kate Bush αλλά έτσι κι αλλιώς, η σαλάτα αυτή έχει πολύ μακρά ιστορία. Πιθανόν να εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1896 στο βιβλίο μαγειρικής ”The Cook Book by Oscar of the Waldorf” κάτι που καθιστά αρκετά πιθανό να ήταν έμπνευσης του maitre d’hotel του Waldorf, Oscar. Οι περισσότερες πηγές συγκλίνουν στο ότι η σαλάτα δημιουργήθηκε για τα εγκαίνια του ξενοδοχείου κι έγινε αμέσως επιτυχία. Η αρχική της σύνθεση ήταν πολύ απλή και περιείχε τα εξής υλικά: μήλα, σέλινο και μαγιονέζα. Αργότερα προστέθηκαν τα καρύδια και οι σταφίδες.

Παραθέτω μια από τις παλιότερες αναφορές στη σαλάτα, από στους Los Angeles Times του 1905:

Σαλάτα Waldorf

Η σαλάτα Waldorf της Kate Bush Facebook Twitter

¾ φλιτζάνια ψιλοκομμένα καρύδια, ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο σέλινο, 1 φλιτζάνι μήλο κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες, λίγο πάπρικα και αλάτι. Ανακατέψτε με μαγιονέζα. Αρκετό για 6 άτομα.

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

σχόλια

1 σχόλια