To cocktail της Κυριακής: η Πράσινη Νεράιδα

Facebook Twitter
0

Καλλιτέχνες, ποιητές, συγγραφείς, όλοι όσοι βρέθηκαν στο Παρίσι κατά τη διάρκεια του 19ου και 20ου αιώνα έγιναν δέσμιοι της Πράσινης Νεράιδας, όταν το αψέντι είχε συσχετιστεί με εγκληματικότητα, επιληψία, ακόμα και φυματίωση, ενώ όταν πρωτοκυκλοφόρησε λεγόταν ότι θεραπεύει την ελονοσία.

Γεγονός είναι ότι τώρα, που ξανακυκλοφορεί μετά από πολλά χρόνια απαγόρευσης, είναι επικίνδυνο όσο είναι το αλκοόλ γενικώς: με ποσοστό 47%-75%, είναι σίγουρο ότι αν ξεγελαστείτε από την γεύση του όταν ανακατευτεί με ζάχαρη, η Πράσινη Νεράιδα θα σας επισκεφτεί σίγουρα, τουλάχιστον στον ύπνο σας, όπως συνέβη στην Κ.

Το όνομα Πράσινη Νεράιδα προέρχεται από το γοητευτικό χρώμα του ποτού (αν και υπάρχει αψέντι σε διάφορα χρώματα, ακόμα και άχρωμο) αλλά αυτό το πράσινο – κατά τη γνώμη μου – δε συγκρίνεται με τίποτα. Η παρακάτω συνταγή είναι εύκολη, με πολύ εντυπωσιακό αποτέλεσμα οπτικά (και γενικότερα).

  • 1 σφηνάκι Αψέντι
  • 1 σφηνάκι νερό
  • 1 σφηνάκι χυμός λεμονιού
  • 2 ή 3 κουταλιές ζάχαρη
  • 2 κουταλιές ασπράδι αβγού

Φαίνεται λίγο αλλόκοτος συνδυασμός αλλά πιστέψτε με, ταιριάζει. Βάλτε όλα τα συστατικά σε ένα  σέικερ με πάγο, χτυπήστε πολύ καλά για πολύ ώρα – πιθανόν το μπλέντερ να είναι καλύτερο - στραγγίξτε σε ποτήρι μαρτίνι.

Αλλιώς, διαλύστε πρώτα τη ζάχαρη στο νερό με ένα κουταλάκι. Προσθέστε το αψέντι, το λεμόνι και τον πάγο, και χτυπήστε στο σέικερ, στραγγίξτε σε ένα ποτήρι μαρτίνι. Χτυπήστε το ασπράδι (ένα ανά δύο ποτά είναι καλά) με ένα πηρούνι, σα να φτιάχνετε ομελέτα, μέχρι να αφρίσει. Προσθέστε το στο ποτήρι.

Το αβγό δεν προσθέτει γεύση – προσθέτει όμως υφή και κάνει το χρώμα ονειρικό. Χωρίς αυτό η υφή του είναι σιροπένια. Αξίζει σίγουρα να το δοκιμάσετε. Για πολύ τολμηρούς: αντικαταστήστε το σφηνάκι νερό με βερμούτ ή τζιν. Σ’ αυτή την περίπτωση πιείτε αυστηρά ένα.

(Συνήθως προτείνουν και μία δόση Ανγκοστούρα. Δεν το έχω δοκιμάσει για να σας πω.)

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ