Φσσσσσστ!

Facebook Twitter
0

Ο Λωτ και οι κόρες του

Ενώ όλοι ξέρουμε ότι η γυναίκα του Λωτ έγινε στήλη άλατος επειδή τόλμησε να παρακούσει τις εντολές του Θεού, κανείς δεν ξέρει το όνομά της. Από την άλλη για την τύχη του Λωτ υπάρχουν πολλές πληροφορίες. Κατάφερε να φύγει από την αμαρτωλή πόλη και κρύφτηκε σε μία σπηλιά στη Σηγώρ. Εκεί οι κόρες του αφού τον μέθυσαν, κοιμήθηκαν μαζί του και έκαναν παιδιά. Πρόκειται για μια πτυχή λιγότερο γνωστή από την στήλη άλατος αλλά απείρως πιο πικάντικη.

Όπως για τις περισσότερες ιστορίες της Παλιάς Διαθήκης, έτσι και γι' αυτήν υπάρχει μία ερμηνεία: στη Νεκρά θάλασσα, λόγω μεγάλης συγκέντρωσης σε αλάτι, σχηματίζονται “στήλες”, που με λίγη φαντασία μοιάζουν με ανθρώπινες φιγούρες.

Ο λόγος που πολλές ιστορικές πόλεις σχηματίστηκαν σ' εκείνη την περιοχή είναι το αλάτι. Σήμερα το αντιμετωπίζουμε σαν μπαχαρικό, οι σεφ σαν μεγεθυντικό φακό γεύσης, οι νοικοκυρές για προσθήκη "νοστιμάδας" -που είναι το ίδιο πράγμα. Έχουμε πλέον ξεχάσει ότι είναι απολύτως απαραίτητο στους οργανισμούς, Η ύπαρξή του είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου.

Σε εποχές μακρινές χωρίς ψυγεία και κονσέρβες, το αλάτι ήταν αυτό που διατηρούσε το κρέας, την πιο δυναμωτική και πολύτιμη τροφή, κάνοντας δυνατά τα μακρινά ταξίδια και την επιβίωση κατά το χειμώνα. Ειδικά κατά το μεσαίωνα, που οι μεταφορές είχαν μειωθεί, το αλάτι ήταν πολύ σπάνιο, άρα ακριβό, οπότε ήταν επιτακτικό να ανακαλυφθούν νέοι μέθοδοι συντήρησης.

Αυτή τη δύσκολη περίοδο άλλοι σκέφτηκαν τον καπνό, άλλοι την αποξήρανση. Οι Σουηδοί πρέπει όμως να έκαναν την πιο πρωτότυπη σκέψη: να χρησιμοποιούν λιγότερο αλάτι. Η λύση ήταν το "ψάρι που έχει υποστεί ζύμωση" αλλά εξίσου ακριβής περιγραφή θα ήταν και το "σάπιο ψάρι".

Βεβαίως αυτό ισχύει και για διάφορα τυριά, τουρσιά και ποτά. Μόνο που στην περίπτωση του Surströmming μιλάμε για έκρηξη μυρωδιάς που όπως είπε και ο Steven Fry περιγράφοντάς το “μπορεί να κάνει τα πουλιά να πέσουν νεκρά από τον ουρανό, αλλά είναι τέλειο πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί.”


Δεν το έχω μυρίσει αλλά γεγονός είναι ότι μεγάλες αεροπορικές εταιρίες απαγόρεψαν την μεταφορά της κονσέρβας γιατί θεώρησαν τα αέρια επικίνδυνα για τις πτήσεις. Άλλο γεγονός είναι ότι ενώ ο Anthony Bourdain έχει φάει ωμό φακόχοιρο μαζί με λίγη γούνα και κολοβακτηρίδια στη Ναμίμπια χωρίς να βγάλει κιχ, όταν δοκίμασε Surströmming είπε “είναι το πιο αηδιαστικό πράγμα που έχω φάει ποτέ στη ζωή μου” - μετά τα Chicken mcNuggets.

Για να φτιάξει κανείς αυτή τη λιχουδιά, πρέπει να αγοράσει ρέγγα της Βαλτικής Θάλασσας τον Μάιο, ν' αλατίσει το ψάρι ελαφρά (άλλωστε ανακαλύφθηκε σε εποχές που το αλάτι σπάνιζε) μέσα σε βαρέλι, να το αφήσει 24 ώρες στον ήλιο για να ξεκινήσει η διαδικασία και μετά να το βάλει κλειστό μαζί με ελαφριά άλμη κάπου με σταθερή θερμοκρασία μέχρι το Σεπτέμβριο.

Ναι, Σεπτέμβριο. Και ναι, η ποσότητα του αλατιού είναι τέτοια που δε φτάνει για να το κάνει παστό.

Πλέον λίγοι ακολουθούν τη διαδικασία και αγοράζουν κατεψυγμένες κονσέρβες που φροντίζουν να ανοίγουν σε ανοιχτούς χώρους, καθώς η μυρωδιά μπορεί να κολλήσει σε επιφάνειες και να επιμείνει πολύ. Οι γνώστες προτείνουν μάλιστα να μην την αποφύγεις, αλλά να πάρεις μια πολύ βαθιά ανάσα μόλις ανοίξει η κονσέρβα και ξεχυθεί η μυρωδιά (με χαρακτηριστικό φσσσσστ!) ώστε αν δεν λιποθυμήσεις, να μουδιάσει η μύτη σου.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ