΄71 & Χέρια βρώμικα στις Νύχτες Πρεμιέρας

 ΄71 & Χέρια βρώμικα στις Νύχτες Πρεμιέρας Facebook Twitter
2

Δύο ταινίες που είδαμε πριν μερικές ώρες, που προβάλλονται απόψε και που αποτελούν έξοχα δείγματα ηλεκτρισμένου σινεμά είναι το ΄71 και τα Χέρια βρώμικα, από την Αγγλία και από την Κολομβία αντίστοιχα. Κοινό χαρακτηριστικό αυτών των ταινιών είναι η άμυνα των ανθρώπων απέναντι στον παραλογισμό και τις εχθροπραξίες - μία άμυνα που εκδηλώνεται με συναισθήματα κρυμμένης τρυφερότητας και ευαισθησίας. Δεν είναι τυχαίο που δύο χαρακτήρες τελείως διαφορετικοί, εφόσον διαφορετικά είναι εξίσου και τα δύο φιλμ, κλαίνε όταν φτάνουν στο σημείο να διαπράξουν φόνο. 

 

 

Το ΄71 που σκηνοθέτησε ο Γιαν Ντεμάνζ διαδραματίζεται ακριβώς στο 1971, στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας, τότε που η πόλη θύμιζε πεδίο μάχης μεταξύ Προτεσταντών και Καθολικών. Παρακολουθούμε την ιστορία του Χουκ, ενός συνεσταλμένου φαντάρου του βρετανικού στρατού (εξαιρετικός πραγματικά ο νέος ηθοποιός Τζακ Ο΄Κόνελ) που στέλνεται με το λόχο του στην Ιρλανδία προς βοήθεια της τοπικής αστυνομίας. Κατά την έφοδο σε ένα σπίτι, προξενείται ανταρσία στους δρόμους και ο Χουκ εγκαταλείπεται από τη μονάδα του. Από κει και πέρα ξεκινά η οδύσσεια του στις φλεγόμενες οδούς και στα σοκάκια του Μπέλφαστ, εφόσον δύο διαφορετικές αντίπαλες ομάδες τον αναζητούν. Ο Χουκ προσπαθεί να επιβιώσει, ενόσω γύρω του άνθρωποι πέφτουν νεκροί από σφαίρες, το μίσος βασιλεύει παντού και η νύχτα γίνεται Κόλαση.

 

Η ταινία είναι μια καθηλωτική περιπέτεια με τρομερά καλογυρισμένες σκηνές μαχών και συγκρούσεων, όλο αγωνία για το αν θα τα καταφέρει ο πρωταγωνιστής να σωθεί και να γυρίσει σώος στην πατρίδα του και στο μικρό παιδί που τον περιμένει. Ως ταινία εποχής, αποτελεί κατά κάποιο τρόπο ντοκουμέντο για μία από τις πιο μαύρες σελίδες της νεότερης ιστορίας της Αγγλίας και της Ιρλανδίας, ένα χρόνο πριν από τη διαβόητη Ματωμένη Παρασκευή που κόστισε τη ζωή 9 ανθρώπων.

 

 ΄71 & Χέρια βρώμικα στις Νύχτες Πρεμιέρας Facebook Twitter
'71: μια καθηλωτική περιπέτεια με τρομερά καλογυρισμένες σκηνές μαχών και συγκρούσεων...

 

Το μεγαλύτερο ατού της όμως είναι ο ουμανισμός που αναδύεται μέσα από τη φρίκη του πολέμου: Ο σκηνοθέτης θέλει τον ήρωα του να έχει μία ιδιαίτερη σχέση αγάπης με τα μικρά παιδιά, απ' αυτό που άφησε πίσω του και το άλλο αγόρι που σκοτώνεται κατά την ανατίναξη της παμπ μέχρι τον έφηβο επίδοξο στρατευμένο δολοφόνο. Και στο επίκεντρο, η πιο τυφλή και φανατική βία, ικανή να μετατρέψει ανθρώπους σε ψυχρούς εκτελεστές.

 

Δεν μου κάνει καμία εντύπωση που το ΄71 ήταν υποψήφιο για τη Χρυσή Άρκτο του φεστιβάλ Βερολίνου. Ένα σινεμά τόσο νευρώδες και ορμητικό, αλλά και τόσο ανθρώπινο παράλληλα!

 

Σχεδόν τα ίδια βασικά χαρακτηριστικά διαθέτει και η δεύτερη ταινία, το Manos Sucias (ελλ. τίτλος Χέρια βρώμικα), μία συμπαραγωγή Κολομβίας και ΗΠΑ σε σκηνοθεσία Τζόσεφ Κουμπότα Βλάντικα με το όνομα του Σπάικ Λι να φιγουράρει στο ζενερίκ έναρξης ως παραγωγός!

 

 

Εδώ ήρωες είναι ένας απεγνωσμένος ψαράς που οι παραστρατιωτικοί σκότωσαν το παιδί του και ένας αφελής 19χρονος ράπερ. Οι δύο αυτοί άνθρωποι, το ίδιο χτυπημένοι από τη μοίρα, δέχονται να μεταφέρουν κοκαΐνη αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε μία τορπίλη, διασχίζοντας τον Ειρηνικό. Αρχικά σκοτώνουν τον έτερο συνεργάτη τους, λευκό και ρατσιστή μαζί τους, έπειτα έχουν να αντιμετωπίσουν τις θαλάσσιες περιπολίες του Λιμενικού και η αγωνία φτάνει στο ζενίθ της όταν αποκοιμούνται και κάποιος τους κλέβει την τορπίλη με το stuff. Δεν πρόκειται, όμως, για κάποιον επικίνδυνο ''μεγαλοκαρχαρία'', αλλά για ένα μικρό φτωχό αγόρι που χρειάζεται λίγη κοκαΐνη για να κάνει καλά την άρρωστη ετοιμοθάνατη γιαγιά του. Στο τέλος, τα ναρκωτικά παραδίδονται εκεί που ήταν να παραδοθούν, πέφτει το χρήμα και οι ήρωες επιστρέφουν στις φτωχικές φαβέλες με το όνειρο για μια καλύτερη ζωή.

 

 ΄71 & Χέρια βρώμικα στις Νύχτες Πρεμιέρας Facebook Twitter
Χέρια βρώμικα: μια πολύ συγκινητική ταινία με κάθε πλάνο της να στάζει αλήθεια και να αποτελεί εμπειρία...

 

Εντυπωσιακή περιπέτεια, γυρισμένη σε αυθεντικά τοπία (η μισή διαδραματίζεται εν πλω και η άλλη μισή μεσ' στην κολομβιανή ζούγκλα) που σε κάνει να συμπαθήσεις τους δύο φτωχοδιάβολους - βαποράκια, καθώς βρίσκονται είτε κατά λάθος, είτε από απόγνωση σ' αυτό το θλιβερό πόστο. Σκληρότητα απ' τη μία, ουμανισμός απ' την άλλη, καθώς παρακολουθούμε να παίζουν τη ζωή τους κορώνα - γράμματα, να γελάνε, να κλαίνε, να μαλώνουν, να συμφιλιώνονται με τη δύναμη της μουσικής, ανίκανοι για να αφαιρέσουν μιαν άλλη ζωή και ουσιαστικά για να εκπληρώσουν την επικίνδυνη αποστολή τους. Κι όταν την εκπληρώνουν με επιτυχία, ένα πολυφωνικό αφρικανικό τραγούδι θυμίζει στον θεατή πως όλοι οι άνθρωποι έχουν αν μη τι άλλο δικαίωμα στ' όνειρο.

 

Ας έχει τη δομή ενός περιπετειώδους θρίλερ κι ας πέφτουν κι εδώ οι επί μέρους ηθοποιοί σαν τα κοτόπουλα. Τα Χέρια βρώμικα είναι κατά βάθος μια πολύ συγκινητική - ''έθνικ'' θα τολμούσα να τη χαρακτηρίσω - ταινία με κάθε πλάνο της να στάζει αλήθεια και να αποτελεί εμπειρία. Δικαίως συμμετείχε στα μεγαλύτερα φεστιβάλ παγκοσμίως, κάνοντας αίσθηση!

 

Info:

Το ΄71 προβάλλεται σήμερα στις 20.00 στην αίθουσα Ideal και επαναπροβάλλεται την Τετάρτη 24/9, στις 20.15 στην αίθουσα Δαναός 2.

Τα Χέρια βρώμικα προβάλλονται σήμερα στις 17.45 στην αίθουσα Δαναός 1 και επαναπροβάλλονται αύριο, Τρίτη 23/9, στις 19.30 στην αίθουσα Δαναός 2.

Οθόνες
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

The Review / «Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος, κριτικός στο Αθηνόραμα, αναλύουν τη νέα ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ, που μόλις κυκλοφόρησε στις αίθουσες και τρομάζει τους Αμερικανούς θεατές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μην ανοίγεις την πόρτα

Οθόνες / «Μην ανοίγεις την πόρτα»: Το χειροποίητο αλλά καθόλου ερασιτεχνικό θρίλερ των Unboxholics

Η πρώτη τους ταινία είναι λογικό να αποτελεί τη συνισταμένη των επιρροών τους αλλά και τόσο παρήγορο να συνορεύει με ένα λιντσικό σύμπαν ψυχολογικού θρίλερ, αντί να αναπαράγει απότομες τρομάρες και δωρεάν ανατριχίλες. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία  στη μνήμη

Daily / The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία στη μνήμη

Σατιρικό δράμα και περιπέτεια κατασκοπίας συγχρόνως, η νέα φιλόδοξη σειρά του HBO διαθέτει, ανάμεσα στα άλλα σημαντικά της ατού, τον Παρκ Τσαν-γουκ στη σκηνοθεσία και τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ σε τέσσερις διαφορετικούς ρόλους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Pulp Fiction / Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Ο Κόπολα πούλησε τα φημισμένα αμπέλια του και σκάρωσε ένα από τα ακριβότερα στοιχήματα στην ιστορία του σινεμά. Όμως, το Φεστιβάλ Καννών των auteurs και των κινηματογραφιστών αιχμής έχει τόση ανάγκη τους καταξιωμένους δημιουργούς μιας αλλοτινής εποχής;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιώργος Αρβανίτης: «Έλεγα "είμαι καλύτερος" και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Αρβανίτης: «Πείσμωνα για να γίνω ο καλύτερος και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Από μια νιότη γεμάτη αντιξοότητες, ο τροχός για εκείνον γύρισε, η ζωή του στράφηκε στο φως και έγινε βιβλίο. Η Ευρώπη τον ανακάλυψε από τις ταινίες του Αγγελόπουλου, στις ιστορίες του πρωταγωνιστούν ο Φίνος, ο Μαστρογιάνι και ο Κουροσάβα. Ο πολυβραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας που ήταν «πάντα την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος» είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Εμφύλιος πόλεμος

Οθόνες / «Εμφύλιος πόλεμος»: Μυθοπλαστική εικασία ή ρεαλιστικό σενάριο;

Με μια φιλμογραφία γεμάτη ζόμπι, κλώνους και αποκυήματα φαντασίας, αυτή είναι η λιγότερο αλληγορική ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ που επιλέγει να μην εξηγήσει τις αιτίες του διχασμού, επιμένει σε μια πολιτική ασάφεια και δεν κατονομάζει τον Τραμπ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Baby Reindeer: Ποτέ η φράση “sent from my iPhone” δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Daily / Baby Reindeer: Ποτέ η φράση «sent from my iPhone» δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Ισορροπώντας ανάμεσα στο θρίλερ, το κοινωνικό δράμα και τη μαύρη κωμωδία, η αυτοβιογραφική σειρά του Netflix αφηγείται με συνταρακτικό τρόπο μια αληθινή ιστορία κακοποίησης, μαζοχισμού και τραύματος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Οθόνες / Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Το laugh track στις κωμικές σειρές αντιπροσώπευε την ψευδαίσθηση μιας κοινότητας, αλλά τώρα ακόμη κι αυτή η ψευδαίσθηση έχει χάσει τη λάμψη της. Καμία σειρά με γέλιο-κονσέρβα δεν έχει κερδίσει το βραβείο Emmy καλύτερης κωμωδίας εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.
THE LIFO TEAM
Σάκης Καρπάς: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Οθόνες / Unboxholics: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Καθώς το «Μην ανοίγεις την πόρτα», το σκηνοθετικό ντεμπούτο των Unboxholics, ετοιμάζεται να βγει στις αίθουσες, ο Σάκης Καρπάς μας μιλά για το δάσος και άλλα πράγματα που τους τρομάζουν, για αγαπημένες ταινίες και games τρόμου, αλλά και για την άδικη δαιμονοποίηση των gamers.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των 90s;

Pulp Fiction / Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των '90s;

Είναι η δεκαετία του '90 η καλύτερη όλων στο σινεμά; Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος συζητά με την κριτικό και αρθρογράφο της LiFO Ειρήνη Γιαννάκη για τη δεκαετία που ξεκίνησε με το «Pretty Woman», το «Goodfellas», το «Χορεύοντας με τους λύκους» και το «Μόνος στο σπίτι» και έκλεισε με τα «Μάτια ερμητικά κλειστά», την «Έκτη αίσθηση», το «Matrix» και το «Fight Club».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghostwatch»: H ταινία τρόμου που προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό

Οθόνες / «Ghostwatch»: Γιατί αυτή η ταινία τρόμου προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό το 1992;

H κυκλοφορία του «Late Night with the Devil» στους κινηματογράφους ξαναφέρνει στην επικαιρότητα μια πρωτοποριακή και πέρα για πέρα ανατριχιαστική δημιουργία του BBC, που προκάλεσε πανικό και ακραίες αντιδράσεις στη Βρετανία το 1992, οδηγώντας έναν νεαρό τηλεθεατή στην αυτοκτονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Οθόνες / Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Ο διάσημος Ελληνογάλλος σκηνογράφος του Χόλιγουντ μιλά στη LiFO για την τέχνη του, για το «Independence Day», το «Dark City», το «Poor Things» και την «Barbie», και για τότε που ο Φίντσερ του ζήτησε να του σχεδιάσει έναν δονητή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Back to Black»: Aξίζει η κινηματογραφική βιογραφία της Έιμι Γουάινχαουζ

The Review / «Back to Black»: Είναι η ταινία για την Έιμι Γουάινχαουζ αντάξια του μύθου της;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Άκης Καπράνος είδαν την ταινία της Σαμ Τέιλορ-Τζόνσον μέχρι τέλους, επιβίωσαν και βρέθηκαν στο στούντιο της LiFO για να συζητήσουν για την εμπειρία τους και για τα στοιχεία που κάνουν καλή μια κινηματογραφική μουσική βιογραφία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Kirsten Dunst: «Το σενάριο του Ευθύμη Φιλίππου για το “Kinds of Kindness” είναι ό,τι πιο weird έχω διαβάσει ποτέ!»

Οθόνες / Kirsten Dunst: «Το σενάριο του Ευθύμη Φιλίππου για το “Kinds of Kindness” είναι ό,τι πιο weird έχω διαβάσει ποτέ»

Με αφορμή τον πολυσυζητημένο «Εμφύλιο Πόλεμο» του Άλεξ Γκάρλαντ, η Αμερικανίδα ηθοποιός συζητά με τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο για τους ρόλους που την απελευθερώνουν, για την ανάγκη να υπάρχουν γυναίκες ηγέτιδες στην πολιτική, για τα πιο ιδιαίτερα σενάρια που έχουν πέσει στα χέρια της, όπως αυτό της τελευταίας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Όχι, καθόλου ιδέα σου δεν είναι και μάλλον πρέπει να βάζω στο εξής την αντίστοιχη επισήμανση, μια και πάντα έτσι γράφω για ταινίες που είδα. Άρα, σ' ευχαριστώ.