7 ξεχωριστές καφετέριες, ζαχαροπλαστεία και φούρνοι της Θεσσαλονίκης! Από την Ελένη Ψυχούλη

7 ξεχωριστές καφετέριες, ζαχαροπλαστεία και φούρνοι της Θεσσαλονίκης! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
4

Kαι η Αθήνα ζει τον δικό της οργασμό. Σαν να βγαίνει από μια σκοτεινιά ψηλαφώντας μια καινούρια αισθητική. Η Θεσσαλονίκη, πάλι, με χιλιάδες καινούρια μαγαζιά να αλλάζουν εντελώς το τοπίο της πόλης, με μια χαλαρή ανάσα και χωρίς καμμιά προσποίηση, τα τελευταία χρόνια έχει ήδη χτίσει το δικό της νέο προφίλ, μιας αληθινής μητρόπολης. Κοσμοπολίτισα αληθινή-που σημαίνει χωρίς πόζα-έχει αφήσει πίσω της τις ξιπασιές του λάιφ-στάιλ και ζωγραφίζει την εικόνα της με τα χρώματα της καλοπέρασης, αυτά που κυκλοφορούν κληρονομικά και αβίαστα στο γονίδιό της. Οι ντόπιοι παραπονιούνται ότι “ναι μεν, αλλά δεν βρίσκεις πια καλό φαγητό”, κάτι που αφήνει ασυγκίνητο εσένα τον αθηναίο, που είσαι πιο επιεικής, αφού έρχεσαι από μια πόλη που δεν βουλιάζει κιόλας κάτω από το βάρος μιας γευστικής κληρονομιάς.

  

Ποτέ μου δεν μπόρεσα να εξηγήσω, επίσης, πώς γίνεται οι Θεσσαλονικείς να φτιάχνουν τόσο πανέμορφα μαγαζιά, από κείνα που με την πρώτη φορά βουλιάζεις μέσα τους σαν στο σπίτι σου, καθένα με τον δικό του χαρακτήρα, τη δική του προσωπικότητα, το δικό του χρώμα και με μια εντελώς προσωπική άποψη, όταν η Αθήνα χτίζει ντεκόρ με την αδιάφορη, πατρόν σφραγίδα του ντεκορατέρ χωρίς όνομα. Στην συμπρωτεύουσα μπορεί ακόμη τα κορίτσια να στολίζονται λες και πάνε σε γάμο όταν κατεβαίνουν για έναν πρωινό καφέ στην Τσιμισκή, όμως, οι “ψαγμένοι” που παλιά έκλειναν πρώτο τραπέζι-πίστα στα αχανή ντιζαϊνάτα μπαρ-ρέστοραν της παραλίας, τώρα σκοτώνονται να ανακαλύψουν το πιο κρυφό σουβλατζίδικο, το πιο αφανέρωτο πατσατζίδικο, την πιο off Broadway ταβέρνα, που θα κυκλοφορήσει σε έκτακτο δελτίο από στόμα σε στόμα, για να γίνει must στο επόμενο εικοσιτετράωρο. Mε τις νέες φθηνές πτήσεις, αξίζει να την κάνεις προάστειο της ζωής σου.

 

 

 

Καφέ Society

  

7 ξεχωριστές καφετέριες, ζαχαροπλαστεία και φούρνοι της Θεσσαλονίκης! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
«Φρειδερίκο αγάπη μου» - Φωτο: Γ. Πλανάκης / LIFO

 

Στο «Φρειδερίκο αγάπη μου» νιώθεις μια Μάρθα Καραγιάννη στις πιο εμπριμέ στιγμές του Δαλιανίδη, ανάμεσα σε τασάκια Μουράνο, τον παππού με το τσιμπούκι, φερ-φορζέ σκαμπό με καυτά ηλιοβασιλέματα-σταυροβελονιά, σπανιόλες χορεύτριες και όλο το κιτς μεγαλείο που ήδη λατρέψαμε στην Pasta Flora της Ζεύξιδος.

 

7 ξεχωριστές καφετέριες, ζαχαροπλαστεία και φούρνοι της Θεσσαλονίκης! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
«Φρειδερίκο αγάπη μου» - Φωτο: Γ. Πλανάκης / LIFO

 

7 ξεχωριστές καφετέριες, ζαχαροπλαστεία και φούρνοι της Θεσσαλονίκης! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
«Φρειδερίκο αγάπη μου» - Φωτο: Γ. Πλανάκης / LIFO

 

Υπό το βλέμμα του σκύλου Φρειδερίκου στην χρυσοποίκιλτη κορνίζα του, θα πιεις σοκολάτα με πορτοκάλι, τσάι με σανταλόξυλο και αμύγδαλο ή ένα νοσταλγικό καμικάζι, στην upcoming, γοητευτικότατη πιάτσα της Ολύμπου (Ολύμπου 87).

7 ξεχωριστές καφετέριες, ζαχαροπλαστεία και φούρνοι της Θεσσαλονίκης! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
«Φρειδερίκο αγάπη μου» - Φωτο: Γ. Πλανάκης / LIFO

7 ξεχωριστές καφετέριες, ζαχαροπλαστεία και φούρνοι της Θεσσαλονίκης! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
«Φρειδερίκο αγάπη μου» - Φωτο: Γ. Πλανάκης / LIFO
7 ξεχωριστές καφετέριες, ζαχαροπλαστεία και φούρνοι της Θεσσαλονίκης! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
«Φρειδερίκο αγάπη μου» - Φωτο: Γ. Πλανάκης / LIFO

==

Οne sweet day

 

7 ξεχωριστές καφετέριες, ζαχαροπλαστεία και φούρνοι της Θεσσαλονίκης! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
One Sweet Day - Φωτο: Γ. Πλανάκης / LIFO

 

Τα σοφιστικέ επαγγελματικά ραντεβού μυρίζουν πια καυτή σοκολάτα, χωρίς ζάχαρη ή μήπως με άρωμα λάιμ ή ακόμα σε εκδοχή καπουτσίνο με σοκολάτα αλλά και ουίσκυ και κονιάκ με σοκολάτα. Η μαγική πρώτη ύλη λιώνει στο ειδικό καζάνι στο οποίο πολύ θα ήθελες να εκτελέσεις το πιο γλυκό μακροβούτι της ζωής σου, παρηγοριέσαι με ένα μπράουνι λουσμένο στη ζεστή σος και την κοσμική περαντζάδα της Χρ. Σμύρνης.

 

7 ξεχωριστές καφετέριες, ζαχαροπλαστεία και φούρνοι της Θεσσαλονίκης! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
One Sweet Day - Φωτο: Γ. Πλανάκης / LIFO

 

7 ξεχωριστές καφετέριες, ζαχαροπλαστεία και φούρνοι της Θεσσαλονίκης! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
One Sweet Day - Φωτο: Γ. Πλανάκης / LIFO

 

Στο πρώτο βραδινό ραντεβού, υπάρχει για σένα κρασί λευκό ή κόκκινο με κομματάκια κουβερτούρας. Κόπηκες; (One Sweet Day, Χ. Σμύρνης 16, 2310 222567)

 

7 ξεχωριστές καφετέριες, ζαχαροπλαστεία και φούρνοι της Θεσσαλονίκης! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
One Sweet Day - Φωτο: Γ. Πλανάκης / LIFO

 

7 ξεχωριστές καφετέριες, ζαχαροπλαστεία και φούρνοι της Θεσσαλονίκης! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
One Sweet Day - Φωτο: Γ. Πλανάκης / LIFO

 

  

Πόλη Από Ζάχαρη

 

7 ξεχωριστές καφετέριες, ζαχαροπλαστεία και φούρνοι της Θεσσαλονίκης! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Sugarela - Φωτο: Γ. Πλανάκης / LIFO

Η Sugarela ή αλλιώς Χριστίνα Κάκκου, θα μπορούσε να’ναι μια πολύφερνη αστή νύφη τακτοποιημένη σε μια Πανόραμα-Βίλα, θα μπορούσε να είναι μπαλαρίνα στο American Ballet Theater, θα μπορούσε να’ναι μια αυστηρή μάγισσα από κείνες που σκαρώνουν χρυσά μήλα στα παραμύθια, θα μπορούσε να’ναι σούπερ ξενοδοχειακή σεφ από κείνες που κόβουν με την ίδια χιλιοστομετρική ακρίβεια πέντε τόνους καρότα-αυτό άλλωστε έχει σπουδάσει-, θα μπορούσε επίσης πολύ καλά να’ναι μια κακομαθημένη συμπρωτευουσιάνα που ψωνίζει ολημερίς λεοπάρ τακούνια και τιγρέ κολάν. Χρόνια, όμως, κλεισμένη σ’ένα μικρό κουζινάκι, έψηνε γλυκάκια όλο βούτυρο, βανίλια και αλήθεια, κάνοντας το δρόμο να μοσχοβολά λιγωτική σοκολάτα, μέχρι να γίνει η Sugarela με τ’όνομα.

 

7 ξεχωριστές καφετέριες, ζαχαροπλαστεία και φούρνοι της Θεσσαλονίκης! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Sugarela - Φωτο: Γ. Πλανάκης / LIFO
 

Χωρίς τις τούρτες της κανένα κοσμικό event δεν πιάνει τον στόχο του απόλυτου σουξέ, αλλά την ψυχή μιας Sugarela την αγγίζεις περισσότερο όταν σπας ανάμεσα στα δόντια την τραγανή, βουτυρένια ευωδιά ενός μπισκότου γεμιστού με μαρμελάδα ή σοκολάτα-αυτό ακριβώς είχε στο νου του ο θεός των μπισκότων όταν τα χάρισε στους ανθρώπους.

 

7 ξεχωριστές καφετέριες, ζαχαροπλαστεία και φούρνοι της Θεσσαλονίκης! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Sugarela - Φωτο: Γ. Πλανάκης / LIFO

 

Σουξέ της η λέμον-πάι, η κρεμ-μπριλέ, το σουφλέ σοκολάτα, το τσιζ-κέικ, τα cup cakes. Τα τρουφάκια με ρούμι και χουρμά ή με τριαντάφυλλο, το μικρό σουφλεδάκι με κρέμα τυριού και τραγανή πραλίνα, η μους κάστανο, η κρέμα βανίλια με σος φράουλας και η κρέμα πορτοκάλι με κομμάτια σουφλέ σοκολάτας, αμαρτίες πολλών, ολόγλυκων καρατίων. (Μητροπόλεως 102, 23100308979)

 ===

Mπεζές

 

7 ξεχωριστές καφετέριες, ζαχαροπλαστεία και φούρνοι της Θεσσαλονίκης! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Μπεζές - Φωτο: Γ. Πλανάκης / LIFO

Το να σε λένε Μπεζέ και να φτιάχνεις τον ωραιότερο μπεζέ της Ελλάδας-τον κλασικό με δυό ενωμένες με σαντιγύ μαρέγκες-λέγεται κάρμα, λέγεται κληρονομικό χάρισμα. Από το 1965, ο κύριος Μανώλης ζυμώθηκε με την άχνη ζάχαρη και τη βανίλια, μέχρι να πετύχει το αιθέριο και τραγανό σύννεφο που τον έκανε γνωστό στο Regal της Σοφούλη.

 

7 ξεχωριστές καφετέριες, ζαχαροπλαστεία και φούρνοι της Θεσσαλονίκης! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Μπεζές - Φωτο: Γ. Πλανάκης / LIFO

 

7 ξεχωριστές καφετέριες, ζαχαροπλαστεία και φούρνοι της Θεσσαλονίκης! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Μπεζές - Φωτο: Γ. Πλανάκης / LIFO

 

Ο γιος του Αργύρης και η γυναίκα του η Πόλυ, μακριά από έτοιμα μείγματα και σκόνες, συνεχίζουν την παράδοση του μπαμπά σε ένα ολόλευκο, δαντελένιο μαγαζί.

 

7 ξεχωριστές καφετέριες, ζαχαροπλαστεία και φούρνοι της Θεσσαλονίκης! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Μπεζές - Φωτο: Γ. Πλανάκης / LIFO

 

7 ξεχωριστές καφετέριες, ζαχαροπλαστεία και φούρνοι της Θεσσαλονίκης! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Μπεζές - Φωτο: Γ. Πλανάκης / LIFO

 

7 ξεχωριστές καφετέριες, ζαχαροπλαστεία και φούρνοι της Θεσσαλονίκης! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Μπεζές - Φωτο: Γ. Πλανάκης / LIFO

 

7 ξεχωριστές καφετέριες, ζαχαροπλαστεία και φούρνοι της Θεσσαλονίκης! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Μπεζές - Φωτο: Γ. Πλανάκης / LIFO

 

Σκάμε μαρέγκες, μπισκότα μαρέγκας με καβουρδισμένο φουντούκι ή λουκούμι τριαντάφυλλο και άλλες με σύκο και άλλες με smarties, ξετυλίγουμε καριόκες από ασημόχαρτα, δαγκώνουμε μυρωδάτα τσουρέκια, αφράτα ροδίνια μας στολίζουν με άχνη παντού, καρδούλες από λευκή σοκολάτα λιώνουν στα δάχτυλά μας, ζαχαρωμένες μπαλίτσες από νεράτζι αφήνουν τριζάτη ζάχαρη στα δάχτυλα, η Πόλυ μας εξηγεί τις συνταγές θηλάζοντας το μωρό της, θα μείνουμε, φτιάχνουν και καλό καφέ. (Μπεζές, Κ. Καραμανλή 117, 2310323247)

===

7 ξεχωριστές καφετέριες, ζαχαροπλαστεία και φούρνοι της Θεσσαλονίκης! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Χατζηφωτίου - Φωτο: Γ. Πλανάκης / LIFΟ

Μπήκα στον Χατζηφωτίου -που τον ήξερα για τα πουράκια του- να πάρω κάτι για τον καφέ, με την πρώτη μπουκιά έπαθα εξάρτηση στο σουσαμένιο κουλούρι με σταφίδα. Μπαινοβγαίνοντας δέκα φορές τη μέρα για-ένα-ακόμη, μέχρι να σωθούν τα άπαντα της ημέρας, συστηθήκαμε και με κάποιες άλλες, άκρως ενδιαφέρουσες νοστιμιές. Τις οποίες θα είχα περάσει στο ντούκου αν δεν είχα πλάι μου την βέρα θεσσαλονικιά κουμπαρούλα μου, Κυριακούλα.

 

7 ξεχωριστές καφετέριες, ζαχαροπλαστεία και φούρνοι της Θεσσαλονίκης! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Χατζηφωτίου - Φωτο: Γ. Πλανάκης / LIFO

 

“Το μον αμούρ-μια μπαλίτσα εκρηκτικής σοκολάτας-είναι το κλασικό κέρασμα της παραδοσιακής μαμάς”. Και γενικά εδώ, το φοντάν δεν έχει ταίρι. Τα πουράκια κλασικά αλλά και με μπίτερ νηστίσιμη σοκολάτα και με μπανάνα και με φραγκοστάφυλλο και με λευκή πραλίνα. Τα ανώμαλα και τα γκοφρετάκια ποίημα! Επίσης εξαιρετικά, τα γλυκά ψυγείου, το ρυζόγαλο, το καζάν-ντιπί και η πολίτικη κρέμα. Είναι χαρά όταν ένα κλασικό μαγαζί δεν επαναπαύεται και δεν χαλάει την ποιότητά του, αντίθετα βρίσκει μια νέα διάλεκτο στον σύγχρονο κόσμο. Στα συν, ότι ένα πακετάκι φοντανάκια-πεσκέσι, μεταφέρεται πιο εύκολα στα μπαγκάζια από το κλασικό τσουρέκι που όλοι προτιμούν. (Παύλου Μελά 37, 231023216)

 

7 ξεχωριστές καφετέριες, ζαχαροπλαστεία και φούρνοι της Θεσσαλονίκης! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Χατζηφωτίου - Φωτο: Γ. Πλανάκης / LIFO
 

 

 

Από τον φούρνο

 

Παλιά θεσσαλονικιά φίλη-καλοφαγού μου είχε πει ότι ο Μπακόλας φτιάχνει το καλύτερο μπριοσένιο ψωμάκι. Στρογγυλό ή σαν κρουασανάκι, το δαγκώνεις και νομίζεις ότι βουλιάζεις σε ψωμένιο σύννεφο. Εκεί, όμως, δοκίμασα και θεϊκές πίτες με χειροποίητο φύλλο σαν να τις έχει κάνει η ηπειρώτισσα γιαγιά σου, σπανακοτυρόπιτα και τυρόπιτα ταψιού, ατομική σφολιάτα και στριφτόπιτα, κουρού με τυρί και λουκάνικο.

Από κείνα τα παλιά μαγαζιά που μένουν σταθερά στο χρόνο και με την εγγύηση πως τα δυό-τρία πράγματα που κάνουν διαθέτουν την υπέρτατη νοστιμιά. Φεύγοντας, λέω δεν παίρνω κι ένα κουλουράκι σουσαμένιο, σιμίτι που το λένε εδώ; Αιώνες ακούω για το θεσσαλονικιό κουλούρι αλλά μόνο μ’αυτό κατάλαβα προς τί η φασαρία: απέραντα τραγανό απ’έξω, λιώνει στο εσωτερικό, με το σωστό αλάτι και την πιο ανάλαφρη ζύμη. Μέχρι να το τελειώσω είχα χαθεί στο δρόμο, έχασα κι ένα ραντεβού, κοινώς, το αληθινό κουλούρι λειτουργεί σαν LSD. Η πιο τραγανή παραίσθηση! (Χρ. Σμύρνης 20, 2310223797).

7 ξεχωριστές καφετέριες, ζαχαροπλαστεία και φούρνοι της Θεσσαλονίκης! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Τουρλής - Φωτο: Γ. Πλανάκης / LIFO

Στον Τουρλή (Μ. Μπότσαρη 50, 2310831066) όλοι πηγαίνουν για το καλύτερο κρουασάν της Θεσσαλονίκης, με παράδοση από το 1967. Αλλά κάνει και εξαιρετικό τσουρέκι γεμιστό με πραλίνα και μπορείς να το παραγγείλεις από πριν με διπλάσια δόση πραλίνα-δεν σου λέω τίποτα!

 

7 ξεχωριστές καφετέριες, ζαχαροπλαστεία και φούρνοι της Θεσσαλονίκης! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Τουρλής - Φωτο: Γ. Πλανάκης / LIFO

 

Επίσης, με την ευκαιρία θα πάρεις και εξαιρετικό βαυαρέζικο ψωμί σικάλεως με προζύμι, ξινούτσικο και στιβαρό, σταρένιο ολικής με χαμηλό γλυκαιμικό δείχτη, κριτσίνια και ψωμί με ζέα και σμυρνιώτικο με προζύμι και αλεύρι από πετρόμυλο.

 

7 ξεχωριστές καφετέριες, ζαχαροπλαστεία και φούρνοι της Θεσσαλονίκης! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Τουρλής - Φωτο: Γ. Πλανάκης / LIFO

 

(Έπεται εστιατορική συνέχεια...)

 

 

Γεύση
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

σχόλια

4 σχόλια
Να διευκρινίσω μόνο, ότι το One Sweet Day, στην Χρυσοστόμου Σμύρνης, ήταν το δεύτερο κατάστημα που άνοιξε και δυστυχώς, έκλεισε. Το κύριο κατάστημα είναι στην Ολύμπου 57 (πάνω από την Ρωμαϊκή αγορά) το οποίο ευτυχώς ζει, βασιλεύει και μας κακομαθαίνει :)
Παιδιά,,,,μιλάμε για τη Θεσσαλονίκη!Εγώ πάντως πάντα έτσι τη θυμάμαι!ζεστή χαλαρή,μυρωδάτη,κυμπάρισα και....φτωχομάνα! Πώς να το κάνουμε? Οι άνθρωποι έχουν γούστο χιούμορ και απλότητα!! Κιι όλα αυτά έμφυτα....