Γνωρίστε τους Malvi: δυo σπουδαίους Έλληνες designers

Γνωρίστε τους Malvi: δυo σπουδαίους Έλληνες designers Facebook Twitter
φωτογραφία: Αγγελική Μαυρομμάτη
0
Γνωρίστε τους Malvi: δυo σπουδαίους Έλληνες designers Facebook Twitter
Το design προσδίδει αξία προστιθέμενη στο τελικό προϊόν και αυτή είναι σχεδόν πάντα μετρήσιμη, άρα και αδιαμφισβήτητη...Φωτογραφία: Αγγελική Μαυρομμάτη

Στον όμορφο χώρο της MALVI με υποδέχεται η Μαρία. Στο βάθος κάθεται ο Πάνος. Οι δυο τους έχουν καταφέρει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να προσελκύσουν τα εγκωμιαστικά σχόλια της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής κοινότητας. Ο αισθητικός τρόπος, άλλωστε, που προσεγγίζουν τους χώρους υγείας είναι βγαλμένος από το μέλλον! Από εκεί πρέπει να προέρχεται και η περιστρεφόμενη καρέκλα που κάθομαι για να τους κάνω τις ερωτήσεις. Η συζήτηση ξεκινάει.

Εσύ Μαρία είσαι από τη Θεσσαλονίκη, ο Πάνος από την Αθήνα, πού και πώς συναντήθηκαν οι δρόμοι σας;

Η σύντομη εκδοχή είναι ότι—πρακτικά—βρεθήκαμε στην Θεσσαλονίκη όταν ο Πάνος ήρθε να σπουδάσει στο τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονία, όσο εγώ βρισκόμουν στην Αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου IUAV της Βενετίας. Με τον καιρό, τον Πάνο τον κέρδισε η αρχιτεκτονική, εγκατέλειψε τη σχολή του και συνεχίσαμε μαζί τις σπουδές μας στην Ιταλία.


Ποια ανάγκη οδήγησε στη δημιουργία της MALVI;

Ουσιαστικά πρόκειται για την μετεξέλιξη του αρχιτεκτονικού/τεχνικού γραφείου Mal-Vi Architects, μετά το rebrand του οποίου αναλάβαμε και τα ηνία, χτίζοντας την MALVI στις βάσεις του. Σκοπός μας ήταν να επεκτείνουμε τη δραστηριότητα του γραφείου σε μία διαφορετική κλίμακα, συμπεριλαμβάνοντας και υπηρεσίες από τους υπόλοιπους τομείς με τους οποίους ασχολούμαστε.

Γνωρίστε τους Malvi: δυo σπουδαίους Έλληνες designers Facebook Twitter
φωτογραφία: Αγγελική Μαυρομμάτη


Με ποιους πυλώνες του design ασχολείστε;

Στην MALVI ασχολούμαστε με τους 4 βασικούς πυλώνες του design: την αρχιτεκτονική, το interior design, την οπτική επικοινωνία και το βιομηχανικό σχεδιασμό. Παρέχουμε υπηρεσίες που αφορούν κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες ξεχωριστά (κάθε μεγέθους και τυπολογίας), αλλά και συνδυαστικά κάποιες ή όλες από αυτές ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε project. Ο στόχος μας είναι να πραγματοποιήσουμε το όραμα του εκάστοτε πελάτη μας, δημιουργώντας μία ενιαία και κατανοητή εικόνα σε όλες τις εφαρμογές του, από το χώρο που στεγάζει την επιχείρησή του και την οπτική του ταυτότητα, μέχρι τη δημιουργία των προϊόντων του, εάν αυτό είναι απαραίτητο. Ο ρόλος μας, μέσω του design, είναι να προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε (ή να βελτιώσουμε όπου χρειάζεται) την εικόνα και την απόδοση μιας εταιρείας ώστε να συμβαδίζει με τους στόχους που έχει θέσει.


Πόσο δύσκολο είναι για δύο νέους να στήσουν την προσωπική τους επιχείρηση στην Ελλάδα της κρίσης;

Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι να παραμείνεις πιστός στις αρχές και στους στόχους που θέτεις όταν ξεκινάς μία επαγγελματική πορεία, ειδικά κατά τη διάρκεια μίας πρωτόγνωρης, για αυτή τη γενιά, κοινωνικοπολιτικής ασάφειας. Είναι πολύ εύκολο λόγω της κρίσης να βρεθείς ξαφνικά εγκλωβισμένος σε συνθήκες ή έργα τα οποία δε θα ήθελες να έχεις αναλάβει, ή δε βοηθούν την ανάπτυξη της επιχείρησής σου.


Γνωρίστε τους Malvi: δυo σπουδαίους Έλληνες designers Facebook Twitter
φωτογραφία: Αγγελική Μαυρομμάτη

Ποιες από τις μέχρι τώρα συνεργασίες σας έχετε ξεχωρίσει και γιατί;

Ξεχωριστή σημασία για εμάς έχουν οι συνεργασίες που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, την κατανόηση και την εμπιστοσύνη με τον πελάτη, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στο τελικό αποτέλεσμα. Είναι, όμως, πολύ δύσκολο να ξεχωρίσουμε κάποια συγκεκριμένη, καθώς κάθε έργο έχει διαφορετικές απαιτήσεις, κάθε συνεργάτης φέρνει και κάτι καινούριο στο τραπέζι και η εμπειρία είναι κάθε φορά πολύ διαφορετική από την προηγούμενη.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο σας «παράσημο» μέχρι σήμερα;

Αυτό είναι πιθανότατα η εμπιστοσύνη που καταφέρνουμε και χτίζουμε στην αρχή του κάθε project με τον πελάτη, καθώς και οι σχέσεις που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της συμμετοχής μας στο έργο. Με αυτόν τον τρόπο αναπτύσσονται συνεργασίες οι οποίες συνεχίζονται και με νέες αναθέσεις από παλιούς πελάτες.


Γνωρίστε τους Malvi: δυo σπουδαίους Έλληνες designers Facebook Twitter
φωτο: Γιώργος Παπαδόπουλος

Γνωρίστε τους Malvi: δυo σπουδαίους Έλληνες designers Facebook Twitter
φωτο: Γιώργος Παπαδόπουλος

Ένα από τα κατορθώματά σας είναι ότι στον «στεγνό» χώρο της υγείας εισαγάγατε ένα καινοτόμο design.

Ο χώρος της υγείας είναι ένας από αυτούς τους τομείς στους οποίους το design θεωρείται κάτι το περιττό, κυρίως γιατί η λέξη "design" απομονώνεται και ταυτίζεται με την επιφανειακή αισθητική. Έτσι, πολύ συχνά στον ιατρικό κλάδο οι προδιαγραφές ενός χώρου (σε κάποιες περιπτώσεις θεμιτά αυστηρές) φτάνουν να καθορίζουν και τη λειτουργία του ή συχνά και την αίσθηση που αποκομίζουν οι χρήστες τους οποίους αφορά. Ουσιαστικά το τελικό αποτέλεσμα καταλήγει να είναι μία σύνθεση προδιαγραφών χωρίς καμία άλλη διαδικασία κριτικής σκέψης ή απόφασης ενδιάμεσα, κάτι το οποίο δεν εξυπηρετεί ούτε τον χρήστη, αλλά τελικά ούτε και την ίδια την προδιαγραφή (η οποία, θυμίζω, ορίζει το ελάχιστα αποδεκτό, όχι πάντα το βέλτιστο). Ο ρόλος μας ήταν να κατανοήσουμε πλήρως τις διαδικασίες και να τις αποδομήσουμε στα στοιχεία που τις αποτελούν, ώστε να επανεξετάσουμε τα δεδομένα και να δούμε ποια είναι τα σημεία όπου μπορούμε να κάνουμε βελτιώσεις.

Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα ξεκίνησαν από απλές ερωτήσεις: Γιατί ο χώρος της ανάνηψης των κλινικών είναι γεμάτος από αχρείαστα ογκώδη ιατρικό εξοπλισμό όταν όλες οι μελέτες που αφορούν στην ψυχολογία των ασθενών προτείνουν ότι η ανάρρωση τους επέρχεται πιο γρήγορα όταν αυτός απουσιάζει ή περιορίζεται στο απαραίτητο; Γιατί η ψυχοφθόρα διαδικασία για έναν άνδρα, όπως η συλλογή σπέρματος σε μία μονάδα εξωσωματικής γονιμοποίησης, γίνεται σε έναν αυστηρά ιατρικό, απρόσωπο και ψυχρό χώρο;

Με σημεία εκκίνησης αυτές τις αντιφάσεις προσπαθήσαμε να επαναπροσδιορίσουμε τη διαδικασία, εφαρμόζοντας ουσιαστικά πολλές μικρές, σταδιακές, σχεδιαστικές και κατασκευαστικές αλλαγές, οι οποίες αθροιστικά συνέθεσαν ένα μη-αναμενόμενο τελικό αποτέλεσμα.


Γνωρίστε τους Malvi: δυo σπουδαίους Έλληνες designers Facebook Twitter
φωτο: Γιώργος Παπαδόπουλος

Γνωρίστε τους Malvi: δυo σπουδαίους Έλληνες designers Facebook Twitter
Ο χώρος της υγείας είναι ένας από αυτούς τους τομείς στους οποίους το design θεωρείται κάτι το περιττό, κυρίως γιατί η λέξη "design" απομονώνεται και ταυτίζεται με την επιφανειακή αισθητική... Φωτο: Γιώργος Παπαδόπουλος

Τι διαφορές υπάρχουν με τους χώρους υγείας του εξωτερικού;

Η βασική διαφορά είναι ότι η έννοια του design δεν έχει υποστεί τις ίδιες στρεβλώσεις στο εξωτερικό. Δεν αφορά μόνο στην "εικόνα" ενός χώρου, αλλά βρίσκεται στην υπηρεσία του ασθενή, των γιατρών του προσωπικού και όλων των χρηστών ώστε να βελτιώσει τις παροχές, την καθημερινότητά τους, την ψυχολογία τους. Το design προσδίδει αξία προστιθέμενη στο τελικό προϊόν και αυτή είναι σχεδόν πάντα μετρήσιμη, άρα και αδιαμφισβήτητη Έτσι μπορεί να αντιληφθεί κάποιος πώς μία σωστή σχεδιαστική λύση, για παράδειγμα, βελτιώνει την ποιότητα ζωής και τους χρόνους αποθεραπείας των ασθενών σε ένα κέντρο αποκατάστασης. Οι χώροι σχεδιάζονται ώστε να είναι οικείοι, φωτεινοί, να εμπνέουν σιγουριά και ασφάλεια, να αντικατοπτρίζουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία του προσωπικού και των γιατρών, γενικότερα λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες που μπορούν να αναβαθμίσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Μιλήστε μας για τη συμμετοχή σας στην έκθεση Yacht Show στο Μονακό.

Το 2010—μετά από μήνες έρευνας και σχεδιασμού—δημοσιεύσαμε την πρόταση μας για ένα, πλήρως αυτόνομο ενεργειακά, καταμαράν 15 μέτρων, το οποίο ονομάσαμε Marvin the Martian. Σκοπός μας ήταν να αποδείξουμε ότι η οικολογική συνείδηση και το design μπορούν να συμβαδίσουν, επαναπροσδιορίζοντας κάθε μηχανικό και σχεδιαστικό στοιχείο του σκάφους ώστε να ανταποκρίνεται στον τελικό στόχο: ένα ηλιακό, μηχανοκίνητο yacht με 30 ναυτικά μίλια πλήρους αυτονομίας. Εκείνη την περίοδο ο μόνος τρόπος με τον οποίο ο κλάδος των σκαφών αναψυχής ασχολούνταν με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν ως extra παροχή σε ήδη υπάρχουσες κατασκευές, με αμελητέο κέρδος τόσο για τους χρήστες όσο και για το περιβάλλον.

Με την πρότασή μας θέλαμε να προβάλλουμε τα οφέλη και τη λειτουργικότητα μίας νέας τυπολογίας yacht (ένα μηχανοκίνητο σκάφος με ταχύτητες και κατανάλωση ιστιοπλοϊκού), ουσιαστικά προτείνοντας μια αλλαγή στην αντίληψη του κλάδου σε θέματα οικολογίας. Μετά από την προβολή του project από ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ που καλύπτουν τον χώρο, μας κάλεσαν τρία εξειδικευμένα ναυπηγεία να τους παρουσιάσουμε αναλυτικότερα τον Marvin κατά τη διάρκεια του Yacht Show του Monaco, τον Σεπτέμβρη του 2010. Η συμμετοχή στη μεγαλύτερη έκθεση σκαφών αναψυχής στον κόσμο ήταν μία σπουδαία εμπειρία, ενώ το γεγονός ότι αναγνωρισμένες εταιρείες του χώρου υποδέχθηκαν την πρότασή μας με ενθουσιασμό υπήρξε η καλύτερη ανταμοιβή.

Γνωρίστε τους Malvi: δυo σπουδαίους Έλληνες designers Facebook Twitter
φωτο: Γιώργος Παπαδόπουλος

Ποιες διακρίσεις κοσμούν τη συλλογή σας αυτούς τους μήνες λειτουργίας του γραφείου σας;

Οι σημαντικότερες διακρίσεις του γραφείου αφορούν και στο πιο πρόσφατο έργο μας, την Embryo Clinic για την οποία η International Interior Design Association απένειμε το Global Excellence Award, ως το καλύτερο έργο στην κατηγορία των χώρων υγείας παγκοσμίως. Παράλληλα στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό A+ Awards μας τίμησαν με Εύφημη Μνεία, στην ίδια κατηγορία, ανάμεσα σε χιλιάδες συμμετοχές από 100 χώρες.

Έχετε καταφέρει μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα να γίνετε παγκοσμίως γνωστοί. Τι απαιτήσεις γεννά αυτή η αναγνωρισιμότητα του έργου σας;

Είμαστε καταρχάς πολύ ευχαριστημένοι που η μετουσίωση του οράματος των πελατών μας τυγχάνει αναγνώρισης σε ένα τόσο απαιτητικό και ανταγωνιστικό επίπεδο. Ίσως αυτό να ανεβάζει λίγο περισσότερο τις προσδοκίες στις συνεργασίες μας, αλλά παρόλα αυτά δε νιώθουμε ότι αλλάζει κάτι ουσιαστικό στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε

Ποια έργα έχετε ζηλέψει από άλλα κορυφαία γραφεία του εξωτερικού;

Είναι αρκετά τα έργα που μας εντυπωσιάζουν ξεχωριστά—σε κάθε κατηγορία που δραστηριοποιούμαστε—από μεγάλα γραφεία του εξωτερικού, αλλά συνήθως "ζηλεύουμε" τη διαδικασία δημιουργικών γραφείων που αντικατοπτρίζουν λίγο και το δικό μας τρόπο σκέψης: ο συνδυασμός αρχιτεκτονικής και branding στα έργα των Snøhetta, ο ανασχεδιασμός του παγκοσμίου brand της Prada (με τη συνολική στρατηγική τοποθέτησης του μέσω του retail και exhibition design και τις γραφιστικές εφαρμογές από τους OMA/AMO του Rem Koolhaas), ή η αστείρευτη πηγή minimal έμπνευσης σε όλα τα πεδία της Nendo του Oki Sato.

Γνωρίστε τους Malvi: δυo σπουδαίους Έλληνες designers Facebook Twitter
φωτο: Γιώργος Παπαδόπουλος


Ποιο έργο λείπει αυτή τη στιγμή από τη Θεσσαλονίκη και θα θέλατε να το δημιουργήσετε;

Από τη Θεσσαλονίκη λείπουν τα μεγάλα έργα υποδομής, ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών της και να διεκδικήσει τη γεωπολιτική θέση που επιζητά, η έλλειψη των οποίων έχει υποδειχθεί τουλάχιστον μισό αιώνα τώρα από την χωροταξική μελέτη του καθ. Ι.Τριανταφυλλίδη. Παρότι από τις προτάσεις του δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία μέχρι σήμερα (μετακίνηση του αεροδρομίου, επέκταση του λιμανιού και δημιουργία ευρωλιμένα, μετακόμιση της ΔΕΘ και αξιοποίηση του χώρου στο κέντρο της πόλης, ζεύξη του Θερμαϊκού, κ.α.) πιστεύουμε ότι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει το sprawling και η άναρχη δόμηση στους γειτονικούς δήμους, ώστε να μπορέσει η πόλη να αναπτυχθεί ορθολογικά και με οργανωμένο σχέδιο, είναι η κατασκευή της γέφυρας που ενώνει τον κόλπο της Θεσσαλονίκης. Με αυτό τον τρόπο θα "κλείσει" ο εξωτερικός περιφερειακός, η διερχόμενη κίνηση δε θα επιβαρύνει την πόλη και η οικιστική ανάπτυξη θα μπορέσει να γίνει πάνω σε έναν σαφή άξονα που θα συνδέει τον μητροπολιτικό δήμο από δυτικά μέχρι ανατολικά και αντίστροφα.


Γνωρίστε τους Malvi: δυo σπουδαίους Έλληνες designers Facebook Twitter
φωτο: Γιώργος Παπαδόπουλος

Γνωρίστε τους Malvi: δυo σπουδαίους Έλληνες designers Facebook Twitter
φωτο: Γιώργος Παπαδόπουλος

Τι περιλαμβάνουν τα μελλοντικά σας σχέδια;

Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να χτίζουμε πάνω στην εμπειρία των προηγούμενων έργων μας και να αναζητούμε συνεργασίες με ανθρώπους που έχουν όραμα και θάρρος να το πραγματοποιήσουν.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ