Το δισκογραφικό comeback της Μαίρης Λίντα με διπλό live CD από το Ηρώδειο

 Το δισκογραφικό comeback της Μαίρης Λίντα με διπλό live CD από το Ηρώδειο Facebook Twitter
3

 Το δισκογραφικό comeback της Μαίρης Λίντα με διπλό live CD από το Ηρώδειο Facebook Twitter
Από την προετοιμασία για την εμφάνιση στο Ηρώδειο. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Την ηλικία της Μαίρης Λίντα τη βρίσκει κανείς εύκολα με ένα απλό γκουγκλάρισμα. Είναι γεννημένη τον Νοέμβριο του 1935, άρα οδεύει προς τα 80, έχοντας συμπληρώσει μια προϋπηρεσία 60 ολόκληρων ετών στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι. Λογικό θα ήταν, βάσει όλων αυτών, η φωνή της να έχει ''χάσει'' και ένα μάλλον ενοχλητικό βιμπράτο να χαρακτήριζε τις σημερινές ερμηνείες της. Κι όμως!

 

Είχα την ευκαιρία να την ακούσω πρώτη φορά live στα γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη στο Λυκαβηττό, τον Ιούλιο του 2010. Η φωνή της, μία 5ετία πίσω, μου είχε φανεί εξίσου ανέγγιχτη από το χρόνο. Στην περσινή επετειακή συναυλία της στο Ηρώδειο, πάλι, δεν τα κατάφερα να παραστώ, μα αν κρίνω από το διπλό CD που μόλις κυκλοφόρησε, ισχύει ακριβώς το ίδιο: Λες και είναι ευλογημένη η φωνή αυτής της γυναίκας και τραγουδάει στους τόνους που τραγουδούσε τη δεκαετία του 1960, καταφέρνοντας έως και κορώνες που προξενούν ευφορία και σε καμία περίπτωση θλίψη ή μειδίαμα.

 

Φυσικά η Μαίρη Λίντα δεν είναι μόνο φωνή. Είναι και μία εξωστρεφής περσόνα, όπως τη γνωρίσαμε, στην υπηρεσία των ταχύτατων εκτελέσεων των λαϊκών τραγουδιών με το καινοτόμο τετράχορδο μπουζούκι του Μανώλη Χιώτη.

 

 

Κι αν πλέον η Μαίρη Λίντα δε μπορεί να είναι η σκερτσόζα τραγουδίστρια - χορεύτρια στο πλάι του Χιώτη, εξακολουθεί να παραμένει αλλέγρα ως άνθρωπος, ως ερμηνεύτρια και ως performer.

 

Όποιος ακούσει το διπλό CD ''Μαίρη Λίντα 60 χρόνια'' (MINOS EMI), εισπράττει στο ακέραιο όλα τα άνωθεν χαρακτηριστικά της, όχι από το μακρινό παρελθόν, αλλά από το εντυπωσιακό παρόν της!

 

Στο πρώτο CD περιέχονται 23 τραγούδια - μεγάλες επιτυχίες της Λίντα από τις συνεργασίες της με τον Μανώλη Χιώτη (11), τον Βασίλη Τσιτσάνη (1), τον Μίκη Θεοδωράκη (6), τον Μάνο Χατζιδάκι (3), τον Γεράσιμο Λαβράνο (1) και τον Γιώργο Κριμιζάκη (1). Κατανοώ πως ενδεχομένως να ήταν αταίριαστα με μία επετειακή συναυλία κομμάτια από τον ''Επιτάφιο'' του Γιάννη Ρίτσου και του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά έχω την αίσθηση πως λείπει έστω ένα μικρό δείγμα απ' το θρυλικό αυτό έργο της λαϊκής - έντεχνης μουσικής που σφράγισε η Μαίρη Λίντα σε τρίτη εκτέλεση μετά τη Μούσχουρη και τον Μπιθικώτση.

 

Το δεύτερο CD, μικρότερο σε διάρκεια, με 13 τραγούδια παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Κομμάτια των Μανώλη Χιώτη (11), Μίκη Θεοδωράκη (1) και Μάνου Χατζιδάκι (1), ''πειραγμένα'' τα περισσότερα από τους νεότερους Imam Baildi, Gadjo Dilo και τους πρεσβύτερους Apurimac. Εδώ το πείραμα, μια και σαφώς πρόκειται για πείραμα/ εγχείρημα, πέτυχε απόλυτα! Λόγου χάριν, μην ακούσει κανείς Imam Baildi και φανταστεί πως η φωνή της τραγουδίστριας ακούγεται από παλιά samples. Η Μαίρη Λίντα ταξιδεύει μέσα στους φρέσκους ήχους των τριών συγκροτημάτων και ανάγεται σε μία αστείρευτη ερμηνευτική περσόνα της jazz, του swing και του latin! Καταφέρνει έτσι να αποποιείται τον, συχνά επάρατο, όρο του ''cult'' και να είναι πολύ απλά μία σύγχρονη τραγουδίστρια με τη δική της μεγάλη ιστορία.

 

 

Ωραίες και οι ενορχηστρώσεις του Γιώργου Παγιάτη! Μία φουλ μπάντα δεξιοτεχνών μουσικών δίχως αυτή την αίσθηση του ιλουστρασιόν που έχουν συνήθως ανάλογες επετειακές βραδιές στο Ηρώδειο. Κι επειδή ακούμε κατά κόρον λαϊκά τραγούδια - μην ξεχνιόμαστε - τα μπουζούκια του Μανώλη Καραντίνη και του Θανάση Βασιλά επιχειρούν μία άμεση σύνδεση με το πιο ένδοξο παρελθόν της εγχώριας λαϊκής μουσικής.

 

Εν κατακλείδι, τα ''60 χρόνια'' της η Μαίρη Λίντα δεν τα σέρνει σε καμιά βαριά βαλίτσα που την αναγκάζει να ασθμαίνει επί σκηνής. Περισσότερο μού κάνουν σε μία ψάθα που παίρνει μαζί της τραβώντας για κάποια γλυκιά και ζεστή καλοκαιρινή παραλία! Άλλο νά'χεις μόνο ψυχή και όχι φωνή - η Μαίρη Λίντα τά'χει και τα δύο ακόμη ευτυχώς σε γενναιότατες δόσεις!

Μουσική
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα Κατά Ματθαίον Πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Τα κατά Ματθαίον πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά τον συναρπαστικό κόσμο του μπαρόκ και ξεδιπλώνει τα μυστικά των Παθών του «σημαντικότερου μουσικού επιστήμονα», του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Μουσική / Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Ανταγωνισμός πάντοτε υπήρχε, αλλά ποτέ δεν σοβάρεψαν τόσο τα πράγματα όσο τώρα. Στον χορό μπήκε και ο Kanye West, το κερασάκι στην τούρτα όμως το έβαλε η Taylor Swift. Τα beefs έχουν επανέλθει επειδή μάλλον είναι κάτι που πουλάει.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μουσική / Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων και αρκετά σκαμπανεβάσματα, ο νεαρός δημιουργός που γνωρίσαμε με το πρότζεκτ Amalia and the Architects κυκλοφορεί το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο «Amalia???», ξανασυστήνεται στο κοινό μέσα από 10 τραγούδια με υπαρξιακές αναζητήσεις, που λειτουργούν πέρα από τα όρια του φύλου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ, η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Συμφωνώ γιά την φωνή, σχεδόν ανέγγιχτη από τον χρόνο. Δυστυχώς το βράδυ της συναυλίας είχε πρόβλημα ("κλείσιμο" ή βράχνιασμα) και μας έμεινε η υπέροχη και πολύ κομψή παρουσία της και το πολύ υψηλό επίπεδο των συμμετεχόντων.Τώρα δεν ξέρω πως τα κατάφεραν στο CD . Την ηχογράφησαν χώρια ;Γιατί εκείνο το βράδυ Μ.Λ. δεν ακούσαμε
Ναι, ε; Τι να σας πω, δεν ήμουν εκεί, όπως τό'γραψα κιόλας, αλλά στο CD πραγματικά είναι εξαιρετική. Το ίδιο επίσης και προχθές στη δισκοπαρουσίαση που τραγούδησε live.