Οι Growlers μιλούν στη LΙFO

Οι Growlers μιλούν στη LΙFO Facebook Twitter
Η δεκαετία του '60 είναι για τα μπάζα. Μας αρέσουν απλώς τα μουσικά στοιχεία της, τα όργανα που χρησιμοποιούσαν κ.λπ.
0

Οι συναυλίες τους είναι ένα ξεφάντωμα μέχρι τελικής πτώσεως. Φτιάχνουν μουσική χρησιμοποιώντας υλικά παλιά και δοκιμασμένα –surf and garage and psychedelia–, τα οποία ρίχνουν στο μπλέντερ και με πολύ αυτοσαρκασμό μάς σερβίρουν τον νέο ήχο: το beach goth. Αν σε όλα αυτά προσθέσεις τα θεοπάλαβα κοστούμια που φορούν στη σκηνή και το αστείρευτο κέφι τους, αρχίζεις να μετράς τις μέρες ως το επόμενο live των Growlers στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στον Βόλο (16, 17 και 18 Απριλίου, στο Gagarin, στο Principal και στο Συγκρότημα Τσαλαπάτα αντίστοιχα).

Σίγουρα είμαστε λιγάκι ανεύθυνοι και ανέμελοι τύποι. Το punk ήταν η αφορμή να γράψω μουσική, επειδή την έκανε να μοιάζει εύκολη και σέξι. Δεν γούσταρα ποτέ το σκληροπυρηνικό punk.

Από το Μπρούκλιν στην Ελλάδα για συναυλίες, και μετά Γαλλία, U.K., Ιαπωνία... Είναι τόσο συναρπαστική η ζωή των μουσικών, όσο τη φαντασιωνόμαστε εμείς οι ακροατές; Μας προτείνεις να πιάσουμε κιθάρες και μικρόφωνα;

Μερικά παιδιά λένε: «Θέλω να μπω σ' ένα συγκρότημα επειδή δεν θέλω να δουλεύω». Σόρι, παίδες, θα σας βγει το λάδι. Αλλά είναι μια ικανοποιητική δουλειά. Είναι η δική μας επιχείρηση. Μια επιχείρηση που κάνει τον κόσμο ευτυχισμένο και μας αναγκάζει να κάνουμε πράγματα που δεν θα κάναμε σε καμιά άλλη δουλειά. Και, ναι, ξεφαντώνουμε μέχρι τελικής πτώσεως, μας κακομαθαίνουν όλοι και οι γυναίκες μάς κυνηγάνε. Η απόφαση είναι δική σας.


Είστε από το Dana Point του Orange County, το οποίο είναι πιο γνωστό για τη σκηνή του hardcore. Πώς και ξεφύγατε απ' αυτόν το σκληρό ήχο; Τις σας έσπρωξε στο garage, την ψυχεδέλεια και τις jangle κιθάρες;

Για να είμαστε ακριβείς, η περιοχή ήταν γνωστή για το Hardcore Straight Edge (υβρίδιο του hardcore punk που πρέσβευε την αποχή από κάθε εθιστική ουσία, αλκοόλ, τσιγάρα, ακόμα και από τα πιο ελαφρά –recreational– ναρκωτικά, όπως η κάνναβη και οι αμφεταμίνες). Ήταν η κυρίαρχη τάση τότε. Μεγαλώνοντας, μου φαινόταν όλο και λιγότερο ελκυστική. Ήταν ένα είδος punk και το εκτιμούσα. Πολλά από τα παιδιά στον χώρο του Straight Edge ήταν οι πιο εντάξει τύποι στην πιάτσα, οι πιο διασκεδαστικοί – και οι πρώτοι που το παράτησαν. Ξέγραψα τελείως τη συγκεκριμένη μουσική και δεν ασχολήθηκα καθόλου μαζί της, επειδή δεν μου άρεσε που απέρριπτε όλες τις «εθιστικές ουσίες»: αλκοόλ, τσιγάρο, καφεΐνη και ελαφρά ναρκωτικά. Εξαιτίας της στάσης μου δεν με άφησαν να συμμετάσχω ποτέ στη φάση. Με θεωρούσαν πρεζόνι ή χίπη. Και δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί φοβούνταν να δοκιμάσουν τα ελαφρά ναρκωτικά ή να πιουν μια μπίρα. Τα άλλα μέλη της μπάντας μου προέρχονται από τη σκηνή του hardcore. Πρώτα η μουσική, αλλά και ελεύθερη χρήση ελαφρών ναρκωτικών. Όταν οι σκληροπυρηνικοί άλλαξαν στρατόπεδο και μπήκαν στη μουσική που σχετιζόταν με την drug κουλτούρα, συγκρουστήκαμε. Τώρα πια είμαστε φίλοι.


Η μουσική σας αποπνέει μια laid back αίσθηση που έχουμε συνδυάσει με τα '60s. Θεωρείτε ότι τα '60s ήταν μια ιδανική χρονική παρένθεση μέσα στην ιστορία; Πώς εξηγείται όλη αυτή η επιστροφή στο παρελθόν;

Η δεκαετία του '60 είναι για τα μπάζα. Μας αρέσουν απλώς τα μουσικά στοιχεία της, τα όργανα που χρησιμοποιούσαν κ.λπ.


Από την άλλη, οι δίσκοι σας είναι φτιαγμένοι με κάτι από το DIY ήθος του punk. Ποια είναι η σχέση σας με το είδος αυτό;

Σίγουρα είμαστε λιγάκι ανεύθυνοι και ανέμελοι τύποι. Το punk ήταν η αφορμή να γράψω μουσική, επειδή την έκανε να μοιάζει εύκολη και σέξι. Δεν γούσταρα ποτέ το σκληροπυρηνικό punk.


Τι μουσική ακούτε; Θα μας συστήσετε κανένα καινούργιο γκρουπ;

Ακούω πολύ αφρικανικό funk, τον William Onyeabor κι άλλα τέτοια. Ξανακούω επίσης πολλά πράγματα από το punk των '70s, με το οποίο μεγάλωσα και από το οποίο επηρεάστηκα. Ian Dury, Television, Talking Heads κ.λπ., μουσική για πάρτι.


Ως συγκρότημα με χιούμορ που είστε, δεν βρίσκετε ότι ο αυτοσαρκασμός είναι στοιχείο που σπανίζει στο ροκ; Ποια γκρουπ που διαθέτουν χιούμορ σας αρέσουν;

Οι περισσότεροι θέλουν να περνιούνται για σοβαροί καλλιτέχνες, αλλά αυτό γίνεται πληκτικό. Το χιούμορ είναι απαραίτητο για να μην πάρουν τα μυαλά σου αέρα. Δεν μπορείς να είσαι ευτυχισμένος, αν δεν είσαι σεμνός. Οι Black Lips έχουν τρομερή αίσθηση του χιούμορ. Και ο Mac DeΜarco επίσης.


Τι να περιμένουμε στις συναυλίες σας στην Ελλάδα; Θα βγείτε ντυμένοι με κινέζικα κοστούμια και μακιγιάζ αλά Kiss;

Όχι, θα βγούμε με στριγκάκια και λαμέ.

The Growlers
Πέμπτη 16 Απριλίου, Gagarin 205 Live Music Space (Λιοσίων 205, Αθήνα) / Παρασκευή 17 Απριλίου, Principal Club Theater Μύλος (Ανδρέα Γεωργίου 56, Θεσσαλονίκη) / Σάββατο 18 Απριλίου, Συγκρότημα Τσαλαπάτα (Ζάχου-Παγασών-Γιαννιτσών-Λαχανά, Βόλος). Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:00.

Τι άλλο καλό κυκλοφορεί;

Courtney Barnett
Sometimes I sit and think, and sometimes I just sit
Τη γνωρίσαμε από τα δύο-EP-σ' ένα-CD που κυκλοφόρησε το 2013 με τίτλο «The double EP: A sea of split peas». Η Courtney, η οποία θεωρητικά ανήκει στη γενιά των slackers, ξεχώρισε χάρη στη φρεσκάδα και στη μελετημένη αφέλεια των στίχων της, σε ένα μουσικό σύμπαν όπου το όνειρο κάθε νεαρής τραγουδίστριας είναι να φανεί πιο κυνική και femme fatale από τη Nico, τη Marianne και την Debbie μαζί. Με αισθητικές αποσκευές το grunge και το garage κι έναν αυτοσαρκασμό που σπάει κόκαλα, η εκ Μελβούρνης ορμώμενη νεαρή μάς ενθουσίασε και τα δύο ΕΡ έμοιαζαν με συλλογές διηγημάτων που μας άνοιξαν την όρεξη για ένα χορταστικό μυθιστόρημα. Ο τίτλος του νέου της πονήματος «Sometimes I sit and think, and sometimes I just sit» επιβεβαιώνει ότι θα παραμείνει η ιέρεια-μούσα των slackers. Κι αυτό φυσικά δεν είναι κακό, απλώς κατεβάζει υπερβολικά τον πήχη των δυνατοτήτων της. Όλα στον δίσκο –μουσική, στίχοι– αποπνέουν μια ηθελημένη αδιαφορία, σαν να γίνονται χωρίς ιδιαίτερο πάθος, αφού η ζωή είναι κάτι χωρίς σημασία τελικά, μια ραγισματιά στον τοίχο – άσε που κινδυνεύεις να πεθάνεις από κρίση άσθματος, ενώ ξεχορταριάζεις τον κήπο σου (όπως τραγουδούσε στα ΕΡ). Ο δυναμικός ήχος της μπάντας της (κιθάρα-μπάσο-ντραμς) θυμίζει τους pub-rockers των '70s, μόνο που η Courtney δεν ζορίζει τις φωνητικές χορδές της, μερικές φορές μονολογεί απλώς, διηγούμενη ασήμαντα περιστατικά. Το αποτέλεσμα είναι ενδιαφέρον, ίσως όχι όσο περίμενε το άτυπο φαν κλαμπ της στο οποίο ανήκω, και για να συνεχίσω το λογοπαίγνιο, είναι μάλλον νουβέλα παρά μυθιστόρημα. Από τις 12 αφηγηματικές βινιέτες της ξεχώρισα το «An illustration of loneliness (Sleepless in New York)», το «Small Poppies» για την bluesy ενορχήστρωση, το «Aqua Profunda!» για την περιγραφή των κολυμβητών στην πισίνα, το «Nobody really cares if you don't go to the party» για την ειρωνεία του και την «γκαραζιέρικη» ατμόσφαιρά του.

The Monochrome Set
Spaces everywhere
Η μπάντα που θα μπορούσε να έχει καταλάβει τη θέση των Smiths στις καρδιές μας και στα charts ξαναχτυπά. Μη σας κουράσω με τις αμέτρητες αναποδιές, ατυχείς συγκυρίες και εσωτερικές κόντρες που δεν τους το επέτρεψαν. Ας αρκεστούμε στο ότι οι Monochrome Set χρωμάτισαν με τον αβανγκάρντ/art-punk ήχο τους τη δεκαετία των '80s, όπως μια πλειάδα άλλων γκρουπ της Cherry Red (στην οποία έκαναν μεταγραφή από την άλλη αγαπημένη δισκογραφική, τη Rough Trade). Πριν με πιάσει η νοσταλγία κι αρχίσω να θυμάμαι τις εποχές που καταλαβαίναμε τι θα ακούσουμε βλέποντας την ετικέτα της δισκογραφικής, να πω ότι ασχολούμαι με τους Monochrome Set όχι από νοσταλγία, αλλά επειδή το «Spaces Everywhere» θα το ζήλευαν πολλοί νέοι και παλιοί pop-ίστες – ακούστε το «Rain Check» και θα με θυμηθείτε. Ο ινδικής καταγωγής Bid τραγουδάει με την κάπως παράφωνη ειρωνεία που θα πρέπει να ζήλευε ο Elvis Costello και σαφώς υπάρχουν πολλές στιγμές που αντιλαμβάνεσαι πόσο τον έχει επηρεάσει ο Mozz. Οι ενορχηστρώσεις δεν βασίζονται μόνο στην κλασική τετράδα κιθάρα-μπάσο-ντραμς-πλήκτρα, αλλά διακρίνουμε ένα φλάουτο κι ένα τσέλο, ένα βιμπράφωνο που ορίζει το jazzy ύφος του δίσκου κι ένα μπάντζο. Υποσημείωση: το «Z Train» θα μπορούσε να προέρχεται από σάουντρακ ταινίας γουέστερν ή να το έχουν γράψει οι Calexico. Συμπέρασμα: ενώ οι Smiths διαλύθηκαν προ αμνημονεύτων χρόνων, οι Monochrome Set συνεχίζουν – ίσως επειδή ο Bid δεν ήθελε όλα τα φώτα πάνω του. Μακάρι πολλά από τα γκρουπ που πέφτουν στα reunions από απελπισία, ματαιοδοξία ή υπέρμετρη φιλοδοξία, μακάρι να είχαν ωριμάσει και να είχαν εξελιχθεί όπως οι Monochrome Set.

Μουσική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα Κατά Ματθαίον Πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Τα κατά Ματθαίον πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά τον συναρπαστικό κόσμο του μπαρόκ και ξεδιπλώνει τα μυστικά των Παθών του «σημαντικότερου μουσικού επιστήμονα», του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Μουσική / Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Ανταγωνισμός πάντοτε υπήρχε, αλλά ποτέ δεν σοβάρεψαν τόσο τα πράγματα όσο τώρα. Στον χορό μπήκε και ο Kanye West, το κερασάκι στην τούρτα όμως το έβαλε η Taylor Swift. Τα beefs έχουν επανέλθει επειδή μάλλον είναι κάτι που πουλάει.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μουσική / Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων και αρκετά σκαμπανεβάσματα, ο νεαρός δημιουργός που γνωρίσαμε με το πρότζεκτ Amalia and the Architects κυκλοφορεί το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο «Amalia???», ξανασυστήνεται στο κοινό μέσα από 10 τραγούδια με υπαρξιακές αναζητήσεις, που λειτουργούν πέρα από τα όρια του φύλου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ, η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM