Τι θα ακούσουμε στο φετινό πρωτοποριακό Borderline Festival;

Τι θα ακούσουμε στο φετινό πρωτοποριακό Borderline Festival; Facebook Twitter
0
Τι θα ακούσουμε στο φετινό πρωτοποριακό Borderline Festival; Facebook Twitter
Φωτό: Stavros Petropoulos

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, αρχές του Μαρτίου, η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών παρουσιάζει το Borderline Festival 2015. Φέτος το φεστιβάλ μεγαλώνει σε διάρκεια, γίνεται πενθήμερο και μας υπόσχεται πολλές εκπλήξεις και για πρώτη φορά δράσεις εκτός της Στέγης. Η φιλοσοφία του παραμένει η ίδια: να προσεγγίσει την ηχητική πρωτοπορία και να εξερευνήσει όλες τις τάσεις που κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια στην πειραματική, ακουστική αλλά και ηλεκτρονική μουσική. Επίσης, συνεχίζει να ποντάρει στο ρίσκο, στο ασυνήθιστο και στην πρόκληση με σκοπό την αλληλεπίδραση μεταξύ κοινού και δημιουργών πάνω στη σκηνή. Κάθε περφόρμανς αποφεύγει τα καθιερωμένα στερεότυπα. Φέτος, το πρόγραμμά του είναι πιο πλούσιο και πιο φιλόδοξο από ποτέ, με μεγάλα ονόματα απ' όλο τον κόσμο σε απρόσμενες μουσικές συμπράξεις.

Το φεστιβάλ ξεκινάει την Παρασκευή 6 Μαρτίου με την ηχητική συνεργασία της γλύπτριας Rie Nakajima από την Ιαπωνία, γνωστής για τις αυτοσχεδιαστικές της εμφανίσεις, με τον David Toop. Ο Toop είναι γνωστός τόσο για τη μουσική του όσο και για το έξοχο βιβλίο του Ocean of Sound.

Τι θα ακούσουμε στο φετινό πρωτοποριακό Borderline Festival; Facebook Twitter
Akio Suzuki. Photo by Aki Onda

Ακολουθεί ο Aμερικανός C Spencer Yeh. Για χρόνια, ο Υeh χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Burning Star Core, κάνοντας εντυπωσιακές εμφανίσεις με αυτοσχεδιασμό πάνω στο βιολί.

Τέλος, η σπουδαία συνθέτρια και sound artist Holly Herndon θα εμφανιστεί μαζί με τον Mat Dryhurst σε ένα πιο πειραματικό set, αφήνοντας λίγο το techno.

Τι θα ακούσουμε στο φετινό πρωτοποριακό Borderline Festival; Facebook Twitter
Aki Onda. Photo by Sandrine Marc

Το Σάββατο θα ανέβει πρώτος στη σκηνή ο Κωστής Δρυγιανάκης από τον Βόλο, που ασχολείται με εναλλακτικές μορφές μουσικής έκφρασης από το 1984 με το σχήμα Οπτική Μουσική. Ο φυσικός και σαξοφωνίστας John Butcher συναντά τον Rhodri Davies στην άρπα με ελεύθερη, αυτοσχεδιαστική διάθεση. Ο Ιάπωνας Aki Onda κλείνει τη δεύτερη μέρα με το μοναδικό του στυλ παιξίματος με walkman και κασέτες. Την Κυριακή 8 Μαρτίου, o Akio Suzuki θα παρουσιάσει το γνωστό «oto date» του, ένα soundwalk που θα γίνει εκτός Στέγης.

Τι θα ακούσουμε στο φετινό πρωτοποριακό Borderline Festival; Facebook Twitter
Streifenjunko. Photo by Andreas Ulvo

Επίσης, θα ακούσουμε τους ήχους του σαξοφωνίστα και τρομπετίστα Streifenjunko από την παγωμένη Νορβηγία, ενώ το τρίο των Ben Vida, Tyondai Braxton και Amirtha Kidambi θα επιχειρήσει να αποδομήσει τη χορευτική μουσική. Η βραδιά, όμως, αποκτάει πιο «μεταλλικό» ενδιαφέρον, με την επιβλητική παρουσία του Aaron Dilloway των Wolf Eyes, που συνεργάζεται εδώ με τον πιο «πειραματικό» Jason Lescalleet. Η αυλαία του Borderline πέφτει εντυπωσιακά την Τετάρτη 11 και Πέμπτη 12 Μαρτίου με τους Γερμανούς Zeitkratzer που θα παίξουν το ιστορικό άλμπουμ «Metal Machine Music» του Lou Reed με ακουστικά όργανα.


Borderline festival 2015, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, λεωφ. Συγγρού 107-109, 210 9005800, 6-8 & 11-12/3, www.sgt.gr

Μουσική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα Κατά Ματθαίον Πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Τα κατά Ματθαίον πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά τον συναρπαστικό κόσμο του μπαρόκ και ξεδιπλώνει τα μυστικά των Παθών του «σημαντικότερου μουσικού επιστήμονα», του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Μουσική / Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Ανταγωνισμός πάντοτε υπήρχε, αλλά ποτέ δεν σοβάρεψαν τόσο τα πράγματα όσο τώρα. Στον χορό μπήκε και ο Kanye West, το κερασάκι στην τούρτα όμως το έβαλε η Taylor Swift. Τα beefs έχουν επανέλθει επειδή μάλλον είναι κάτι που πουλάει.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μουσική / Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων και αρκετά σκαμπανεβάσματα, ο νεαρός δημιουργός που γνωρίσαμε με το πρότζεκτ Amalia and the Architects κυκλοφορεί το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο «Amalia???», ξανασυστήνεται στο κοινό μέσα από 10 τραγούδια με υπαρξιακές αναζητήσεις, που λειτουργούν πέρα από τα όρια του φύλου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ, η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM