Οι Of Montreal θα παίξουν (επιτέλους) το "Τhe past is a grotesque animal" στην Αθήνα

Οι Of Montreal θα παίξουν (επιτέλους) το "Τhe past is a grotesque animal" στην Αθήνα Facebook Twitter
0

Από τον Δημήτρη Κυριαζή

Οι Of Montreal θα παίξουν (επιτέλους) το "Τhe past is a grotesque animal" στην Αθήνα Facebook Twitter
To όνομα του συγκροτήματος οφείλεται στην πρώτη μου αγάπη, το πρώτο κορίτσι που ερωτεύτηκα στη ζωή μου... Φωτο: Patrick Heagney

Δεν έχεις μείνει ποτέ στο Μόντρεαλ, σωστά;

Όχι, όχι.


Πώς προέκυψε το όνομά σας;

Η πρώτη μου αγάπη, το πρώτο κορίτσι που ερωτεύτηκα στη ζωή μου, ζούσε στο Μόντρεαλ. Είχαμε μια σχέση κατά την οποία γράφαμε γράμματα ο ένας στον άλλον, δημιουργήθηκε δηλαδή έρωτας μέσω αλληλογραφίας. Εγώ τότε ζούσα στη Μινεάπολη και πήγα σε κάποια φάση να την επισκεφθώ στο Μόντρεαλ. Συνειδητοποιήσαμε από τη φυσική επαφή ότι η πραγματικότητα δεν ήταν αυτή που είχαμε δημιουργήσει μέσω των γραμμάτων. Είχε επινοηθεί.


Έχεις ξαναπάει από τότε;

Ναι. Μάλιστα, ήμασταν εκεί πριν από 4-5 μέρες και παίξαμε σε ένα φεστιβάλ! Είναι αρκετά κοσμοπολίτικη πόλη. Έχει έναν τεράστιο γαλλόφωνο πληθυσμό, οπότε η ατμόσφαιρα δεν μοιάζει με αυτή μιας τυπικής πόλης του Καναδά – είναι πιο κοντά σε μια ευρωπαϊκή πόλη.


Μουσικά, όμως, «ανδρώθηκες» στην Αθήνα της Τζόρτζια. Πώς ήταν τα πρώτα χρόνια;

Πριν μετακομίσω στην Αθήνα, ζούσα στη Νότια Φλόριδα, όπου, στην πραγματικότητα, δεν υπήρχε κάποια μουσική σκηνή. Όλοι άκουγαν τραγούδια από το ραδιόφωνο – σίγουρα δεν ήταν πολύ των '60s ή της ψυχεδελικής ποπ. Οπότε, μετακόμισα στην Αθήνα γιατί άκουσα ότι υπήρχαν εκεί πολλοί άνθρωποι που έφτιαχναν μουσική, ακόμα και μέσα από την κρεβατοκάμαρά τους, και άκουγαν Beach Boys, Beatles κ.ά. Βρήκα, λοιπόν, αυτούς τους ανθρώπους και συνδέθηκα μαζί τους. Πολλές μπάντες έκαναν παρόμοια μουσική με τη δική μας. Κάναμε παρέα, βοηθούσαμε ο ένας τον άλλον, ηχογραφούσαμε μαζί, πηγαίναμε σε περιοδείες μαζί κ.λπ.


Κάπως έτσι ξεκίνησε και η κολεκτίβα των Elephant six;

Ναι. Nιώθαμε ότι ήμασταν έξω στον κόσμο και ταυτόχρονα προστατευμένοι από αυτόν. Φτιάχναμε ό,τι θέλαμε να φτιάξουμε και ξέραμε ότι θα υπάρχει ένα υποβοηθητικό δίκτυο που θα αναλάμβανε μετά. Δεν χρειαζόταν να ανησυχούμε αν αυτό που κάναμε ήταν trendy ή εμπορικό. Ή, όταν πηγαίναμε σε περιοδεία και δεν μαζεύαμε καθόλου κόσμο, δεν αισθανόμασταν αποτυχημένοι, γιατί γυρνούσαμε μετά στην Αθήνα και βρισκόμασταν με όλες τις άλλες μπάντες που περνούσαν και αυτές τα ίδια.


Μουσικά πού κινείσαι; Σχεδόν κάθε άλμπουμ σου είναι διαφορετικού ύφους.

Μουσικά, σίγουρα πήρα πολλούς διαφορετικούς δρόμους, εξερεύνησα νέα μουσικά τοπία και χρησιμοποίησα διαφορετικά στυλ παραγωγής. Τα βασικά, όμως, παρέμειναν τα ίδια: η συνέπεια στις ίδιες αρχές, η έμπνευση. Το πνεύμα της μπάντας δεν έχει αλλοιωθεί, προέρχεται από ένα πολύ αγνό σημείο. Αποτελώ τη μοναδική σταθερά του συγκροτήματος τόσα χρόνια. Στα παλιότερα άλμπουμ έκανα την περισσότερη δουλειά μόνος μου και στην ουσία ήταν πιο πολύ προσωπικά πρότζεκτ. Όμως, ο καινούργιος δίσκος, «Lousy with Sylvianbriar», είναι ο πρώτος εδώ και πολύ καιρό που είναι πιο συνεργατικός, που περιέχει ιδέες και συμμετοχές από άλλους ανθρώπους.

Οι Of Montreal θα παίξουν (επιτέλους) το "Τhe past is a grotesque animal" στην Αθήνα Facebook Twitter
Στην indie σκηνή δεν υπάρχουν πολλά λεφτά, οπότε, αν συμμετέχεις, είναι επειδή αγαπάς τη μουσική. Και αφού αγαπάς τη μουσική, η καρδιά σου «θα είναι στη σωστή θέση»... Φωτο: Νina Barnes


Τι σχέδια έχεις για το επόμενο;
Θα ξεκινήσουμε να το δουλεύουμε τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο και θα βγει μάλλον του χρόνου, κάπου τον Φεβρουάριο. Νομίζω ότι θα είναι και αυτό όπως το προηγούμενο, από την άποψη των συνεργασιών. Οι μουσικοί που παίζουν μαζί μου είναι πολύ καλοί και θα ήθελα να ξαναδοκιμάσω αυτήν τη συνεργατική αντίληψη, αλλά από άλλη οπτική, χρησιμοποιώντας διαφορετικές επιρροές.


Ποια μπάντα σού αρέσει περισσότερο αυτές τις ημέρες;

Μου αρέσουν αρκετά οι Talking Heads. Πάντα μου άρεσε η μουσική τους, αλλά δεν είχα συνειδητοποιήσει πλήρως τι καταπληκτική μπάντα είναι, πόσο φοβερά είναι τουλάχιστον τα πέντε πρώτα άλμπουμ τους.


Ποια είναι η πιο πρόσφατη επιρροή σου;

Το τελευταίο διάστημα έχω μια εμμονή με τη Nina Simone. Αυτό που αγαπώ σε εκείνη είναι η δυνατότητά της να μεταμορφώνει ένα τραγούδι. Δεν έγραφε τραγούδια, αλλά έπαιρνε το τραγούδι κάποιου άλλου και το έκανε εκατομμύρια φορές πιο δυνατό και πιο όμορφο. Ως τραγουδιστής είναι αρκετά «τρομακτικός» ένας άνθρωπος με τέτοιες δυνατότητες, αλλά την ίδια στιγμή σου δίνει μεγάλη έμπνευση και ώθηση να δουλέψεις. Γιατί αυτό που έκανε εκείνη με τα τραγούδια άλλων εγώ προσπαθώ να το κάνω με τα δικά μου.


Υπάρχει ακόμα εκμετάλλευση από τις δισκογραφικές;

Γενικά, είναι λίγο διαφορετικά στην indie σκηνή. Δεν υπάρχουν πολλά λεφτά, οπότε, αν συμμετέχεις, είναι επειδή αγαπάς τη μουσική. Και αφού αγαπάς τη μουσική, η καρδιά σου «θα είναι στη σωστή θέση». Οι μεγάλες δισκογραφικές είναι σαν τις μεγάλες εταιρείες. Επενδύουν σε ένα προϊόν και περιμένουν την απόδοση. Δεν μιλάμε για τέχνη αλλά για κέρδη. Γι' αυτό δεν ήθελα να εμπλακώ ποτέ με τις μεγάλες εταιρείες, ακριβώς επειδή οι περισσότερες από αυτές δεν αφήνουν τον καλλιτέχνη να αναπτυχθεί και δεν νοιάζονται πολύ για την τέχνη και τη μουσική.


Πώς βλέπεις τις τελευταίες εξελίξεις στη μουσική βιομηχανία, με το ψηφιακό κατέβασμα και το online streaming;

Νομίζω ότι ειδικά για την indie μουσική είναι καλύτερα τώρα. Ο κόσμος μπορεί να σε μάθει και να σε ακούσει πολύ πιο εύκολα. Δεν είναι τόσο απίθανο, όσο ήταν πριν από 10-15 χρόνια, κάποιος στη Σιγκαπούρη να ακούσει ένα κομμάτι από τους Of Montreal – η φυσική διανομή δίσκων δεν δουλεύει τόσο καλά. Η μεγαλύτερη προσβασιμότητα είναι σίγουρα θετική εξέλιξη. Ίσως για τους καλλιτέχνες στις μεγάλες εταιρείες να είναι χειρότερα τα πράγματα, λόγω της ευκολίας με την οποία κάποιος μπορεί να διοχετεύσει έναν δίσκο στο Διαδίκτυο. Και σίγουρα τα λεφτά που συνήθιζαν να κερδίζουν έχουν μειωθεί. Δεν θα κλάψω, όμως, για έναν σούπερ εμπορικό καλλιτέχνη που δεν βγάζει πια τόσα λεφτά για τους μετόχους της τάδε ή δείνα εταιρείας.


Αυτό το μοντέλο σημαίνει όμως και περισσότερο touring, σωστά;

Οι συναυλίες είναι πια ο πιο προσοδοφόρος τομέας. Δεν κάνεις εύκολα λεφτά από τις πωλήσεις δίσκων και αν θες να ζήσεις από τη μουσική, θα πρέπει να ταξιδεύεις διαρκώς. Αυτό είναι άσχημο, από την άποψη ότι πρέπει να λείπεις από την οικογένειά σου ή την κοπέλα σου, αλλά ταυτόχρονα είναι υπέροχο, γιατί μπορείς να αγγίξεις τόσο κόσμο και να επικοινωνήσεις με ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη. Γενικά, είναι πολύ ωραίο να το κάνεις πιο συλλογικό το όλο εγχείρημα. Είναι συγκινητικό το πώς από την κρεβατοκάμαρά σου φτάνεις να ταξιδεύεις σε όλο τον κόσμο. Είναι πολύ κουλ να μπορείς να το κάνεις αυτό.


Γιατί δεν παίζετε συχνά το «Τhe past is a grotesque animal»;

Το παίζουμε αρκετά τελευταία. Υπήρξε μια περίοδος που δεν το παίζαμε πολύ συχνά, αλλά σκοπεύουμε να το παίξουμε στην Αθήνα!

Of Montreal, 21:00, 15-16/7, six d.o.g.s, Aβραμιώτου 6-8, 210 3210510, €25-28

Μουσική
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μουσική / Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων και αρκετά σκαμπανεβάσματα, ο νεαρός δημιουργός που γνωρίσαμε με το πρότζεκτ Amalia and the Architects κυκλοφορεί το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο «Amalia???», ξανασυστήνεται στο κοινό μέσα από 10 τραγούδια με υπαρξιακές αναζητήσεις, που λειτουργούν πέρα από τα όρια του φύλου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ, η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM