10 Δεκεμβρίου: Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Facebook Twitter
0

City Legal

Σήμερα κατ' εξαίρεση δεν απαντάμε σε ερωτήσεις σας αλλά μιλάμε για την Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Τα δικαιώματα του ανθρώπου είναι τα δικαιώματα που έχει κανείς απλώς και μόνον επειδή είναι άνθρωπος. Πρόκειται για οικουμενικά δικαιώματα, τα οποία μοιράζονται όλοι ισότιμα. Στις μέρες μας, τα πολλαπλά νοήματα των δικαιωμάτων του ανθρώπου, η ιστορική τους μεταβολή και (σχηματικά) οι πολιτικές παραδόσεις που επέδρασαν σε διάφορες συνιστώσες τους αντανακλώνται και μορφοποιούνται στο κείμενο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που υιοθετήθηκε από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948 (το κείμενό της στα Ελληνικά εδώ). Έτσι την ημέρα αυτή θέσπισαν τα Ηνωμένα Έθνη ως Human Rights Day.

Τα δύο πρώτα άρθρα της Διακήρυξης συμβολίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια την οποία δικαιούνται όλα τα άτομα, ανεξαρτήτως του φύλου, της φυλής, της εθνικότητας, της γλώσσας, της θρησκείας, του οικονομικού υποβάθρου, του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή άλλου χαρακτηριστικού τους.

Τα άρθρα 3-19 παραπέμπουν στην πρώτη γενιά των πολιτικών ελευθεριών και άλλων φιλελεύθερων δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν κατά το Διαφωτισμό (ζωή, ελευθερία, περιουσία, γάμος, απαγόρευση βασανιστηρίων, κ.ά.).

Τα άρθρα 20-26 αναφέρονται στην δεύτερη γενιά δικαιωμάτων, δηλαδή στα δικαιώματα εκείνα που συνδέονται με την πολιτική, κοινωνική και οικονομική ισότητα και διεκδικήθηκαν με την επιρροή των σοσιαλιστικών ιδανικών κατά τη βιομηχανική επανάσταση (καθολική ψήφος, δημοκρατική αρχή, παιδεία, υγεία, εργασία, κοινωνική προστασία, κ.ά.).

Τα άρθρα 27-28 επικεντρώνονται στα δικαιώματα τρίτης γενιάς, αυτά που συνδέονται με την κοινωνική και την εθνική αλληλεγγύη και τα οποία διεκδικήθηκαν με την δύση της αποικιοκρατίας.

Τα άρθρα 29-30 καθορίζουν τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση των δικαιωμάτων των ατόμων στο πλαίσιο της κοινωνίας και του κράτους.

Η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δεν έχει κυρωθεί με νόμο από την Ελλάδα. Όμως αναπτύσσει δεσμευτικότητα κατά την κρατούσα άποψη με δύο τρόπους: Πρώτον, ως ερμηνευτικό εργαλείο, αφού ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ (ο οποίος είναι δεσμευτικό κείμενο για όλα τα μέλη του) αναφέρεται σε «ανθρώπινα δικαιώματα» και σε «θεμελιώδεις ελευθερίες», και ο ορισμός αυτών των δύο εννοιών βρίσκεται στην Οικουμενική Διακήρυξη. Δεύτερον, διότι, το περιεχόμενο της Οικουμενικής Διακήρυξης εντάσσεται σε αυτό που το Σύνταγμά μας ονομάζει «γενικά παραδεγμένοι κανόνες του διεθνούς δικαίου» και που, σύμφωνα με το άρθρο 28 του Συντάγματος, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου.

_____________

Ρωτήστε κι εσείς τον Χρήστο Γραμματίδη στο City Legal, για τα νομικά ζητήματα που σας απασχολούν, συμπληρώνοντας την φόρμα δεξιά (αν δεν τη βλέπετε κάντε κλικ εδώ).

Παρακαλούμε, μία ερώτηση κάθε φορά.

0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ