ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΑΠΑΝΤΑ: Χρωστούμενοι μισθοί και απλήρωτες εισφορές

Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΑΠΑΝΤΑ: Χρωστούμενοι μισθοί και απλήρωτες εισφορές Facebook Twitter
4

Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΑΠΑΝΤΑ: Χρωστούμενοι μισθοί και απλήρωτες εισφορές Facebook Twitter

1.

Εργαζόμουν σε μια εταιρεία για περίπου 3 μήνες χωρίς ποτέ να μου κάνουν σύμβαση. Εν τέλει με απέλυσαν. Για να εξασφαλίσω τον εαυτό μου, έστελνα κενά email από το εταιρικό στο προσωπικό μου, ένα το πρωί κι ένα το απόγευμα που τελείωνα. Επίσης τις πρώτες ημέρες χρησιμοποιούσα το προσωπικό μου email για ανταλλαγή κάποιων αρχείων με άτομα της εταιρείας. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία;
Που πρέπει να πάω να κάνω καταγγελία για τα ένσημα αυτών των 3 μηνών γιατί τα χρειάζομαι για την ανανέωση.

Αγανακτισμένος

Αγαπητέ Αγανακτισμένε,

Πρέπει να κάνεις την καταγγελία σου στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο ΙΚΑ (του εργοδότη, όχι το δικό σου) και να δώσεις τα στοιχεία του εργοδότη: ΑΦΜ, έδρα και ακριβή επωνυμία. Χρειάζονται όσο γίνεται περισσότερα αποδεικτικά ότι όντως εργαζόσουν εκεί: τα e-mail που έχεις (αν και έχουν περιορισμένη αξία), τυχόν φωτοτυπίες από αποδείξεις πληρωμής ή τραπεζικά εμβάσματα, μάρτυρες που να πιστοποιούν ότι δούλευες εκεί (συνάδελφοι ή γείτονες). Μάλιστα δεν αρκεί να πεις τα ονόματα των μαρτύρων, αλλά πρέπει να συνυποβάλλεις υπεύθυνη δήλωση με γνήσιο της υπογραφής συμπληρωμένη από κάθε μάρτυρα.

Τα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία είναι πολύ μεγάλα πλέον και επίσης θα υποχρεωθεί να καταβάλλει προσαυξημένες τις ασφαλιστικές εισφορές.

_____________

2.

Καλησπέρα.
Πως μπορώ να αναγκάσω τον εργοδότη μου να μου καταβάλει μισθούς που μου χρωστάει μήνες τώρα?
Ευχαριστώ,

Νίκη

Αγαπητή Νίκη,

Ο εργοδότης, καθώς και κάθε διευθυντής ή εκπρόσωπος της επιχείρησης που δεν καταβάλλει μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο τις αποδοχές των εργαζομένων τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή. Το αδίκημα είναι αυτόφωρο, αν γίνει η μήνυση στο χρόνο που έπρεπε να πληρωθεί ο μισθός , κατά τη συμφωνία ή την επιχειρησιακή συνήθεια της επιχείρησης ( ημέρα μισθοδοσίας ).

Εκτός από τις παραπάνω ποινικές κυρώσεις ο εργοδότης θεωρείται «υπερήμερος» σε περίπτωση που καθυστερεί την πληρωμή των αποδοχών. Έτσι , ο εργαζόμενος μπορεί να ζητήσει την πληρωμή τόκων υπερημερίας για τις καθυστερούμενες αποδοχές. Επίσης , δικαιούται να κάνει επίσχεση εργασίας , δηλαδή να διακόψει την παροχή της εργασίας του μέχρι την εξόφληση των αποδοχών του.

Θα σε συμβούλευα να απευθυνθείς σε κάποιο συνάδελφο δικηγόρο που θα σε βοηθήσει.

_____________

3.

Καλησπέρα. Στην γειτονιά μου λειτουργεί χωρίς άδεια φροντιστήριο ξένων γλωσσών.Σε περίπτωση πυρκαγιάς ή φυσικής καταστροφής ΔΕΝ υπάρχει έξοδος κινδύνου!!! Ούτε καν ληγμένοι πυροσβεστήρες. Είναι ο τρίτος χρόνος λειτουργίας και οι Καταγγελίες που έγιναν κατά καιρούς όχι μόνο δεν ελέχθησαν αλλά δεν είδα καμία κίνηση. ΠΡΟΣΟΧΗ η θέρμανση γίνεται με ξύλα λόγω κρίσης. Πού πρέπει να απευθυνθώ για να κάνουν έστω και οπτικό έλεγχο αρμόδιο κλιμάκιο;

Μαρία

Αγαπητή Μαρία,

Ο νόμος προβλέπει ότι σχετικά με την κτιριολογική υποδοµή των Κέντρων Ξένων Γλωσσών απαιτείται να υπάρχουν τα εξής: (α) ισχύουσα οικοδοµική άδεια, (β) πιστοποιητικό πυροπροστασίας σύµφωνα µε τις ισχύουσες διατάξεις, (γ) ο συνολικός αριθµός εκπαιδευοµένων ανά ώρα να µην υπερβαίνει την αναλογία ενός ατόµου ανά 3 τετραγωνικά µέτρα στο συνολικό εµβαδόν του φορέα και τον αριθµό των 75 εκπαιδευόµενων συνολικά, (δ) να αναλογεί 1,5 τετραγωνικό µέτρο ανά εκπαιδευόµενο στις αίθουσες διδασκαλίας, (ε) επαρκής και άµεσος φυσικός φωτισµός και αερισµός, (στ) να υπάρχει 1 WC ανά 30 εκπαιδευόµενους, (ζ) ελάχιστο εµβαδό αίθουσας διδασκαλίας 12 τετραγωνικά µέτρα και (η) βεβαίωση δύο µηχανικών περί της στατικής επάρκειας του κτηρίου.

Σε περίπτωση που κάποιο Κέντρο Ξένων Γλωσσών παραβιάζει τα ανωτέρω το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Οργανισµού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελµατικού Προσανατολισµού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) μπορεί να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας. Το τηλέφωνο του αρμόδιου τμήματος Αδειοδότησης Δομών είναι 210-2709037 και εκεί μπορείς να μάθεις πληροφορίες για το πώς θα κάνεις την καταγγελία σου.

_____________

4.

Αγαπητέ Χρήστο,
Είμαι μέλος ενός μη κερδοσκοπικού σωματείου και θέλουμε να αλλάξουμε το καταστατικό μας, σχετικά με εκλογές του ΔΣ κλπ.
Ξέρεις που θα πρέπει να το καταθέσουμε μετά και πότε θα είναι εν ισχύ; Χρειαζόμαστε δικηγόρο ή μπορούμε να το κάνουμε και μόνοι μας; Δυστυχώς δεν έχουμε τη δυνατότητα να καλύψουμε πολλά έξοδα..
Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Βαγγέλης

Αγαπητέ Βαγγέλη,

Για να τροποποιηθεί το καταστατικό σωματείου χρειάζεται οπωσδήποτε δικηγόρος. Αυτός θα συντάξει και θα καταθέσει σχετική αίτηση στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο. Μαζί με την αίτηση θα πρέπει να καταθέσει αντίγραφο του ισχύοντος καταστατικού, πρακτικό της Γενικής Συνέλευσης για την απόφαση της τροποποίησης του καταστατικού, τροποποιημένο και κωδικοποιημένο καταστατικό, πίνακα μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, πιστοποιητικό του αρμόδιου Πρωτοδικείου και Ειρηνοδικείου περί μεταβολών του σωματείου.

Κατόπιν ο Ειρηνοδίκης εκδίδει διάταξη, με την οποία διατάσσεται η τροποποίηση του καταστατικού του σωματείου. Η διάταξη αυτή επιδίδεται με δικαστικό επιμελητή στον αρμόδιο Εισαγγελέα ενώ περίληψη της τροποποίησης του καταστατικού δημοσιεύεται στο Δελτίο Δικαστικών Δημοσιεύσεων του Ταμείου Νομικών και σε μία εφημερίδα ημερήσιας κυκλοφορίας.

Σχετικά με τα έξοδα υπολόγισε περίπου 100-120 Ευρώ για το Δικηγορικό Σύλλογο και τα ένσημα, περίπου 30-40 Ευρώ για τον Δικαστικό Επιμελητή, περίπου 50-100 ευρώ για τις δημοσιεύσεις συν την αμοιβή του δικηγόρου.

_____________

Ρωτήστε κι εσείς τον Χρήστο Γραμματίδη στο City Legal, για τα νομικά ζητήματα που σας απασχολούν, συμπληρώνοντας την φόρμα δεξιά.

Παρακαλούμε, μία ερώτηση κάθε φορά.

4

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
Σχετικά με το 2! Μη περιμένεις τίποτα! Ως πρώην εργαζόμενη των εκδόσεων Λυμπέρη μπορώ να σου πω, πως ακριβώς ένα χρόνο μετά, δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ από τα χρωστούμενα δεδουλευμένα και ούτε καν τις απολύσεις μας. Και είχαμε πολύ ωραίες δικαστικές αποφάσεις υπερ μας για τη καταβολή των δεδουλευμένων. Το κράτος υπάρχει για να προστατεύει μόνο πρώην επιχειρηματίες που και καλά είναι πτωχοί σήμερα!
Το ότι μπορεί κάτι να κάνατε λάθος στη διεκδίκηση των δεδουλευμένων σας, αυτό δεν σημαίνει πως με όλους γίνεται το ίδιο. Είναι πολύ λάθος η νοοτροπία το να αποθαρρύνεις κάποιον κρίνοντας, ίσως, από την ακαταλληλότητα και την αναποτελεσματικότητα των δικών σου ενεργειών ή των διαφορετικών χαρακτηριστικών και συνθηκών της έστω και παρόμοιας υπόθεσης σου.Υπάρχουν πάρα πολλοί εργαζόμενοι οι οποίοι διεκδίκησαν τα χρήματα τους και τα πήραν με το παραπάνω (φυσικά με έναν καλό δικηγόρο - ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΟ). Η διαδικασία μπορεί να είναι χρονοβόρα αλλά όποιος ξέρει να διεκδικήσει στο τέλος δικαιώνεται. Θυμήθηκα αυτό:http://www.lifo.gr/now/media/28417
Όσον αφορά το 2...... πολύ ωραία τα γράφετε αλλά αφού πάει σε εργατολόγο θα της πει ότι ακόμα και να προχωρήσουν την υπόθεση λογικά δεν θα βγει τίποτα γιατί μπορούν είτε να τραβήξουν τα λεφτά από το λογαριασμό της εταιρείας είτε να κηρύξουν πτώχευση... ειδικά μικρές εταιρείες φαντάσματα....... βάζουν τα λεφτά, φτιάχνουν την εταιρεία και μετά τα τραβάνε.... και άντε να βρεις το δίκιο σου μετά....
Αν ξέρεις πως να κινηθείς σωστά νομικά, πρώτον όσο εκκρεμεί δικαστική υπόθεση κατά της εταιρείας και δικάσιμος, τότε η εταιρεία ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να κηρύξει πτώχευση και δεύτερον, με την αντίστοιχη-σωστή νομική διαδικασία μπλοκάρονται οι λογαριασμοί της ή ένα μέρος αυτών και έτσι δεν μπορεί να τους "αδειάσει".Επαναλαμβάνω το ότι επειδή κάποιοι "καήκατε", αυτό δεν σημαίνει πως θα συμβεί το ίδιο με όλους. Αμάν αυτός ο πεσιμισμός σας, αμάν!...Σ.Σ.: Επίσης, "πτώχευση" δεν σημαίνει πως ο "πτωχευμένος" δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του. Τις οικονομικές υποχρεώσεις του και εκκρεμότητες μέχρι την ημερομηνία "πτώχευσης" είναι υποχρεωμένος να τις πληρώσει (μέσα σε αυτές είναι και οι μισθοί των υπαλλήλων). Αυτό που συμβαίνει και επιδιώκεται με την κήρυξη πτώχευσης είναι πως ο... "πτωχευμένος" έχει δικαίωμα να ΜΗΝ πληρώσει τίποτα ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ. Όλα τα ΠΡΙΝ υποχρεούται να τα πληρώσει κανονικά.Σ.Σ.: Η κατάσταση περιπλέκεται όταν πρόκειται για εταιρίες Α.Ε., Ε.Π.Ε. κτλ. Όμως και εκεί αρχίζουν και μπαίνουν δικαστικοί φραγμοί στην "εταιρική" ασυδοσία και τα αντίστοιχα νομικά "παραθυράκια". Βλέπε υπόθεση εργαζομένων στα METROPOLIS:http://www.lifo.gr/now/media/28417