Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
Bοοk Room

Ένα μπεστ σέλερ για το Ολοκαύτωμα που ήταν εντελώς ψεύτικο

Μια «αυτοβιογραφία» που μεταφράστηκε σε 18 γλώσσες αποδείχτηκε ότι ήταν προϊόν φαντασίας

 

 

Ασέβεια μυθολογικών διαστάσεων: η Misha Defonseca, συγγραφέας του, υποτίθεται, αυτοβιογραφικού μπεστ σέλερ «Misha: A Mémoire of the Holocaust Years», πρέπει να πληρώσει 22,5 εκατομμύρια δολάρια στον εκδότη της, όταν αυτός ανακάλυψε ότι όλη η ιστορία της ζωής της, όπως την είχε περιγράψει στο βιβλίο, ήταν ένα τεράστιο ψέμα.

 

Η αλήθεια ήρθε στο φως όταν η Defonseca έκανε μήνυση στον εκδότη της για 32,4 εκατομμύρια δολάρια για «παραβίαση του συμβολαίου μετά από απόκρυψη κερδών από τη συγγραφέα». Ο εκδότης άρχισε να ψάχνει κι άλλο το βιβλίο με τη βοήθεια διαφόρων ειδικών και κατά τη διάρκεια της δίκης ανακάλυψε ότι κάποια από τα στοιχεία δεν ευσταθούσαν. Η Defonseca τελικά ομολόγησε ότι όλη η ιστορία ήταν εντελώς φανταστική.

 

Στο βιβλίο της η Defonseca εξιστορεί πώς διέσχισε την χιονισμένη Ευρώπη, πώς έζησε μαζί με ένα κοπάδι λύκους, και πώς μαχαίρωσε έναν Ναζί που προσπάθησε να τη βιάσει, σε ηλικία 7-11 χρονών.

 

Τελικά αποδείχτηκε ότι η Defonseca δεν είναι καν εβραϊκής καταγωγής και ότι κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου φοιτούσε σε ένα σχολείο στις Βρυξέλλες. Το αληθινό της όνομα, όπως αποκαλύφθηκε μετά από έρευνα δημοσιογράφων και ειδικών γενεαλόγων, είναι Monica Ernestine Josephine De Wael.

 

Κατά τη διάρκεια της δίκης η πλευρά της Defonseca υποστήριξε ότι, ακόμη και αν η ιστορία ήταν κατασκευασμένη, η ίδια την πίστευε καθ' όλη τη διάρκεια της συγγραφής. Κατέθεσε ότι όταν ήταν 4 χρονών, οι γονείς της δολοφονήθηκαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης επειδή ήταν μέλη της Αντίστασης, και αυτό την έκανε να «νιώθει Εβραία».

 

 

 

Ο εκδότης έπεισε την Defonseca να γράψει το βιβλίο όταν την άκουσε να διηγείται την ιστορία της σε μια συναγωγή της Μασαχουσέτης.

 

Η Defonseca δήλωσε ότι μετά από τόσες λεπτομερείς επαναλήψεις της ιστορίας για τόσα χρόνια «άρχισε να δυσκολεύεται να διακρίνει μεταξύ της πραγματικότητας και της φαντασίας της».

10 σχόλια
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 1 Επόμενα
βλαχάκι (το) βλαχάκι (το) 16.5.2014 | 10:04
"Κατά τη διάρκεια της δίκης η πλευρά της Defonseca υποστήριξε ότι, ακόμη και αν η ιστορία ήταν κατασκευασμένη, η ίδια την πίστευε καθ' όλη τη διάρκεια της συγγραφής. Κατέθεσε ότι όταν ήταν 4 χρονών, οι γονείς της δολοφονήθηκαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης επειδή ήταν μέλη της Αντίστασης, και αυτό την έκανε να «νιώθει Εβραία».
(...)
Η Defonseca δήλωσε ότι μετά από τόσες λεπτομερείς επαναλήψεις της ιστορίας για τόσα χρόνια «άρχισε να δυσκολεύεται να διακρίνει μεταξύ της πραγματικότητας και της φαντασίας της".


Πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η "ταυτοτική" διάσταση (αν ισχύει πως δεν ήταν μόνο χρηματικό το κίνητρο).

Βέβαια ...φυσικά και δεν είναι εκτιμητέο μία ιστορία μυθοπλασίας να παρουσιάζεται ως αληθινή ...όχι μόνο για τ@ς καλοπροαίρετ@ς που "εξαπατήθηκαν" ότι το ανάγνωσμα αφορούσε πραγματικά γεγονότα, αλλά και τους απανταχού ψεκασμένους μαλακοπίτουρες/ αρνητές ολοκαυτώματος κ.λπ..
trollolo trollolo 16.5.2014 | 13:25
Μόνο που αυτό δείχνει ότι πολλοί βασιζόμαστε σε ιστορικά γεγονότα τα οποία θεωρούμε de facto ενώ στην πραγματικότητα μπορεί και αυτά να ήταν προϊόντα φαντασίας ή μια καλοστημένη προπαγάνδα. Αφού δεν είμασταν μάρτυρες ποιος μπορεί να πει με σιγουριά; Αυτό δείχνει απλά ότι καλό είναι να κρατάμε και μια πισινή σε όλα.
avatar LAMPROS 16.5.2014 | 14:13
Και στη Χιροσίμα δεν είμαστε μάρτυρες, ποιός μπορεί να πεί με σιγουριά οτι έπεσε ατομική βόμβα; Οπότε καλό είναι να κρατήσουμε μια πισινή.
βλαχάκι (το) βλαχάκι (το) 16.5.2014 | 15:13
...και η μαύρη βίβλος της Βούλας Παπαϊωάννου με τα μπιάφρα παιδάκια των Αθηνών της Κατοχής είναι *σίγουρα* προπαγάνδα, γι΄ αυτό καλό είναι να κρατάμε μία πισινή.

http://www.quickmeme.com/img/54/54d0a6cdc1ec2b211782191901b383c087d9dc9384c20f01944b014f1e33a8b4.jpg
trollolo trollolo 16.5.2014 | 15:14
Μιλούσα φυσικά για γεγονότα στα οποία δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις όπως ας πούμε η μαρτυρία ενός ανθρώπου, ή συνέβησαν πολύ πριν την εποχή μας. Δε θεώρησα ότι έπρεπε να το εξηγήσω. Λανθασμένα πίστεψα ότι οι σχολιαστές και αναγνώστες διαθέτουν κάτι τόσο βασικό όπως ο εγκέφαλος.
βλαχάκι (το) βλαχάκι (το) 16.5.2014 | 16:18
trollolo, επίτρεψέ μου αλλά το "πισινή σε όλα" δεν είναι ακριβώς σαφές. Άλλωστε όπως πολύ καλά γνωρίζεις υπάρχουν και άνθρωποι που και να τους τρίψεις στη μούρη όλα τα μουσεία ολοκαυτωμάτων, όλες τις φωτό κι όλες τις μαρτυρίες αυτοί θα εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι Εβραίοι πέθαναν από ξαφνική επιδημία τύφου, που προέκυψε, έτσι ξαφνικά.
trollolo trollolo 16.5.2014 | 21:06
trollolo 16.5.2014 | 15:14

Διάβασε αυτό το σχόλιο ξανά και θα έχεις την απάντησή σου. Ευχαριστώ.
JohnnyP JohnnyP 20.5.2014 | 10:02
Όπως με το Γλέζο πχ?
Η ιστορία θυμίζει τον τύπο που είχε πουλήσει τον πύργο του Άιφελ 2-3 φορές
sailor moon sailor moon 17.5.2014 | 19:34
Όπως και να χει πάντως το θέμα, κανείς δε μπορεί να ξεχάσει την αξεπέραστη ταινία Survivre avec les loups που βασίζεται στο βιβλίο και τις μαρτυρίες της Defonseca. Γιατί ακόμα και αν πρόκειται για μυθοπλασία, παρουσιάζει σε όλο του το μεγαλείο το τρόμο και τη φρίκη του πολέμου όπως επίσης και τις θηριωδίες του Ναζισμού.
alx3 alx3 11.9.2016 | 22:42
Πολύ σωστά.
Πόσο μάλλον, όταν η πραγματικότητα πολλές φορές ξεπερνά τη φαντασία σε ζοφερότητα και φρίκη.
Προηγούμενα 1 Επόμενα
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ/ΠΡΟΣΦΑΤΑ