H Υπερλίστα των Ελλήνων εκδοτών

H Υπερλίστα των Ελλήνων εκδοτών Facebook Twitter
0

H Υπερλίστα των Ελλήνων εκδοτών Facebook Twitter

 

ΜΑΝΩΛΗΣ ΒΕΛΙΤΖΑΝΙΔΗΣ
Εκδόσεις Ίνδικτος

Η θρησκεία εντός των ορίων του λόγου και μόνο, Immanuel Kant, Πόλις, μετάφραση Κώστα Ανδρουλιδάκη. Ένα βασικό κείμενο αναφοράς.

Σκέψεις για μια προοδευτική διακυβέρνηση, Κωνσταντίνος Σημίτης, Πόλις. Γιατί ο προοδευτικός λόγος, ο αριστερός λόγος, ήταν πάντα δημιουργικός· λόγος που προέβλεπε, λόγος που σχεδίαζε.

Ως εκ θαύματος, Κωνσταντίνος Τζούμας, Καστανιώτης. Γιατί το ήθος δεν προβάλλεται, είναι πολύτιμο και ως εκ τούτου κρύβεται.

Ντοστογιέφσκι, Maximilian Braun, Εκρεμμές. Το μετέφρασε ο κύριος Νίκος Σκουτερόπουλος. Το όνομα του μεταφραστή θα αρκούσε για την επιλογή, αλλά εδώ έχουμε και ένα βασικό εγχειρίδιο για τη ζωή και το έργο του Ντοστογιέφσκι.

Φάλαινα, Paul Gadenne, Άγρα. Ένα μικρό κόσμημα 42 σελίδων. Το ζήλεψα!

Πριν και μετά τα τείχη, Σωτήρης Χαλιλκιάς, Ίνδικτος. Κείμενο που σε κάθε λέξη, κάθε παράγραφο, κάθε σελίδα του, ο αναγνώστης θα αντικρίσει την αλήθεια ενός ανθρώπου, την αλήθεια μιας γενιάς.

Ο Άλλος Ύπνος, Julien Green, Ίνδικτος. Ένα κείμενο αυτογνωσίας, γοητευτικό και δυνατό, για τους λάτρεις της αληθινής λογοτεχνίας, σε εξαιρετική μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη.

ΜΑΡΙΑ ΓΚΕΡΤΣΟΥ
Εκδόσεις Gema

Πολλοί παράγοντες δημιουργούν τις προτιμήσεις μας στα βιβλία - η εποχή, η ηλικία, η διάθεση, τα γεγονότα και είναι δύσκολο, ιδίως εκ των υστέρων, να διαλέξεις ποιο σου άρεσε περισσότερο. Θα έλεγα ότι σαν έφηβο με συνεπήρε το Όσα παίρνει ο άνεμος της Margaret Mitchell, (Κάκτος). Αργότερα τα 100 χρόνια μοναξιάς του Gabriel Garcia Marquez (Λιβάνης), Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι του Milan Kundera (Εστία) και τέλος το βιβλίο του Irvin D. Yalom Όταν έκλαψε ο Νίτσε (Άγρα). Για το 2007 θα πρότεινα το Half of the yellow sun της Νιγηριανής Chimamanda Ngozi Adichie, το μυθιστόρημα του Gonzalo Celorio Τρεις όμορφες Κουβανές, το Σημείο Βρασμού του Ronald Giphart και το βιβλίο του Bohumil Hrabal Μηδαμινές Αποστάσεις των εκδόσεων Gema.

ΝΙΚΟΣ ΓΚΙΩΝΗΣ
Εκδόσεις Πόλις

Ο τρομοκράτης, Τζον Άπνταϊκ, Καστανιώτης. Μπορεί ένας σοβαρός και επιμελής νεαρός φοιτητής να γίνει ισλαμιστής τρομοκράτης; Ναι, απαντά ο Άπνταϊκ, αλλά επίσης μπορεί -και πρέπει- να συνειδητοποιήσει πόσο αποτρόπαιη και αδιέξοδη είναι η χρήση βίας.

Στη σκηνή του κόσμου, Σταύρος Ζουμπουλάκης, Εστία. Οξυδερκής και με έξοχο ύφος παρουσίαση της πολυπλοκότητας της σύγχρονης διεθνούς πραγματικότητας. Και η καλύτερη ανάλυση για το ισραηλο-παλαιστινιακό ζήτημα.

Αιχμάλωτα πάθη, Αντόνια Μπάιατ, Λιβάνης. Πώς η λογοτεχνία μπορεί να αποτελέσει θέμα και αντικείμενο της ίδιας της λογοτεχνίας. Από τα καλύτερα μυθιστορήματα του είδους του. Καιρός να επανεκδοθεί και ο Πύργος της Βαβέλ της ίδιας.

Τα θεμέλια της νεότερης πολιτικής σκέψης, Κουέντιν Σκίνερ, Αλεξάνδρεια. Η έννοια του κράτους και της πολιτικής, από την Αναγέννηση ως τον Καλβίνο. Το σημαντικό αυτό βιβλίο θέτει τα ιστορικά θεμέλια της σύγχρονης ρεπουμπλικανικής θεωρίας.

Ο θάνατος του μοναχού, Αλόν Χίλου, Μεταίχμιο. Πίσω από ένα πογκρόμ στη Δαμασκό του 19ου αιώνα βρίσκεται το ερωτικό πάθος ενός υπερευαίσθητου και ανώριμου νεαρού. Όταν το άτομο συναντά την Ιστορία με τραγικές συνέπειες. Με πολύ καλή γλώσσα, από έναν σημαντικό νέο Ισραηλινό συγγραφέα.

Ένας επικίνδυνος δρόμος, Κρις Νέλσκοτ, Κέδρος. Πριν από 40 χρόνια δολοφονείται ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Μάρτυρας της δολοφονίας του ο ήρωας -μαύρος ντετέκτιβ- αυτού του νουάρ μυθιστορήματος που μιλά για το ρατσισμό και το κίνημα κατά των φυλετικών διακρίσεων στις ΗΠΑ.

Δοκίμια, Μονταίνιου, Εστία. Πνεύμα ανεκτικότητας, γενναιοδωρία, σοφία, κατάφαση στη ζωή παρά στο θάνατο, στο κακό και στον πόνο χαρακτηρίζουν τα γραπτά αυτά του 16ου αιώνα.

ΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Εκδόσεις Άγκυρα

H Υπερλίστα των Ελλήνων εκδοτών Facebook Twitter

Αύριο, να θυμηθώ να σε φιλήσω, Ελένη Γκίκα, Άγκυρα. Ένα καταιγιστικό brainstorming που διαβάζεται απνευστί. Ένα υπέροχο βιβλίο που δεν το αφήνεις από τα χέρια σου αν δεν φτάσεις στο τέλος.

Ο πρίγκιπας της Ρόδου, Κώστας Σκανδαλίδης, Άγκυρα. Ο έρωτας του ροδίτη Αναστάσιου Χαραλάμπη και της εστεμμένης πριγκίπισσας Άτζα που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη και γκρέμισε θρησκείες, παλάτια και πατρίδες.

Καυτερές πιπεριές, Μαργαρίτα Λαζάρου, Άγκυρα. Ένα βιβλίο που αφορά ίσως όλες τις γυναίκες και κυρίως γυναίκες που έχουν βιώσει τον έρωτα ως ψυχολογική εμμονή και ως παιχνίδι εξουσίας.

Maybe, Χρήστος Παπαμιχάλης, Άγκυρα. Τα πέντε πρόσωπα μιας οικογένειας εξομολογούνται και αποκαλύπτουν ο καθένας τις προσωπικές του αλήθειες για γεγονότα που ενώ βίωναν από κοινού τα ανέλυαν με τον δικό τους τρόπο.

Η εξουσία του σκύλου, Τομ Σάβατζ, Άγκυρα. Ένας πραγματικά μεγάλος και σημαντικός συγγραφέας. Ένα ψυχογραφικό μυθιστόρημα για τη διαφορετικότητα της αγάπης και την καταπιεσμένη ομοφυλοφιλία.

Το τραγούδι της Καχούνσχα, Ανός Ιρανί, Άγκυρα. Πλούσιο σε εικόνες και ήχους της Βομβάης. Η αγωνία ενός ορφανού παιδιού να επιβιώσει, η σκληρότητα της πόλης και τα όνειρα που συγκρούονται με την πραγματικότητα.


ΛΟΥΙΖΑ ΖΑΟΥΣΗ
Εκδόσεις Ωκεανίδα

H Υπερλίστα των Ελλήνων εκδοτών Facebook Twitter

Η δίκη του Σωκράτη. Ευθύφρων - Απολογία - Κρίτων, Πλάτωνας, Ωκεανίδα. (Τα τρία κείμενα του Πλάτωνα για τη δίκη του Σωκράτη με το αρχαίο κείμενο απ' τη στερεότυπη έκδοση των Belles Lettres και απόδοση στα νέα ελληνικά από τον Τάκη Θεοδωρόπουλο). Μια μετάφραση που αποκαθιστά τη γοητεία του αρχαίου κειμένου.

Ο Θεός στον εγκέφαλο, Μάθιου Άλπερ, Αβγό. Ο Θεός έφτιαξε τον άνθρωπο ή ο άνθρωπος το Θεό; Μάλλον το δεύτερο...

No sera la tierra, Χόρχε Βόλπι (θα κυκλοφορήσει το 2009 από την Ωκεανίδα). Ένας είναι ο Βόλπι! Μην το ψάχνετε!

Ταξίδι στην άκρη της νύχτας, Λουί Φερντινάν Σελίν, Εστία. Προσπάθησα να το διαβάσω στα γαλλικά και δεν τα κατάφερα. Άθλος η μετάφραση.

Στο δρόμο για το Ερμιτάζ, Μάλκολμ Μπράντμπερι, Πόλις. Θα 'παιρνε ποτέ Νόμπελ λογοτεχνίας ο Βολτέρος;


ΗΛΙΑΣ ΜΠΑΡΤΖΟΥΛΙΑΝΟΣ
Εκδόσεις Επτάκυκλος

• Θεόφραστος ο Ερέσιος, ο φιλόσοφος της χαράς της ζωής, Haakon Smedsvig-Hanssen, Μπαρτζουλιάνος. Πολύ ενδιαφέρον και αποκαλυπτικό για έναν πολύ σημαντικό αρχαίο φιλόσοφο, με στοιχεία, που βοηθά τον ειδικό και μη να γνωρίσει τη σκέψη του φιλοσόφου και να δώσει φως σε ζητήματα που ειδικά σήμερα είναι απαραίτητα στο σύγχρονο άνθρωπο στην καθημερινότητά του, στους προβληματισμούς του.

Ο Θεός με θυμόν, Ιωάννα Χρήστου, Μπαρτζουλιάνος. Ένα ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα που σου κρατά το ενδιαφέρον μέχρι την τελευταία του σελίδα.

Η Αδελφότης των Στεναγμών, Νίκος Ντακάκης, Μπαρτζουλιάνος. Μία αληθινή ιστορία στην Κρήτη, που δείχνει πως η ζωή είναι πραγματικά απρόβλεπτη.

Οι Δίδυμες, Σωτήρης Σαμπάνης, Μπαρτζουλιάνος. Ένα από τα πιο καλογραμμένα βιβλία, με ζωηρή γλώσσα και αμεσότητα, που σε ταξιδεύει σε χώρο και χρόνο.

Βίος και Πολιτεία, Κ. Βασιλείου, Μπαρτζουλιάνος. Μυθιστόρημα, σαρκασμός, πολιτική διαπλοκή, σκάνδαλα, φωτογραφίες της εποχής και της χώρας που ζούμε.

Imperium, Μιχάλης Σπέγγος, Λιβάνη. Άκρως ιστορικό χωρίς να αναφέρεται σε συγκεκριμένο χωρόχρονο, άρα και άκρως διαχρονικό, με στοιχεία, που σκιαγραφεί τον ηγεμόνα, πρόσωπο που λείπει στις μέρες μας σε όλα τα επίπεδα.

Πλοία και Μοναστήρια, Ναύαρχος Λυμπέρης, Εν Πλω. Πρωτότυπο, ιδιαίτερο, ενδιαφέρον.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Εκδόσεις Κέδρος

Η μοναξιά δεν μου ταιριάζει, Άρης Σφακιανάκης, Κέδρος. Έξι χρόνια μετά το τελευταίο του βιβλίο, ο Σφακιανάκης επιστρέφει μ' ένα μυθιστόρημα που παρατηρεί, σχολιάζει και σαρκάζει με καυστικό χιούμορ τα ερωτικά ήθη και όχι μόνο της σύγχρονης νεοελληνικής κοινωνίας.

American Vertigo, Bernard-Henri Lévy, Κέδρος. Ο δημοφιλής Γάλλος φιλόσοφος σκιαγραφεί το αμφιλεγόμενο πορτρέτο της Αμερικής και εξετάζει τα επίμαχα ερωτήματα που απασχολούν τόσο την Αμερική όσο και την Ευρώπη του σήμερα. Ένα επίκαιρο βιβλίο που προκάλεσε τόσο θετικά όσο και αρνητικά σχόλια.

Νυχτερίδες, Λένα Κιτσοπούλου, Κέδρος. Ένα βραβευμένο βιβλίο που αγαπήθηκε από το κοινό αλλά και την κριτική. Διηγήματα σκοτεινά, με ήρωες ανθρώπους της διπλανής πόρτας που παλεύουν με τα πιο βίαια ένστικτα.

Αμφιτρύων, Ιγνάσιο Παντίγια, Κέδρος. Ένα αριστοτεχνικό σκακιστικό ιστορικό θρίλερ για τη νεότερη ευρωπαϊκή ιστορία, γραμμένο από έναν σύγχρονο Μεξικανό συγγραφέα.

Μέγαρο Γιακουμπιάν, Αλάα Αλ-Ασουάνι, Πόλις. Ο μικρόκοσμος των ενοίκων μιας πολυκατοικίας δοσμένος με τρόπο γλαφυρό και άμεσο. Ένα έργο που σκιαγραφεί πειστικά τη σύγχρονη αιγυπτιακή κοινωνία.

Γκάτερ, Ντορίνα Παπαλιού, Κέδρος. Η Ντορίνα Παπαλιού, αντλώντας έμπνευση από τον κόσμο των κόμικς, δημιουργεί ένα πρωτότυπο σύγχρονο αστυνομικό μυθιστόρημα, με ρυθμό, νεύρο και άποψη.

Ουαλικό λεξικό του Σεξ, Νίκος Πλατής, Κέδρος. Ο Νίκος Πλατής καταγράφει και σχολιάζει απολαυστικά τα πάντα γύρω από το σεξ. Ένα απρόβλεπτο, ερωτικό, πιπεράτο λεξικό, από έναν εμπνευσμένο λεξικογράφο και όχι μόνο.

ΑΡΗΣ ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ
Εκδόσεις Αιώρα

Η ιστορία του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών, Howard Zinn, Αιώρα. Μια ματιά στην ιστορία των ΗΠΑ, από τον Κολόμβο μέχρι τον πόλεμο στο Ιράκ. Γραμμένη από έναν συγγραφέα γνωστό παγκοσμίως για το συγκεκριμένο έργο (αλλά και για το έργο του Ο Μαρξ στο Σόχο). Μια συγκλονιστική ιστορία από τη μεριά του λαού και των κινημάτων των ΗΠΑ.

Το μέγαρο Γιακουμπιάν, Αλάα Αλ-Ασουάνι, Πόλις. Είχα χρόνια να διαβάσω λογοτεχνικό βιβλίο που να αποδίδει με τόσο εξαιρετικό ύφος μια ολόκληρη κοινωνία, αυτήν της σύγχρονης Αιγύπτου. Ανήκει στην κατηγορία των βιβλίων που ήθελα να εκδώσω...

Worldchanging: A user's guide for the 21st century, Harry N. Abrams Inc. Βιβλίο πραγματικός οδηγός χρήσης για τη ζωή μας.

25 μονόλογοι για μια γυναίκα, Dario Fo, Franka Rame, Δωδώνη. Συγκλονιστικοί και αποκαλυπτικοί μονόλογοι.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
Εκδόσεις Μίνωας

μ.Χ., Βασίλης Αλεξάκης, Εξάντας. Ένα «αναρχικό» βιβλίο για ένα καυτό και επίκαιρο θέμα ή ένα προκλητικό βιβλίο για ένα θέμα που δεν τολμούν να αγγίξουν πολλοί;

It's not how good you are, it's how good you want to be, Paul Arden, Phaidon Press, Ltd. Σαν σύγχρονο μανιφέστο επιτυχίας βασισμένο στην τέχνη της εποχής μας: τη διαφήμιση.

Ακλόνητος Βράχος, Νικάστρο Νίκολας, Μίνωας. Ένα ιστορικό μυθιστόρημα για μια σχεδόν άγνωστη αλλά εξαιρετικά σπουδαία στιγμή της αρχαίας Ελλάδας -την πρώτη φορά που αναγκάστηκε ο αήττητος στρατός της Σπάρτης να παραδοθεί- που άλλαξε όλη την ψυχολογία του πολέμου.

Ο άνθρωπος που μετρούσε την άμμο, Τζίλλια Μπράντσοου, Μίνωας. Μια ατμοσφαιρική αφήγηση για μια συναρπαστική περίοδο: Αλεξάνδρεια, Συρακούσες και η μαγεία των μαθηματικών.

Ο Δαίμονας του Λαπλάς, Φάουερ Άνταμ, Μίνωας. Υπόγειες χαρτοπαικτικές λέσχες και ένα απίθανο πείραμα βασισμένο στα μαθηματικά, μέσα από τη σχέση δυο προσώπων στο περιθώριο της Ιστορίας.

Κωνσταντινούπολη, Θεόφιλος Γκωτιέ, Μεταίχμιο. Τι θα λέγατε να καταργήσετε τους σύγχρονους τουριστικούς οδηγούς και να προσπαθήσετε να δείτε τις πόλεις μέσα από τα μάτια των ταξιδιωτών του 19ου αιώνα;

Salmon Fishing in the Yemen, Paul Torday, Orion Publishing Co. Το παράλογο της εξουσίας σε όλο του το μεγαλείο. Παγκοσμιοποίηση και σύγχρονη αποικιοκρατία μέσα από μια ξεκαρδιστική αφήγηση.

 

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΕΤΣΟΠΟΥΛΟΣ
Εκδόσεις Άγρα

H Υπερλίστα των Ελλήνων εκδοτών Facebook Twitter

• O κατάλογος της έκθεσης DUCHAMP-MAN RAY-PICABIA της Tate Gallery στο Λονδίνο, που ενώνει τρεις από τις μεγαλύτερες και ιδιοφυέστερες φυσιογνωμίες της πρωτοπορίας και του μοντερνισμού του 20ού αιώνα.

• Το σύντομο μυθιστόρημα Bambi Bar του Υves Ravey (Γαλλία), που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες νέες συγγραφικές παρουσίες στη Γαλλία σήμερα.

• Το πολιτικό δοκίμιο-χρονικό του Tariq Ali Οι Πειρατές της Καραϊβικής, όπου με αφορμή τον Τσάβες, τον Μοράλες και τον Κάστρο δίνει μια άλλη προοπτική στις πολιτικές της παγκοσμιοποίησης και του φιλελευθερισμού.

• Το ποιητικό δοκίμιο του Henri Michaux Ονειροπολώντας με αφορμή ζωγραφικούς πίνακες, ενός από τους μεγαλύτερους ποιητές του 20ού αιώνα, όπου η ζωγραφική του Μαγκρίτ ερμηνεύεται με ποιητικούς όρους και όχι με τεχνοκριτικούς. (Άγρα, Μάρτιος 2007)

• Το σύντομο αυτοβιογραφικό αφήγημα Η αναλφάβητη, της Agota Kristof που περιγράφει την απώλεια της μητρικής γλώσσας μέσα από τη μετανάστευση. (Άγρα, Φεβρουάριος 2007).

• Η ποιητική ενότητα Ο κρότος του χρόνου, του Διονύση Καψάλη, που πιστεύω ότι είναι από τα πλέον ισχυρά ποιητικά κείμενα που κυκλοφόρησαν τα τελευταία χρόνια. (Άγρα, 2007)

• Το περίφημο δοκίμιο του Pico della Mirandola Περί της αξιοπρέπειας του ανθρώπου (1487) με εισαγωγή του Yves Hersant.

ΕΥΑ ΚΑΡΑΪΤΙΔΗ
Εκδόσεις Εστία

H Υπερλίστα των Ελλήνων εκδοτών Facebook Twitter

• Ο Θανάσης Βαλτινός, από τους πιο σημαντικούς πεζογράφους της χώρας, δίνει με το μοναδικό του τρόπο το βίο και τις ημέρες του Διονυσίου Σολωμού στο νέο του έργο Άνθη της αβύσσου (Εστία).

• Ο Δημήτρης Καπετανάκης, μια μικρή αποκάλυψη από το πρώτο του βιβλίο, χτίζει με το νέο του μυθιστόρημα Η συμμορία της συγκίνησης έναν κόσμο μυστηρίου, πρακτόρων, αιρέσεων, μεταφυσικών και φυσικών κατορθωμάτων, που μας εμβαπτίζει στη συγκίνηση και στην αναγνωστική απόλαυση (Εστία).

• Η Νέλλη Ανδρικοπούλου περιγράφει με χιούμορ και παραστατικότητα την περιπέτεια των νεαρών Ελλήνων και Ελληνίδων καλλιτεχνών και επιστημόνων (πολλοί από τους οποίους έγιναν αργότερα διάσημοι) από την Αθήνα προς το Παρίσι στο Ταξίδι του Ματαρόα, 1945 (Εστία).

• Ο Ισραηλινός Άαρον Άπελφελντ στο πολυβραβευμένο του μυθιστόρημα Μπαντενχάιμ 1939 (μτφ. Μάγκυ Κοέν) αναβιώνει μια κεντροευρωπαϊκή λουτρόπολη με Εβραίους παραθεριστές και περιγράφει πώς η απόλυτη χαρά μπορεί να συγκαλύπτει την επερχόμενη απόγνωση (Εστία).

• Ο Γερμανός Μάρτιν Βάλζερ στο τελευταίο του μυθιστόρημα Η στιγμή του έρωτα (μτφ. Ηλίας Τσιριγκάκης) ταράζει τα λιμνάζοντα ύδατα του οικογενειακού καθωσπρεπισμού σκηνοθετώντας τη θυελλώδη συνάντηση ενός μεσήλικα Γερμανού με μια νεαρή Αμερικάνα (Εστία).

• Ο Γάλλος Μπενουά Ντυτέρτρ μας προσφέρει αφειδώλευτα πολύ γέλιο χάρη στο μαύρο χιούμορ με το οποίο καταρρακώνει την πολιτική ορθότητα του σύγχρονου Δυτικού πολίτη. Στο μυθιστόρημα Το κοριτσάκι και το τσιγάρο, σε μετάφραση Λίνας Σιπητάνου (Εστία).

• Ο Σέρβος Μίλοραντ Πάβιτς στήνει το αρτιότερο ίσως μυθιστόρημά του Δεύτερο σώμα (μτφ. Σοφία Αυγερινού) γύρω από το δεύτερο, πνευματικό μας σώμα, ταξιδεύοντάς μας στο Παρίσι, στην Έφεσο, στο βενετσιάνικο καρναβάλι, στην Ουγγαρία (Εστία).

 

H Υπερλίστα των Ελλήνων εκδοτών Facebook Twitter

ΘΑΝΟΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Εκδόσεις Ψυχογιός

Wolf Totem, Ζιανγκ Ρονγκ, Ψυχογιός. Ένα βιβλίο που υμνεί την άγρια γοητεία των λύκων και της ασιατικής στέπας, περιγράφει συγκλονιστικά τους κανόνες συμβίωσης μεταξύ ανθρώπων - ζώων - άγριων ζώων και αναδεικνύει τη σοφία των λύκων και τους στρατηγικούς κανόνες τους ως παράδειγμα προς μίμηση, καθώς λαοί όπως οι Μογγόλοι τους υιοθέτησαν και μεγαλούργησαν.

A Thousand Splendid Suns, Καλέντ Χοσεϊνί, Βloomsbury Publishing Plc. Ένα εξαιρετικό βιβλίο. Ο Καλέντ Χοσεϊνί είναι ένας ευαίσθητος κοινωνικός παρατηρητής, αλλά κι ένας χαρισματικός συγγραφέας, ο οποίος μέσω της λογοτεχνίας αφηγείται τη σύγχρονη ιστορία του Αφγανιστάν μ' έναν τρόπο που σε κάνει να μην μπορείς να αφήσεις το βιβλίο κάτω.

Μια ζωή, δυο ζωές, Νίκος Θέμελης, Κέδρος. Ένα σύγχρονο βιβλίο που διαχειρίζεται λογοτεχνικά το σύνθετο θέμα των ανθρώπινων σχέσεων και των καίριων επιλογών που καθορίζουν την πορεία τους, με συγγραφική μαεστρία αλλά και με υπευθυνότητα.

Το φάντασμα της αξόδευτης αγάπης, Μάρω Βαμβουνάκη, Ψυχογιός. Η συγγραφέας παντρεύει με τρόπο μοναδικό την ψυχολογία με τη λογοτεχνία, εγκαινιάζοντας ένα νέο είδος γραφής που καταργεί τα όρια μεταξύ γνώσης και απόλαυσης.

Οι θρησκείες του κόσμου, Κρίστοφερ Πάρτριτζ, Ψυχογιός. Είναι ένας πλήρης οδηγός-λεύκωμα με την πιο άρτια, ολοκληρωμένη και αντικειμενική παρουσίαση των θρησκειών του κόσμου.

Το ταξίδι που λέγαμε..., Αλκυόνη Παπαδάκη, Καλέντης. Απολαυστική γραφή, υπέροχη γλώσσα, εικόνες που σχεδόν ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια σου, σε ταξιδεύουν, σε μαγεύουν.

Heat: Πώς να σώσουμε τον πλανήτη μας από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, Τζορτζ Μονμπιότ, Ψυχογιός. Το βιβλίο αυτό με ώθησε να κάνω ένα βήμα παραπέρα και να συνειδητοποιήσω ότι η οικολογική ευαισθητοποίηση και η ατομική δράση είναι πλέον μονόδρομος για όλους μας.

ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
Εκδόσεις Λυχνάρι

The chemistry of death, Simon Beckett, Bantam Press. Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό θρίλερ με σασπένς και -αν και δεν είναι ιδιαίτερα του γούστου μου οι ιστορίες με δολοφόνους κατά συρροή- κατάφερε να διατηρήσει το ενδιαφέρον μου αμείωτο ως το τέλος, με καλογραμμένους διαλόγους και αναπάντεχες ανατροπές.

A test of wills, Charles Todd, Harper-Mystery. Τον Charles Todd -ψευδώνυμο που χρησιμοποιεί ένα ντουέτο συγγραφέων (μητέρα και γιος)- τον έμαθα πρόσφατα διαβάζοντας ένα άλλο βιβλίο του, το A False Mirror, που είναι το ένατο της σειράς με ήρωα τον επιθεωρητή Ράτλετζ. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ψυχολογικό δράμα. Η υπόθεση εκτυλίσσεται τα πρώτα χρόνια μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και ο Ράτλετζ -που επιστρέφει στην υπηρεσία του στη Σκότλαντ Γιαρντ- εξιχνιάζει σκοτεινές υποθέσεις, διατηρώντας έναν εσωτερικό διάλογο μ' έναν νεκρό συστρατιώτη του, που στοιχειώνει το κάθε του βήμα.

Le sang des farines, Jean-Francois Parot, JCLattes. Σ' αυτό το συναρπαστικό μυθιστόρημα που συνδυάζει την αστυνομική ανίχνευση με την ιστορική λεπτομέρεια, γνωρίζουμε το Παρίσι πριν τη Γαλλική Επανάσταση, αλλά και έναν κόσμο δολοπλοκίας και εγκλήματος, απ' την επιδέξια πένα ενός ιδιοφυέστατου ιστορικού και διπλωμάτη.

Le cri du peuple, Jean Vautrin-Tardi, Casterman. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να παρουσιάσω τον σπουδαίο κομίστα, που είναι ευρύτατα γνωστός και στην Ελλάδα. Θέλω να πω απλώς πως αυτό είναι το κορυφαίο έργο του. Πρόκειται για μια ιστορία της κομούνας μεροληπτική και υπέροχη.

Lemercier - Le photographe, Emmanuel Guibert / Didier Lefevre, Dupuis - Aire Libre. Όπου το κόμικ συναντάει το φωτογραφικό ρεπορτάζ. Ο Emmanuel Guibert είναι ένας δημοσιογράφος-κομίστας. Σ' αυτό το τρίτομο έργο του καλύπτει τον πόλεμο του Αφγανιστάν στη δεκαετία του '80, χρησιμοποιώντας τις εκπληκτικές φωτογραφίες του Didier Lefèvre, που συνόδευε τότε μια ανθρωπιστική αποστολή.

Un home est mort, Kris/Etienne Davodeau, Futuropolis. Βιογραφία του κινηματογραφιστή René Vautier, ταυτόχρονα όμως και πορτρέτο της εργατικής τάξης που εξεγείρεται στη Βρέστη τη δεκαετία του '50. Συμπληρώνει κατά κάποιο τρόπο όσα δεν σώθηκαν στον κινηματογραφικό φακό.

Double Game, Sophie Calle, Violette Editions. Βιβλίο παιχνίδι, επέμβαση σε μυθιστόρημα, ανατροπή της πραγματικότητας. Η Sophie Calle είναι μια Γαλλίδα καλλιτέχνις που ζει στη Νέα Υόρκη. Συνδυάζοντας φωτογραφία, concept και πειραματισμό, καταφέρνει να επέμβει στην πραγματικότητα, αφαιρώντας αυτό που την ενδιαφέρει (στο μυθιστόρημα του Paul Auster Leviathan, η ίδια εμφανίζεται ως φανταστικός χαρακτήρας. Εδώ καταφέρνει να ζήσει και η ίδια το φανταστικό).

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ
Εκδόσεις Οκτώ

Αυτοπροσωπογραφία σε κυρτό κάτοπτρο, Τζον Άσμπερι, Νεφέλη. Η πιο ψυχρή, ίσως αποστασιοποιημένη, φαινομενολογική ανάλυση της απόπειράς μας να ασχοληθούμε με τον διαθλασμένο εαυτό μας. Η ανεκτίμητη βοήθεια που προσφέρει η ιδιότητα του αγγλοσαξονικού συναισθήματος να σκέφτεται.

39 Microlectures, Μάθιου Γκούλις, Routledge. Τα truisms των performers· απαλές σπρωξιές που σε υπνωτίζουν· επιφανειακές σκέψεις· μια αποθήκη μικροπραγμάτων που δεν χρειαζόμαστε αλλά που μας ανήκει.

Beautiful Losers, Λέοναρντ Κοέν. Ο καταβυθιστικός λυρισμός του Κοέν. Η ηδονή της απώλειας και της αίσθησης ότι θα είσαι για πάντα χαμένος· χωμένος στο καταφύγιο της χασούρας.

The Passion of Michel Foucault, Τζέιμς Μίλερ, Random House. Τα δαιμόνια και η εξερεύνηση της προσωπικής ταυτότητας· το αμόνι της κοινωνικής διάπλασης και πώς φτιάχνονται οι μάσκες· τα dark rooms του Σαν Φρανσίσκο ως α-κοινωνικός τόπος δημιουργικών σχέσεων. Οι ηρωικές στιγμές της διανόησης.

Straw Dogs, Τζον Γκρέι, Γκράντα. Γιατί σκεφτόμαστε ό,τι σκεφτόμαστε ή γιατί θα καταστραφούμε; Μια ενδοσκόπηση των θεμελιώδων παραδοχών του Δυτικού πολιτισμού και των πιο κοινών συνειρμών μας. Εσχατολογικό αριστούργημα.

The Idea of a Social Science and its relation to philosophy, Πίτερ Γουίντς, Routledge. Πώς είναι δυνατόν να υπάρχει ένας αντικειμενικός κόσμος στον οποίο παρατηρούνται γάμοι, χρήματα, κυβερνήσεις, κοκτέιλ πάρτι και δικαστήρια σε έναν κόσμο εξολοκλήρου υλικό;

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ
Εκδόσεις Ιανός

H Υπερλίστα των Ελλήνων εκδοτών Facebook Twitter

Το βιβλίο του Πόθου (δίγλωσσο), Λέοναρντ Κοέν, Ιανός. Η βαθιά γνώση του Κοέν ανάμεσα στη σιωπή και στη βοή του πλήθους.

Του φιδιού το γάλα, Γιάννης Ξανθούλης, Ελληνικά Γράμματα. Ίσως από τα καλύτερα βιβλία του Ξανθούλη, ξυπνάει τις αισθήσεις μας και τη μνήμη.

Τα ποιήματα, Οδυσσέας Ελύτης, Ίκαρος. Παραμένουν πάντα νέα και ακμαία.

Εγχειρίδιο βλακείας, Διονύσης Χαριτόπουλος, Τόπος. Από πολύ παλιά η βλακεία αποτελούσε ενδιαφέρον αντικείμενο σχολιασμού και έρευνας. Απαραίτητο για να δούμε τον κόσμο μας σήμερα.

Θεσσαλονίκη, πόλη των φαντασμάτων, Μαρκ Μαζάουερ, Αλεξάνδρεια. Τονίζει τις ιδιαιτερότητες της γενέθλιας πόλης μας, που είναι στο ίδιο γεωμετρικό πλάτος με τη Νέα Υόρκη.

Η αυτοβιογραφία του φωτός, Γιώργος Γραμματικάκης, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. Γιατί το φως δεν είναι μόνο φυσική, αλλά και πηγή ζωής και έμπνευση για τη φιλοσοφία, τη θρησκεία και όλες τις τέχνες από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, Λιβάνη. Συναρπαστική αφήγηση ενός έρωτα επίμονου και διαχρονικού.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Εκδόσεις Καστανιώτης

H Υπερλίστα των Ελλήνων εκδοτών Facebook Twitter

Μόνολογκ, Λένος Χρηστίδης (μυθιστόρημα). Ένας συγγραφέας που αντιμετωπίζει τους αναγνώστες σαν φίλους του και τους φίλους του σαν ήρωες των βιβλίων του, ενώ δοκιμάζεται σε οποιαδήποτε πεζογραφική φόρμα με επιτυχία.

Ως εκ θαύματος, Κωσταντίνος Τζούμας (αυτοβιογραφικό αφήγημα). Είναι η ιδιαίτερη και υπερήφανη φωνή μιας κοινότητας ανθρώπων που μέχρι σήμερα δεν είχε εκφραστεί όπως θα ήθελε στην ελληνική πεζογραφία, η οποία, καλώς ή κακώς, δεσμευόταν πάντα από το ιστορικό της περιβάλλον.

Βίλα Κομπρέ, Αλέξης Σταμάτης. Είναι γοητευτικός ο τρόπος που προσαρμόζει στο παρόν τις εμμονές της κλασικής πεζογραφίας και τις επαναφέρει θριαμβευτικά με κάθε βιβλίο του. Θα μπορούσε να είναι φίλος του Ομήρου και ταυτόχρονα του Κόνραντ.

Εγώ και ο Καμίνσκι, Ντανιέλ Κέλμαν. Ο ώριμος τριαντάρης συγγραφέας από τη Γερμανία διδάσκει τι σημαίνει καυστική σάτιρα, γράφοντας ταυτόχρονα μια «σπουδή» στη ματαιοδοξία του καλλιτέχνη.

Η Σχισμή, Ντόρις Λέσινγκ. Έχω ιδιαίτερη αδυναμία στη σπουδαία νομπελίστρια, γιατί κάθε φορά με εκπλήσσει με το φιλοσοφικό της υπόβαθρο.

Το Παρίσι δεν τελειώνει ποτέ, Ενρίκε Βίλα-Μάτας. Ο συγγραφέας των συγγραφέων: Με ενθουσιάζουν τα τεχνάσματα που επινοεί πάντα για να δείξει πόσο σοβαρή είναι η περιπέτεια της λογοτεχνίας.

Ζαν Ζενέ - Οι ανομολόγητες αλήθειες, Ιβάν Γιαμπλόνκα. Yποδειγματική βιογραφική προσέγγιση, που εξερευνά και ερμηνεύει τις αθέατες όψεις της ζωής και του έργου ενός πολυσυζητημένου δημιουργού.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Εκδόσεις Διόπτρα

H Υπερλίστα των Ελλήνων εκδοτών Facebook Twitter

Σου τα 'μαθα όλα, μα ξέχασα μια λέξη, Δημήτρης Μπουραντάς, Πατάκης. Ήθελα πολύ να διαβάσω από τον αγαπημένο μου καθηγητή που μου άλλαξε την οπτική στο χώρο της δουλειάς μου κάτι λογοτεχνικό. Και δεν με απογοήτευσε για άλλη μια φορά. Διαβάζω αρκετά για το χώρο της ηγεσίας κι ο Δημήτρης Μπουραντάς είναι ηγέτης.

Είχα ένα μαύρο σκύλο, το όνομά του ήταν κατάθλιψη, Matthew Johnstone, PanMacmilan. Ένα μαγικό βιβλίο μόλις 48 σελίδων που με γοήτευσε, το θεωρώ το «παιδί μου», θέλω να το διαβάσουν όλοι όταν θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά στις 4 Μαΐου. Όλοι που κάποτε πέρασαν (ή περνούν) μια δύσκολη περίοδο που φαινόταν μέσα από τα μαύρα γυαλιά της θλίψης μάταια και ανακαλύπτουν ότι η ζωή είναι κάτι πολύ μεγάλο και όμορφο.

Σαν τη βροχή πριν πέσει, Τζόναθαν Κόου, Πόλις. Μελαγχολικό, σαν βρετανικό τοπίο. Αλλά όμορφες περιγραφές συναισθημάτων χωρίς λεκτικές υπερβολές.

Το νησί, Victoria Hislop, Διόπτρα. Το μεγάλο μας best seller. Αδυνατώ να κατανοήσω πώς η Victoria κατάφερε να απεικονίσει τόσο παραστατικά την κρητική και κατά συνέπεια την ελληνική ψυχή του 1950. Γεμάτο ευαισθησία για κάθε τι ελληνικό και με χαρακτήρες που απεικονίζουν τις διάφορες φωνές που κατοικούν μέσα μας.

Η δύναμη του υποσυνείδητου, Joseph Murphy, Διόπτρα. Μου αρέσει να κάνω γυμνάσια στο μυαλό μου κάθε τόσο. Να του υπενθυμίζω πώς ήταν πέρσι τέτοια εποχή κι αν του αρέσει περισσότερο όπως είναι τώρα. Σε μια τέτοια περισυλλογή το ξεκίνησα κι όταν το 'κλεισα κατάλαβα πόση σημασία έχει να βλέπεις το ποτήρι γεμάτο.

Στην ακτή, Ian McEwan, Πατάκης. Για μένα ο McEwan κινείται ακριβώς στα όρια που χωρίζουν τον ψυχολόγο από το λογοτέχνη. Αυστηρή βρετανική πένα, που καταφέρνει μέσα σε μια νύχτα να κλείσει τα βιώματα μιας ζωής. Και που θυμίζει στον αναγνώστη πόσο στεγνό είναι να είσαι αυστηρός στα αισθήματά σου και στον εαυτό σου.

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ο. ΜΑΝΟΥΣΟΣ
Εκδόσεις Anubis

The Time traveler's wife, Anubis. Ένα πραγματικά θαυμάσιο βιβλίο που αντιμετωπίζει το θέμα του ταξιδιού στο χρόνο με ένα «συνεπή» επιστημονικά αλλά και τρομακτικά ανθρώπινο τρόπο.

Θνητοί Θεοί, Anubis. Ένα εξαιρετικό έργο Ε.Φ. που ανοίγει κυριολεκτικά νέους τρόπους σκέψης αλλά και πολλαπλούς προβληματισμούς σε σχέση με τα όρια της τεχνολογίας.

Οι Παληοί Ανωγειανοί, Anubis. Γνωρίζοντας βαθειά το συγγραφέα, ξέρω καλά ότι έβαλε μεγάλο μέρος της ψυχής του στην προσπάθεια να αποδώσει τα του Ανωγειανού τω Ανωγειανώ.

Βορά Ορνίων. Είμαι μεγάλος fan του συγκεκριμένου «έπους» και περίμενα την πρόσφατη συνέχεια ανυπόμονα.

Shogun. Κλασικό το έργο του Clavell, το ξαναδιαβάζω κάθε δέκα χρόνια και ποτέ δεν με απογοητεύει!

Watchmen. Παρά το ότι συγκαταλέγεται στην «Αγία Τριάδα» των graphic novels, δεν το είχα διαβάσει ποτέ. Το διαβάζω τώρα ενόψει της ταινίας

Blade of the Immortal #1. Η κλασική σειρά manga αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή για τους... μεγαλύτερους σε ηλικία otaku.

ΑΡΗΣ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ
Εκδόσεις Τόπος

H Υπερλίστα των Ελλήνων εκδοτών Facebook Twitter

We are now beginning our descent, James Meek, Canongate. Τι σημαίνει πόλεμος, τύπου Αφγανιστάν ή Ιράκ, για τον πολίτη της Δυτικής μητρόπολης και πώς μπορεί να επηρεάσει την προσωπική ζωή μας.

Τι ζητούν οι βάρβαροι, Δημοσθένης Κούρτοβικ, Ελληνικά Γράμματα. Με ψυχραιμία, ευρηματικότητα και τόλμη, ο Δημοσθένης σχολιάζει τη βαρβαρότητα του «καθ' ημάς» εθνικισμού. Το καλύτερο βιβλίο του ως τώρα.

Tokyo Trilogy, David Peace, Faber & Faber. Ο πιο «λογοτεχνικός» Αγγλοσάξονας συγγραφέας σήμερα. Μια συναρπαστική τριλογία.

Un roman sentimental, Alain Robbe-Grillet, Fayard. Το απόλυτο ψυχοτρελικό, πορνοδιαστροφικό, σαδομαζό σπλάτερ, το κύκνειο άσμα του συγγραφέα. Τεστ για γερά νεύρα.

Fantasy Art Now, Martin Mackenna, Ilex. Από τα καλύτερα άλμπουμ εικονογράφησης βιβλίων Fantasy, από μόνο του έργο τέχνης.

Louise Bourgeois, Paulo Herkenhoff, Phaidon. Η Μπουρζουά ανήκει στους αγαπημένους μου καλλιτέχνες και το λεύκωμα αυτό είναι σχεδιασμένο άψογα.

Ο Τρελλός Πρόεδρος και η γυναικεία ηδονή, Πέπη Ρηγοπούλου, Τόπος. Είμαι περήφανος που εκδώσαμε αυτό το βιβλίο. Η Ρηγοπούλου έχει την πιο προχωρημένη σκέψη στην Ελλάδα ως προς τη σχέση γυναικείου σώματος και καλλιτεχνικής δημιουργίας.

ΝΩΝΤΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Εκδόσεις Μεταίχμιο

H Υπερλίστα των Ελλήνων εκδοτών Facebook Twitter

Του φιδιού το γάλα, Γιάννης Ξανθούλης, Ελληνικά Γράματα. Γιατί είναι ένα από τα απολαυστικότερα βιβλία του Γιάννη Ξανθούλη.

Έρωτας νυν και αεί, Γιάννης Καλπούζος, Ίκαρος. Γιατί περιλαμβάνει μερικούς από τους πιο ωραίους ερωτικούς στίχους.

Καθένας, Φίλιπ Ροθ, Πόλις. Γιατί απλώς είναι αριστούργημα.

Στη γέφυρα του Γαλατά, Η Κωνσταντινούπολη του χθες και του σήμερα, Χέιρτ Μακ, Μεταίχμιο. Γιατί ο Χέιρτ Μακ μας προσφέρει ένα πανόραμα της ζωής στην Κωνσταντινούπολη, της πόλης που είναι η γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής.

Αιχμηρά αντικείμενα, Τζίλιαν Φλιν, Μεταίχμιο. Γιατί απλά διαβάζοντάς το δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου. Το πιο συναρπαστικό και ανατριχιαστικό ψυχολογικό θρίλερ που έχω ποτέ διαβάσει.

Το βαμμένο πουλί, Γιέρζι Κοζίνσκι, Μεταίχμιο. Γιατί ο Κοζίνσκι μάς αφηγείται με συγκλονιστικό τρόπο και περιγράφει μοναδικά τη βαναυσότητα της ανθρώπινης φύσης και την πάλη για επιβίωση.

Τραγούδια 1962-2001, Bob Dylan, Ιανός. Γιατί ο Dylan είναι ο μεγαλύτερος ποιητής της εποχής μας.

 ________

Το άρθρο είχε δημοσιευτεί στο αφιέρωμα The Book Lovers, της έντυπης LIFO, τχ. 300

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

O τελειοθηρικός δημιουργός των εκδόσεων Άγρα, Σταύρος Πετσόπουλος

Βιβλίο / O τελειοθηρικός δημιουργός των εκδόσεων Άγρα, Σταύρος Πετσόπουλος

Τα βιβλία του είναι από τα πιο όμορφα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Τα κείμενα που διαλέγει προδίδουν γερή μόρφωση, έντονη ιδιοσυγκρασία και ένα είδος ποιοτικού πείσματος. Το πολυτονικό που ακόμα χρησιμοποιεί θα μπορούσε ίσως να μας μπερδέψει, αν ο Σταύρος Πετσόπουλος δεν βρισκόταν πάντα στην αιχμή της τεχνικής πρωτοπορίας. Ο εκδότης της Άγρας μιλά στη LIFO για την εκδοτική κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα
ΚΑΤΕΡΙΝΑ Ι. ΑΝΕΣΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακύλλας Καραζήσης: «Μου αρέσει η λογοτεχνία του Θανάση Βαλτινού γιατί δεν ξέρεις ποτέ τι είναι αλήθεια και τι ψέμα»

The Book Lovers / Ακύλλας Καραζήσης: «Μου αρέσει η λογοτεχνία του Θανάση Βαλτινού γιατί δεν ξέρεις τι είναι αλήθεια και τι ψέμα»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Ακύλλα Καραζήση για την αναγνωστική διαδρομή του, που ξεκινάει από τον «Τομ Σόγερ» και τη Θεσσαλονίκη, περνάει από τον ρομαντικό κόσμο της Χαϊδελβέργης και φτάνει στην Αθήνα του θεάτρου και των κειμένων.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ιωάννα Τσιβάκου: «Δεν έχει χρόνο ο σημερινός άνθρωπος να γνωρίσει τον άλλον κι εδώ βρίσκεται η δυστυχία του»

Βιβλίο / Ιωάννα Τσιβάκου: «Δεν έχει χρόνο ο σημερινός άνθρωπος να γνωρίσει τον άλλον κι εδώ βρίσκεται η δυστυχία του»

Η συγγραφέας και ομότιμη καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου μιλά για την εποχή μας, τον χώρο της εκπαίδευσης και την ταυτότητα του νεοέλληνα.   
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η άνοδος της δεξιάς συνδέεται με τις αποτυχίες της αριστεράς»

Βιβλίο / «Η άνοδος της δεξιάς συνδέεται με τις αποτυχίες της αριστεράς»

Ο Ντόναλντ Σασούν, ομότιμος καθηγητής Συγκριτικής Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και άλλοτε στενός φίλος, συνεργάτης και επιμελητής των βιβλίων του Έρικ Χoμπσμπάουμ, μιλά στη LiFO.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η Κάλλας δεν ήταν τραγική φιγούρα και δεν εγκατέλειψε την καριέρα της για τον Ωνάση

Βιβλίο / Η Κάλλας δεν ήταν τραγική φιγούρα και δεν εγκατέλειψε την καριέρα της για τον Ωνάση

Η συγγραφέας του βιβλίου “Diva”, Ντέζι Γκούντγουιν, τονίζει με άρθρο της στον Guardian ότι το να χαρακτηρίζει κανείς τη ζωή της κορυφαίας τραγουδίστριας τραγική, σημαίνει ότι την αδικεί κατάφωρα.
THE LIFO TEAM
Η Θήβα που δεν ξέρουμε

Βιβλίο / Η Θήβα που δεν ξέρουμε

Ο Βρετανός ιστορικός Πολ Κάρτλετζ αποκαθιστά την ιστορική πόλη της αρχαιότητας που αντιμετώπιζαν υπεροπτικά οι Αθηναίοι. Δείχνει πώς τα θηβαϊκά θέματα επιβιώνουν στη σύγχρονη τέχνη, γράφει για τον Επαμεινώνδα που είχε έναν μόνο τραχύ μανδύα, παρουσιάζει την κοινωνία που δημιουργεί τον Ιερό Λόχο, ένα στρατιωτικό σώμα που αποτελείται αποκλειστικά από εραστές και ερώμενους.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Συζητώντας για ένα θέμα ταμπού της ελληνικής κοινωνίας, τους δωσίλογους της Κατοχής

Βιβλίο / Oι δωσίλογοι, ένα θέμα ταμπού της ελληνικής κοινωνίας

Μέσα από την έρευνά του σε αρχεία που μέχρι σήμερα παραμένουν κλειστά ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης εξετάζει τα γεγονότα και τα πρόσωπα που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς κατακτητές σε μια πολύπαθη και αιματηρή για την Αθήνα περίοδο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το πρώτο μυθιστόρημα της Καλλιρρόης Παρούση μπήκε στα ευπώλητα από στόμα σε στόμα

Βιβλίο / Το πρώτο μυθιστόρημα της Καλλιρρόης Παρούση μπήκε στα ευπώλητα από στόμα σε στόμα

Το Λίγα Λόγια για μένα της Καλλιρρόης Παρούση είναι ένα μυθιστόρημα με ποιητικό λόγο που το νεανικό κοινό το ανακάλυψε μέσω word of mouth. Και όπως λέει και ένας φίλος της «ένα καλό βιβλίο είναι σαν μία νάρκη, δεν ξέρεις σε ποιανού την ψυχή θα σκάσει».
M. HULOT
Γκαζμέντ Καπλάνι «Με λένε Ευρώπη»

Το πίσω ράφι / «Με λένε Ευρώπη»: Το βιβλίο ενός Αλβανού μετανάστη για τις περιπέτειές του στην Ελλάδα

Ο Γκαζμέντ Καπλάνι εναλλάσσει την εμπειρία του στην Ελλάδα με τις μικρές οδύσσειες ανθρώπων που άφησαν πίσω την πατρίδα τους, σε ένα βιβλίο που κινείται διαρκώς μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας και καταπιάνεται με το ανεξάντλητο θέμα της μετανάστευσης και της ταυτότητας.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Ο Larry Gus διάβασε τον «Οδυσσέα» του Τζόις περπατώντας τους δρόμους της Αθήνας

The Book Lovers / Ο Larry Gus διάβασε τον «Οδυσσέα» του Τζόις περπατώντας τους δρόμους της Αθήνας

O Νίκος Μπακουνάκης συζητά με τον μουσικό και συνθέτη Larry Gus, aka Παναγιώτη Μελίδη, για τα βιβλία που επηρέασαν τη μουσική του. Πρόκειται για έναν εντελώς ιδιοσυγκρασιακό αναγνώστη.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
«Μέχρι τον Αύγουστο»: Το ‘χαμένο’ μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έπρεπε να παραμείνει χαμένο

Βιβλίο / «Μέχρι τον Αύγουστο»: Το «χαμένο» μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έπρεπε να παραμείνει χαμένο

Το βιβλίο προσφέρει στιγμιαίες απολαύσεις, αλλά είναι ολοφάνερα ημιτελές και πολλά σημεία του μοιάζουν τόσο κακογραμμένα που καθιστούν απολύτως κατανοητή την επιθυμία του συγγραφέα να μην εκδοθεί ποτέ.
THE LIFO TEAM
Ο σουρεαλιστικός «συντε(λο)γοτεχνικός» κόσμος του Αχιλλέα ΙΙΙ

Βιβλίο / Ο σουρεαλιστικός «συντε(λο)γοτεχνικός» κόσμος του Αχιλλέα ΙΙΙ

Ο βραβευμένος συγγραφέας που μόλις κυκλοφόρησε τη συλλογή διηγημάτων του με τον διφορούμενο τίτλο «Τέλος Πάντων» εξηγεί, μεταξύ πολλών άλλων, γιατί τον απασχολούσε συνέχεια το τέλος του κόσμου, σε σημείο που του έγινε εμμονή.
M. HULOT
Πέρα από τις Ακυβέρνητες πολιτείες: O Τσίρκας, ο Σεφέρης, ο Κοτζιάς και η Χούντα του 1967

Lifo Mini – Series / Πέρα από τις Ακυβέρνητες Πολιτείες: O Τσίρκας, ο Σεφέρης, ο Κοτζιάς και η Χούντα του '67

H Κωνσταντίνα Βούλγαρη σκιαγραφεί την προσωπικότητα του Στρατή Τσίρκα, μιλά για τη φιλία του με τον Σεφέρη, την πολιτική του δράση μέσα στη Δικτατορία, αλλά και για το πώς έπεισε τον Παύλο Ζάννα να μεταφράσει Προυστ, μέσα στη φυλακή. Στο podcast ακούγονται για πρώτη φορά αποσπάσματα από διάλεξη που είχε δώσει ο Σ. Τσίρκας μαζί με τον Α. Kοτζιά.
THE LIFO TEAM
Σέρχιο Πιτόλ «Συζυγική ζωή»

Το Πίσω Ράφι / «Η συζυγική ζωή»: Η απολαυστική σάτιρα του Σέρχιο Πιτόλ για τις δηλητηριασμένες σχέσεις

Μέσα από τις απέλπιδες προσπάθειες μιας γυναίκας ν’ απαλλαγεί οριστικά από τον άπιστο σύζυγό της, με τη λοξή και ειρωνική ματιά του, ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους Λατινοαμερικανούς συγγραφείς μεταμορφώνει σε φάρσα αυτό που άλλοι θα έβλεπαν ως τραγωδία.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Paul Lynch

Βιβλίο / Paul Lynch: «Υπάρχουν συγγραφείς που παίζουν στο κέντρο του γηπέδου, εγώ παίζω στα άκρα»

Ο πέμπτος Ιρλανδός συγγραφέας που παίρνει το Booker εξηγεί στη Βένα Γεωργακοπούλου γιατί στην Ιρλανδία βγαίνουν τόσο σημαντικά βιβλία, περιγράφει πως σε μια λαϊκή σχολίασαν το βραβευμένο βιβλίο του ως «πολύ μαύρο» και πως αν καθόταν να γράψει κάτι για να κερδίσει, αυτό δεν θα ήταν το «Τραγούδι του προφήτη».
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ