Όσκαρ!

Όσκαρ! Facebook Twitter
Αυτό που ξέρουμε είναι ότι ο Ουάιλντ αναφέρει τον Μπούσνελ σε γράμματα του και ότι του έστειλε χρήματα μετά την αποφυλάκισή του...
0

Πρώτα, ένα στοιχείο της ζωής του Όσκαρ που βγαίνει για πρώτη φορά στην επιφάνεια: μια φωτογραφία ενός άντρα της εργατικής τάξης, ο οποίος «είχε τραβήξει» τον Όσκαρ, όταν και οι δύο ήταν στη φυλακή του Reading, χωρίς να είναι γνωστή η ακριβής μεταξύ τους σχέση.

Ο Όσκαρ Ουάιλντ το 1865 καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση λόγω ομοφυλοφιλίας – για την ακρίβεια, για «σοδομισμό». Σε ένα γράμμα ο πλέον φυλακισμένος και απομονωμένος ποιητής, συγγραφέας και λάτρης της καλής ζωής ανέφερε έναν «μικρό σκουρομάτη» που τώρα θεωρείται ότι πρόκειται για τον εργάτη Bushnell, ο οποίος βρέθηκε 21 φορές στη φυλακή για κλοπή.

Ο Όσκαρ Ουάιλντ το 1865 καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση λόγω ομοφυλοφιλίας – για την ακρίβεια, για «σοδομισμό».

Δεν υπάρχουν φωτογραφίες των φυλακισμένων εκείνης της εποχής αλλά η φωτογραφία του Bushnell υπάρχει επειδή έκανε συνεχείς παραβάσεις του νόμου. Ο καθηγητής Peter Stoneley του πανεπιστημίου του Reading, ο οποίος έκανε την ανακάλυψη, δήλωσε επίσης τα εξής σχετικά:

«Δεν ξέρουμε λεπτομέρειες για τη σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ Ουάιλντ και Μπούσνελ. Ξέρουμε όμως ότι επισήμως απαγορευόταν στους φυλακισμένους της Βικτωριανής εποχής να μιλάνε μεταξύ τους, πόσο μάλλον να τρώνε ή να δουλεύουν μαζί, ή να σχηματίζουν προσωπικές σχέσεις..


Αυτό που ξέρουμε είναι ότι ο Ουάιλντ αναφέρει τον Μπούσνελ σε γράμματα του και ότι του έστειλε χρήματα μετά την αποφυλάκισή του, ενώ περαιτέρω συναντήσεις μεταξύ τους είναι απίθανες.»

Μια οικογένεια για tabloid

Όσκαρ! Facebook Twitter

O πατέρας του Όσκαρ, Sir William Wilde, ήταν ένας διάσημος οφθαλμίατρος και χειρουργός. Τα ενδιαφέροντά του επεκτεινόταν πέρα από την ιατρική επιστήμη, φτάνοντας στην αρχαιολογία, στις φυσικές επιστήμες, στην λαογραφία της Ιρλανδίας και στο αλκοόλ. Πριν παντρευτεί τη μητέρα του Όσκαρ είχε τη φήμη πλέιμποϊ. Ήταν πατέρας αρκετών παιδιών εκτός γάμου, αλλά δυστυχώς όλα πέθαναν σε πολύ μικρή ηλικία.

Το πρώτο ερωτικό τρίγωνο της ζωής του

Η μητέρα του Όσκαρ, η Λαίδη Τζέιν, ήταν μια ποιήτρια, ακτιβίστρια, και μια γυναίκα που έκανε εντύπωση. Ήταν γνωστή για τα λογοτεχνικά σαλόνια που διοργάνωνε καλώντας όλους τους σταρ των τεχνών της εποχής. Ο μικρός Όσκαρ συμμετείχε από μικρός σε αυτές τις συναντήσεις, αρχικά σιωπηλός σε μια γωνία, παρακολουθώντας τις συζητήσεις. Πολύ σύντομα ήταν σε θέση να συνομιλεί με τους καλεσμένους και να συμμετέχει ως ίσος.


Μεταξύ των καλεσμένων ήταν η όμορφη κοσμική Florence Balcombe που τράβηξε γρήγορα την προσοχή του Όσκαρ. Για κάποιο διάστημα όλοι θεωρούσαν ότι οι δυο τους θα παντρευτούν, μέχρι να εμφανιστεί ο Bram Stoker, ήδη διάσημος από το βιβλίο "Dracula". H Florence αμφιταλαντεύτηκε για λίγο, για να καταλήξει να διαλέξει τον Stoker. Όταν ο Όσκαρ έμαθε για τον αρραβώνα, έγραψε ένα γράμμα στην πρώην αγαπημένη του δηλώνοντας ότι θα εγκαταλείψει την Ιρλανδία για πάντα. Και τελικά, το έκανε.

Εσωτερική διακόσμηση

Όσκαρ! Facebook Twitter
Έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον στη μόδα και φρόντιζε τα ρούχα του, αγαπούσε το εξαιρετικό φαγητό και το καλό κρασί...

Ο Όσκαρ αγαπούσε την αισθητική περισσότερο και από τη λογοτεχνία. Έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον στη μόδα και φρόντιζε τα ρούχα του, αγαπούσε το εξαιρετικό φαγητό και το καλό κρασί, και ενδιαφερόταν για την εσωτερική διακόσμηση. Ως νιόπαντρος και επίδοξος συγγραφέας μετακόμισε με τη γυναίκα του, Κόνστανς, στην οδό Tite στην περιοχή Chelsea του Λονδίνου, που τότε ήταν μια περιοχή μποέμ, γεμάτη με ποιητές και καλλιτέχνες. Μέσα σε αυτό το σπίτι έγραψε το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι και μερικά από τα πιο διάσημα θεατρικά του έργα.

Όσκαρ! Facebook Twitter
Όσκαρ! Facebook Twitter
Στην οδό Tite στην περιοχή Chelsea του Λονδίνου μετακόμισε νιόπαντρος...
Όσκαρ! Facebook Twitter

Το σπίτι του δεν ήταν μόνο ένας χώρος διαμονής, ήταν και μια βιτρίνα, μια έκθεση της αισθητικής του. Η διακόσμηση έγινε σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Edward Godwin και τον καλλιτέχνη Whistler. «Έχω μια τραπεζαρία σε διαφορετικούς τόνους του λευκού, με άσπρα μαξιλάρια κεντημένα με κίτρινο μετάξι. Το αποτέλεσμα είναι απολύτως υπέροχο και το δωμάτιο θαυμάσιο». Το γραφείο του ήταν γεμάτο με ντιβάνια ανατολικού τύπου, γιαπωνέζικες μεταξοτυπίες και άλλα διακοσμητικά στοιχεία της Ανατολής, αν και το χρησιμοποιούσε περισσότερο για να καπνίζει, παρά για να γράφει. Του άρεσε να γράφει στο ισόγειο, σε ένα δωμάτιο που έβλεπε στο δρόμο, με κίτρινους τοίχους και κόκκινη λάκα για διακοσμητικές λεπτομέρειες, ένα άγαλμα του Ερμή και έργα του Monticelli και του Simeon Solomon.

H κάρτα που τον καταδίκασε ήταν ανορθόγραφη

Όσκαρ! Facebook Twitter

Την εποχή που απολάμβανε τις μεγαλύτερές του επιτυχίες στο θέατρο ο Όσκαρ ξεκίνησε την θυελλώδη του σχέση με το νεαρό Λόρδο Άλφρεντ Ντάγκλας. Στις 18 Φεβρουαρίου 1895 ο πατέρας του Ντάγκλας, ο μαρκήσιος του Κουίνσμπερι, αναζητώντας τον Όσκαρ Ουάιλντ άφησε την κάρτα του στον αρχισερβιτόρο του ιδιωτικού κλαμπ Albermarle, με τη σημείωση «to Oscar Wilde: Posing Somdomite" αντί του σωστού "sodomite".


Η σχέση των δύο αντρών ήταν γνωστή σε όλους, αλλά ο Όσκαρ εξοργίστηκε τόσο από την κίνηση που αποφάσισε να κάνει μήνυση. Η απόφαση αυτή κατέστρεψε τη ζωή του.

Γράμμα του μαρκησίου προς τον γιο του, Άλφρεντ Ντάγκλας

1 Απριλίου 1894
Άλφρεντ

Η σχέση σου με αυτόν τον άντρα, Ουάιλντ, πρέπει να σταματήσει, αλλιώς θα σε αποκηρύξω και θα σταματήσω να σου δίνω λεφτά. Δεν θα επιχειρήσω να αναλύσω αυτή την σχέση, και δεν κατηγορώ – αλλά για μένα το να παριστάνεις κάτι είναι το ίδιο με το να είσαι αυτό το κάτι. Σε είδα με τα ίδια μου τα μάτια σε αυτή την απεχθή και αηδιαστική σχέση, όπως φάνηκε από τον τρόπο σου και τις εκφράσεις σου. Γι' αυτό ο κόσμος λέει αυτά που λέει. Και έχω ακούσει, αν και μπορεί να μην ισχύει, ότι η γυναίκα του έχει την πρόθεση να πάρει διαζύγιο λόγω σοδομισμού και άλλων εγκλημάτων. Είναι αλήθεια αυτό, ή δεν το ξέρεις; Αν πίστευα ότι είναι αλήθεια, και αν γινόταν κοινή γνώση, θα ήμουν δικαιολογημένος αν τον πυροβολούσα.

Ο ΑΗΔΙΑΣΜΈΝΟΣ ΠΑΤΈΡΑΣ ΣΟΥ

O Άλφρεντ απάντησε στο γράμμα με το εξής τηλεγράφημα: «Τι αστείο ανθρωπάκι που είσαι.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

The Book Lovers / Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον εκδότη Θανάση Καστανιώτη για την μεγάλη διαδρομή των εκδόσεών του και τη δική του, προσωπική και ιδιοσυγκρασιακή σχέση με τα βιβλία και την ανάγνωση.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Γουσταύος Κλάους στη χώρα του κρασιού: Μια γοητευτική βιογραφία του Βαυαρού εμπόρου

Βιβλίο / Γουσταύος Κλάους: Το γοητευτικό στόρι του ανθρώπου που έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη

Το βιβλίο «Γκούτλαντ, ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» του Νίκου Μπακουνάκη είναι μια θαυμάσια μυθιστορηματική αφήγηση της ιστορίας του Βαυαρού εμπόρου που ήρθε στην Πάτρα στα μέσα του 19ου αιώνα και δημιούργησε την Οινοποιία Αχαΐα.
M. HULOT
Η (μεγάλη) επιστροφή στην Ιαπωνική λογοτεχνία

Βιβλίο / Η (μεγάλη) επιστροφή στην ιαπωνική λογοτεχνία

Πληθαίνουν οι κυκλοφορίες των ιαπωνικών έργων στα ελληνικά, με μεγάλο μέρος της πρόσφατης σχετικής βιβλιοπαραγωγής, π.χ. των εκδόσεων Άγρα, να καλύπτεται από ξεχωριστούς τίτλους μιας γραφής που διακρίνεται για την απλότητα, τη φαντασία και την εμμονική πίστη στην ομορφιά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Βιβλίο / Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Παρόλο που οι κριτικοί και οι βιβλιοπώλες κατατάσσουν τα βιβλία της στην αστυνομική λογοτεχνία, η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια έχουν λατρέψει οι Έλληνες αναγνώστες, μια σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού, μοιάζει να ασφυκτιά σε τέτοια στενά πλαίσια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Βιβλίο / Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Ένας από τους τελευταίους κοσμοπολίτες καλλιτέχνες και συγγραφείς αυτοβιογραφείται στο αριστουργηματικό, σύμφωνα με κριτικούς και συγγραφείς όπως ο Τζον Μπάνβιλ, βιβλίο του «Τα περσινά χιόνια», θέτοντας ερωτήματα για τον παλιό, σχεδόν μυθικό κόσμο της Ευρώπης που έχει χαθεί για πάντα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CARRIE

Βιβλίο / H Carrie στα 50: Το φοβερό λογοτεχνικό ντεμπούτο του Στίβεν Κινγκ που παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια

Πάνω από 60 μυθιστορήματα που έχουν πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα μετράει σήμερα ο «βασιλιάς του τρόμου», όλα όμως ξεκίνησαν πριν από μισό αιώνα με την πρώτη περίοδο μιας ντροπαλής και περιθωριοποιημένης μαθήτριας γυμνασίου.
THE LIFO TEAM
Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Το πίσω ράφι / Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Γεννημένος στο Όρεγκον τα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του '29, γιος μιας σερβιτόρας κι ενός εργάτη σε εργοστάσιο ξυλείας, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του «βρόμικου ρεαλισμού» βίωσε στο πετσί του την αθλιότητα, τις δυσκολίες και την αποξένωση που αποτύπωσε στο έργο του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε σε μια εποχή βαθιάς μοναξιάς, μέσα σε μια θάλασσα διαδικτυακών “φίλων”».

Βιβλίο / Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε στη βαθιά μοναξιά των διαδικτυακών μας “φίλων”»

Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για τη δύναμη της λογοτεχνίας, για τα βιβλία που διαβάζει και απέχουν απ’ όσα σήμερα «συζητιούνται», για τη ζωή στην επαρχία αλλά και για το πόσο τον ενοχλεί η «αυτοπροσωπολατρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ