Τότε που βλέπαμε ταινία στο σινεμά κι έριξαν αμπούλες βρώμας για να μας διώξουν

Τότε που βλέπαμε ταινία στο σινεμά κι έριξαν αμπούλες βρώμας για να μας διώξουν Facebook Twitter
Εικόνα απ' το φιλμ Hawaii (2013) του Marco Berger απ' την Αργεντινή, απ' τα αγαπημένα μου των τελευταίων ετών
5

Πριν από 17 χρόνια, στο πρώτο ή το δεύτερο φεστιβάλ LGBT ταινιών στην πόλη μας, τέλη της δεκαετίας του '90 πήγαμε με τον Δημήτρη και τον Δημήτρη. Ντρεπόμασταν λιγάκι, γιατί απέξω είχε συγκεντρωθεί πλήθος παραχριστιανικών ομάδων και έκραζε όσους τολμούσαμε να μπούμε στο Ολύμπιον. 

Εκεί απ' έξω ήταν και ο τότε βουλευτής της ΝΔ Παναγιώτης Ψωμιάδης που έκανε εμπρηστικές δηλώσεις στις κάμερες εναντίον των «έκφυλων ανωμαλων».

Η αίθουσα ήταν γεμάτη, και η πρώτη ταινία που είδαμε ήταν απολαυστική: «Η Επίθεση του γιγαντιαίου μουσακά». (Πού να φανταζόμασταν τότε την σπουδαία πορεία που θα είχαν στη συνέχεια ο Πάνος Κούτρας και ο σεναριογράφος Παναγιώτης Ευαγγελίδης, που μεταξύ των άλλων έφτιαξαν την Στρέλλα και το Xenia που θα μας εκπροσωπήσει φέτος στα Όσκαρ.)

Τότε που βλέπαμε ταινία στο σινεμά κι έριξαν αμπούλες βρώμας για να μας διώξουν Facebook Twitter
 

Nα μην τα πολυλογώ, σε κάποια στιγμή άρχισε να μυρίζει, μετά να μυρίζει πιο πολύ, μετά να βρωμάει κανονικά. Δεν κράτησε πολύ. Κανείς δεν το σχολίαζε, γιατί πιθανότατα πίστευε ότι ο διπλανός του αεριζόταν, και ντρεπόταν να θίξει το θέμα. Ο ένας πίστευε ότι ο άλλος αεριζόταν και μόνο στο τέλος άκουσα κόσμο να λέει πως είχαν μπει στην αίθουσα κάποιοι απ' τις παραχριστιανικές ομάδες και είχαν ρίξει αμπούλες βρώμας.

Είχε (λίγη) πλάκα, αλλά το σημαντικό είναι πως 17 χρόνια μετά, παρόλο τον πόλεμο, τις συγκεντρώσεις, την ομοφοβία του τότε και του τώρα -τότε τουλάχιστον δεν ψήφιζε μισό εκατομμύριο την Χρυσή Αυγή- το φεστιβάλ άντεξε.

Με τις ελλείψεις, τις έριδες και τα διάφορα προβλήματά του, ναι, δεν λύγισε όμως κι ούτε φιμώθηκε.

Και τώρα φέτος, ξεκίνησε και πάλι στην ταινιοθήκη, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Τότε που βλέπαμε ταινία στο σινεμά κι έριξαν αμπούλες βρώμας για να μας διώξουν Facebook Twitter
Τα πόστερ των 17 διοργανώσεων με πρώτο το πιο πρόσφατο

*Περισσότερες πληροφορίες (και το πρόγραμμα) εδώ

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

3 σχόλια
Το λυπηρό είναι το πόσοι γκέι Έλληνες εχουν ψηφίσει τον Ψωμιαδη και άλλους, που τους αποκαλούν εκφυλους ανώμαλους... Πρόοδο έχουμε όντως... Αργή όμως..,
Στο φεστιβάλ του 2000 είχε συμβεί το εξής: Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι τελευταίες μέρες του Φεστιβάλ, συνέπιπταν με τις πρώτες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας. Αυτό εξαγρίωσε ακόμα περισσότερο τους φανατισμένους, οι οποίοι απαιτούσαν ανοιχτά ακόμα και διακοπή των προβολών.Τη λύση ανέλαβε να δώσει γνωστός συνομωσιολόγος συγγραφέας - τηλεαστέρας τοπικών καναλιών, ο οποίος είχε κυριολεκτικά ξεσηκώσει το σύμπαν γι αυτή τη «βλασφημία» μέσα από τις εκπομπές του.Στο τέλος πέρασε το δικό τους. Οι προβολές των δύο τελευταίων ημερών ματαιώθηκαν, ο σκοταδισμός για πολλοστή φορά νίκησε, ενώ ο τηλεαστέρας μερικά χρόνια αργότερα επιβραβεύθηκε για τους «αγώνες» του, έχοντας εκλεγεί βουλευτής με το ψηφοδέλτιο γνωστού ακροδεξιού τηλεκόμματος.
Άρη, για να σε παρηγορήσω και να αισθανθείς καλύτερα, όταν ήμουν στην πρώτη γυμνασίου, πήγαμε με κάτι φίλους μια Παρασκευή που είχε Χαιρετισμούς και ρίξαμε αμπούλες βρώμας στην εκκλησία. Εμείς βέβαια σαν παιδιά που ήμασταν, δεν το κάναμε για να τους διώξουμε, αλλα για να γελάσουμε. Και σε πληροφορώ ότι γελάσαμε παρα πολύ!