Γιατί πιστεύω πως θα γλιτώσουμε τον 'εμφύλιο'

Γιατί πιστεύω πως θα γλιτώσουμε τον 'εμφύλιο' Facebook Twitter
Σημερινή φωτογραφία από εκλογικό κέντρο (Nick Paleologos / SOOC)
7

Μπορεί να αποδειχτεί πως κάνω λάθος, αλλά νομίζω πως ο περίφημος εμφύλιος που περιμέναμε (είτε έβγαινε το Όχι που έχει σαφέστατο προβάδισμα, είτε αν είχε βγει το Ναι κάνοντας την έκπληξη) δεν θα έρθει.

Έχω την ελπίδα πως ο κόσμος είναι υπερβολικά κουρασμένος από όλα αυτά για να αρχίσει να γκρινιάζει και να αλληλοκατηγορείται, πολύ εξαντλημένος για να κουνάει το δάχτυλο και να λέει "στα 'λεγα εγώ". Κι έχω την αίσθηση πως η ξαφνική πόλωση, το χυδαίο μίσος και η χωρίς προηγούμενο μισαλλοδοξία των τελευταίων ημερών θα ξεφουσκώσει μπροστά στην, έτσι κι αλλιώς, δύσκολη μέρα που θα ξημερώσει αύριο.

Λογικά, με τη νίκη του Όχι, θα έχουμε βιώσιμη συμφωνία εντός 48 ωρών, μεγάλη χρηματοδότηση και άνοιγμα των τραπεζών μέχρι την Τρίτη. Υποσχόμενος αυτά ο κ. Τσίπρας μάζεψε τις κρίσιμες ψήφους του Όχι - και τώρα δεν μπορούμε παρά να απαιτήσουμε να τα πραγματοποιήσει. Έχει 48 ώρες και δύσκολα θα γίνει αποδεκτη οποιαδήποτε δικαιολογία του ειδικά αν περιλαμβάνει κακούς ξένους που δεν θα κάνουν αυτά που θα τους πει.

Και τώρα; Ανακούφιση που μια εξόχως διχαστική περίοδος τελειώνει, που ο πόλεμος δεν χρειάζεται να συνεχιστεί, που η μαζική παράκρουση μπορεί να κάνει ένα, μικρό έστω, διάλειμμα.

Έχω όμως την αίσθηση πως απόψε -ειδικά επειδή το αποτέλεσμα δεν θα είναι του στυλ 90%-10% άρα δεν θα υπάρξει απόλυτη συντριβή καμίας πλευράς- το τέλος του δημοψηφίσματος θα γίνει δεκτό με συλλογική ανακούφιση. Ανακούφιση που μια εξόχως διχαστική περίοδος τελειώνει, που ο πόλεμος δεν χρειάζεται να συνεχιστεί, που η μαζική παράκρουση μπορεί να κάνει ένα, μικρό έστω, διάλειμμα. (Τι παραλογισμός κι αυτός: Μας έβαλαν να χωριστούμε στη μέση για μια πρόταση που δεν ίσχυε καν!)

Θα υπάρξουν ηττημένοι και νικητές που θα συνεχίσουν το bullying, αλλά στο χέρι μας είναι να τους αφήσουμε στον κόσμο τους και να προχωρήσουμε, οι υπόλοιποι, χωρίς ονειρώξεις εμφυλίου, θριαμβολογίες ή κατάρες.

Πήραμε μια υπερβολική δόση διχασμού και γκώσαμε μέχρι σκασμού. Ζήσαμε συμπυκνωμένο μέσα σε μία εβδομάδα το μίσος και το εμφυλιοπολεμικό πνεύμα μιας ζωής και, νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε πως δεν θέλουμε άλλο.

Η κόπωση και η εξάντληση θα κατευνάσουν μάλλον τα πνεύματα, και, αυτή τη φορά, θα δώσουν μια κάποια λύση...

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

6 σχόλια
Επίτρεψέ μου να διαφωνήσω απόλυτα και με τη γενίκευση (πολλοί από εμάς δεν περίμεναν ούτε περιμένουν εμφύλιο), και με την ερμηνεία της διάψευσης της πρόβλεψης σου (μιλάς για κούραση, θεωρώ ότι πρόκειται για συνειδητή στάση).Διαφωνώ και με το ειρωνικό ύφος που όμως υποκρύπτει έντονη καταγγελία - ναι, για τη συμφωνία σε 48 ώρες κτλ- αλλά και με την υποτίμηση των κινήτρων όσων ψήφισαν όχι, θαρρείς και υπήρξε έστω και ένας που δεν κατανόησε ότι η βιώσιμη λύση απαιτεί δύο πλευρές. Γενικά δηλώνεις ανακουφισμένος που δεν επήλθε εμφύλιος αλλά όλο το άρθρο υποδαυλίζει "το εμφυλιοπολεμικό πνεύμα μιας ζωής" που τόσο ξορκίζεις. Βέβαια σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας στα γραφόμενα κάποιου είναι η κόπωση και η εξάντληση. Ίσως όταν τους ξεφύγεις θα καταλάβεις ότι ποτέ δεν γίνονται οι από μηχανής θεές που προσφέρουν λύση αλλά κακοί σύμβουλοι που κάνουν κάτι να φαντάζει υπερμέγεθες κι ας είναι ελάχιστο.
ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΚΑΝΕΝΑ ΚΛΙΜΑ ΠΟΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΧΑΣΜΟΥ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΣΕ. ΙΣΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΟΧΙ ΕΦΤΑΣΕ 70%. ΠΑΝΤΩΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΕΜΠΡΙΣΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΦΑΝΑΤΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕ ΤΗΝ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΕΜΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ, Η ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩ, ΔΕΝ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΕΜΑΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ.(kotsilies.blogspot.com)
"Υποσχόμενος αυτά ο κ. Τσίπρας μάζεψε τις κρίσιμες ψήφους του Όχι"...Νομίζεις ότι το ψήφισαν για αυτό το λόγο. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα και όλοι το ξέρουν. Το έχουν δηλώσει - άλλοτε ανοιχτά και άλλοτε έμμεσα - από έξω ότι αν ψηφίζαμε όχι θα μας "τιμωρούσαν". Κανονικά δεν θα υπάρξει εμφύλιος γιατί το αποτέλεσμα δεν το λες και πολωτικό.
Μακαρι να μπορουσα να συμμεριστω την αισιοδοξια σου Αρη. Νομιζω οτι θα σφαχτουμε. Οχι μεταξυ "ναι" και "οχι" προφανως (αυτο κριθηκε αποψε). Αλλα ερχονται πολυ πολυ δυσκολες μερες για την Ελλαδα. Δεν ξερω πχ πως θα αντιδρασουν οι δημοσιοι υπαλληλοι που δεν θα πληρωθουν σε 10 μερες (ή θα παρουν IOUs που δεν θα αξιζουν τιποτα την επομενη)Ή πως θα αντιδραουν οσοι χασουν τις καταθεσεις τους οταν δουν αυτον που ειχε βγαλει τα χρηματα τους εξω
With all due respect:" Κι έχω την αίσθηση πως η ξαφνική πόλωση, το χυδαίο μίσος και η χωρίς προηγούμενο μισαλλοδοξία των τελευταίων ημερών θα ξεφουσκώσει μπροστά στην, έτσι κι αλλιώς, δύσκολη μέρα που θα ξημερώσει αύριο."Η πόλωση θα αυξηθεί κατακόρυφα μόλις διαφανεί το τι σημαίνει το Οχι και πόσω μάλλον αν αυτό οδηγήσει σε γκρέξιτ. Το ότι προσωρινά θα υπάρξει μιά ψευτοηρεμία θα είναι παραπλανητική ατμόσφαιρα."Λογικά, με τη νίκη του Όχι, θα έχουμε βιώσιμη συμφωνία εντός 48 ωρών, μεγάλη χρηματοδότηση και άνοιγμα των τραπεζών μέχρι την Τρίτη.".Νομίζω ότι οι δηλώσεις απ΄όλες τίς πλευρές στην Ε.Ε (τόσο αξιωματούχων όσο και πολιτικών) το διαψεύδουν ήδη αυτό. Αλλά και να μην υπήρχαν το διαψεύδει η ίδια η λογική."Έχω όμως την αίσθηση πως απόψε -ειδικά επειδή το αποτέλεσμα δεν θα είναι του στυλ 90%-10% άρα δεν θα υπάρξει απόλυτη συντριβή καμίας πλευράς- το τέλος του δημοψηφίσματος θα γίνει δεκτό με συλλογική ανακούφιση."Από πού προκύπτει ότι υπάρχει συλλογική ανακούφιση. Το πραγματικό αποτέλεσμα τού Οχι δεν έχει φανεί ακόμα. Αυριο π.χ θα γίνει ΠνΠ για τίς θυρίδες. Μεθαύριο? Παραμεθαύριο? Τον άλλο μήνα? Για να υπάρξει "συλλογική ανακούφιση" θα πρέπει να εκτονωθεί με κάποιον τρόπο η κρίση. Ομως το ακριβώς αντίθετο θα γίνει με πλήρη ευθυνη τής κυβέρνησης. Συνεπώς?"Η κόπωση και η εξάντληση θα κατευνάσουν μάλλον τα πνεύματα, και, αυτή τη φορά, θα δώσουν μια κάποια λύση..."Δεν ξέρω, σε μένα φαίνεται παντελώς λάθος η εκτίμηση αυτή. Οτι υπάρχει στην ατμοσφαιρα αυτή τη στιγμή είναι προσωρινότατο. Ιδωμεν.
Η πόλωση ήρθε από την τρομοκρατία των ΜΜΕ. Και όπως φαίνεται θα συνεχιστεί γιατί ο νέος πρόεδρος της ΝΔ είπε πως από Τετάρτη ο κόσμος του Ναί πρέπει να ενεργοποιηθεί και να βγεί στους δρόμους. Η ομοψυχία που ευαγγελίζονταν οι εκπρόσωποι του Ναί έχει σύντομη ημερομηνία λήξης. Ήδη το κλίμα φτιάχνεται με το νέο ποιηματάκι των ΜΜΕ περί 48 ωρών. Το Ναί σε όλα ξεχάστε το, οι Έλληνες σήμερα μίλησαν!