Οι κρατούμενες του Ελεώνα Θηβών κάνουν κάτι εξαιρετικά λυτρωτικό

Οι κρατούμενες του Ελεώνα Θηβών κάνουν κάτι εξαιρετικά λυτρωτικό Facebook Twitter
Εικόνες απ' την έκθεση που γίνεται τώρα στην Καλλιθέα
0

Αφιερωμένο στην Bzzz

 

Η Άλκηστη Μπούρα είναι Κοινωνική Λειτουργός και Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια. Κι επίσης είναι συντονίστρια της ομάδας Εικαστικής Έκφρασης στο Κέντρο Κράτησης γυναικών του Ελεώνα Θηβών.

 

Περιγράφει η ίδια τη δουλειά της:

...Ήταν μια ακόμη Πέμπτη 2 – 3 μήνες μετά την έναρξη της ομάδας. Στην λήξη της, αποχαιρετιστήκαμε με τις κρατούμενες.

- Καλό απόγευμα κορίτσια!
- Γεια σου Άλκηστη, καλή εβδομάδα!

Αναρωτιέμαι: "Μου εύχονται καλή εβδομάδα και είναι ημέρα Πέμπτη...! Μάλλον μπερδεύτηκαν." Τις κοιτώ με απορία....
- Τις Πέμπτες ξεκινάει η εβδομάδα μας. Κάθε Πέμπτη μηδενίζει το κοντέρ και ξεκινάμε πάλι από την αρχή!

Κουνάω συγκαταβατικά το κεφάλι και φεύγω....σιωπηλή και συγκινημένη.

 

Από τις αρχές του Νοέμβρη, λειτουργεί στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θηβών ομάδα Εικαστικής Έκφρασης. Το πρόγραμμα, διάρκειας 10 μηνών, εφαρμόζεται με την πρωτοβουλία του Δικτύου Στήριξης Φυλακισμένων και Αποφυλακισμένων Γυναικών και την εξ' ολοκλήρου χρηματοδότηση της Εταιρείας ΕΜΑ Α.Ε. Τα μέλη της ομάδας χρησιμοποιούν μια μεγάλη ποικιλία εικαστικών υλικών προκειμένου να εκφραστούν πηγαία και να απεικονίσουν στο έργο τους σκέψεις, συναισθήματα, προβληματισμούς, δυσκολίες, αναζητήσεις καθώς και σημαντικά γεγονότα της ζωής τους. Στο τέλος, τα μέλη παρουσιάζουν τα έργα τους στη ομάδα, περιγράφοντάς τα εικαστικά και εντοπίζοντας τα στοιχεία που τους συνδέουν με αυτά (ψυχολογικό "διάβασμα" της εικόνας).


Η ομάδα έχει στόχο της ελεύθερη έκφραση, την γνωριμία και εξοικείωση των μελών της με τα εικαστικά υλικά και την ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας, της φαντασίας και της δημιουργικότητας, της ψυχολογικής σκέψης, του προσωπικού γούστου και της ομαδικότητας – συνεργασίας.


Τα μέλη μαθαίνουν να αποκτούν συμβολική σκέψη, έκφραση και λόγο, επιχειρούν να πειραματιστούν εικαστικά και γιατί όχι... να παίξουν με τα υλικά.


Η αίθουσα που έχει παραχωρηθεί, αποτελεί για 2,5 ώρες κάθε εβδομάδα το καταφύγιο ορισμένων γυναικών. Ένα ασφαλές καταφύγιο που επιτρέπει χρώματα και συναισθήματα να αναδυθούν και να ταξιδέψουν ελεύθερα.

Οι κρατούμενες του Ελεώνα Θηβών κάνουν κάτι εξαιρετικά λυτρωτικό Facebook Twitter

  

"Γιατί συμμετέχω στην ομάδα εικαστικής έκφρασης;"

 

Η Πέμπτη είναι για μένα η μέρα που γεννήθηκα και κάποια στιγμή ξαναγεννήθηκα. Η Πέμπτη είναι η μέρα που τα μηδενίζω όλα και αρχίζω να σχεδιάζω και να ονειρεύομαι από την αρχή.


Εδώ στο υπόγειο, το εργαστήρι αυτό είναι η μικρή μου όαση μακρυά από ενοχλητικούς ήχους, εικόνες και καταστάσεις που με στεναχωρούνε.


Η σιωπή που υπάρχει εδώ με βοηθάει να δω καλύτερα τη "θέα από μέσα μου". Οι προβολές του μυαλού μου ζωντανεύουν στο χαρτί κάθε φορά που δημιουργώ, έτσι ζω στο σύμπαν που εγώ επιθυμώ παρέα με τα αγαπημένα μου πρόσωπα. Τους έχω με αυτό τον τρόπο δίπλα μου συνεχώς και αυτό με βοηθάει να μην ξεχνάω ποτέ ποια πραγματικά είμαι.

-Bzzz

Οι κρατούμενες του Ελεώνα Θηβών κάνουν κάτι εξαιρετικά λυτρωτικό Facebook Twitter
Οι κρατούμενες του Ελεώνα Θηβών κάνουν κάτι εξαιρετικά λυτρωτικό Facebook Twitter

Μια μικρή κοινωνία με διαφορετικούς ανθρώπους όσο αφορά στην ψυχοσύνθεσή τους, την ποινή τους, την διαφορετικότητά τους. Μέσα σ' αυτούς και εγώ κουβαλώντας την αρρώστια μου. Ανακουφιζόμουν μόνο εάν ήμουν στο κρεββάτι σκεπασμένη ολόκληρη χωρίς να θέλω να δω φως ή να ακούω την φωνή τους... Τότε ήρθε το πρόγραμμα εικαστικών – ζωγραφικής. Στην αρχή δεν ήθελα να πάω αλλά μέσα μου κάτι μου έλεγε ότι δεν έπρεπε να γίνω φυτό. Άρχισα να ζωγραφίζω, έβγαλα τον θυμό μου, την οργή μου, όλα μου τα συναισθήματα. Έπαιζα σαν μικρό παιδί. Αυτό το πρόγραμμα για μένα είναι και θα είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας. Με βοήθησε πάρα πολύ. Μου έδωσε την δυνατότητα να ανοίξω νέους ορίζοντες, ν' ανοίξω τον εαυτό μου και ήταν η βάση για την πιο θεαματική μου εξέλιξη.
-Χρ. Ακ.

Οι κρατούμενες του Ελεώνα Θηβών κάνουν κάτι εξαιρετικά λυτρωτικό Facebook Twitter
Εικόνες απ' την έκθεση που γίνεται τώρα στην Καλλιθέα
Οι κρατούμενες του Ελεώνα Θηβών κάνουν κάτι εξαιρετικά λυτρωτικό Facebook Twitter
Εικόνες απ' την έκθεση
Οι κρατούμενες του Ελεώνα Θηβών κάνουν κάτι εξαιρετικά λυτρωτικό Facebook Twitter
Εικόνες απ' την έκθεση

Η φυλακή είναι ένας χώρος που επηρεάζει έντονα την ψυχή ενός φυλακισμένου και μπορεί αν χρησιμοποιηθεί σωστά να γίνει τόπος γέννησης πολλών συναισθημάτων τα οποία ζητούν μια διέξοδο. Αυτή λοιπόν την διέξοδο των συναισθημάτων εκπληρώνει η ομάδα της εικαστικής έκφρασης.


Μέσα από την ομάδα, με τις δραστηριότητές μας, συνειδητοποίησα την μηδαμινότητά μου στο να επιλέγω ανάμεσα σ' αυτά που μπορώ να καταλάβω και σ' αυτά που πρέπει να ξεχάσω, έχοντας σαν σκοπό πάντα να αλλάξω τον εαυτό μου.


Στην ομάδα, ελευθερώνομαι, πετάω με την φαντασία πέρα από τα όρια της αλήθειας, πέρα από την βρωμιά του ψέμματος και τους κανόνες της σιωπής. Αφήνομαι στην φαντασία και στην γλώσσα των χρωμάτων δημιουργώντας έργα χωρίς να πρέπει κάτι να θυμηθώ, να εξηγήσω ή να απολογηθώ.


Εδώ, διαμορφώνεται το κατάλληλο πλαίσιο για την επίτευξη της αρμονίας και ειρηνικής συνύπαρξης καλλιεργώντας πνεύμα ανοχής και ανεκτικότητας προς την διαφορετικότητα των άλλων.


Η ομάδα συμβάλλει στην διαμόρφωση υγειών διαπροσωπικών σχέσεων που χαρακτηρίζονται από ανιδιοτέλεια και φιλική διάθεση.
Χωρίς στοιχεία ανταγωνισμού, ούτε συγκρουσιακό κλίμα ενισχύει την ψυχή μου με υπομονή, εγκαρτέρηση και αντοχή. Διαμορφώνει πνεύμα συνεργασίας και συλλογικότητας απελευθερώνοντάς μας από την καταπιεσμένη και εξοντωτική καθημερινότητα.


Εύχομαι, όλοι οι κρατούμενοι να έχουν την ευκαιρία μέσω των όποιων διδακτικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων να ανασυρθούν από την ηθική δυστυχία την οποία η τιμωρία απλά θα μεγέθυνε. Μέσα από μια δημιουργική ομάδα να βγουν από τις κρυφές διαδρομές και τις σκοτεινές κρυψώνες του μυαλού στο φως της αλήθειας.
Α.Κ.

Οι κρατούμενες του Ελεώνα Θηβών κάνουν κάτι εξαιρετικά λυτρωτικό Facebook Twitter
Εικόνες απ' την έκθεση
Οι κρατούμενες του Ελεώνα Θηβών κάνουν κάτι εξαιρετικά λυτρωτικό Facebook Twitter
Εικόνες απ' την έκθεση

Στην ομάδα, όταν ξεκίνησα αισθανόμουν πολύ άσχημα και μειονεκτικά απέναντι στους υπόλοιπους. Ηρεμούσα όταν πήγαινα στην ομάδα γιατί δεν είχε φασαρίες και μεγάφωνα. Κάποια στιγμή, μια φράση ενός μέλους σε στεναχώρησε και είπα ότι θα σταματήσω γιατί δεν θέλω άλλο πόνο. Ύστερα το σκέφτηκα και αποφάσισα ότι δεν αξίζει για κανέναν να χάσω τέτοια ευκαιρία που μου δίνεται και έτσι δεν σταμάτησα.


Με βοηθάει πάρα πολύ η ομάδα και ενώ είχα πάθει κατάθλιψη, τώρα είμαι καλά!
Μ.Β.

Η αγάπη μου για την ζωγραφική και την δημιουργία με οδήγησε να συμμετάσχω στην ομάδα Εικαστικής Έκφρασης. Μια μικρή αλλά θαυματουργή ομάδα μέσα στον πολύ πληθυσμό αυτού του καταστήματος κράτησης. Η ελευθερία που νιώθω ζωγραφίζοντας με το συναίσθημα και όχι όπως είχα συνηθίσει να ζωγραφίζω τόσα χρόνια πριν, 'ακαδημαϊκά", όπως επισημαίνει η Άλκηστη, η συντονίστρια της ομάδας – ο άνθρωπός μας όπως την αποκαλώ εγώ – μου δίνει δύναμη και ξεχνάω πού βρίσκομαι τους τελευταίους 27 μήνες.


Είναι για μένα ένα 2 1/2ωρο ταξίδι χρωμάτων, συναισθημάτων, σκέψεων, ηρεμίας, δημιουργίας και εξέλιξης. Η συμμετοχή μου στην ομάδα είναι γέμισμα μπαταριών μέχρι την επόμενη συνάντηση. Παίζοντας πάνω στο χαρτί και εκφράζοντας συναισθήματα και όχι ζωγραφίζοντας με την λογική ή την αποτύπωση κάποιας συγκεκριμένης εικόνας, είναι φοβερό το τελικό αποτέλεσμα του κάθε έργου.


Ελπίζω να υπάρχει πάντα η δυνατότητα να γίνονται σε τέτοιους χώρους αντίστοιχα προγράμματα από ανθρώπους που αγαπάνε πραγματικά αυτό που κάνουν. Γιατί είναι σημαντικό για την ψυχολογική μας κατάσταση εδώ που βρισκόμαστε! Πόση χαρά μου δίνει το πρόγραμμα που είναι ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα εδώ. Η ελευθερία της δημιουργίας για μένα είναι ψυχοθεραπεία.
Κ.Π.

Οι κρατούμενες του Ελεώνα Θηβών κάνουν κάτι εξαιρετικά λυτρωτικό Facebook Twitter

Η ώρα των εικαστικών είναι η μοναδική ώρα που αναπνέω. Ο χορηγός, η συντονίστρια, το Δίκτυο, η ομάδα και η διαδικασία, μου δίνουν την δυνατότητα να παίξω με τα χρώματα, να ξεχαστώ, να ονειρευτώ, ν' αποπλανηθώ. Είναι λύτρωση. Ευχαριστώ.

-?

Οι κρατούμενες του Ελεώνα Θηβών κάνουν κάτι εξαιρετικά λυτρωτικό Facebook Twitter

Ζωγραφική και κουβεντούλα. Στην αρχή φαίνεται εύκολο, για μένα ακόμη πιο εύκολο γιατί γνωρίζω την συντονίστρια από προηγούμενο πρόγραμμα. Αποδεικνύεται όμως τελικά πιο δύσκολο για τις περισσότερες.


Για καλή μου τύχη, από χαρακτήρα είμαι πιο ευθύς από άλλες κυρίες και χωρίς σοβαρά προβλήματα για να έχω θέματα με τον εαυτό μου. Έτσι συνειδητοποίησα ακούγοντας και τις υπόλοιπες γυναίκες πόσο σημαντική δουλειά γίνεται μέσα από απλά πράγματα, λίγες κουβέντες, υγρές ματιές, αμήχανα χαμόγελα, ιδρωμένα χέρια. Πόσο ουσιαστική δουλειά γίνεται όταν δένει πια η ομάδα και η συντονίστρια θέλει πραγματικά να ασχοληθεί; Είναι καλό, θετικό, μοντέρνο να υπάρχουν τέτοια προγράμματα ειδικά σε σωφρονιστικά ιδρύματα. Το μυστικό λοιπόν και πάλι δεν είναι τα προγράμματα αλλά οι άνθρωποι που θα τα εφαρμόσουν ώστε να αναγκάζουν αυτόν τον ταλαίπωρο κρατούμενο - ακόμη και αυτόν που δεν θέλει καν να βγει από τον θάλαμό του – να σηκώνεται στα πόδια του και να συμμετέχει σε κάτι λυτρωτικό που μέχρι να το ζήσει, δεν το ξέρει πόσο λυτρωτικό και ευχάριστο καταλήγει να είναι.


Σε μένα, το πρόγραμμα προσφέρει πολλά – πέρα από τις ώρες που περνώ ευχάριστα – γνωριμία σε βάθος με άτομα για τα οποία είχα διαφορετική άποψη, συνειδητοποίηση του πόσο καλή ζωή έχω ζήσει, πόσο καλή παιδική ηλικία είχα, πόσο αγάπη και φροντίδα έχω πάρει, πόσο υπέροχη οικογένεια είχα και έχω, πόσο πλούσια είμαι σε αναμνήσεις καλές και κακές.


Αυτά που έχω στη ζωή μου, αγάπη, καλούς γονείς, υπέροχους φίλους, όμορφο σπιτικό, υγιή σεξουαλική ζωή, τα θεωρούσα δεδομένα και ευκόλως εννοούμενα. Μέσα στην φυλακή συνειδητοποίησα ότι είμαι πολύ τυχερός άνθρωπος που τα έχω όλα αυτά γιατί η πλειονότητα των κρατουμένων τα έχει στερηθεί.


Για μένα, αυτό το πρόγραμμα είναι σωτήριο γιατί μου επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά πόσο ευλογημένη γυναίκα είμαι. Θα μου πείτε "Ευλογημένη στη φυλακή;". Να γιατί μόνον όταν ζήσεις τον απόλυτο "θάνατο", το απόλυτο "τίποτα" βλέπεις πόσο φωτεινή ήταν και είναι η ζωή σου (αν ήταν και είναι βέβαια!).


Ελπίζω σε όλους τους ανθρώπους που περνάνε από αυτά τα προγράμματα να μείνει ένα ίχνος, ένα αποτύπωμα που θα τους βοηθήσει να γνωρίσουν καλύτερα τον εσώτερο εαυτό τους. Μεγάλη υπόθεση η Ελπίδα!
Κ.Π.

Οι κρατούμενες του Ελεώνα Θηβών κάνουν κάτι εξαιρετικά λυτρωτικό Facebook Twitter
To έργο που είναι φτιαγμένο με σπασμένες τηλεκάρτες (με ότι συμβολίζουν οι τηλεκάρτες μέσα στην φυλακή!) συνοδεύεται στην έκθεση απ' το παρακάτω κείμενο που τιτλοφορείται Ελπίδες.
Οι κρατούμενες του Ελεώνα Θηβών κάνουν κάτι εξαιρετικά λυτρωτικό Facebook Twitter
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ