Άραγε ισχύει ο αντιρατσιστικός νόμος για τον Μητροπολίτη Άνθιμο;

 Άραγε ισχύει ο αντιρατσιστικός νόμος για τον Μητροπολίτη Άνθιμο; Facebook Twitter
34

Άραγε ισχύει ο αντιρατσιστικός νόμος για Μητροπολίτες;

Αυτές τις ημέρες, με την παγκόσμια ημέρα κατά του bullying, όλοι προσπαθούμε να δώσουμε το μήνυμα πως δεν πρέπει να στοχοποιούμε όποιον είναι διαφορετικός. 

Διεθνώς οι αυτοκτονίες ομοφυλόφιλων (εφήβων κυρίως) λαμβάνουν όλο και μεγαλύτερη δημοσιότητα - πρόκειται συνήθως για παιδιά που είτε τα πείραζαν είτε δεν άντεξαν να ζουν με τις ενοχές ότι (δήθεν) κάνουν μια φριχτή αμαρτία. 

Και αυτές τις μέρες, τόσο κοντά στην παγκόσμια ημέρα εναντίον του bullying κι ενώ όλη η Ελλάδα γίνεται μια γροθιά εναντίον αυτών που στοχοποιούν (για οποιονδήποτε λόγο) ανθρώπους, έρχεται ο Μητροπολίτης Άνθιμος να προσθέσει τύψεις σε ανθρώπους, να δυσκολέψει τους γονείς να αποδεχτούν τα παιδιά τους, να δώσει πάτημα σε bullies να μισήσουν τους διαφορετικούς απ' αυτούς. 

Μιλώντας στον Γρηγόρη Αρναούτογλου και στον Αντ1, διάλεξε αυτό το timing για να ισχυριστεί ότι η ομοφυλοφιλία είναι "θανάσιμο αμάρτημα":

«Αυτό για την πίστη μας, αγιογραφικά, είναι θανάσιμο αμάρτημα. Είναι γραμμένο στην Αγία Γραφή, δεν χωράει κουβέντα». Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου ρώτησε: «Δεν υπάρχουν ομοφυλόφιλοι στην Εκκλησία;» και ο Μητροπολίτης Άνθιμος απάντησε: «Αυτό είναι άλλο. Και κλέφτες υπάρχουν. Δεν είναι απόρριψη. Εσάς σας αρέσει ακόμη και να γίνεται γάμος μεταξύ αντρών και μεταξύ γυναικών;»

Διάβασα πολλά σχόλια για τη συνέντευξη αυτή:

AcroBat
Θανάσιμο αμάρτημα είναι ένας "άνθρωπος" να έχει τέτοιες ομοφοβικές απόψεις.
Που είναι η ανθρωπιά σας τη στιγμή που τα λόγια σας δημιουργούν μία ρατσιστική κοινωνία;
Που είναι η πνευματικότητα που υποτίθεται οτι έχετε όταν ο λόγος σας κάνει κάποιους ανθρώπους δυστυχισμένους διότι είναι αδύνατο να αλλάξουν αυτό που είναι;
Που είναι η αγάπη σας όταν γίνεστε ηθικοί αυτουργοί σε ουκ ολίγες αυτοκτονίες διότι εκεί οδηγεί η μη αποδοχή και η καθημερινή απόρριψη ανθρώπων που απλώς αγαπούν με διαφορετικό τρόπο;
Που είναι η καλοσύνη σας όταν προκαλείτε τόσο μίσος απέναντι σε μία ομάδα ατόμων;
Δεν ξέρω εάν υπάρχει παράδεισος αλλά εάν σε αυτόν πηγαίνουν αγνοί, γεμάτοι καλοσύνη και αγάπη άνθρωποι τότε εσείς μάλλον θα δυσκολευτείτε να μπείτε εάν συνεχίσετε να προωθείτε και να προσπαθείτε να εδραιώσετε τέτοιες ιδέες.

 

Phaedon
Πολύ αισιόδοξο να ακούς λόγια αγάπης κ αποδοχής από τους εκπροσώπους της εκκλησίας...(!)
Ειδικά σε μια εποχή που όσοι αισθάνονται διαφορετικοί απομονώνονται κ φτάνουν μέχρι στο σημείο να αυτοκτονήσουν.

 

Lucretius
"Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου ρώτησε: «Δεν υπάρχουν ομοφυλόφιλοι στην Εκκλησία;» και ο Μητροπολίτης Άνθιμος απάντησε: «Αυτό είναι άλλο. Και κλέφτες υπάρχουν."

A) Ωραία εξίσωση, καθόλου φασιστική. αναρωτιέμαι αν δεν είχε πρόχειρη και καμιά δολοφονία να αναφέρει.

Β) Ωραίο κλαμπάκι έχετε στην εκκλησία (αναφέρομαι στους κλέφτες φυσικά), και μάλιστα κατά δική σας παραδοχή.

 

Νίκος Α.
Υφίσταμαι bullying! Με αποκαλούν κάποιοι συστηματικά "θανάσιμο αμαρτωλό που θα καεί στην κόλαση" και αυτό έχει επιπτώσεις στην ψυχική μου υγεία και τον κοινωνικό μου αποκλεισμό. Παρακαλώ να ξεσηκωθείτε όλοι προς συμπαράσταση και να τιμωρηθούν οι ένοχοι!

Και μετά απορεί κανείς γιατί υπάρχει βία προς το διαφορετικό...

 

trollolo

Κάνει μεγάλο λάθος, δε θεωρείται καν θανάσιμο αμάρτημα η ομοφυλοφυλία σύμφωνα με τη θρησκεία του μάλιστα (έστω και την Καθολική). Ωστόσο, η αλαζονεία (που νομίζει ότι είναι θεός και κρίνει), η απληστία (φορώντας χρυσά και σατέν και παίρνοντας υπέρογκους μισθούς), η οργή (ασχολίαστο) και η οκνηρία (ας βρει κάτι άλλο να κάνει) είναι θανάσιμα αμαρτήματα.

 

ΔημήτρηςΑ
Μεσαίωνας!!!
Θα έπρεπε να συλληφθεί ο κύριος αυτός, με την κατηγορία της "υποδαύλισης ρατσιστικού μίσους". Οπλίζει τα χέρια δολοφόνων.
Στον Καναδά θα είχε διωχθεί ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΑ.
Ακούτε κύριοι εισαγγελείς;

  

***

Αλήθεια, τι μήνυμα δίνει ο Μητροπολίτης σε όσα παιδιά μπορεί να είναι γκέι και σκέφτονται να βάλουν τέλος στη ζωή τους; Που αντί για υποστήριξη βλέπουν ακόμα και έναν "θρησκευτικό ηγέτη της αγάπης" να τους μιλά για θανάσιμα αμαρτήματα; 

«Είναι θανάσιμο αμάρτημα. Είναι γραμμένο στην Αγία Γραφή, δεν χωράει κουβέντα», είπε. 

Για μισό λεπτό. 

Είναι στις 10 εντολές; Το είπε ο Χριστός;

Όχι! Είναι σε ένα βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης στο Λευϊτικό. (Με το όνομα Λευϊτικό, ή Λευϊτικόν, φέρεται το 3o βιβλίο της Πεντατεύχου και ταυτόχρονα το 3ο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης.) Στο ίδιο βιβλίο που "καταδικάζεται" η ομοφυλοφιλία καταδικάζεται και το να τρως χοιρινό, να τρως θαλασσινά, να φοράς μικτά υφάσματα, να ξυρίζεσαι. 

 Άραγε ισχύει ο αντιρατσιστικός νόμος για τον Μητροπολίτη Άνθιμο; Facebook Twitter

Με άλλα λόγια υπάρχει μία αναφορά σε ένα από κάθε άποψη περίεργο βιβλίο που γράφτηκε πριν περπατήσει ο Ιησούς στη Γη, σ' ένα απαξιωμένο βιβλίο με ένα σωρό παράξενες απόψεις τις οποίες ΚΑΝΕΝΑΣ -πιθανότατα ούτε οι ίδιοι οι Μητροπολίτες- δεν τηρεί. Πιστοί χριστιανοί ξυρίζονται, τρώνε ό,τι θέλουν, ντύνονται κανονικά. 

«Είναι γραμμένο στην Αγία Γραφή, δεν χωράει κουβέντα.»

Κι όμως χωράει.

Αν κάποιος προτιμά να απομονώσει μια ατάκα απ' το απαξιωμένο Λευϊτικό, αντί να ακούσει τα διδάγματα του Ιησού, που όχι μόνο δεν καταδίκασε κάποιον λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού αλλά τόνισε πως δεν πρέπει να φοβερίζουμε τους άλλους, και αντέδρασε έντονα όταν είδε να εξευτελίζονται οι αδύναμοι, τότε ας φτιάξει τη δική του θρησκεία. 

Ο Ιησούς, όπως παρουσιάζεται στην Καινή Διαθήκη, ήταν ίσως ο πρώτος θρησκευτικός ηγέτης που μίλησε ενάντια στο bullying. Ο πρώτος που δίδαξε τη σημασία της αγάπης για όλους, που προσπάθησε να σώσει ανθρώπους αντί να τους στείλει στην Κόλαση. 

Ο Μητροπολίτης Άνθιμος μεταφέρει τις αμφιλεγόμενες απόψεις του στους πιστούς τους, δίνοντάς τους άθελά του το δικαίωμα να θεωρούν κολασμένους και σατανικούς συνανθρώπους μας. Μερικοί απ' τους οπαδούς του πιθανότατα (θα) κάνουν bullying σε γκέι και μη άτομα βασισμένοι στα λόγια του. 

Ο αντιρατσιστικός νόμος δημιουργήθηκε για να σκεφτόμαστε δυο φορές πριν μιλήσουμε, πριν καταδικάσουμε και πριν εξευτελίσουμε ανθρώπους για την ταυτότητά τους. Θα τον χρησιμοποιήσει η δικαιοσύνη;

34

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

19 σχόλια
Τέτοιες πεποιθήσεις τέτοιες ιδέες οδηγούν τις νέες 'θεούσες' νέες μητέρες στην υιοθέτηση προκαταλήψεων τύπου 'όσες κοπέλες παίρνουν αντισυλληπτικά ,το παιδί που θα γεννήσουν θα ειναι γκει ' η ' Η ομοφυλοφυλια ειναι λαθος της φύσης , ειναι μετάλλαξη ' και άλλες τέτοιες π***ριες... Και οχι τιποτα αλλο προσπαθούν να πείσουν και τους γύρω τους οτι αυτο ιςχυει . Και οςο θα υπάρχουν τα κατηχητικά να επαναλαμβάνουν τα 'Άγια' λόγια του Άνθιμου τέτοιες ιδέες δεν θα ξεριζωθούν ποτε απο την ελληνική κοινωνία . Δεν ειναι τυχαίο οτι τα παιδια αρχίζουν το κατηχητικό στα 7-8 τους . Οςο νωρίτερα τους πείσουν για αυτα τα θεματα τοςο πιο δυςκολο ειναι να αλλάξουν γνώμη στο μέλλον...
Η Παλαιά Διαθήκη...όλη η Σοφία μαζεμένη σε έναν τόμο, αλλά κι η συνέχειά της, δε θα έπρεπε να λέγεται Καινή αλλά Κενή. Κενή από λογική, σεβασμό προς τον Άνθρωπο, προς την Ελευθερία, προς τη Δημοκρατία, προς...αγαπάτε αλλήλους βρε, κακά παιδιά, θα σας βάλει τιμωρία ο Θεούλης, όταν πεθάνετε...
Όταν λοιδορούνται οι ομοφυλόφιλοι όλοι εξανίστανται και σχίζουν τα ρούχα τους, όταν λοιδορούνται οι χριστιανοί...μούγκα ή το καλύτερο σαρκασμός και ειρωνεία. Καλά τώρα ξέρω, πάντα έτσι ήταν, τα δικά σου δικά μου και τα δικά μου δικά μου.....
Theodore Loukatos, αν και τα παρακάτω είναι χιλιοειπωμένα, δεν χάνουμε τίποτε να τα πούμε μία φορά ακόμη:Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία αποτελεί το δόγμα που αντιπροσωπεύει την πλειονότητα του πληθυσμού (98%) της Ελλάδος και αναγνωρίζεται συνταγματικά ως "επικρατούσα θρησκεία", δηλαδή χαίρει αδιαμφισβήτητης συστημικής προστασίας και αναγνώρισης.Η Εκκλησία και Κράτος έχουν άρρηκτες σχέσεις (καθόσον δεν υφίσταται διαχωρισμός εξουσιών). Αντιπρόσωποι της Εκκλησίας αποδεικνύουν ότι και μπορούν και εμπλέκονται σε διάφορες υποθέσεις της πολιτείας.Σε κάθε γωνία της χώρα μας υπάρχουν χιλιάδες εκκλησίες, μονές κ.λπ. μέσω των οποίων δίδεται βήμα στους ιερωμένους να λένε ότι (κατά την άποψή τους) κρίνουν ότι πρέπει να πουν …και δυστυχώς κάποιοι δυναμιτίζουν με μισαλλοδοξία, σεξισμό-ομοφοβία, αντισημιτισμό, πατριωεθνοφυλετισμό ή εφιστούν την προσοχή του κόσμου σε κενούς τύπους.Κανένας δεν "καταδιώκει" τους χριστιανούς (πιστούς) που αποτελούν μέρος της κυρίαρχης κουλτούρας. Δεν υπάρχουν χριστιανοί που να κρύβονται ή να προπηλακίζονται λεκτικώς συστηματικά ή να τρώνε ξύλο ή να πηδάνε από τα μπαλκόνια επειδή είναι χριστιανοί. Χριστιανοί δεν υπάρχει περίπτωση να ζητήσουν βοήθεια από φιλανθρωπική ομάδα και να τους απαντήσουν ότι «εμείς βοηθάμε ανθρώπους, ανθρώπους» (κι όχι -ας πούμε- trans ανθρώπους). Ναι, κριτική ακούγεται προς τους αντιπρόσωπους της Εκκλησίας και καλώς υπάρχει κριτική.Τέλος αν κάποιοι "καλοί χριστιανοί" (εντός εισαγωγικών), ειδικά αυτοί που κατέχουν «επαρχίες», σταματήσουν την ρητορική μίσους εναντίον διαφόρων συνανθρώπων τους, καταφέρουν να προσγειωθούν στον 21ο αι και σταματήσουν να αισθάνονται ότι πρέπει να σώσουν όοοοολους τους καημένους "αμαρτωλούς", αλλά αρχίζουν να κοιτάνε περισσότερο την δική τους καμπούρα, ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ θα σταματήσουν και οι πολέμιοι να ασχολούνται μαζί τους.
To ότι κάποιοι σας ειρωνεύονται είναι γιατί η θρησκεία σας είναι γραφική και εσείς ζείτε ακόμα στον 3ο αιώνα. Να τα έλεγες αυτά αν σας απειλούσαν με θάνατο όπως έμμεσα κάνει ο Άνθιμος. Μη το παίζετε μάρτυρες, τα λιοντάρια δεν επανήλθαν ακόμα, αλλά έτσι όπως πάτε δεν θα αργήσουν και πολύ. Αλλιώς τρέχα στο Πακιστάν και στη Νιγηρία να δεις τι σημαίνει χριστιανός εκεί.
ο ανθιμος δεν ειναι ενας χριστιανος,εχει θεσμικη θεση,και απο αυτη τη θεση λεει εμεσως πλην σαφως οτι οι gay ειναι αξιοι θανατου,ποσο αντιχριστιανικο ειναι αυτο?σαν καλος χριστιανος που ειστε,βαλτε τα πρωτα με τον γραφικο και γεματο μισος ανθιμο
ο ανθιμος ξερει τι λεει,λογικα οτι λεει του τα εχει μεταφερει ο θεος,αλλωστε δεν γινεται ο θεος να μιλα μονο με πολιτικους αξιωματουχους(βλεπε σαμαρα) και να μην λεει δυο κουβεντες με τον επισημο εκπροσωπο και CEO της εταιριας του
Δηλαδή για να καταλάβω,όσοι αντιδράτε και μάλιστα με θεολογικά επιχειρήματα (αν και άθεοι!) τί σας πειράζει να είναι η ομοφυλοφιλία θανάσιμο αμάρτημα κατά την δευτέρα παρουσία;Στο κάτω κάτω μπορεί να έχει μαζέψει αρκετούς πόντους από αλλού και πάλι να σωθεί.Από τη στιγμή που δεν πιστεύει κάποιος ότι θα κριθεί σε κάποιο μεταθανάτιο στάδιο νομίζω η υπόθεση θεολογικά μπαίνει στο αρχείο.Κήρυγμα μίσους λυπάμαι αλλά δεν βλέπω και νομίζω ότι είναι κυνήγι μαγισσών η δίωξη θρησκευτικών πεποιθήσεων,μακάρι να μην φτάσουμε σε αυτόν τον βούρκο.Με ένα απλό γκουγκλαρισμα από περιέργια βρήκα ένα σωρό εδάφια στο ευαγγέλιο,στις επιστολές,στα πατερικά,στο πηδάλιο πράγμα που σημαίνει ότι μάλλον ο χριστιανισμός έχει όντως πάρει θέση στο θέμα.Υ.Γ: Ας μην ξεψαχνίζουμε τί είπε ο Ιησούς για να αποδείξουμε ότι θέλουμε.Αν κάναμε ότι έλεγε δεν θα υπήρχε το νταηλίκι σήμερα και ο κόσμος θα ήταν καλύτερος,είτε πιστεύει κανείς είτε όχι.Κατά τα άλλα,αν κάποιος δεν μπορεί να τα βρει με την αγάπη,μπορεί να τα βρει με την μόρφωση αλλά κυρίως με την προσπάθεια να γνωρίσει τον διπλανό του.
Δεν πειράζει εμάς τους άθεους το αμάρτημα. Απλά καταδεικνύουμε οτι οι γκέι (και άλλοι) χριστιανοί έχουν κάνει χοντρό ξεσκαρτάρισμα και επιλογή α λα καρτ στη θρησκεία τους. Πράγμα που είναι άκρως υποκριτικό.
νομιζω πως το αρθρο ειναι ατοπο, οπως και η δηλωση του παπα. Στην ιερη ελλας δεν υπαρχουν γκεη. Εδω η τεστοστερονη ξεχειλιζει απο τ'αυτια μας και καθε τρεις κ λιγο σφουγγαριζει η δουλα. Για λεσβιες δεν το συζητω, ισως μονο η Λεσβος να εχει βγαλει εισιτηριακι για την κολαση,πληρωνοντας τις αμαρτιες εκεινης της ατιμης της σαπφως που και καλα εγραφε ποιηματα και μαλλον μας ηρθε απο απεναντι απτην τουρκιά που ειναι ολοι γκεη κτλ.
Όχι βρε κουτό δεν έχουν! Γιατί στην Ελλαδα, αντίθετα με τον υπόλοιπο πλανήτη, οι γκέι είναι υποκατάστατα γυναικών! Τώρα ποιός πηδάει τους" γκέι- γυναικες" ; Μα φυσικά στρέιτ(τελείως) άντρες. Και όταν δυό γκέι είναι ζευγαρι; Ε τότε αυτοί γίνονται δύο λεσβίες γυναίκες!!!! Τώρα αν ακούσεις κάτι για Μεγαλέξανδρο, είναι φυσικά διαδόσεις των Σκοπίων και των Εβραίων!Οι Έλληνες ξέρουν τα πάντα και δεν κάνουν ποτέ λάθος!
Όσο κι αν δεν αρέσει σε πολλούς το μίσος που προκύπτει απ τις Γραφές, αυτό είναι εκεί. Δεν ξερουμε αν ιστορικά υπήρξε ο Ιησούς, και αυτα που γνωρίζουμε ότι είπε, τα ξερουμε από βιβλία τρίτων ατόμων, τα οποία κρίθηκαν ότι είναι "θεόπνευστα" όσο και τα παλαιότερα οπως το Λευιτικό. Αυτή η θρησκεία ειναι χτισμένη και κατασκευασμενη ανα τους αιώνες, και μάλιστα υποχρεωτική δια της βίας. Η βία της θρησκειας εχει χαθει πια, αλλα η προσπαθεια μοντερνοποίησης των διδαγματων της, είναι σαφώς μια πλάγια οδός. Δηκαδή αφού πολλοί θελουν οπωσδήποτε θρησκεία, ας κρατήσουμε τα πιο "ακίνδυνα" κομμάτια. Το θέμα είναι να αποκτήσουν όλα τα παιδιά την ευκαιρία να κρίνουν από μόνα τους, αν αξίζει να προσδιορίζουν τη ζωή τους βασει καποιων βιβλιων που γραφτηκαν σε συγκεκριμενο τόπο και χρόνο και για συγκεκριμένους σκοπούς, χιλιαδες χρόνια πριν. Και φυσικα να δούμε πως θα περιορίσουμε την κοινωνική, πολιτική και νομοθετική επιροή των εκπροσώπων της....που απαγορεύουν ας πούμε παρελάσεις εξω απ τα "μαγαζιά τους"... και συνεχίζουν κηρύγματα ζωής, ενώ δεν εφαρμόζουν τίποτα οι ίδιοι. Διαλογος και αντίλογος χρειαζεται....όχι φυσικα απ τους Αρναούτογλου....που κοιμίχουν τη χώρα, και την κάνουν να διαφερει αφάνταστα απ την υπόλοιπη Ευρώπη
Όποιος αναρωτιέται αν εφαρμόζεται ο νόμος για κάποιον, πρέπει πρώτα από όλα να αναρωτηθεί αν ξέρει ο ίδιος τον νόμο. Τι λέει ο περίφημος αντιρατσιστικός ανάμεσα στα άλλα :Οποιος με πρόθεση, δημόσια, προφορικά ή δια του τύπου, μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, υποκινεί, προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή ενέχει απειλή για τη ζωή, την ελευθερία ή τη σωματική ακεραιότητα των ως άνω προσώπων, τιμωρείται με φυλάκιση τριών (3) μηνών έως τριών (3) ετών και με χρηματική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων (5.000 - 20.000) ευρώ. 2. Με τις ίδιες ποινές τιμωρείται όποιος με πρόθεση και με τα μέσα και τους τρόπους που αναφέρονται στην παράγραφο 1, υποκινεί, προτρέπει, προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξη φθοράς ή βλάβης πραγμάτων, εφόσον αυτά χρησιμοποιούνταν από τις παραπάνω ομάδες ή πρόσωπα, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη.Πως πληρείται η αντικειμενική υπόσταση (Σας βάζω δύσκολα πράγματα κύριε Δημοκίδη ;) του αδικήματος αν πει ο Ανθιμος "η ομοφυλοφιλία είναι αμάρτημα"¨; Προκαλεί,υποκινεί, διεγείρει σε πράξεις κατά προσώπων που προστατεύει ο νόμος αυτός ; Έχετε τρελαθεί εντελώς ;
Από μια φευγαλέα ματιά στη συνέντευξη μου έκανε εντύπωση το εξής : νομίζω ότι κάποια στιγμή ρωτήθηκε για τα πολυτελή αυτοκίνητα των μητροπολιτών και δη για το κατά πόσο συμβιβάζονται με την ταπεινότητα που πρεσβεύει ο λόγος του Χριστού. Απέρριψε χαμογελώντας αμέσως τη σκέψη αυτή , με το επιχείρημα - όπως το κατάλαβα και το παραφράζω- ότι δεν μπορείς να απαιτείς από τον εκπρόσωπο της εκκλησίας να κυκλοφορεί 2000 χρόνια μετά με γαϊδουράκι σαν τον Χριστό. Όταν όμως η κουβέντα έρχεται εκεί που δεν μας συμφέρει , ξεχνάμε την ανάγκη του εκσυγχρονισμού της εκκλησίας και της προσαρμογής στα σημερινά δεδομένα και επικαλούμαστε τα κείμενα που συγγράφηκαν πριν από 2000 χρόνια. Ουαί υμίν.
Ο Ιησούς αγκάλιασε όλους τους ανθρώπους, ποτέ δεν ξεχώρισε κανέναν τους. Σε όλη τη σύντομη ζωή του κήρυξε το μήνυμα της αδελφοσύνης και της αγάπης. Προστάτεψε τη μοιχαλίδα από το λιθοβολισμό (όταν ακόμη και σήμερα σε μερικές χώρες ακολουθείται αυτή η πρακτική τιμωρίας), συνέφαγε με τελώνες (μισητή κοινωνική κατηγορία της εποχής), έδωσε πίσω στην πόρνη το μύρο και της σκούπισε τα δάκρυα. Μόνο δύο φορές βρίσκεται καταγεγραμμένη στα ευαγγέλια η οργή του Ιησού (δεν θυμάμαι να υπήρξε τρίτη φορά): όταν κατακεραύνωσε τους Γραμματείς και Φαρισαίους με τα περίφημα "Ουαί υμίν" και όταν έδιωξε τους εμπόρους από το ναό του Σολομώντα. Αυτό δηλ. που είναι η πλειοψηφία του κλήρου σήμερα. Φαρισαίοι κι έμποροι...
Και τρίτη φορά, όταν καταράστηκε μια συκιά να ξεραθεί γιατί δεν είχε σύκα, παρ' όλο που δεν ήταν η εποχή για σύκα (Μαρκ. ια' 13-14, Ματ. κα' 19). Να μάθει η συκιά, που δεν έβγαλε σύκα το καταχείμωνο ενώ πεινούσε ο Τζίζας.
Ο Ιησούς αγκάλιασε τον αμαρτωλό αλλά όχι την αμαρτία του. Αγκάλιασε όλους αυτούς που λες, τους συγχώρεσε για ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ και να είχαν κάνει, αλλά μετά τι τους είπε? Να μην αμαρτάνουν πλέον. Είναι μεγάλη παρανόηση το ότι μπορείς να κάνεις ότι θέλεις και να λες "έλα μωρέ, ο Θεός είναι αγάπη και με συγχωρεί για όλα". Σε συγχωρεί για όλα, αρκεί να μετανοείς ειλικρινά, κάθε φορά.Ο Ιησούς δίδαξε εκτός απο αγάπη και την αλήθεια, και έδωσε σε κάθε έναν το δικαίωμα να πράττει όπως θέλει, ελεύθερα. Αυτό φυσικά σημαίνει και πως αν δεν θέλεις να είσαι Χριστιανός, δικαίωμα σου είναι, και οι Χριστιανοί δεν έχουν δικαίωμα να κρίνουν εσένα και τις συμπεριφορές σου, αλήθεια είναι αυτό, οπότε ο Άνθιμος είναι φάουλ για όλες τις εμετικές φορές που έχει μιλήσει άσχημα για ομοφυλόφυλα άτομα. Όμως δεν μπορεί κανείς να λέει ότι είναι Χριστιανός χωρίς να ξέρει καν τι λέει η Αγία Γραφή και χωρίς να προσπαθεί να τα πράττεις (προφανώς δεν εννοώ εσένα Σανάνθη, απλά πήρα αφορμή απο το σχόλιο σου)
Ενώ αν είσαι και λίγο μειωμένης αντίληψης και δεν μετανοήσεις, σε καταδικάζει σε αιώνιο γκριλ. Πανάγαθος ο πανάγαθος δεν μπορείς να πεις.
Ως γνωστόν στην Ελλάδα ποτέ δεν ήμασταν φειδωλοί στην παραγωγή νέων νόμων. Αντιθέτως ανέκαθεν παράγαμε νέα νομοσχέδια ανάλογα με το τι πουλάει επικοινωνιακά. Από την άλλη ο Ποινικός Κώδικας, είναι πληρέστατος και η συγκεκριμένη συμπεριφορά, δεν χρειάζεται καν να υπαχθεί σε αντιρατσιστικό παραλήρημα.Απλά όλα είναι θέμα τήρησης των νόμων."Άρθρο 196. Κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος: Ο θρησκευτικός λειτουργός που κατά την ενάσκηση των έργων του ή δημόσια και με την ιδιότητά του προκαλεί ή διεγείρει τους πολίτες σε εχθροπάθεια κατά της πολιτειακής εξουσίας ή άλλων πολιτών τιμωρείται με Φυλάκιση μέχρι τριών ετών."
Παρατηρεί κανείς πως μονίμως αφορίζουν τους ομοφυλόφιλους δημόσια;Δηλαδή για τα τρανς άτομα τί λένε στα κρυφά;Γιατί μην μου πει κανείς πως αγνοούν την ύπαρξη τους.
Ζούμε σε παράδοξες εποχές. Ο Άνθιμος έκανε χθες την πιο μετριοπαθή τοποθέτησή του για το θέμα της ομοφυλοφιλίας και παρ' όλα αυτά κάποιοι ευαίσθητοι επιμένουν να μιλούν για ρατσισμό. Η αποσπασματική μεταφορά της δήλωσής του προφανώς γίνεται για λόγους σκοπιμότητας. Μάς έχετε συνηθίσει, κ. Δημοκίδη.Μα τι άλλο παρά μίσος μπορεί να τον υποκινεί να δηλώσει στη συνέχεια της συνέντευξής του "τους ομοφυλόφιλους δεν θα τους κρίνω. Θα πω τη γνώμη μου και την ευχή μου και ας κάνουν ό,τι θέλουν"; Και παρακάτω "και δικαίωμα έχουν να ζήσουν και να κάνουν ό,τι θέλουν"; Φοβερό δείγμα μίσαλλοδοξίας! Καταλήγω να πιστεύω ότι αυτός που τελικά είναι μισαλλόδοξος δεν είναι ο Άνθιμος αλλά αυτοί οι γραφικοί που ζητούν να αλλάξει η διδασκαλία όλων των θρησκειών για να μην ενοχλούνται οι ομοφυλόφιλοι.Στην τελική, η απάντηση στο bullying δεν είναι ένας απλός σεβασμός της διαφορετικότητας, που είναι καλός μεν αλλά ανεπαρκής, καθώς φαίνεται να οδηγεί τους ανθρώπους όλο και περισσότερο να περιχαρακώνονται στον εαυτό τους. Η απάντηση στο bullying είναι να μάθεις στον άνθρωπο πώς και γιατί να αγαπά. Όχι απλά να ανέχεται. Να αγαπά. Και αυτό καμιά φιλελεύθερη ιδεολογία του ατομικισμού δεν πέτυχε ποτέ να το κάνει. Η αγάπη, που είναι ταυτόχρονα άρνηση και πραγμάτωση του εαυτού μας, έχει μόνο θεϊκή προέλευση. Μακάρι να είχε προλάβει να το ακούσει αυτό ο Βαγγελάκης. Οι δε λοιποί περί άλλα τυρβάζουν.
H υπόλοιπη δήλωσή του κρίνεται υποκριτική και γι' αυτό την αγνοώ επιδεικτικά. Δημοσιογραφικά μιλώντας, απ' το "Θα καείτε στην κόλαση, αλλά τι να πω, ό,τι νομίζετε" ενδιαφέρον έχει το πρώτο σκέλος και αυτό, θεωρώ, είναι ποινικά κολάσιμο. **Ο "Βαγγελάκης" που λέτε είχε προλάβει και είχε διδαχτεί τα του Θεού. Ήταν θρήσκος, και όμως ούτε η γνώση του Θεού ούτε η αγάπη του δεν τον απέτρεψε να αυτοκτονήσει. Αντίθετα, οι θεωρίες των παπάδων και τα πειράγματα των επίσης θρήσκων 'φίλων' του, ίσως και να τον έκαναν να απελπιστεί ακόμα περισσότερο.
Βεβαίως, αύριο κιόλας θα συλληφθεί και θα δικαστεί για κήρηγμα μίσους και στοχοποίησης και οι απανταχού θρησκόληπτοι θα σταματήσουν να σταυροκοπιούνται και να κάνουν τον σταυρό τους μη τυχών και τους βγουν τοιούτοι τα παιδιά τους. Σοβαροί πατέρες εξέφρασαν πρόσφατα ουσιαστικές γνώμες προς την αγάπη για τον πλησίον μας αλλά εκτός του ότι η πλειοψηφία είχε διαφορετική άποψη, δεν είδαμε και σε κανένα mainstreem μέσο να γράφει κάτι http://gaynewsingreek.blogspot.gr/2015/03/h.html Προσωπικά δεν προσβάλλομαι μόνο ως ομοφυλόφιλος αλλά και ως Χριστιανός Ορθόδοξος από την μισαλλοδοξία και την δογματική προσήλωση σε μερικές φράσεις στην Παλαιά Διαθήκη. Εμένα στα εννιά χρόνια κατηχητικού που πήγα μου έλεγαν "αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτό", τι να πω ίσως να ήταν αιρετικό το κατηχητικό της ενορίας μας τότε τα 80's και να μας πέρασε λάθος μήνυμα...
Αχ αυτά τα δήθεν να μη βλέπω! Γαλιφιές και υπονοούμενα. Δες πρώτα τι κάνει η εκκλησία που τόσο την υπερασπίζεσαι και μετά ασχολήσου με τους άλλους. Δηλαδή το αγάπα τον πλησίον σου δεν ισχύει για την εκκλησία? Άλλωστε όλα είναι σχετικά: για τους χριστιανούς η ομοφυλοφιλία είναι θανάσιμο αμάρτημα, αλλά για πολλούς άλλους θανάσιμο αμάρτημα είναι ο χριστιανισμός.
Μα τι ζητάς τώρα Αρη?Να στενοχωρήσουμε τον μεγαλύτερο κομματάρχη/Γκρούεζα του Πειραιά?Με τι μούτρα θα πάμε του χρόνου να του ζητήσουμε το περιστέρι που θα αμολήσουμε στον ουρανό να κουτσουλάει αυτοκίνητα?http://tinyurl.com/ndta4ta