Eίναι το 'Λάθος Αστέρι' ο 'Τιτανικός' της νέας γενιάς;

Eίναι το 'Λάθος Αστέρι' ο 'Τιτανικός' της νέας γενιάς; Facebook Twitter
9

 

Για τους γονείς μας ήταν το Love Story, για εμάς ο Τιτανικός (και για κάποιους από εμάς, λίγο πιο μετά, το Brokeback Mountain). Ήταν τώρα η σειρά της νέας γενιάς να αποκτήσει τη δική της συγκινητική ταινία, για έναν έρωτα μεταξύ καρκινοπαθών εφήβων.

 

Το The Fault in our Stars (στην Ελλάδα έρχεται ως "Το Λάθος Αστέρι").

 

 

Eίναι το 'Λάθος Αστέρι' ο 'Τιτανικός' της νέας γενιάς; Facebook Twitter
Πίσω οι δύο πρωταγωνιστές, μπροστά ο συγγραφέας του βιβλίου

 

 

Με δυο λόγια:

"Δύο ασυνήθιστοι έφηβοι, η Χέιζελ και ο Γκας, έχουν ιδιαίτερο τρόπο να βλέπουν τη ζωή. Ευφυείς, αντισυμβατικοί, γνωρίστηκαν κι ερωτεύτηκαν σε μια ομάδα υποστήριξης καρκινοπαθών. Η ταινία, η οποία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μπεστ σέλερ του Τζον Γκριν, εξερευνά την αστεία, συγκινητική και ταυτόχρονα τραγική κατάσταση του να ζεις και να είσαι ερωτευμένος". 

 


 

Η ταινία - χαμηλού προϋπολογισμού έσκισε στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, και όντας εκεί, έζησα τη μανία και τη λατρεία σχετικά με αυτήν. Ο κόσμος έβγαινε κλαίγοντας απ' τους κινηματογράφους, -άντρες γυναίκες μεγάλοι μικροί- και οι άγνωστοι πρωταγωνιστές έγιναν σταρ σε μερικές ώρες. 

 

Δεν θα πω πολλά, ούτε θα αποκαλύψω το τέλος -περιμένω εξάλλου την κριτική του Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλου-, όμως θέλω να πω μερικούς λόγους που θεωρώ ότι το φιλμ ξεχωρίζει.

 

Σε αντίθεση με τον Τιτανικό, το Fault in Our Stars κόστισε ψίχουλα. Ούτε εφέ, ούτε πανδιάσημοι πρωταγωνιστές.

 

Eίναι το 'Λάθος Αστέρι' ο 'Τιτανικός' της νέας γενιάς; Facebook Twitter

 

Το μάρκετινγκ του ήταν διαφορετικό απ' των υπόλοιπων σουξέ. Ξόδεψαν ελάχιστα χρήματα σε διαφημίσεις στην τηλεόραση ή υπαίρθιες διαφημιστικές πινακίδες - και επικεντρώθηκαν στο ίντερνετ. Πρώτα φρόντισαν να ενημερώσουν τους έφηβους αναγνώστες του βιβλίου, αυτοί το μοιράστηκαν με άλλους, και τελικά, από στόμα σε στόμα το φιλμ όχι μόνο ακούστηκε, αλλά έπεισε και τους θεατές να του δώσουν μία ευκαιρία. 

 

Eίναι το 'Λάθος Αστέρι' ο 'Τιτανικός' της νέας γενιάς; Facebook Twitter

 

Eίναι το 'Λάθος Αστέρι' ο 'Τιτανικός' της νέας γενιάς; Facebook Twitter

 

Eίναι το 'Λάθος Αστέρι' ο 'Τιτανικός' της νέας γενιάς; Facebook Twitter

 

Οι διαφημιστές της ταινίας αξιοποίησαν υποδειγματικά το instagram και το tumblr. Ξέροντας πόσο δημοφιλή είναι τα Quotes (οι Μεγάλες Αλήθειες, ας πούμε) στα νεανικά κοινά του ίντερνετ έφτιαξαν εικόνες με ατάκες απ' το φιλμ, προσκαλώντας και τους φαν να κάνουν το ίδιο - με αποτέλεσμα να γεμίσει το ίντερνετ από τζάμπα διαφήμιση, φτιαγμένη απ' τους θεατές και όχι απ' τους διαφημιστές.

Eίναι το 'Λάθος Αστέρι' ο 'Τιτανικός' της νέας γενιάς; Facebook Twitter
Eίναι το 'Λάθος Αστέρι' ο 'Τιτανικός' της νέας γενιάς; Facebook Twitter
Eίναι το 'Λάθος Αστέρι' ο 'Τιτανικός' της νέας γενιάς; Facebook Twitter
Eίναι το 'Λάθος Αστέρι' ο 'Τιτανικός' της νέας γενιάς; Facebook Twitter

  

Το φιλμ (ξανα)αποδεικνύει πως το σινεμά μπορεί να τραβήξει κόσμο και με καθημερινές, ανθρώπινες ιστορίες. Σε μια εποχή που το Χόλιγουντ συνήθισε να κόβει άπειρα εισιτήρια με αλλεπάλληλα big budget σίκουελ ταινιών ή παρεϊστικων αλλά εξωφρενικών κωμωδιών, μια απλή στη δομή ιστορία και μια λιτή κινηματογράφηση ήταν αρκετή για να πάει στο Νο1 του Box Office. Αφήνοντας μάλιστα πολύ πίσω τη νέα περιπέτεια του Τομ Κρουζ στην οποία πρέπει να πεθαίνει κάθε μέρα ώστε να νικήσει κάτι εξωγήινους και την οποία στις ΗΠΑ μόνο κλύσμα δεν μας την κάνανε για να πάμε να τη δούμε. 

 

Eίναι το 'Λάθος Αστέρι' ο 'Τιτανικός' της νέας γενιάς; Facebook Twitter

 

Ενδιαφέρον είναι πως παρά το ψυχοπλακωτικό του θέματος, ο κόσμος δεν φοβήθηκε. Δυο νέοι που έχουν καρκίνο - μοιάζει απ' την αρχή καταδικασμένη η όλη φάση. Και μόνο η αναφορά του *καρκίνου* στην υπόθεση ενός φιλμ συνήθως δρα αποτρεπτικά. 

 

Είναι όμως αυτό που είπα στην αρχή: Κάθε γενιά θέλει να βιώσει την εμπειρία της απόλυτης συγκίνησης: Το κλάμα είναι λυτρωτικό, ένα δώρο μεγάλο. Και τελικά φιλμ όπως το Fault in our Stars, δρουν σαν συναισθηματικό πορνό, που επιτελούν το σκοπό τους, αλλά ταυτόχρονα μας κάνουν να καταλάβουμε πόσο μικρή, εύθραυστη και σημαντική είναι η ζωή μας. 

 

Και τελικά, αντί να μας ψυχοπλακώνουν μας γεμίζουν με αισιοδοξία. 

 

 

 

 

 

9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

6 σχόλια
O John Green είναι δαιμόνιος! Έπιασα στα χέρια μου το Λάθος Αστέρι μέσα σε εξεταστική και δεν το άφησα από τα χέρια μου μέχρι το τέλος του! Υπήρχαν αποσπάσματα που διάβαζα ξανά και ξανά χωρίς να τα χορταίνω!Κλάμαααα! Να έχεις ρίξει όλα τα δάκρυα του κόσμου και ταυτόχρονα να σου δίνει άλλους τόσους λόγους να χαμογελάς! Η ταινία δείχνει πολλά υποσχόμενη και πιστεύω ότι θα μπει στα αγαπημένα!
Φαινεται πολυ ενδιαφερουσα ταινια οντως, ωστοσο δεν θα το συνεκρινα με τον Τιτανικό, εφ οσον ανηκουν σε τελειως διαφορετικες κατηγοριες.Απ την περιγραφη περιμενα μια Β'διαλογης ταινια, ωστοσο το καστ ειναι γνωστο- ισως οχι ολοι, ομως η πρωταγωνιστρια Shailene Woodley εγινε πολυ γνωστη πρωταγωνιστοντας στο πλευρο του George Clooney στην βραβευμενη με Οσκαρ ταινια "Οι απογονοι" (The Descendants)του "δικου μας " Αλεξαντερ Πειν- θεωρειται ανερχομενο αστερι και ηδη στην Αμερικη ειναι πανδιασημη.Και φυσικα ο β'γυναικειος, η Laura Dern ειναι ενας θρυλος της 7ης τεχνης, καθως αποτελει την μουσα του David Lynch, και οχι μονο...Ωστοσο κατανοω πως το εννοεις, ειναι low budget επειδη ειναι μια ανθρωπινη ιστορια, χωρις οπτικοακουστικα κτλ εφέ-
Ναι όντως, η Woodley εξάλλου πρωταγωνιστεί στη νέα τριλογία Divergent, εντελώς μπλοκμπαστεριά στα χνάρια των Hunger Games κλπ, ενώ θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα αναλάβει το ρόλο της Mary Jane στο επόμενο Spiderman.
Το βιβλίο πάντως, αν και δεν είμαι στο target group του, δεν ήταν καθόλου κακό.Στα πιο θετικά του σημεία για εμένα:1. Το ότι είναι μεν σε πολλά σημεία αρκετά cheesy (αναπόφευκτο σε ρομαντικό βιβλίο) αλλά ο ίδιος ο συγγραφέας το αναγνωρίζει και αυτοσαρκάζεται μέσα από τους ήρωές του για αυτό.2. Οι πρωταγωνιστές του είναι μεν παιδιά με καρκίνο αλλά έχουν μια απρόσμενη όρεξη για ζωή που δεν πηγάζει από την άρνηση αποδοχής της κατάστασής τους (όπως γίνεται συνήθως σε βιβλία αντίστοιχης θεματολογίας), αλλά στο γεγονός πως το αντιμετωπίζουν με ωμό ρεαλισμό - όσο γίνεται, άλλωστε μιλάμε για 16χρονα.3. Με το θέμα που καταπιάνεται θα μπορούσε να είναι απίστευτα καταθλιπτικό και, ενώ λυπάσσαι για την υγεία των ηρώων, από την άλλη τους θαυμάζεις όχι τυπικά αλλά ουσιαστικά. Δεν είναι το γεγονός ότι είναι άρρωστοι που σε κάνει να τα θαυμάζεις, αλλά το ότι ζούνε τη ζωή τους - που επιμένουν να τονίζουν πως δεν ξέρουν πόση θα είναι αυτή - όσο πιο έντονα μπορούν.
Ήδη το Indiwire το έχει κατατάξει στα φαβορί για τα Όσκαρ όσον αφορά τους γυναικείους ρόλους και στην κατηγορία καλύτερης ταινίας…Το ενθαρρυντικό είναι ότι το στόρυ φαίνεται να ξεφεύγει από τις κλασσικές μελοδραματικές ταινίες σαν το A walk to remember!!! Aνυπομονώ
O John Green είναι ένας από τους αγαπημένους μου youtuber. Αν και δεν είχα μπει στη διαδικασία να τον αναζητήσω π.χ. στο google. Έμεινα άναυδη όταν είδα τη φωτογραφία του και συνειδητοποίησα πως είναι αυτόοος ο John Green. Είμαι τόσο περήφανη!
Nerdfighter είσαι κι εσύ? Ελάτε να γίνουμε πολλοί και να κάνουμε ένα γκρουπ με έλληνες στο facebook, γιατί στην Ελλάδα δεν ξέρω ΚΑΝΕΝΑΝ που να παρακολουθεί τα βίντεο των Vlogbrothers (επίσης λατρεύω τα βίντεο του Crash Course). :)