Πώς το 4/20 έγινε ο κωδικός της μαριχουάνας

Πώς το 4/20 έγινε ο κωδικός της μαριχουάνας Facebook Twitter
3

Εγώ το ήξερα για την ώρα: Στις 4:20 τα ξημερώματα (και πιο σπάνια τα μεσημέρια) οι μπάφοι έσκαγαν προς τιμή του "four twenty", που έμοιαζε ένας άγραφος νόμος που διέταζε τους καπνιστές να πιουν με το που θα δουν αυτήν την ώρα στο ρολόι. 

Αναρωτήθηκα: Από πού βγήκε λοιπόν το περίφημο four twenty; Και τι σημαίνει;

Όπως διαπίστωσα διαβάζοντας ένα νέο άρθρο του BBC (μετάφραση για το LIFO.gr Γ. Αμανατίδης) είναι και η ημερομηνία σημαντική και όχι μόνο η ώρα. Στις ΗΠΑ γράφεται πρώτα ο μήνας, και μετά η ημέρα - οπότε η εικοστή Απριλίου δεν γράφεται "20-4" αλλά "4-20"...

 

Πώς το 4/20 έγινε ο κωδικός της μαριχουάνας Facebook Twitter

 

 

420

 

Φέτος, την Κυριακή του Πάσχα, στις 20 Απριλίου, οι καπνιστές χόρτου θα συγκεντρωθούν στις ΗΠΑ για να γιορτάσουν μια καθαγιασμένη ημερομηνία στο ημερολόγιο τους, την 04.20 ή 20 Απριλίου, καπνίζοντας μαριχουάνα, ενδεχομένως στις 4:20 το απόγευμα.

 

Οι εορτασμοί στις 4/20 έχουν καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά η προέλευση τους φαίνεται να βρίσκεται στις περιπέτειες μιας ομάδας φίλων από το γυμνάσιο του San Rafael, στη Βόρεια Καλιφόρνια, το 1971.

Το φθινόπωρο του '71, οι πέντε έφηβοι είχαν στην κατοχή τους έναν ζωγραφισμένο στο χέρι χάρτη για τον εντοπισμό μιας καλλιέργειας μαριχουάνας στο Point Reyes, βορειοδυτικά του Σαν Φρανσίσκο.

 

Οι φίλοι - οι οποίοι αποκαλούσαν τους εαυτούς τους Waldos, επειδή συνήθιζαν να κρύβονται πίσω από έναν τοίχο - συναντήθηκαν μετά το σχολείο, στις 4:20 μ.μ. και ξεκίνησαν για το κυνήγι του θησαυρού τους. Δεν βρήκαν ποτέ το οικόπεδο. "Καπνίζαμε πολύ χόρτο κατά τη διάρκεια" λέει σήμερα ο Dave Reddix ή Waldo Dave, ο 59χρονος σκηνοθέτης. "Η μισή διασκέδαση ήταν ο δρόμος ψάχνοντας να το βρούμε".

Έτσι η ομάδα άρχισε να χρησιμοποιεί τον όρο 420, το ίδιο έκαναν φίλοι και γνωστοί που ήταν μέλη στη ροκ μπάντα Grateful Dead. Ο όρος διαδόθηκε στους οπαδούς της μπάντας, που είναι γνωστή ως Deadheads.

 

Στη συνέχεια, το 1990, ο Steve Bloom, ένας συντάκτης της περιοδικού High Times -που είναι αφιερωμένο στην κουλτούρα της μαριχουάνας, είδε το 420 να εξηγείται σε ένα φυλλάδιο σε μια συναυλία των Grateful Dead. Το προσωπικό του περιοδικού, βλέποντας τη δημοσίευση σχετικά με τη μαριχουάνα, άρχισε να το χρησιμοποιεί. (Έκαναν meetings στις 16:20, μαζί με τις ουσίες, φυσικά).

Είκοσι χρόνια αργότερα μια άλλη δημοσίευση, του 420 Magazine, ανέφερε τον ισχυρισμό μιας αντίπαλης ομάδας αγοριών του San Rafael που υποστήριζαν ότι αυτοί είχαν επινοήσει. Αλλά οι Waldos, οι οποίοι έχουν δείξει γράμματα και άλλα τεκμήρια στο περιοδικό High Times, υπερασπίζονται σθεναρά την εκδοχή τους. "Είμαστε οι μόνοι με αποδεικτικά στοιχεία", επιμενει ο Waldo Steve.

 

Ο ίδιος λέει πως ο όρος έχει αποτελέσει ένα είδος ημι-ιδιωτικού κώδικα, και οι καπνιστές κάνναβης τείνουν να τον εντοπίζουν παντού - σε αριθμούς κτιρίων, σε τιμές, ακόμα και στα ρολόγια στην ταινία Pulp Fiction. Όταν μάλιστα η πινακίδα των 420 μιλίων στον αυτοκινητόδρομο Interstate70 στο Κολοράντο κλάπηκε επανειλημμένα, οι υπάλληλοι τον αντικατέστησαν τελικά με μια πινακίδα που γράφει 419,99 μίλια.

 

Φέτος το Ντένβερ θα είναι το επίκεντρο των εορτασμών, χάρη στο Κολοράντο που έγινε πρόσφατα η πρώτη πολιτεία που επιτρέπει την πώληση μαριχουάνας. Οι καπνιστές γιορτάζουν τις σημαντικές αλλαγές στην νομιμοποίηση της εκστρατείας τους και αλλού. "Φέτος μάλλον θα είναι η μεγαλύτερη 420 ever", λέει ο Bloom (πριν ανάψει έναν ακόμη μπάφο, πιθανότατα...)

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

2 σχόλια
εγώ είχα ακούσει πως ήταν ο κωδικός των μπάτσων στο CB (πριν 30 χρόνια και βγάλε) για τα σχετικά με φούντες περιστατικά, πχ:"We've got a possible 420 in washington square south" ξερωγώ, όπως πχ. το 115 ήταν armed robbery και το 433 πυρκαγιά.
Μπορει να θεραπευει καποια πραγματα (αν και σιγουρα οχι τον καρκινο και την επιληψια) αλλα δεν παυει να ειναι μια ψυχοτροπα ουσια της οποιας η συστηματικη χρηση προκαλει αλλα προβληματα.