Όταν κλείνει άλλο ένα μαγαζάκι.

Facebook Twitter
7

Πολλά μαγαζιά κλείνουν λόγω της κρίσης. Το ίδιο είχε συμβεί και στην Άρτεμη, τη μαμά μου. 

Από τότε που γεννήθηκα θυμάμαι να γυρίζει η ζωή μας γύρω απ' το μαγαζάκι της.

Ήταν ωραίο μαγαζί: το είχε ανοίξει στη Θεσσαλονίκη (στην Πρίγκιπος Νικολάου, νυν Αλεξάνδρου Σβώλου), το 1959 ο πατέρας της ο Κωστής Δελιαλής - γι' αυτό και λεγόταν "Κωστή". Ήταν της μόδας στους πνευματικούς και καλλιτεχνικούς κύκλους της Θεσσαλονίκης του '60 με τα κεραμικά του, συνεργάστηκε με τον Μποστ για συλλεκτικά πλέον κομμάτια, το ανέλαβε η μαμά μου και εμπλουτίστηκε με είδη δώρων στα '70ς και τα '80ς, έφτιαχνε ονομαστές λαμπάδες το Πάσχα και γιορτινά αντικείμενα τα Χριστούγεννα. Οι δε βιτρίνες του -τις έφτιαχνε η ίδια- ήταν κομψοτεχνήματα. 

 

Χριστούγεννα, 1984. Η πρώτη φωτογραφία που τράβηξα στη ζωή μου. 

 

Ήταν το στέκι μας - βοηθούσαμε όλοι στα πάντα. Σ' έναν οδηγό του εξωτερικού είχε αναφερθεί ως μαγαζί-έργο τέχνης, αλλά παρ' όλα αυτά με το που μπήκε η νέα χιλιετία διάφορα προβλήματα προέκυψαν, κυρίως οικονομικά. Και το 2006, μετά από πολλή σκέψη και μεγάλες στεναχώριες, η Άρτεμη αναγκάστηκε να κλείσει το Κωστή. Πενήντα χρόνια μετά τη δημιουργία του. 

Με την (για άγνωστο λόγο) εκνευρισμένη αδερφή μου, 1992.

 

Έκανε εκποίηση, που θα κορυφωνόταν στις 31 Δεκεμβρίου, στόλισε για τελευταία φορά τη βιτρίνα και, σαν την κυρία του μαγαζιού της φωτογραφίας που έβαλα πάνω-πάνω, αντιμετώπισε με τρυφερή δημιουργικότητα το τέλος. Έφτιαξε ένα μεγάλο λεύκωμα, κόλλησε μέσα φωτογραφίες από διάφορες περιόδους του μαγαζιού -απ' τα '50ς μέχρι τότε, το 2006- και ζήτησε απ' τους παλιούς πελάτες και γνωστούς να γράψουν δυο λόγια, ως ενθύμιο. Έκανε κι ένα μεγάλο πάρτι εκείνη την παραμονή Πρωτοχρονιάς, και το μαγαζάκι γέμισε φίλους αγαπημένους.

Χορέψαμε, φάγαμε, μεθύσαμε, μοιραστήκαμε όσα αντικείμενα έμειναν, μοιραστήκαμε την αγάπη. Της πήρε λίγο καιρό να συνηθίσει πως δεν έπρεπε να πάει το πρωί στο μαγαζί, σύντομα όμως ένιωσε μια (καθόλου συμφέρουσα οικονομικά, αλλά παρ' όλα αυτά ευπρόσδεκτα ηδονική) ελευθερία...

Δεν το γνωρίζαμε εκείνη την παραμονή Πρωτοχρονιάς που η Άρτεμη έκλεινε για πάντα το μαγαζάκι, αλλά ο καρκίνος ήταν ήδη μέσα της και σιγά-σιγά μεγάλωνε.

Ένα χρόνο μετά το κλείσιμο (κι αφού αυτή είχε περάσει μια υπέροχη, ξεκούραστη χρονιά) έγινε η διάγνωση, ακολούθησαν δύσκολα αλλά παραδόξως τρομερά ευτυχισμένα χρόνια, και, τελικά, πέρσι το τέλος.

 

Βλέποντας τα μαγαζιά που κλείνουν, ακούγοντας για ανθρώπους που μένουν άνεργοι ή τα βγάζουν πέρα δύσκολα, μπορώ να τους νιώσω και καταλάβω (ήμουν άνεργος, χωρίς λεφτά, για χρόνια).

 

Χρειάστηκε όμως να το μάθω με τρόπο σκληρό: όσα κι αν χάσεις, όσο κι αν πέσουν έξω οι δουλειές σου, όσα όμορφα μαγαζάκια κι αν κλείσεις, μπορείς να συνεχίσεις.

 

Δύσκολα, ναι. Όμως, καλώς ή κακώς, ένα απ' τα μειονεκτήματα του να είσαι ζωντανός είναι πως θα υπάρξουν δυσκολίες.

Κι αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι ένα μικρό -αμελητέο σχεδόν!- τίμημα για τη ζωή που μας χάρισαν οι δικοί μας.

 

31/12/06. Η Άρτεμη αποχαιρετά το μαγαζάκι με γέλιο και χορό :):)

 

 

 

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

6 σχόλια
Ήταν πράγματι κουκλίστικο το μαγαζάκι σας! Είχα καιρό να περάσω από τη Σβώλου και το πρόσεξα πολύ πρόσφατα ότι έκλεισε. Βασικά δεν πίστεψα ότι έκλεισε, σκέφτηκα ότι μπορεί να μετακόμισε αλλού. Έχει αλήθεια 6 χρόνια; Απίστευτο...
Παραμονή πρωτοχρονιάς έκλεισαν και οι δικοί μου το δικό τους μαγαζί. Όσο και να θες να το φιλοσοφήσεις ότι αυτά είναι αντικείμενα χωρίς σημασία δεν μπορείς. Όταν χάρη σε αυτά τα αντικείμενα μεγάλωσες ντύθηκες έφαγες πήγες σχολείο είχες χρήματα στην τσέπη σου.......οι αναμνήσεις θα σε συνοδεύουν για πάντα. Δυστυχώς όμως στη ζωή τίποτα δε διαρκεί για πάντα...ούτε η ίδια η ζωή
Aρη ειλικρινά συγκινήθηκα και στεναχωρήθηκα για την μητέρα σου(δεν γνώριζα για το φευγιό της) οπως και οτι είσαι γιός της.Ολοι εδώ στην Σαλονίκη γνωρίζαμε και το μαγαζί και την Αρτεμη.Θυμάμαι οταν πήγα να ψωνίσω (και τι δεν εχω ψωνίσει απο εκεί) και το βρήκα κλειστό με έπιασε ψυχοπλάκωμα ..ιστορικό μαγαζί με υπέροχες δημιουργίες.Τα πρώτα μας χρόνια σαν φοιτητές, που δεν είχαμε λεφτά για τέτοιες 'πολυτέλειες'-καθότι αθηναίοι με νοίκια κ.τ.λ.-πηγαίναμε και χαζεύαμε την βιτρίνα!οσον αφορά αυτούς που χάσαμε οσο τους θυμόμαστε είναι ζωντανοί ,όσο κοινότυπο κιαν ακούγεται.Νάσαι περήφανος για την μαμά σου και το μαγαζί της οπως κιαυτή θάταν περήφανη για σένα.
πως θα ήταν η δημοσιογραφία, αν η πλειοψηφία των δημοσιογράφων δεν ήσαν Ζώα και δεν ένοιωθαν πως απευθύνονται σε Ζώα... Άρης Δημοκίδης... δεν το ξέρω το παλικάρι, αλλά θα θελα να τον κεράσω ένα καφέ...