Η μόδα του S&M περνάει από τα sex shops

Η μόδα του S&M περνάει από τα sex shops Facebook Twitter
0


Τα sex shops στην Ευρώπη αποτελούν σημαντικό κομμάτι στον χάρτη του shopping. Βγαίνει ο Βορειοευρωπαίος για ψώνια, θα περάσει από το σουπερμάρκετ και στο ενδιάμεσο θα μπει και σε ένα sex shop – χωρίς υπερβολή. Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Τα sex shops, αν και κάποια από αυτά που διαθέτουμε στην Αθήνα λειτουργούν εδώ και δεκαετίες, ήταν επί χρόνια συνδεδεμένα στο μυαλό του μέσου Έλληνα με περίεργες φάτσες, "αποκλίνουσα" συμπεριφορά (ό, τι κι αν μπορεί να σημαίνει αυτό στο σεξ) – καταγώγια, με άλλα λόγια. Η επιτυχία του Sex & The City απενοχοποίησε κάπως την εγχώρια γυναικεία αντιμετώπιση στα sex shops. Οι Αθηναίες άρχισαν να το ψάχνουν περισσότερο με τα sex toys, προσπαθώντας να παρασύρουν και τους συντρόφους τους στο παιχνίδι. Με το 50 Shades of Grey το sex shopping γνωρίζει νέα άνθηση, αυτή τη φορά επικεντρωμένο σε πιο kinky καταστάσεις, όπως οι κουλτούρες του bondage και του S&M. Η έξοδος της πρώτης ταινίας στους κινηματογράφους, όπου οι φαντασιώσεις της συγγραφέως Ε.Λ. Τζέιμς οπτικοποιήθηκαν με τους πανέμορφους Τζέιμι Ντόρναν και Ντακότα Τζόνσον, αναμένεται να πυροδοτήσει νέα έκρηξη αναζητήσεων στα ερωτικά μαγαζιά.

Τα sex shops ήταν επί χρόνια συνδεδεμένα στο μυαλό του μέσου Έλληνα με περίεργες φάτσες, "αποκλίνουσα" συμπεριφορά (ό, τι κι αν μπορεί να σημαίνει αυτό στο σεξ) – καταγώγια, με άλλα λόγια.

 

Τα αθηναϊκά sex shops μπορούμε να πούμε ότι χωρίζονται άτυπα σε δύο κατηγορίες. Από τη μία έχουμε τα boutique shops, μαγαζιά που δεν έχουν πολλά να ζηλέψουν από τα αντίστοιχα του εξωτερικού, με άψογο και φιλικό σέρβις, design toys και σε πολλές περιπτώσεις αρκετά μεγάλη εξειδίκευση, ενώ η "βιτρίνα" τους είναι όπως των υπόλοιπων εμπορικών καταστημάτων – ίσως λίγο πιο φωτεινή. Από την άλλη έχουμε τα πιο underground μαγαζιά που βρίσκονται κυρίως πλησίον της Ομόνοιας, συχνά σκαρφαλωμένα σε ορόφους πολυκατοικιών, και ο χαρακτήρας τους είναι κάπως διαφορετικός: Τα περισσότερα διαθέτουν καμπίνες για ιδιωτικές προβολές, και δεν εστιάζουν τόσο στην πώληση sex items όσο στην ευκαιριακή ικανοποίηση ενός κατά κύριο λόγο γκέι πελατολογίου.

Η μόδα του S&M περνάει από τα sex shops Facebook Twitter
Ένα πλήρες κιτ "50 Shades of Grey" στο Senses.x ... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO

Το Senses.x άνοιξε πριν επτά χρόνια στην πιάτσα του Κολωνακίου. Καθώς κατεβαίνω τα σκαλιά προς το υπόγειο της Αναγνωστοπούλου στο Κολωνάκι, μια παρέα μαθητών Λυκείου χαζεύει τη βιτρίνα πετώντας ατάκες του στυλ "μαλάκα, αυτό τώρα μπαίνει στον κώλο;". Ανέκαθεν τα βασικά εφηβικά πειράγματα ήταν σεξουαλικής φύσης, σκέφτομαι, καθώς η χαμογελαστή Δήμητρα που εργάζεται εκεί τα τελευταία τρία χρόνια με καλωσορίζει. "Λόγω της περιοχής, ο χώρος θα έπρεπε εκ των πραγμάτων να είναι κάπως διαφορετικά διαμορφωμένος και, φυσικά, τα αντικείμενα να είναι ιδιαίτερου σχεδιασμού. Όχι όλα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος. Υπάρχει διαβάθμιση τιμών στις προτάσεις μας, από πιο οικονομικές μέχρι exclusive αντικείμενα στα οποία το μπάτζετ του πελάτη ανεβαίνει. Γι' αυτό και ο χώρος θεωρούμε ότι είναι ανάλογα καλαίσθητος, για να μπορούμε να προωθήσουμε αυτά τα αντικείμενα" περιγράφει καθώς με ξεναγεί.

Ο χώρος του Senses.x είναι όντως ιδιαίτερος, σαν κανονική μπουτίκ. Τα items είναι επιλεγμένα και στημένα με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορείς να έχεις τη συνολική επίβλεψη και να μη "χαώνεσαι". Στη βιτρίνα, την τιμητική τους έχουν αυτό το διάστημα οι σειρές που έχουν βγει με αφορμή το 50 Shades of Grey. Μαστίγια, χειροπέδες, chokers, κεριά, αλλά και ολοκληρωμένα kits που περιλαμβάνουν ακριβώς όσα χρησιμοποιούνται στην ταινία, είναι διαθέσιμα στο μαγαζί της Αναγνωστοπούλου και οι πωλήσεις τους είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Η Δήμητρα μου εξηγεί ότι οι πιο πολλοί πελάτες ακολουθούν κατά γράμμα όσα περιγράφονται στα βιβλία ως προς τα στάδια και την εξέλιξη των σαδομαζοχιστικών παιχνιδιών, ενώ αναρωτιούνται πάντα αν όσα περιγράφονται στην τριλογία έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. "Ευτυχώς είχα έναν καλό πελάτη που μου πρότεινε τα βιβλία πριν ακόμα κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα, κι έτσι ήμουν πλήρως ενημερωμένη από την αρχή" μου λέει χαμογελώντας.

Η μόδα του S&M περνάει από τα sex shops Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO

Κατά τα άλλα, το μαγαζί προμηθεύεται όλο του το υλικό από την Ολλανδία, ενώ οι ιδιοκτήτες ταξιδεύουν συχνά στο εξωτερικό, για να ενημερώνονται για τις νέες τάσεις και τα σχέδια από ανάλογες εκθέσεις και δειγματισμούς, και συνεργάζονται απευθείας με κάποιους σχεδιαστές παιχνιδιών. Στο Senses.x θα βρεις, λοιπόν, από απλά ή πιο ιδιαίτερα εσώρουχα, μέχρι το πιο εξειδικευμένο δέσιμο ή πρωκτικά παιχνίδια και toys που υπάγονται στις κατηγορίες των φετίχ. "Από την εταιρεία Lelo προέρχονται τα πιο ακριβά και ιδιαίτερα κομμάτια μας. Από σχεδιαστική και κατασκευαστική άποψη, οι δονητές αυτής της εταιρείας είναι μοναδικοί. Φτιάχνονται από ένα νέο υλικό σιλικόνης, που η αίσθησή του είναι πολύ κοντινή με τη φυσική. Τα πρωκτικά παιχνίδια μας είναι κυρίως μεταλλικά – χρυσά, επίχρυσα, ασημένια ή ατσάλινα. Το κάθε μέταλλο και ο κάθε σχεδιασμός έχει τελείως διαφορετική αίσθηση στην εκάστοτε περιοχή".

Η μόδα του S&M περνάει από τα sex shops Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO

Η Δήμητρα αναφέρει ότι οι περισσότεροι πελάτες είναι πλέον υποψιασμένοι και γνωρίζουν τι ψάχνουν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις γίνονται ειδικές παραγγελίες (συνήθως μέσω στης σελίδας τους στο internet) σε items που δεν διατίθενται ετοιμοπαράδοτα. Αρνείται να τα χαρακτηρίσει "extreme" και προτιμά τον όρο "διαφορετικά" ή "μικρότερης κατανάλωσης": "Κάποια από αυτά που μπορεί να προκαλέσουν ακραίο πόνο ή τραυματισμό ή ανήκουν σε πιο ιδιαίτερα φετίχ, μπορεί να μην τα φέρουμε καθόλου. Προσπαθούμε να βάλουμε κάποια όρια" αναφέρει. Για τους πελάτες, λέει ότι οι περισσότεροι είναι αρκετά έως πολύ "μαζεμένοι", κι έτσι ο ρόλος της στο μαγαζί είναι σημαντικός και απαιτεί λεπτό χειρισμό. "Είναι χωρισμένοι σε κατηγορίες. Η γυναίκα έρχεται πιο άνετα γιατί βρίσκει πιο εύκολα την επικοινωνία μαζί μου, επειδή είμαι κι εγώ γυναίκα. Τους άντρες από την άλλη, αν είναι η πρώτη φορά που έχουν επαφή με τον συγκεκριμένο χώρο, στην αρχή πρέπει να τους κάνεις να νιώσουν άνετα αλλά όχι με προκλητικό τρόπο, να καταλάβουν γιατί ήρθαν. Δυστυχώς δεν έχουμε πολλούς ομοφυλόφιλους πελάτες, επειδή μάλλον δουλεύω εγώ και οι γκέι εμπνέονται περισσότερο από άντρες ή μπορεί να εικάζουν ότι θα τους κοιτάξω περίεργα, πράγμα που φυσικά δεν ισχύει".

Η μόδα του S&M περνάει από τα sex shops Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO

Εν όψει Αγίου Βαλεντίνου, ζητώ από τη Δήμητρα να μου προτείνει μερικά δώρα για όσους θέλουν να χαρίσουν κάτι ιδιαίτερο στο έτερον τους ήμισυ. "Οι άνδρες δυστυχώς είναι πάντα λίγο ριγμένοι από άποψη ποικιλίας. Έτσι μια γυναίκα μπορεί να του προσφέρει κάτι που θα τον διεγείρει οπτικά ή θα το πάμε καθαρά χιουμοριστικά, σε κάποιο ιδιαίτερο εσώρουχο με εικονογραφήσεις, ή σε κάποιο επιτραπέζιο ερωτικό παιχνίδι. Ο άνδρας θα βρει σαφώς μεγαλύτερη ποικιλία για δώρα στην κοπέλα του. Κάποιο μικρό δονητάκι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους, ένα ολοκληρωμένο κιτ που έχει όλο το πακέτο - λιπαντικό, λάδι για μασάζ, κεριά που λιώνουν που το κάνουν λίγο πιο κίνκι. Τα γκέι ζευγάρια επίσης θα βρουν τα πάντα. Συνήθως προτείνουμε τα δεσίματα που είναι πολύ ιδιαίτερα".

Η μόδα του S&M περνάει από τα sex shops Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO
Η μόδα του S&M περνάει από τα sex shops Facebook Twitter
Εσωτερική άποψη του Senses.x ... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO
Η μόδα του S&M περνάει από τα sex shops Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO

Αφήνω το Κολωνάκι και κατηφορίζω προς την πάντα ερωτικά φορτισμένη λεωφόρο Συγγρού. Το Paradise με τα κόκκινα και μπλε έντονα φώτα στην είσοδο τραβάει το βλέμμα. Είναι από τα πιο παλιά και ενημερωμένα sex shops της Αθήνας, αφού άνοιξε πριν από 14 χρόνια. Αρκετά φορτωμένο στο εσωτερικό του, διαθέτει πολύ υλικό και θα χρειαστεί αρκετή ώρα για να το εξερευνήσεις. "Φέρνουμε πολλά πράγματα και σχεδόν δεν χωράμε ούτε οι ίδιοι εδώ" μου λέει γελώντας ο Μιχάλης που ως "ενορχηστρωτής" του μαγαζιού ακολουθεί ένα κάπως διαφορετικό μοτίβο προσέγγισης από εκείνο της Δήμητρας. Λιγότερο "τυπικός", πιο χαλαρός. "Προσπαθούμε να απενοχοποιήσουμε και να χαλαρώσουμε τον κόσμο. Έχουμε δρόμο στην Ελλάδα σε αυτό τον τομέα, όπως και σε όλα. Όταν πρωτανοίξαμε, έρχονταν από τη γειτονιά και μου γκρίνιαζαν επειδή η ταμπέλα γράφει "sex". Οι περισσότεροι φτάνουν εδώ σφιγμένοι και ντροπαλοί. Χιούμορ και απλότητα από την πλευρά μου, είναι βασικά αυτά. Αν ο άλλος δεν ξέρει τι του γίνεται, περιμένει να διαλέξει ανάμεσα σε δέκα προϊόντα και ξαφνικά δει πεντακόσια, θα χαθεί. Προσπαθούμε να τον προσανατολίσουμε και να πιάσουμε κάποια συζήτηση".

Μαστίγια, χειροπέδες, chokers, κεριά, αλλά και ολοκληρωμένα kits που περιλαμβάνουν ακριβώς όσα χρησιμοποιούνται στην ταινία, έχουν ιδιαίτερα αυξημένες πωλήσεις. Οι πιο πολλοί πελάτες ακολουθούν κατά γράμμα όσα περιγράφονται στα βιβλία ως προς τα στάδια και την εξέλιξη των σαδομαζοχιστικών παιχνιδιών. 

 

Στο Paradise θα βρεις επίσης χιουμοριστικά και σέξι εσώρουχα, προφυλακτικά, λιπαντικά και λάδια, δονητές, κούκλες, μεγεθυντές και φετιχιστικά αντικείμενα. Μέχρι και σοκολατάκια και γλειφιτζούρια σε σχήμα πέους έχουν. Διαθέτουν κομμάτια για όλα τα βαλάντια, από πολύ οικονομικά μέχρι ακριβά, επώνυμα. Πελατολόγιο συγκεκριμένο δεν έχουν, αφού η Συγγρού είναι πέρασμα εδώ και χρόνια.

"Έλα να σου δείξω το παλικάρι μου" μού λέει ο Μιχάλης και εμφανίζει ένα τεράστιο κουτί από το οποίο βγάζει ένα ασύλληπτα μεγάλο dildo που αν το σηκώσεις θυμίζει τρίκιλο βαράκι και κοστίζει 350 ευρώ. "Ένας πελάτης είχε αγοράσει αυτό το μοντέλο κάποτε. Μετά από δυο εβδομάδες έρχεται πάλι και μου ζητάει να πάρει άλλο ένα ίδιο. Τον ρωτώ τι συνέβη με το προηγούμενο και μου λέει ότι του τον πήρανε" γελάει περιγράφοντας μια από τις πιο "ιδιαίτερες" στιγμές που έχει αντιμετωπίσει εκεί. "Κι ένας υπάλληλός είχε αντιμετωπίσει ένα περιστατικό με πελάτη που άρχισε να του λέει τα σώψυχά του, ότι νιώθει μόνος, ότι δεν μπορεί να βρει άνθρωπο για σχέση και ότι είναι τόσο απελπισμένος που θα έκανε σχέση με όποιον έβρισκε μπροστά του. Είμαστε και λίγο ψυχολόγοι, ενίοτε".

Η μόδα του S&M περνάει από τα sex shops Facebook Twitter
Μέρος της συλλογής του Paradise Sex Shop... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO

Ο Μιχάλης επιβεβαιώνει κι εκείνος με τη σειρά του τη μόδα του S&M που έχει εκτιναχθεί με αφορμή το 50 Shades of Grey. "Και στο παρελθόν υπήρχαν ανάλογες εκρήξεις, με προηγούμενη μαζική μόδα αυτή που είχε εισάγει το Sex & The City. Ο Rabbit δονητής τότε είχε γίνει ανάρπαστος, το ίδιο και οι κολπικές μπίλιες! Τα πάντα είναι θέμα marketing".

Η μόδα του S&M περνάει από τα sex shops Facebook Twitter
Ομοιώματα πέους από διάσημους πορνοστάρ... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO
Η μόδα του S&M περνάει από τα sex shops Facebook Twitter
"Ass destroyer": Ό,τι μεγαλύτερο διαθέτει το Paradise Sex Shop... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO
Η μόδα του S&M περνάει από τα sex shops Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO
Η μόδα του S&M περνάει από τα sex shops Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO

Info

The senses.x erotic boutique

Αναγνωστοπούλου 22, Κολωνάκι, 210 3637710

www.thesensesx.gr

Paradise Sex Shop

Συγγρού 52, 210 9200266 (μετρό Φιξ) & Κατεχάκη 7, 210 6997071 (μετρό Κατεχάκη)

www.sextoys.gr

 

 

0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ