Τι ετοιμάζει το Ρομάντσο για τα πρώτα του γενέθλια;

Τι ετοιμάζει το Ρομάντσο για τα πρώτα του γενέθλια; Facebook Twitter
Φωτό: Αθηνά Λιάσκου
0

 

Μπορεί το Ρομάντσο να μετρά μόλις έναν χρόνο πιλοτικής λειτουργίας, ωστόσο νομίζω ότι στη συνείδηση των περισσότερων ανθρώπων που ζουν και κινούνται στο κέντρο της Αθήνας μοιάζει σαν να υπάρχει πολύ περισσότερο καιρό. "Αυτό είναι πολύ θετικό ως μια πρώτη διαπίστωση" μου λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της θερμοκοιτίδας πολιτισμού Βασίλης Χαραλαμπίδης. "Πρόκειται για ένα ιστορικό κτίριο που βρίσκεται σε μια μέχρι πρότινος υποβαθμισμένη γειτονιά της Ομόνοιας, στην αναβάθμιση της οποίας συντέλεσε ιδιαίτερα η λειτουργία του ως κέντρο πολιτισμού".

Το Ρομάντσο ήταν και παραμένει ρίσκο, αφού επί της ουσίας δεν λαμβάνουμε καμία οικονομική στήριξη από την πολιτεία. Να φανταστείς ότι πληρώνουμε όσα δημοτικά τέλη πληρώνει και κάποιο μεγάλο κατάστημα πολυεθνικής εταιρείας σε κεντρικό δρόμο του Κολωνακίου.

Η αλήθεια είναι ότι το Ρομάντσο μπήκε δυναμικά στη ζωή των Αθηναίων, στεγάζοντας τη δράση και τη δουλειά πολλών επιχειρηματιών και διοργανώνοντας μια σειρά από ιβέντ που προσέλκυσαν κόσμο ο οποίος πιθανότατα να μην είχε ξαναβρεθεί ή περπατήσει ποτέ στην Αναξαγόρα και τους γύρω δρόμους. Ο Βασίλης θυμάται ότι όλοι οι ειδικοί τους είχαν συμβουλέψει να μην προχωρήσουν στη λειτουργία του. "Ήταν και παραμένει ρίσκο, αφού επί της ουσίας δεν λαμβάνουμε καμία οικονομική στήριξη από την πολιτεία. Να φανταστείς ότι πληρώνουμε όσα δημοτικά τέλη πληρώνει και κάποιο μεγάλο κατάστημα πολυεθνικής εταιρείας σε κεντρικό δρόμο του Κολωνακίου".

Τον ρωτώ ποια θεωρεί ότι είναι τα highlights από όσα έχουν γίνει στο Ρομάντσο τους προηγούμενους μήνες. Μου εξηγεί ότι για εκείνους, οι πιο συγκινητικές στιγμές είναι οι inside, όσα συμβαίνουν ανάμεσα στην καλλιτεχνική οικογένεια που ζει και περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας της στους χώρους του κτιρίου. "Πλέον το Ρομάντσο ξεκινά την επίσημη λειτουργία του. Οι άνθρωποι και τα start-ups που θα φιλοξενούνται σε αυτό θα διπλασιαστούν. Από τα 3.000 τετραγωνικά του, τα 2.000 περίπου καταλαμβάνονται από τους επιχειρηματίες. Επίσης, στο εξής θα προγραμματίζουμε πολιτιστικές δράσεις σε εβδομαδιαία βάση". 

Τι ετοιμάζει το Ρομάντσο για τα πρώτα του γενέθλια; Facebook Twitter
Ο Βασίλης Χαραλαμπίδης στο Ρομάντσο... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO

Ο Βασίλης Χαραλαμπίδης θα παρουσιάσει τη δράση της θερμοκοιτίδας την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου στις 20:00 και η παρουσίαση αυτή θα σηματοδοτήσει την έναρξη των τριήμερων εκδηλώσεων του Ρομάντσου με θέμα τη δημιουργικότητα, την Αθήνα και τους ανθρώπους της, εκδηλώσεις που μπορεί να λέμε άτυπα ότι είναι γενέθλιες, αλλά στην ουσία αποτελούν την επίσημη έναρξη λειτουργίας της θερμοκοιτίδας. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης θα ανακοινωθεί και ο τρίτος γύρος του διαγωνισμού CU RestartUp @ Ρομάντσο, στον οποίο μπορούν να συμμετέχουν κάθε χρόνο νέοι δημιουργοί και να κερδίσουν τον δικό τους χώρο εργασίας στην θερμοκοιτίδα του Ρομάντσου. Διαβάστε παρακάτω το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων "Γεράνι 2014".

===== 

Open Studio Days

Σάββατο 22 & Κυριακή 23 Νοεμβρίου | 12.00 - 21.00

Το πρώτο Open Studio Days της θερμοκοιτίδας θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια των εγκαινίων. Το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται τα στούντιο και να γνωρίσει τα μέλη της θερμοκοιτίδας. Το κάθε γραφείο θα έχει ετοιμάσει κάτι ειδικά για το Open Studio Days για να παρουσιάσει τη δουλειά του στους επισκέπτες. Τα στούντιο θα παραμείνουν ανοιχτά καθ' όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

Συζητήσεις – Παρουσιάσεις

Socialand | Depression Era

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου |14.00 - 19.00

Παρουσίαση έργων των συμμετεχόντων στο καλλιτεχνικό εργαστήριο Socialand, μέσα στο πλαίσιο της έκθεσης Depression Era. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό.

Ίχνη Εμπορίου ΙΙ: Νέες Δημιουργικές "Ανταλλακτικές" Κυψέλες - Ανακοίνωση αποτελεσμάτων 2ου κύκλου

Σάββατο 22 Νοεμβρίου |18.00 - 20.00

Tα Ίχνη Εμπορίου ξεκινούν τον 2ο Κύκλο στη Στοά Εμπόρων και μετατρέπουν 10 καταστήματα, στο ισόγειο του Ταμείου, σε Δημιουργικές «Ανταλλακτικές» Κυψέλες. Το Σάββατο 22 Νοεμβρίου τα Ίχνη Εμπορίου θα ανακοινώσουν και θα παρουσιάσουν τους νέους δημιουργούς που θα αναλάβουν τα ισόγεια καταστήματα της Στοάς Εμπόρων, μέσα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Ίχνη Εμπορίου.

www.tracesofcommerce.com

I have a dream!

Σάββατο 22 Νοεμβρίου | 20.30 – 21.30

Δεκάλεπτες ιστορίες δημιουργίας: Νέοι άνθρωποι και ομάδες που δραστηριοποιούνται δημιουργικά και αναπτύσσονται συνεχώς μας μιλάνε για τη δική τους εμπειρία και για το πώς ξεκίνησαν να κάνουν το όνειρό της πραγματικότητα.

Alison Damianos (The Meet Market)

Σταύρος Διοσκουρίδης (Popaganda.gr)

Κατερίνα Κανά (εικαστικός)

Chris Kontos (Kennedy Magazine)

Τίνα Κυριάκη (www.alternative- athens.com)

Στέφανος Παπαγκίκας (Plissken Festival)

Νίκος Πατρελάκης (RadioDoc.gr , www.doctv.gr)

Ισότιμοι πολίτες, Generation 2.0

Κυριακή 23 Νοεμβρίου |17.00 - 19.00

Μια διαδραστική εκδήλωση που διοργανώνει η Generation 2.0 for Rights, Equality and Diversity, για το δικαίωμα στην Ιθαγένεια και τη σημασία του να είσαι πολίτης. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό

http://g2red.org/

Τι ετοιμάζει το Ρομάντσο για τα πρώτα του γενέθλια; Facebook Twitter
Φωτό: Αθηνά Λιάσκου

We take over the street!

Social Yoga Outdoors!

Κυριακή 23 Νοεμβρίου, 11:30 - 13:00

Πρακτική Yoga στο δρόμο μπροστά από το Ρομάντσο με την δασκάλα Σίσσυ Φραγκιαδάκη. To μάθημα της Κυριακής είναι δωρεάν για το κοινό. H Social Yoga γίνεται στο Ρομάντσο κάθε εβδομάδα με συμμετοχή ελεύθερης επιλογής (donation).

Zarou Zone spinning Outdoors

Κυριακή 23 Νοεμβρίου, 14:00 - 15:30

Ενενήντα λεπτά spinning από το Βαγγέλη Zαρουχλιώτη και την ομάδα του Zarou Zone, στο δρόμο μπροστά από το Ρομάντσο.

www.zarouzone.gr

Pop – up Εκθέσεις

Onefilm_project

Σάββατο 22 & Κυριακή 23 Νοεμβρίου | 12.00 -21.00 / Στούντιο 207 – 2ος όροφος – Ρομάντσο

Μία ταινία, μία ιστορία, πολλοί σκηνοθέτεςΤο onefilm_project είναι το αποτέλεσμα ενός συμμετοχικού project με πολλές ματιές και πολλές φωνές που λένε μία ιστορία. Ένα project που ξεκίνησε online και ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή 132 χρηστών του Instagram. Το onefilm_project ξεκίνησε ως πείραμα, ως τρόπος να δούμε πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η συλλογική ματιά, πόσο μια σκυταλοδρομία έργων μπορεί να δώσει ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Μια ταινία μικρού μήκους που κάθε της πλάνο έχει γυριστεί από έναν διαφορετικό σκηνοθέτη μέσω της πλατφόρμας του Instagram,χωρίς κανένας από αυτούς να γνωρίζει από πριν όλη την ιστορία. Ένα online work-in-progress.

Το projectΚάθε συμμετέχων έλαβε μία οδηγία για να γυρίσει ένα πλάνο του μυστικού σεναρίου και την ημερομηνία που θα έπρεπε να το ανεβάσει στο instagram με το hashtag  #onefilm_project. Μια αλυσίδα ακατέργαστου υλικού ξεδιπλώθηκε στο feed του project μέχρι την τελευταία σκηνή.

Όταν η διαδικασία ολοκληρώθηκε, έγινε το μοντάζ των πλάνων και τρεις Έλληνες μουσικοί, ο Κωνσταντίνος Βήτα, ο Σεραφείμ Τσοτσώνης και ο Αντρέας Σιουρούνης, ανέλαβαν τη δική τους σκυταλοδρομία για να ολοκληρώσουν τη μουσική επένδυση. Και έτσι ολοκληρώθηκε το onefilm_project.

Ιδέα και σχεδιασμός: Δημήτρης Μιχαηλίδης, Ράνια Διβάνη

Μουσική: Κ.Βήτα, Σεραφείμ Τσοτσώνης, Αντρέας Σιουρούνης

Κείμενο / Αφήγηση: Κ.Βήτα

#athens!

Σάββατο 22 & Κυριακή 23 Νοεμβρίου | 12.00 -21.00 / Στούντιο 202 – 2ος όροφος – Ρομάντσο

Τέσσερις δημοφιλείς instagramers φωτογραφίζουν την Αθήνα χρησιμοποιώντας το κινητό τους και την πλατφόρμα του Instagram. Ο Φάνης Παυλόπουλος (@fanellas), η Λία Παυλοπούλου (@liapavlo), ο Νικόλας Μάστορας (@nmastoras) & η Μαρία Κοκκίνου (@marielleko_) συναντιούνται σε μια pop-up έκθεση στο studio 202 του δεύτερου ορόφου του Ρομάντσο για να μας δείξουν την αγάπη τους για την Αθήνα.

Τι ετοιμάζει το Ρομάντσο για τα πρώτα του γενέθλια; Facebook Twitter
Φωτό: Αθηνά Λιάσκου

Φαγητό και βόλτες στο Γεράνι

Ομάδες και νέες εταιρείες που διοργανώνουν και ειδικεύονται στις ξεναγήσεις στην Αθήνα, μας προσφέρουν μια σειρά από περιπάτους με αφετηρία το Ρομάντσο ειδικά σχεδιασμένους και οργανωμένους για το διήμερο. Δηλώστε έγκαιρα συμμετοχή για μια διαφορετική εμπειρία-ξενάγηση στο κέντρο της Αθήνας! Όλοι οι περίπατοι θα ξεκινούν από το Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5.

Athens Exotica Food, debop

Σάββατο 22 & Κυριακή 23 Νοεμβρίου,12.00 -21.00

To deΒόp εντόπισε τα καλύτερα πολυεθνικά εστιατόρια της περιοχής του Γερανίου και ζήτησε από τους ιδιοκτήτες τους να φτιάξουν ένα ειδικό μενού -σε ειδική τιμή- για τους επισκέπτες του Ρομάντσο. Το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται θα έχετε, λοιπόν, τη δυνατότητα να απολαύσετε τις γεύσεις που νέοι Αθηναίοι -μη Έλληνες- έφεραν στην πόλη μας από τα βάθη της υφηλίου. Ένα πολυπολιτισμικό ταξίδι στο πιάτο σας στα πιο καλά κρυμμένα μέρη του κέντρου.

Omonoia re-visited, Alternative Athens

Σάββατο 22 Νοεμβρίου, 14.00 – 16.00

Ένας διαφορετικός περίπατος-ματιά στην Ομόνοια και την περιοχή της Αγοράς, για να ανακαλύψουμε μαζί με την εταιρεία Alternative Athens κρυμμένες γωνιές, αρώματα, γεύσεις και να κατανοήσουμε λίγο καλύτερα μια από τις πιο αδικημένες αλλά και ενδιαφέρουσες περιοχές της πρωτεύουσας! Μέγιστη χωρητικότητα γκρουπ: 20 άτομα. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο [email protected]. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

The Big Olive Grand Food Tour, Big Olive

Σάββατο 22 Νοεμβρίου, 11.00 - 13.00

Ένας γαστρονομικός περίπατος στις γεύσεις που συνθέτουν την κουζίνα της σύγχρονης Αθήνας. Ο περίπατος προσφέρεται δωρεάν από την Big Olive. Μέγιστη χωρητικότητα γκρουπ: 12 άτομα | Κόστος φαγητού: 20 €

http://bigolive.org/

The Big Olive - Το κυνήγι του Θησαυρού

Κυριακή 23 Νοεμβρίου, 14.00 - 16.00

Ένα αθηναϊκό Ρομάντσο που καλεί το κοινό να ανακαλύψει κρυφά σημεία της πόλης. Ακολουθήστε τα βήματα του Λόρδου Βύρωνα και ανακαλύψτε τα στοιχεία που τον οδήγησαν στην αγαπημένη του Τερέζα. Το κυνήγι προσφέρεται δωρεάν από την Big Olive. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι Πέμπτη 20 Νοεμβρίου στο [email protected].

Περίπατος της ομάδας ΑΣΤΥ στο Γεράνι

Κυριακή 23 Νοεμβρίου, 16.00 - 17.00

Ανοιχτός περίπατος για την ιστορία της γειτονιάς του Γερανίου. Ανακαλύπτουμε τυπογραφεία, το πρώτο θέατρο της Αθήνας, εκκλησίες που ξεφυτρώνουν γύρω από κολώνες και υπόγειες ταβέρνες. Ο περίπατος είναι ανοιχτός για το κοινό.

Μουσική

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου | 22.00

Μr. BIOS and Friends - Πάρτι έναρξης

Σάββατο 22 Νοεμβρίου | 16.00 – 18.00

Radiodoc.gr DJ set

Σάββατο 22 Νοεμβρίου | 22.00

Α live night curated by Pink Motel

Acid Barretts   (https://soundcloud.com/acid-barretts)

The Steams   (https://steams.bandcamp.com/)

Royal Etiquettes (https://soundcloud.com/royaletiquettes-1)

After Party

Κυριακή 23 Nοεμβρίου | 20.00

Startup Safary Athens - Closing party

To Startup Safary Athens, πραγματοποιείται στις 22 & 23 Νοεμβρίου 2014 στην Αθήνα κατά την διάρκεια της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας. Πρόκειται για ένα διήμερο open doors για συνεργατικούς χώρους, θερμοκοιτίδες επιχειρηματικότητας, start-up και εταιρείες τεχνολογίας και περιλαμβάνει εργαστήρια, σεμινάρια, διαλέξεις, ημέρες καριέρας, ξεναγήσεις, παρουσιάσεις & networking events.

http://athens.startupsafary.com/

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ