“Ladies & Gentlemen, Welcome to Gay Athens!..”

“Ladies & Gentlemen, Welcome to Gay Athens!..” Facebook Twitter
Το εισιτήριο των 35 Ευρώ περιλαμβάνει τη συμμετοχή σε θεματική περιήγηση περίπου 2 ωρών σε γκρουπ έως οκτώ συμμετεχόντων, στα αγγλικά ή τα ελληνικά
3

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι φέτος θα έχουμε ιδιαίτερα αυξημένο τουρισμό κι ότι ακόμα και η παραμελημένη πρωτεύουσα ξαναβρίσκει τη θέση της στις προτιμήσεις των ξένων επισκεπτών. Αυτό δε σημαίνει ότι «θα γίνουμε όλοι γκαρσόνια», αντίθετα υπάρχουν νέοι άνθρωποι με μεράκι, γνώση και διορατικότητα που ήδη επενδύουν σε αυτή την προοπτική με προτάσεις τολμηρές και πρωτότυπες όπως ο περίπατος "Gay Athens – Past and Present". H ομάδα Big Olive που την υλοποιεί διαθέτει, μάλιστα, ως εταιρία, την πιστοποίηση του ΕΟΤ:

 

«Ο περίπατος "Gay Athens - Past and Present" είναι μία από τις εννέα θεματικές περιηγήσεις που σχεδίασε και υλοποιεί η ομάδα Big Olive που συμπεριλαμβάνει νέους ιστορικούς, αρχιτέκτονες, φιλόλογους,  διαπιστευμένους ξεναγούς... Επιχειρούμε μια νέα προσέγγιση στην Αθήνα ως προορισμό, παρουσιάζοντας συγκεκριμένες πτυχές της ιστορίας, αρχιτεκτονικής, κοινωνιολογίας και γαστρονομίας της πόλης μας οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις ξεφεύγουν από τις ξεναγήσεις που κατά μείζονα λόγο εστιάζουν στην κλασική κληρονομιά.


Δίνουμε καταρχήν έμφαση σε ιστορικές προσωπικότητες που άφησαν το δικό τους στίγμα στην Αθήνα, εστιάζοντας παράλληλα σε ζητήματα ταυτότητας και ερωτικού προσανατολισμού. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον αυτοκράτορα Αδριανό, τον λόρδο Βύρωνα, τον Κώστα Ταχτσή, τον Γιάννη Τσαρούχη, τον Αλέξανδρο Ιόλα. Οι θεματικοί αυτοί περίπατοι δεν είναι κάτι καινούργιο στη διεθνή ταξιδιωτική αγορά. Μια πρόχειρη αναζήτηση "gay walking tours" στο Google παράγει πάνω από 18 εκ. αποτελέσματα - από τη γειτονιά Castro του Σαν Φραντζίσκο και τη Γαλλική Συνοικία της Νέας Ορλεάνης μέχρι τα καλντερίμια της Κωνσταντινούπολης, υπάρχει ένα μεγάλο διεθνές κοινό που αναζητεί να ανακαλύψει διαφορετικές όψεις της ίδιας πόλης και η Αθήνα με τη μακραίωνη ιστορία δικαιολογεί απόλυτα μια τέτοιου τύπου προσέγγιση.


Εστιάζουμε ακόμη στην λογοτεχνία και την τέχνη, παρέχοντας παράλληλα πληροφορίες για το ελληνικό lgbt κίνημα από τις απαρχές του με την ίδρυση του ΑΚΟΕ το 1977 μέχρι την διοργάνωση του ετήσιου Φεστιβάλ Υπερηφάνειας. Ο περίπατος καταλήγει στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, όπου το 1840 ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν θαύμασε τους όμορφους νέους με τα φέσια και τις φουστανέλες τους κατά τους πανηγυρισμούς της ελληνικής εθνικής εορτής - σήμερα στην πλατεία συχνάζει αρκετός γκέι κόσμος, επιχειρούμε έτσι μία σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν.

Δυστυχώς τα περισσότερα σημεία που σχετίζονται με τον ομόφυλο έρωτα παραμένουν κρυφά και δύσκολα τα ανακαλύπτει κάποιος χωρίς την βοήθεια ενός έμπειρου ιστορικού. Πολλά από αυτά έχουν χαθεί, γνωρίζουμε την ύπαρξή τους μόνο από πηγές. Ξέρουμε ότι στην Αρχαία Αγορά υπήρχαν οι ανδριάντες των Τυρρανοκτόνων εραστών Αρμοδίου και Αριστογείτονος, υποθέτουμε ότι τη Βιβλιοθήκη του Αδριανού θα κοσμούσε ένα άγαλμα του Αντίνοου, του νεαρού ερωμένου του αυτοκράτορα. Αλλά και τα μέρη εκείνα που σχετίζονταν με τον αγοραίο έρωτα στην Αθήνα του 20ου αιώνα, όπως τα καφενεία της Ομόνοιας και τα πορνεία του Ψυρρή, έχουν πλέον σιγήσει ή παρακμάσει. Ευτυχώς υπάρχει η ιστορία, η λογοτεχνία αλλά και η ζωγραφική που ζωντανεύει ξανά τις μνήμες!

Αναζητήσαμε υλικό στους πλατωνικούς Διάλογους, στην μυθολογία, σε επιστημονικά περιοδικά - ενδεικτικά αναφέρουμε το τεύχος 10 του περιοδικού «Αρχαιολογία και Τέχνες», αφιερωμένο στον έρωτα στην αρχαιότητα -, στην περιηγητική λογοτεχνία όπως απομνημονεύματα του Λόρδου Βύρωνα και του «παραμυθά» Χανς Κρίστιαν Άντερσεν αλλά και στην νεοελληνική λογοτεχνία και τέχνη. Σε κάποια συνέντευξή της π.χ. η Πάολα Ρεβενιώτη είχε αναφερθεί στους ελληνικούς μύθους, όπως αυτός της απαγωγής του Γανυμήδη από τον Δία, στους πλατωνικούς Διαλόγους, στην ποίηση της Σαπφούς και του Καβάφη, στη μουσική του Μάνου, όλα εκείνα τα στοιχεία στα οποία έβρισκε περηφάνια η lgbt κοινότητα σε καιρούς δυσκολότερους.

Προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε μία επιστημονικά τεκμηριωμένη θέση. Δεν μπορείς βέβαια να είσαι απόλυτα «πολιτικά ορθός», καθώς η χρήση σύγχρονης ορολογίας δεν ανταποκρίνεται απαραίτητα στην αντίληψη που είχαν για τις ομόφυλες σχέσεις οι κοινωνίες του παρελθόντος. Το θέμα της ταυτότητας και του αυτοπροσδιορισμού είναι ακόμα ευαίσθητο, κυρίως επειδή επανεξετάζει αυτό που η πλειοψηφία έχει αποδεχτεί ως νόρμα. Η σύγχρονη τάση της ταξιδιωτικής αφήγησης, ωστόσο, σε συνδυασμό με την πολύ εύκολη, πλέον, πρόσβαση στην πληροφορία, επιτάσσει το ότι ένα συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός ή προσωπικότητα μπορούν να φωτιστούν από πολλές διαφορετικές πτυχές.


Το εισιτήριο των 35 Ευρώ περιλαμβάνει τη συμμετοχή σε θεματική περιήγηση περίπου 2 ωρών σε γκρουπ έως οκτώ συμμετεχόντων, στα αγγλικά ή τα ελληνικά. Για αγορά 2 εισιτηρίων η τιμή μειώνεται στα 30 ευρώ έκαστο, ενώ για 4 εισιτήρια η τιμή διαμορφώνεται κοντά στα 20 ευρώ το άτομο. Το αντίτιμο αυτό αντικατοπτρίζει το κόστος για την έρευνα, την αμοιβή του εισηγητή καθώς και τη διασφάλιση μικρού αριθμού συμμετεχόντων ανά γκρουπ, ώστε ο περίπατος να διατηρεί τη μορφή περιπατητικού σεμιναρίου προάγοντας τον διάλογο και την προσωπική επαφή. Οι τιμές αυτές, που συμπεριλαμβάνουν 23% ΦΠΑ, είναι άκρως ανταγωνιστικές σε σχέση με παρόμοιες υπηρεσίες του εξωτερικού κι αντιστοιχούν σε ένα δείπνο σε κάποιο καλό εστιατόριο. Είμαστε βέβαια ανοιχτοί στις συνεργασίες με πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς, για τους οποίους επιφυλάσσουμε ειδικές τιμές.


Στη διάρκεια της έρευνάς μας ανακαλύψαμε, ξέρεις, έναν κατάλογο του Βρετανικού Μουσείου με έργα από τις συλλογές του που σχετίζονται με τον ομοφυλόφιλο έρωτα - είχε εκδοθεί με αφορμή το περσινό London Pride. Είναι κρίμα που, παρά την πλούσια σχετική παράδοση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, κανένας ελληνικός μουσειακός οργανισμός δεν προέβη σε μια παρόμοια έκδοση και στην παρούσα κατάσταση κάτι τέτοιο φαντάζει μάλλον ουτοπικό!


Η Αθήνα είναι μια σύγχρονη μητρόπολη με αρκετές επιλογές και ποικιλομορφία. Ενδεχομένως να μην ανταποκρίνεται πλήρως στο δυτικό πρότυπο των τεράστιων club και της διασκέδασης 24/7, όμως αυτό είναι μια γενικότερη τάση. Προσφέρει ωστόσο τη διαπροσωπική επαφή, την κοινωνικότητα, τα πολλά μικρά μπαράκια και στέκια, τη ζωή στους δρόμους, τον αυθορμητισμό - είναι μια «προσωπική» πόλη όπου καθένας μπορεί να βρει κάτι να του ταιριάζει! Η Big Olive διατηρεί ένα ιστολόγιο με επιλογές και προτάσεις για την Αθήνα. Αναλαμβάνει επίσης τον σχεδιασμό και την πώληση πακέτων με διαμονή και δραστηριότητες σε επιλεγμένα μέρη της πρωτεύουσας.

Info: www.bigolive.org

3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Να με συμπαθάτε στην Βig Οlive, κάνετε ένα ωραίο βήμα, που σπάνια βλέπουμε. Να απευθύνεστε στο gay τουρισμό. Αλλά να τα βλέπεις αυτά με διαφορά 2 λεπτών, σου έρχεται κάπως. Τί να κάνουμε; Έγκλημα υπάρχει σε όλες τις χώρες, αλλά η διαφορά είναι στη στάση της πολιτείας.
Μία μικρή επισήμανση σχετικά με το άρθρο: Η πιστοποίηση του ΕΟΤ δόθηκε στην εταιρία μας για τη λειτουργία της και όχι για τη θεματολογία των περιπάτων που σχεδιάζουμε και προσφέρουμε.Φιλικά, η ομάδα Big Olive
Eίναι πικρή σύμπτωση να το διαβάζω αυτό την ίδια στιγμή και μαζί-μαζί με ομοφοβική επίθεση αστυνομικών, επειδή 2 άντρες ήταν πιασμένοι χέρι-χέρι. Αυτά θα πρέπει να υποχρεωθεί η Ελλάδα, όπως τα τσιγάρα γράφουν ότι κάνουν κακό στην υγεία, να τα βάζει μαζί με τις διαφημίσεις του ΕΟΤ με τίτλο "wellcome to gay athens"..! Φυσικά η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Δικαιοσύνης είναι πολλή απασχολημένη με το να κάνει νομοθετήματα για την απαλλαγή διοικητών δημοσίων οργανισμών από ποινικές ευθύνες και για την αποφυλάκιση εμπόρων ναρκωτικών στο 1/3 της ποινής και δεν μπορεί να ασχολείται με τις "αδερφές"...